40лв. такса за регистрация за личен сайт или блог на БГ Сайт 2024

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 01.07.2009

  бг сайт 2024

  Миналата седмица, поради претрупаността ми с работата по един проект, свързан с обучението ми по продажби, не успях да съобщя за нещо, което ми направи впечатление около конкурса БГ Сайт 2024, на който, както вече може би сте узнали, ще имам възможността да съдийствам наесен.

  Но най-напред, малко предистория.

  В материала ми за БГ Сайт 2024 Александър Кръстев остави следния коментар:

  Може би въпросът трябва да е към Жюстин, но защо за блогове и лични сайтове трябва да има такса за участие? Не ми се струва удачно, при положение, че те рядко са с комерсиална цел…

  Не знам дали точно този коментар е предизвикал реакция от организаторите на конкурса или не, но ето официалните цени за регистрация на сайтове по категории:

  • За един сайт – 100лв.
  • За регистрация на повече от един сайт – 80лв. за всеки следващ след първия.
  • За сайт в категория “Личен сайт / Личен блог” – 40лв.
  • За категория “Интернет реклама” – 160лв.

  Разликата спрямо цената за регистрация на всички останали сайтове е достатъчно отчетлива – повече от 2 пъти.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:
   Няма други материали по тази тема

  { 29 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Ангел 01.07.09 в 11:07

  Глупаво е да има такса за регистрация. Това означава, че това не е честен конкурс, а авеню за ПР на определени сайтове. Плащаш си и учавстваш и печелиш!

  2

  Тодор Христов 01.07.09 в 11:07

  Не е точно така.

  Да си представим, че в категория “Личен сайт/Личен блог” се включат 30 проекта – платят си и се регистрират. Всичките ли ще спечелят, при условие, че има едно първо, едно второ и едно трето място? Как ще стане така, че всички ще спечелят?

  А сега да си представим друга ситуация – няма такса за регистрация и се включат 300 сайта/блога. Или 400, или 600, защо не? Безплатно е, какво губиш? В България вече има хиляди блогове. Как се оценяват 300 или 600 проекта (примерно), кой ще прави това, колко време ще е необходимо?

  Това, че си заплатил само по себе си не означава, че ще спечелиш нечестно. Ако човек иска да се включи с личен сайт или блог (тук аз не агитирам за това, просто информирам за таксите), сумата не е никакъв проблем, но тя няма как да ти гарантира, че ще спечелиш.

  Но да, първо място ще спечели само един.

  3

  Ангел 01.07.09 в 12:07

  Не си прав според мен Тодоре, защото могат да спечелят само сайтова, които са си платили. Защо аз не спечеля или не учавствам – ами не съм си платил. Тук става въпрос, че се формира изкуствено състезание, в което участието е привилегия на тези които си плащат. Нещо, което изобщо не пасва на българското интернет пространство. В България нама достатъчно много блогове и сайтове, че да се подбират по този начин. А и факта че трябва да си платиш за да те оценят допълнително стеснява кръгът на участниците до много малки размери и по този начин е невъзможно да се направи представителна извадка. Всичко това бие на елитизъм.

  А и 1000 участници да има, не мисля че това е голям проблем, защото %90 могат да се отсаят за отрицателно време, защото първо добрите сайтове са малко и второ – масата са пълна глупост. Пак ще се повторя, но в БГ има толкова малко свестни сайтове, че и безплатно да е участието, пак не е трудно да се намерят най-добрите.

  4

  Тодор Христов 01.07.09 в 12:07

  Позволи ми да не се съглася, като повторя аргументите си – това, че си заплатил не ти гарантира, че ще спечелиш, както казваш. Това просто няма как да стане – първото място е само едно.

  Освен това, порочна е практиката сайтове да се оценяват за по 5 секунди – това ми напомня за 20 секундното оценяване на Боби Димитров, за което самият той писа, че е правил, в качеството си на съдия. Така че, не е добра идея за “отрицателно време” да се оценява, освен ако някой съдия наистина не го направи, било поради липса на време, било поради немърливост или нещо друго. Все пак, за теб едно нещо може да е пълна глупост, но за друг може да не е, а в конкурса пред съдиите има поставени критерии и точно те (би следвало да) определят кой печели. А за да се оцени внимателно един проект по тези критерии все пак се изисква време, не става за “отрицателно време” да оцениш огромен брой проекти, просто няма да е сериозно.

  И не на последно място – ако някой човек има желанието да бъде оценен точно на този конкурс, аз не вярвам, че 40лв. са проблем за него. Всеки може да ги заплати, стига да иска, няма какво да се лъжем. Това е един много малък и скромен филтър, който лесно може да отсее онези, които се включват в конкурса с желание и вяра, че могат да спечелят, от онези, които се включват без да знаят защо го правят, например просто защото е безплатно.

