Колко струва този банер?

Драги Алабаловци,

Както знаете, в този блог непрекъснато споделям различни неща, свързани с блоговете. Надявам се, че информацията, която черпите ви е полезна в едно или друго отношение.

Същевременно, в момента аз съм в положение, в което имам нужда от идея (или съвет). Реших, че няма по-подходящи хора от вас, за да почерпя информацията, която ми е нужна.

Става дума за следното:

Искам да обява за продажба една банер-позиция в блога NovaVizia.com. Банерът се намира тук:

рекламен банер

Ето малко цифри за банера и блога, за да ви ориентирам:

 • Банерът е с отлична видимост и може да е размери до 200×150 пиксела (т.е., може да е 200×150, 180×150, 150×150, според желанието на рекламодателя).
 • Банерът се вижда на абсолютно всички страници на NovaVizia.com - над 2500 (статии и тагове).
 • През Януари 2024г. NovaVizia.com ще регистрира 40 000 посещения, от 30 000 уникални посетители, както и над 100 000 разгледани страници (данните са по Google Analytics).
 • След 6-12 месеца голямото ми желание е тези параметри да са увеличени с 30-50%.
 • Читателите на NovaVizia.com са основни делови хора - собственици на фирми, мениджъри от висш и среден ранг, служители. Тези хора работят в разнообразни браншове - банки, застрахователни дружества, фирми за недвижими имоти, интернет фирми, производствени предприятия, търговски фирми, фирми от енергетика, химическа индустрия, хранително-вкусова, козметика, фармацевтика и много други.

Реших да сменя тактиката и да не предлагам този банер на рекламодатели на база 1000 импресии. Бих искал да опитам да продам банера с цена за 1 месец, 3 месеца, 6 месеца или 12 месеца. Колкото по-дълъг е периодът на реклама, толкова по-изгодна следва да е цената за рекламодателя.

Попитах съпругата ми колко според нея струва този банер, на фона на посещаемостта и параметрите на блога. Тя не разбира нищо от интернет, блогове и банери и ми каза 100лв. (на месец).

Но вие разбирате от интернет и блогове (хайде, не бъдете скромни), а може би и от банери, нали? Какво ще ме посъветвате? Колко струва този банер?

Споделете с останалите: Dao.bg  Svejo.net  Ping.bg  del.icio.us 
Моля, дайте вашия глас за тази статия!


Вижте предложенията от моите щастливи спонсори:

Уеб дизайн за 59 лв. - Template.bg

FColor.bg - Хостинг BG Domain

Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS или с е-мейл, за да не изпуснете най-новите ми статии.


RSS абонамент

Или, абонамент с е-мейл (въведете е-мейл адреса си):

Вижте и това:

34 Коментара to “Колко струва този банер?”

 1. Явор Иванов на 21.01.08

  Според мен има как да кажем 1000 лв на месец. Рекламата е сериозно нещо за рекламодателите и трябва да се подхожда сериозно към това. Прекалено ниската цена може да каже на рекламодателя, че това не е сериозна позиция. Другото, което ми идва на ум и може би е оригинално е да обявиш бидване върху тази позиция за банер. Така ще има мотивирани рекламодатели да дават повече пари като основно психологичния елемент ще играе ролята. По този начин се насочва вниманието към банера. Естествено всичко написах малко на прима виста така че подлежи на коментар ;)

 2. Longanlon на 21.01.08

  Тъй като ти си човекъ, който вади пари от блогове, май твоята преценка е най-точна :)

 3. dimitkoster на 21.01.08

  Следя от няколко месеца и двата ти блога, но започнах малко да се разочаровам от novavizia.com. Със всеки изминал месец рекламата там става все повече и повече. Знам, че това е идеята на блога - да носи пари. Но тя стана твърде много според мен.

 4. oggin на 21.01.08

  Винаги слушай само и единствено жена си :-) Ако не друго - можеш да я изкараш нея виновна ако нещо не е успешно.

 5. Привет, Dimitkoster,

  Истината е, че разтоварихме NovaVizia.com от две рекламни позиции през последния месец и те вече не съществуват. Тоест реално рекламата намалява, нямам идея защо си с обратното впечатление.

  Банерът, за който говоря в момента присъства във въпросния блог от много време, в.т.ч. и в момента, т.е. не добавям нищо повече към това, което в момента има.

  И не на последно място - идеята на блога не е “да носи пари” - когато го създадохме нямаше никакви възможности за монетизация и така бе почти 18 месеца. Но истината е, че нямаме нищо против рекламата, тъй като тя може да ни помогне да се развиваме.

