20+ български блога и сайта, които пишат за блогове

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 05.11.2007

  Представям ви списък с български блогове и сайтове, които пишат за блогове в голям процент от своето съдържание – блог маркетинг, seo, блог монетизация, google, умения за писане, анализи, експерименти.

  Този списък е логично продължение на мисията на Alabala.org да популяризира блоговете като нови медии, нови начини за самоизразяване, нови начини за генериране на доходи.

  Списъкът не е класация и има за единствена цел да помогне на всички начинаещи блогъри да обогатят своята блог култура.

  И така, започваме…

  InternetReklama.com

  Интернет реклама

  Сайтът InternetReklama.com е един от старите и доказали себе си сайтове, които систематично, ден след ден, публикуват новини и информация от света на интернет.

  Голям брой материали в InternetReklama.com могат да бъдат от полза на блогърите, тъй като в това издание се следят внимателно всички новини, свързани с Google, SEO теми, социални мрежи, както и се правят множество препратки към външни източници – български, руски, английски блогове и сайтове.

  InternetReklama.com се следи от минимум 1000-1500 души дневно и ако вие не сте сред тях – време е да се абонирате за RSS фийда на сайта или просто да посещавате това издание на периодична основа.

  Vision for Web

  Интернет маркетинг и реклама

  Сайтът VisionForWeb.com е още един много голям сайт, пълен с богата информация на разнообразни интернет теми. И тук, темата за блоговете е засегната в много силна степен.

  Основните тематични направления на VisionForWeb.com, които имат пряко касателство към блоговете са Онлайн брандинг, Онлайн PR, Блогове, Писане на статии, SEO, SEM, Е-мейл реклама, Размяна на статии, Монетизация, Социални мрежи и др.

  VisionForWeb.com се актуализира ежедневно и безспорно е интересно място за обогатяване на блог културата на всеки блогър.

  Kreativen.com

  kreativen-2.jpg

  Блогът за онлайн бизнес Kreativen.com е уникален по рода си за България. Този блог има по-различен фокус от останалите блогове за блогове и акцентира на уменията да се пишат статии за блогове, както и да се организира онлайн бизнес, в т.ч. и чрез блог (например афилиейт бизнес чрез блог).

  В Kreativen.com няма да откриете новинарски материали – какво се е случило тук или там по света. Това е така, защото блогът предлага радикално различно съдържание, насочено към аналитичните статии, съветите, идеите, “за и против” различни блог подходи и т.н.

  Блогърът, който стои зад Kreativen.com е активен фрилансър, с опит в писането на статии за чужди издания. Съветвам ви да посещавате това място, тъй като не е толкова важно какво правиш, а как го правиш. Kreativen.com ще ви обърне внимание именно на тази част от блогването.

  Dao.InternetReklama.com

  Интернет реклама и блогове

  Блогът Dao.InternetReklama.com е сравнително ново място в интернет, в което се обсъждат разнообразни блог и интернет теми, но за краткото време на съществуването си (няколко месеца) успя да изгради стабилна и устойчиво нарастваща аудитория.

  Dao.InternetReklama.com е личен блог на човека, който стои зад InternetReklama.com, но в този блог можете да откриете различна като тематика и ориентация информация. В него, собственикът на блога дава своята гледна точка по важни блог теми, както и по други теми, разбира се.

  Alabala.org

  Блог за блогове

  Alabala.org е моят блог за блогове. След като четете тази статия, значи вече знаете нещо за него.

  Ако попадате на тази статия случайно и сте тук за първи път, ето какви са темите, които можете да откриете в Alabala.org: блог маркетинг, блог статистика, социални мрежи, монетизация в български условия, някои актуални блог новини, както и класацията Топ 100 на българските блогове.

  Надявам се, че ще ме четете регулярно. :-)

  AYanev.com

  ayanev.jpg

  Блогът AYanev.com е първият български блог, от който научих за неограничените възможности на WordPress за блогване, преди година. Оттогава, аз го следя редовно за новини и интересни детайли, свързани с интернет и блоговете.

  В AYanev.com ще откриете разнообразни теми, свързани с блоговете, но един от основните акценти е монетизацията. Авторът на този блог е с богат опит в тази област.

  Освен това, авторът на този блог е и активен на международната блог-сцена, като е създал няколко плъгина за WordPress, сред които например плъгинът AdSense Sharing Revenue and Earnings System за разпределяне на приходите от Adsense между няколко блогъра, които пишат в един блог.

  Devstorming.com

  Блог за Уебмастъри

  Devstorming.com е нов проект, но с ясен фокус – уебмастърите. Дотолкова, доколкото блогърите са и уебмастъри на собствените си блогове, Devstorming.com ще е много полезно място за вас.

  Основните теми в Devstorming.com са Уеб 2.0, Дизайн, Програмиране, Оптимизация за търсачки, Домейни, Хостинг, Пари от интернет, както и различни интернет и блог новини.