  Не мисля, че като заплатиш 40лв. ставаш кой знае колко елитен блогър – дай да си говорим нещата реално, никакъв елитизъм няма в това, сумата е малка. Но ако един блогър казва, че не иска да участва в конкурса именно заради 40-те лева, според мен това отстрани звучи малко странно.

  Причината аз съм склонен да търся на друго място – че не вижда смисъл в подобни конкурси, че няма претенции да печели награди, че се съмнява в обективността на журито, че няма самочувствие и т.н. и т.н. Всичко това бих го разбрал напълно, но не и че точно тези 40лв. са проблем за страхотния му личен блог или сайт.

  5

  Ангел 01.07.09 в 12:07

  Ти май не ме разбра. Не казвам че ако платиш 40лв. ще спечелиш, а че можеш да спечелиш само ако ги платиш!

  Плащането на 40лв. не те прави елитен блогър. С това съм съгласен. Но защо тогава трябва да се платят тези 40лв., за да можеш изобщо да участваш. Лично аз не участвам, не защото ми е проблем да дам парите, а защото цялата история много намирисва. Хем не са голяма работа 40лв., хем дай да ги платим ако искаме да участваме. Това си е чист елитизъм, защото не е намясто и не е необходим. Обстоятелствата в БГ пространството са други. Конкурсът няма авторитет и доверие, с което да оправдае таксата. По-скоро изглежда че хората искат да направят малко кинти, но нека предложат нещо стойностно насреща, като добра организация, добър подбор на сайтове, ясни правила и т.н.

  6

  dzver 01.07.09 в 12:07

  Таксата за регистрация намалява нуждата от модерация :) Не може да е безплатно, а дали 40 лева е много вече не мога да преценя.

  7

  Тодор Христов 01.07.09 в 13:07

  Значи, Ангеле, така – да!

  Ако например репутацията на конкурса е подложена на съмнение, ако няма както казваш авторитет или доверие към него – естествено, че няма да се включат хората, които вярват в това. Всеки е свободен да има всякакви мисли за всеки конкурс, така е.

  За 40-те лева – това е последното, за което всеки, който иска да спечели в този конкурс и открива ползите за себе си, ще мисли. Но ако изпитва съмнения в авторитета на организаторите или журито – няма да ги заплати естествено. И не защото не може да ги заплати (това е много скромна сума), а защото не иска да участва.

  Та… има разлика в това да не искаш да участваш и в това да не искаш да платиш. Нали знаеш поговорката – “When there is a will, there is a way”. :-)

  Аз лично не мисля, че този конкурс се провежда заради парите от таксите на сайтовете. Направи си няколко сметки и сам ще се убедиш.

  8

  Калоян К. Цветков 01.07.09 в 14:07

  Аз имах такова предложение — организаторите или журито да вкарат с wildcard по един участник, като така проекти които наистина са добри, но не са преценили да участват, ще получат шанс да се включат ;)

  9

  Калоян К. Цветков 01.07.09 в 14:07

  Конкурсът няма авторитет и доверие, с което да оправдае таксата. По-скоро изглежда че хората искат да направят малко кинти, но нека предложат нещо стойностно насреща, като добра организация, добър подбор на сайтове, ясни правила и т.н.

  Хех, да не хващам пак темата за конкурса на BWA, но там с тези големи такси които събираха пак не им се получи организацията, и видяхте колко издънки имаше на семинара. И като цяло имам повече доверие на журито на БГСайт, отколкото на BWA (от WebAwards.bg)

  10

  Тодор Христов 01.07.09 в 16:07

  Това за wildcard е много идейно!

  11

  Марио Пешев 01.07.09 в 17:07

  Тематичните блогове за сайтове ли се водят?

  12

  Тодор Христов 01.07.09 в 17:07

  Ако изходим от факта, че всеки блог е сайт… :-)

  13

  Марио Пешев 01.07.09 в 18:07

  Шегата настрана, и двете понятия са доста плаващи. Аз лично не мога да преценя за някои мои проекти ли на клиенти дали ще се впишат в тази категория или не. :)

  14

  Калоян К. Цветков 01.07.09 в 18:07

  Хех, ами блог е нещо в което се публикува периодично, и информацията е подредена хронологично ;) Всеки блог е сайт или поне част от сайт – примерно Аз Гласувам! е сайт, не е блог, обаче си има и блог ;)

  И всичко е само една тема на WordPress ама това е друга приказка ;)

  15

  Марио Пешев 01.07.09 в 18:07

  Тук ми се ще да не навлизам в спорове, защото мога да разкажа много, както и да се поровя няколко часа за различни дефиниции и на двете неща :) Хайде, все пак да попитам какво се подразбира под ‘личен блог’:

  -блог, ръководен от 1 човек (личност?)
  -нетематичен блог?
  -некомерсиален блог (което също е широка тема)
  -друго?

