Next of Kin: Плъгин за WordPress, който не искате да инсталирате

Единственият плъгин за WordPress, който няма да искате да инсталирате вероятно ще е Next of Kin – плъгин за WordPress за съставяне на завещание. Дори и да го инсталирате, той няма да ви влезе в лична употреба, но може да е много полезен за близките ви в случаите на (не дай си Боже) вашата смърт.

Този плъгин звучи доста мрачно, но реалността е съвсем друга. Next of Kin е предвиден да помогне на близките на един блогър, ако той внезапно почине. В този случай (да чукнем отново на дърво за здраве, чук-чук) най-вероятно блогът на блогъра-покойник най-вероятно просто ще си отиде в небитието.

И кой знае, сега се замислям, сигурно и в момента точно това се случва някъде по света, при толкова десетки милиони блога…

Но какво, ако блогът реално печели пари? Или сам по себе си е достатъчно стойностен и би могъл да бъде продаден на отлична цена?

Не е ли по-добре, ако най-близките хора на блогъра (наследници, приятели, др.) да имат възможност да наследят блога и неговите активи, вместо дългогодишния блог-труд на блогъра просто да си замине на вятъра?

И не че някой от читателите на Alabala.org е тръгнал да умира, но ето как работи Next of Kin за WordPress:

  • Ако в продължение на няколко седмици (броят им определяте вие) не се логнете в системата на WordPress с вашия юзърнейм и парола, Next of Kin ще изпрати на предварително избран от вас е-мей адрес писмо със съдържание, което отново вие определяте.
  • В това писмо (по е-мейл) може да се опише всичко, свързано с блога – например пароли за достъп до блога, пароли за достъп до Адсенс акаунт (или други рекламни програми), юзърнейми и пароли за социални мрежи, списъци с имена и координати на хора, които могат да съдействат за развитието или продажбата на блога и т.н.

Ето какво отбелязва не без основание авторът на плъгина за WordPress “Next of Kin”:

Плъгинът е полезен за онези, които искат блогът им да ги надживее и да служи като своеобразен онлайн мемориал.

Дори и ако не използвате Next of Kin, препоръчвам на всички да се подсигурят какво ще стане с уебсайтовете им в случай на внезапен проблем.

И тъй като дори и блогърите не са вечни на този свят, мисля, че в аргументите на автора на Next of Kin има убийствена логика. 😈

А дори и да не става въпрос за смъртен случай, винаги е добре, ако има кой да се погрижи за блог активите ви, в случай на нужда.

Линк към Next of Kin и инструкциите за инсталацията му.

6 thoughts on “Next of Kin: Плъгин за WordPress, който не искате да инсталирате

  1. Мисля да го инсталирам… Не че мисля да умирам, но наистина ако се случи нещо е добре да има резервен вариант 😉

  2. Наистина е добра идеята. Рано ми е да мра, но все пак човек е хубаво да се обезопаси. Добавката може да има и друга функция – като failsafe. Ако примерно ви арестуват за нещо или (не дай се боже) да ви отвлекат, данните в блогът може да се предадат на някой ваш приятел с инструкции какво да прави. Това ще е много полезно за разследващи журналисти, които не са сигурни дали утре ще ги гръмнат или нещо такова.

Comments are closed.