  Характерно за Devstorming.com е, че в този блог можете да откриете не само статии на двамата основатели на блога, но и материали на други български блогъри. Или, това е място, където можете да прочетете различни гледни точки за случващото се в блогосферата и интернет по света и у нас.

  Webmasterbg.com

  SEO блог

  Webmasterbg.com е блог за SEO, или казано на по-ясен език, Оптимизация за търсачки.

  Блогърът зад този блог е с много сериозен опит в монетизацията на блогове и съвсем логично, пише по теми, свързани с оптимизацията за търсачки, по определени ключови думи или фрази, както и за някои други, свързани най-вече с темата за монетизацията от блог теми.

  Ако искате да сте информирани какви са тънкостите в оптимизацията, разгледайте Webmasterbg.com за повече информация.

  StruvaSi.com

  Блогове и Уеб 2.0

  В блога StruvaSi.com можете да откриете теми като Уеб 2.0, блогове, монетизация, интернет събития по света, google, онлайн бизнес и др.

  Блогът се актуализира често, затова преглеждайте StruvaSi.com за новини, идеи и информация.

  Blogvam.com

  Форум за блогове

  Blogvam.com е форум, специализиран в блоговете и процеса на изграждане, популяризиране и налагане на блог. За разлика от други форуми на разнообразна интернет тематика, този форум се отличава с ясния си фокус.

  Blogvam.com е нов форум, зад който стои авторът на блога Kreativen.com. Там можете да намерите отговори на въпросите, които ви вълнуват във връзка с блога ви – просто се регистрирайте и питайте, каквото ви е нужно.

  Webmasterbg.org

  Форум за оптимизатори

  Webmasterbg.org е форум за оптимизатори, в който блогърите – и начинаещи, и по-опитни, могат да получат достатъчно богата информация по теми като оптимизация за търсещи машини, монетизация на блогове в България и чужбина, афилиейт програми и др.

  В Webmasterbg.org се събират на едно място много опитни български блогъри и уебмастъри, повечето от които имат търпението да обяснят на начинаещ блогър определен въпрос, който го интересува.

  Този форум е основан от блогърът зад Webmasterbg.com.

  Predpriemach.com

  Форум за онлайн бизнес

  Predpriemach.com е форум за онлайн бизнес, интернет маркетинг и оптимизация за търсачки. Основните акценти в този форум са пари от интернет, тънкости за уебмастъри, книги, оптимизация за търсачки, афилиейт програми, както и много богата секция, предназначена специално за блоговете и блогърите.

  Проверявайте периодично Predpriemach.com за новости, свързани с изброените по-горе теми – този сайт е форум и като такъв в него ще откриете различни мнения, съвети и насоки за по-успешно блогване.

  Administratori.blogspot.com

  Seo IT Web

  Блогът Administratori.Blogspot.com е място, в което не всички статии са свързани с темата за блоговете, но все пак има и такива – най-вече в сферата на Google Adsense, както и в областта на оптимизирането за търсещи машини.

  Така че, преглеждайте Administratori.Blogspot.com за любопитни идеи и информация.

  Internet-Dohodi.com

  Интернет доходи

  В сайта Internet-Dohodi.com можете да откриете информация за основните, най-важни неща при създаването на блог, който да ви служи за източник на доходи.

  По-конкретно, в Internet-Dohodi.com можете да намерите материали на теми като Планиране на сайт, Типове сайтове, Основни грешки, Пари от интернет, RSS, Безплатни книги, както и линкове към външни източници.

  HotMonitor.org/wordpress

  Уеб 2.0

  HotMonitor.org/wordpress е блог, в който можете да откриете материали за уеб 2.0, маркетинг, както и множество препратки към чуждестранни материали, свързани с блоговете, например списъците с ресурси на Mashable.com и др.

  InternetPari.info

  Интернет пари

  InternetPari.info е съвсем млад блог, който, както е и наименованието му, предлага материали на тема “Онлайн бизнес” или “Пари от Интернет”.

  Monetizacia.Blogspot.com

  monetizacia.jpg

  Monetizacia.blogspot.com е блог за монетизация, т.е. за източниците на приходи от блог.

  FipoLab.com

  Блог дизайн

  Блогът FipoLab.com по принцип не пише за блогове, но засяга две важни теми, които са от интерес за всеки напреднал блогър – Google и дизайните.

  Самият дизайн на FipoLab.com е образец за изчистен, елегантен дизайн, където акцентът е върху графичните изображения и текста, по-малко върху самата обвивка на блога – неговата т.нар. “тема”.

  Ето защо, на мен ми харесва физически самият престой в този блог, а оттам се опитам и да извлека идеи за нови дизайни на бъдещи мои блогове (кой знае?). Препоръчвам ви да посещавате това място, ако искате да научавате новости за атрактивни дизайни, иконки и други елементи.