  Примерно, новото ми онлайн кътче за общуването се поддържа авторитарно от мен и е некомерсиално, но не бих го определил като личен блог. Всъщност в една от последните теми развивам теории и за категоризациите на блоговете.

  Та, в частност въпросът ми бе каква е дефиницията на ‘личен’, за каквото и да е.

  Със здраве,
  Марио

  16

  Калоян К. Цветков 01.07.09 в 18:07

  Ами “личен” е ако го регистрираш за 40лв за конкурса :P

  17

  Марио Пешев 01.07.09 в 19:07

  Nice! :D

  18

  Тодор Христов 01.07.09 в 20:07

  Ако е тематичен и се вписва в някои от останалите категории, може би си струва да го сложиш там, в съответните категории.

  Но ако не се вписва или пък ако просто прецениш, че ще е по-добре да е в категория “Личен” – пак може. Освен разлика в цената може би ще има и друго – по-различен тип конкуренция.

  19

  Марио Пешев 01.07.09 в 20:07

  Тодоре, въпросът ми беше принципен, а забелязвам, че дори и ти използваш ‘може би’ и ‘може’ в трите изречения отговор. Би било добре изобщо да се изчистят понятията.

  P.S. Прави ми добро впечатление, че сайтът е поизчистен сега. Преди седмица имаше останали новини от миналите години, грешки и неточности.

  20

  Тодор Христов 01.07.09 в 21:07

  Отговорът ми също е принципен (коментираме принципите) – аз не съм организатор на конкурса, за да мога да ти отговоря с твърдо “Да” или твърдо “Не”.

  21

  Марио Пешев 01.07.09 в 21:07

  true, true. Но нали затова са коментарите – да обсъждаме и да намираме отговори? :)

  22

  Тодор Христов 01.07.09 в 21:07

  Прав си, затова са, и аз охотно отговарям, но не мога да взема твърдо становище по основателния ти въпрос, за което обясних и причините. Няма как да не използвам “може би”, защото това са мои лични допускания и не искам да те подведа с едно безгрижно “Да, давай, постъпи еди-как си!” :-)

  Съветвам те ако изпитваш някакви колебания, да се допиташ до организаторите – мисля, че съм го правил, когато участвах преди 3 години и ми бяха отговорили, че категорията, която съм избрал е ОК.

  23

  Марио Пешев 01.07.09 в 21:07

  Не съм решил дали ще участвам – има още доста време до регистрацията, така или иначе. Интересно ми бе какъв смисъл се влага в ‘личен’, това е всичко. Да не стават после пак гюрултии заради неясни условия и конкурсът да си го отнесе. А блогът ти е популярно поле за изява и организаторите могат да си вземат бележка, ако счетат това за проблем.
  Хайде, със здраве :)

  24

  музика mp3 02.07.09 в 01:07

  Ми 40 лева дедазнам някак си малко скъпо е …

  25

  Пламен Петров 02.07.09 в 11:07

  Ще излъжа ако кажа, че съм очарован, че има такса за личните сайтове…но все пак разбирам мотивите на организаторите и ги приемам. В крайна сметка, всяка игра си има правила и ако не ти харесват правилата – прото не я играеш! Нали така?

  А аз ще участвам… ;-)

  26

  Емил Минев 02.07.09 в 12:07

  абе или аз не довиждам…
  ама никъде не видях срокове. До кога може да се регистрира човек, кога ще се гласува, кога ще бъдат връчвани наградите?!?!

  27

  Емил Минев 02.07.09 в 12:07

  поправка… видях ги :)

  28

  Тодор Христов 02.07.09 в 13:07

  Значи всичко е ОК. :-)

  29

  Георги Фурнаджиев 03.07.09 в 23:07

  Ееееееее, въртите, сучете, от деветнайсет кладенеца вода ще донесете, само и само да не се бръкнете. :) А сумата трябва да я има – съгласен съм с всички съображения „за“.

  Бих платил за участие в конкурс, дори повече от 40 лв, но ако след това получа хубава обратна връзка. Имам предвид десетина – пертанадесет изречения от сорта на „Плюсовете са тези, минусите са онези. Като ги има предвид и тегли чертата уважаемото жури класира сайта на N-то място.“ … и нещо подобно за всички сайтове. Евентуално след трето място – достъпно само за участниците.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  seven − 3 =