Умалените изображения не нарушават авторските права

Днес прочетох много интересен материал във връзка с използването на умалени изображения (снимки, графики) в интернет. Прецених, че темата касае и хората, които развиват блогове, тъй като в блоговете се използват често и изображения, не само текст.

Вижте това:

Списанието за възрастни Perfect 10 заведе дело срещу Google с твърдението, че Google нарушава авторските права на списанието, като показва умалени изображения (thumbnails) на защитени с авторски права снимки в резултатите от търсене чрез Google Image.

Google наистина са съхранявали умалени изображения, но оспорват иска, като твърдят, че използват именно умалени изображения, което се счита за Fair Use, т.е. разрешена и етична практика.

Съдът приема аргументите на Google и потвърждава, че употребата на умалени изображения дори на снимки, които са със защитени авторски права, не е нарушение на закона.

Дефиницията за умалено изображение (thumbnail) е, че това е изображение с размери от около 80 до 200 пиксела.

Линк към източника.

Много интересно ми стана дали този прецедент би бил валиден и за България. Доколкото по памет си припомням Закона за авторското право и сродните му права, подобни текстове в него няма.

Любопитно е дали блогърите могат да използват официално (и срещу посочване на източника, разбира се) интересни снимки и графики, защитени с авторски права. Изображение с размери 200х200 пиксела например би било достатъчно за всеки блогър, ако той иска да илюстрира нещо чрез оригинален снимков материал в някоя своя статия.


rss feedХаресвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии!

Вижте и това:

2 Коментара за “Умалените изображения не нарушават авторските права”

  1. Илиян на 04.12.07

    Според мен съдът ще приеме каквото и да е решение на компания като Google, стига да е в рамките на разумното.
    Но пък наистина, всички използваме малко или много изображения взети от други сайтове и често не четем условията на тези сайтове за правата върху съдържанието, затова ще е добре ако е разрешено.
    А дали не само умалено, а и модифицирано изображение например с някакъв текст отгоре или колаж направен от много изображения е разрешено?

  2. По силата на нашия закон не би следвало да е разрешено да се използва изображение с авторски права, дори и ако е колаж или друго, но просто не ми е оставало време да погледна изрично как стоят нещата.

    Само като пример - Криейтив Комънс също не разрешава колажи, ако да речем в условията на лиценза е записано “Без създаване на дериватни продукти”.

Остави коментар