  Kaloyan.info/blog

  Блог плъгини

  В Kaloyan.info/blog можете да откриете анализи на различни блог теми, както и насоки към интересни плъгини за WordPress, като например плъгин за бутони за българските социални мрежи, който ползвам във всичките си блогове.

  Blog.Unone.org

  Оптимизация за търсачки

  Блогът Blog.Unone.org е блог за разнообразни блог теми, спед които се открояват темите за Оптимизация за търсачки, блог маркетинг, маркетинг чрез статии, Adsense и др.

  Seo.Webg.org

  seo-webg.jpg

  Блогът Seo.Webg.org е с основна тематика “Оптимизация за търсачки”. По-горе вече спомехахме няколко такива блога, но тъй като темата е неизчерпаема, проверявайте повече от един източник в тази област, като например Seo.Webg.org.

  Blog.Caspie.net

  WordPress плъгини

  В Blog.Caspie.net можете да откриете информация за WordPress, плъгини и блог теми. Блогът не е специализиран тясно в темата на блоговете, но съдържа личните наблюдения на автора си по отношение на блоговете.

  Blog.Fcolor.bg

  Блог на ФКолор за хостинг, домейни, търсачки

  Блогът BlogFcolor.bg е фирменият блог на известната хостинг фирма FColor.

  В този иначе корпоративен блог можете да откриете информация на разнообразни блог теми, като например Уеб Сървъри, Търсачки и SEO, Онлайн бизнес и съвети, Домейни, Интернет Реклама и др.

  Georgimateev.blogspot.com

  SEO блог

  Блогът Georgimateev.blogspot.com е блог за PHP и SEO, както се чете още в шапката (header) на блога.

  За вашите блог-цели, в този блог ще откриете постове за социалните мрежи, google, оптимизация за търсачки, уеб новини и др.

  В завършек?

  Списъкът 20+ блога и сайта, които пишат за блогове е отворен за нови попълнения.

  Всичко, което трябва да направите, ако знаете за български блог или сайт, който пише редовно и преимуществено за блоговете и блогърите, е да се свържете с мен, за да ми изпратите URL. Ще го прегледам, евентуално ще го добавя и така повече хора с интерес към блоговете ще могат да се запознаят с него.

  Надявам се, че блоговете и сайтовете по-горе ще ви бъдат полезни в дейността ви на блогър – било блогър-аматьор, било полу-професионален блогър, било професионален блогър.

  Приятно четене и много успехи в блогването! В тази сфера успяват по-подготвените и по-компетентните хора, така че четенето си струва, определено!

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 3 trackbacks }

  Как се пуска успешно НОВ блог? — Креативен.ком - блогът за онлайн бизнес
  12.02.07 at 21:12
  Корпоративните блогъри създадоха "Блог съвет"
  12.08.07 at 17:12
  Боб в казана » Популяризиране на блог
  05.14.08 at 18:05

  { 13 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  UZUMAKI 05.11.07 в 10:11

  Quite interesting.

  2

  Калоян К. Цветков 05.11.07 в 10:11

  В началото на всяка седмица съм изненадан с нещо хубаво от Alabala.org – предната седмица беше BG Tоп 100 на блоговете, а сега това ;) Благодаря, че съм включен и в двете ;)

  3

  Тодор Христов 05.11.07 в 11:11

  Няма защо. :-)

  4

  Хусейн С. Хусейн 05.11.07 в 14:11

  Даммм, благодарим за отделеното ни внимание!

  5

  Тодор Христов 05.11.07 в 16:11

  Моля. :)

  6

  oggin 05.11.07 в 18:11

  Тъкмо си търсех PR :-)
  btw наистина страхотен обзор! Добра работа !

  7

  Тодор Христов 05.11.07 в 18:11

  Какъв PR се търси – предполагам Google PR? ;-)

  8

  Стан Колев 05.11.07 в 19:11

  Коментар -> линк ( без “nofollow” ) -> Google PR

  9

  Fipo 06.11.07 в 23:11

  ;) хубава сбирка …
  благодарско, че си ме включил. За мен е чест ;)

  10

  Тодор Христов 06.11.07 в 23:11

  Моля :-)

  Трябва да се признават публично хубавите неща, когато ги откриваме, та дано са от полза и на други хора у нас.

  11

  Манол Трендафилов 13.11.07 в 00:11

  Мерси за включването в класацията. Статията е доста полезен и изчерпателен ресурс, някой от сайтовете не ги знаех.

  Поздрави, Манол Трендафилов

  12

  Веси Тодорова 08.01.08 в 18:01

  Благодаря за включването в класацията. :)
  Пожелавам ти успех и все така да публикуваш интересни статийки.

  13

  Тодор Христов 08.01.08 в 19:01

  Благодаря, Веси!

  Това не е класация, по-скоро списък с полезните ресурси в България по отношение на блоговете.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  8 + = eleven