 6. Явор Иванов на 21.01.08

  Между другото колко посещения има алабала ? Защото според мен може и да е пресилено това което го предложих…. макар че забелязвам че има добра алекса. Сподели малко инфо за трафика за да има по адекватни предложения.

 7. Яворе, но аз не за Alabala.org отправям молба за съвет, а за NovaVizia.com. Всички важни данни за трафика съм ги упоменал (погледни по-горе в статията - има посещаемост, уникални посетители, брой разглеждани страници).

 8. Явор Иванов на 21.01.08

  Дам. Грешка на езика имах предвид новавизиа. А ако 2500 страници се има предвид че са импресии предполагам че тогава може и да е доста цената която аз съм предложил.

 9. Явор Иванов на 21.01.08

  ох какво ми става?!?! сега видях къде го пише.
  честно казано мислех че новавизиа има доста доста повече посещения.

  Аз лично как бих сметнал.

  100 000имп / 30дни ~ 3 500имп/ден
  Ако това закръглено число за дневните импресии го сметнем по стандартната цена на 1000 импресии за супер таргетирана аудитория може да се вземе по 20 лв. Значи на ден по стандартния начин ще генерира по около 70лв. 70лв по 30дни = 2100лв за месец. Значи в най-добрия случай можеш спокойно да удвойш моето начално предложение. А ако новавизия бележи постояннен ръст в трафика според мен добър рекламодател би бил в още по изгодно положение.

  Сега остава само да убедиш рекламодател да рекламира при теб и че клик рейта не е прекалено нисък :)

  Надявам се да съм помогнал Тошко.

 10. Много ти благодаря! :-)

  Посещаемостта ще е толкова за Януари - все пак първата седмица на месеца, след празниците, бе на практика “мъртва”. Иначе, целта ни е да се утвърдим около 2024 посещения дневно, близко сме.

  За блог на български, това съвсем не е малко.

  Тези цифри, които казваш ми се струват малко главозамайващи, да ти кажа… Базата, от която тръгваш (20лв.), не е ли височка?

 11. Явор Иванов на 21.01.08

  Ами имай предвид че рекламата ще е доста таргетирана. Предлагам ти да разгледаш adv.netinfo.bg и да се ориентираш в цените. Разгледай подробно как се продава рекламата в мрежата. Можеш да видиш и някой от другите големи играчи като webground.bg или reklama.investor.bg Със сигурност на теб ще ти е по-трудно да продадеш рекламата, но както казах тя е силно таргетирана. Въпроса е и как ще убедиш рекламодателя, че кампанията му ще бъде ефективна. Все пак ако някой реши да рекламира той ще гони срокове в които рекламата да е максимално ефективна, а големите компании за тази цел използват най-генериращите трафик сайтове и плащат доста повече. А до колкото съм запознат една презентация на продукт в който да се рекламира е доста тежка задача. Може да помислиш за спонсорства. Може да е по-добра идея. Но там вече има големи брифинги които трябва да се изпълнят.

  Надявам се да съм помогнал.
  Горе-долу до тук са мойте познания и опит.

 12. Оги Попов на 22.01.08

  На кого можем да се опитаме да продадем банери всъщност? Моят блог съшо постига интересни резултати и то за доста кратко време,но освен easytrader,други опции май не остават. Е да,адсенс ама колко ли е ефективен. Можете ли да помогнете със съвет за по-рационално рекламиране,освен ийзитата? Благодаря !

 13. Оги, виж този материал:

  http://alabala.org/340.html

  А банери могат да се продават, но блогът трябва да е тематичен, с ясна аудитория и много добра, трайна посещаемост - рано или късно ще се открият рекламодатели за банери, колкото и трудно да е на практика.

  Аз съм оптимист. :-)

 14. Longanlon на 22.01.08

  Леле, какво ме фърляте в джаза с тия цифри ве???

  Моята аудитория не е толкова таргетирана, ама ако спазвам вашите съвети баси парите ще трябва да вадя от блога си ако реша да монетаризирам…

 15. Така излиза! :-) Какво чакаш?! ;-)

 16. Serious Sam на 22.01.08

  Съвсем точно ги е сметнала жена ти,
  аз също бих поискал 100лв, ето защо:

  100,000 импресии при 1% кликаемост = 1000 клика, при среден клик 0,10лв = 100лв.

  Българските кликове са евтини - можеш да се ориентираш за цените тук: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

  1% кликаемост - при банерите това е оптимистична прогноза, при мен (западен трафик) обикновено е 0,3-0,5%. От друга страна, българинът все още не е сляп за рекламите (особено за банерите).

  Банерът не е и на много добра позиция - повечето западни рекламодатели искат да е “Above the fold”, и то при 1024×768 разделителна - т.е. посетителя като отвори страницата, банера да се вижда изцяло, без да се налага да скролира.

  Друг фактор, който смъква кликаемостта: голям процент постоянни потребители на сайта - веднъж като кликнат и са разгледали сайта на рекламодателя, рядко ще повторят.

  “70лв по 30дни = 2100лв за месец” за този банер - не мога да го кажа по-точно от Longanlon - “Леле, какво ме фърляте в джаза с тия цифри ве???”

 17. Знаех си, че женската интуиция е правилна! :-)

  Интересна дискусия се получава! Благодаря за мнението!

  Искам в тази връзка да вметна едно мое наблюдение, а именно, че сравнението “Цена на клик на банер” и “Цена на клик на текстов линк” (да речем Adword-ски) не е изцяло точно.

  И двата клика водят до едно и също действие - посещения на сайта на рекламодателя, но с банер (поради по-голямата площ и възможността да използваш графични изображения и друг тип рекламни послания) можеш да рекламираш дори и без потребителят да посети сайта ти, т.е. можеш да брандираш, ако това е целта ти, което при текстовите линкове често не е възможно.

  Също така, цената на клик не винаги е 0,10лв. през очите на рекламодателя. Изхождам от средните цени, които получавам в момента, но и от факта, че рекламодателят плаща още толкова на някой друг - дали ще е Google или Изитрейдър, няма значение. Реално, за да получа аз условно 0,10, рекламодателят е заплатил условно 0,20лв., а няма да се учудя и да са повече.

  Това е по мои наблюдения. Но и съм напълно съгласен с мнението за процента кликаемост, above the fold и слепотата на постоянните посетители. Добре поне, че при мен не са прекалено много (постоянните посетители), като процент, имам предвид.

 18. Между другото, коментарът на Serious Sam ме подсеща да прегледам с каква разделителна способност са потребителите - отдавна не бях гледал този показател!

  Ето и резултатите:

  Резолюция 1024×768 - 48%
  По-висока от 1024×768 резолюция - 48%
  По-ниска от 1024×768 резолюция - 4%

  Или, за 48% от потребителите банерът е Above the Fold, което е някакъв плюс. :-)

 19. voxy на 22.01.08

  Аз ако съм рекламодател бих си сложил банер само за една седмица, ако няма да сменям рекламата, смятам че за 7 дена ще достигна до редовния читател на Нова Визия, останалите изловени с Google може да се ловят навсякъде ;)

  след сложни сметки отразявайки цените на конкуренцията достигам до 100лв/седмица ;)

 20. Хм… става напечено… от 100лв. за седмица през 100лв. на месец до 1-2000 месечно…

  Очаква ме сериозен размисъл…

  Благодаря на всички, които дадоха идеи до тук - всички без изключение ми бяха много полезни!

 21. Явор Иванов на 22.01.08

  100 + 2024 = 2100/2 = 1050 :P

 22. Явор Иванов на 22.01.08

  Подхвърлям идея за проект, който да анализира блоговете, да брои посещаемостта и аудиторията им и да се грижи за това да продава реклама в тях срещу примерно някакви 5% от цялата сделка. Ще се радвам ако някой открадне идеята ми и я развие :)

 23. Идеята за това е наистина много интересна!

  Браво!

 24. voxy на 22.01.08

  Явор, предлагам който реши да реализира идеята ти да покани Краси Гергов за консултант

 25. dzver на 22.01.08

  Колко струва и колко можеш да вземеш са два противоречиви въпроса. Можеш да искаш 3-5 лева на 1000 импресии без проблеми. Но ако се съпостави с цената на адсенс, 100 лева на месец би било постижение.

 26. Руми на 22.01.08

  Тошко, преди да видя какво е казала жена ти и аз си мислех за такова число, около 100 лева е ок.

 27. Благодаря много за новите мнения - ще трябва да взема решение скоро и със сигурност ще са ми полезни в процеса!

 28. […] alabala.org блог за блогове (поддържан от един блог ентусиаст) « Колко струва този банер? […]

 29. […] на Тодор Христов от блога за блогове, питаща “Колко струва този банер?“). В блога на Тодор има форма за пускане на […]

 30. Иво на 01.02.08

  и аз си мисля, че жена ти се е ориентирала правилно:)
  100-200 лева за мен е напълно реална цена.

  успех

 31. […] Фамозният рекламен банер, за чиято цена взех бързо решение (ето цената) намери своя достоен собственик. […]

 32. […] продадох рекламния банер (ето малко информация за първата продажба), за който ви […]

 33. […] продадох рекламния банер (ето малко информация за първата продажба), за който ви […]

 34. […] и дългосрочна сделка с банера, познат на по-редовните посетители, бе сключена в […]

Остави коментар