Блог новини: 08.08.2008

 • el
 • pt
 • от Тодор Христов на 08.08.2008

  Време е за поредната порция блог новини с днешна дата:

  • Официален представител на Google Adsense съобщи, че плащанията от AdSense с Western Union Quick Cash вече са достъпни за издателите в България. Това означава, че повече няма да се налага да се чака за чекове от Adsense, да се носят в банки, да се чака осребряването им, да се плащат такси. Всички възможни такси за получаване на приходите от Адсенс чрез Western Union Quick Cash не са за сметка на получателя.

   Ето кратък цитат с някои специфични подробности от цялото съобщение на Adsense:

   • Western Union Quick Cash е достъпен само за профили на физически лица, чиито имена на бенефициенти са имена на физически лица.
   • Плащанията се извършват в щатски долари, но в зависимост от представителя на Western Union бихте могли да ги получите и в лева.
   • За да получите плащането си ще бъде необходимо да носите документ за самоличност, издаден от държавните органи (лична карта или международен паспорт). В тази връзка е задължително името на бенефициента да съвпада с името в документа за самоличност.
  • От известно време по-комерсиално ориентираните блогъри могат да се радват на новата и много ценна услуга на Google – Google Insights for Search. Услугата е безплатна, важи и за България, и дава полезни информация за търсенията в Google по една или друга дума/фраза, трендове, хронологични и географски данни.
  • Огнян Младенов е съставил статия, в която е упоменал няколко начина за манипулиране на Feedburner брояча на RSS абонати на блог. Възможностите за Feeburner измами са на практика неограничени, отделен е въпросът кой какво печели от това. Но, когато има предлагане, вероятно ще има и търсене. :-)
  • Тодор Христов от Alabala.org (т.е. аз) се сдоби с нашумялата тема за WordPress на Крис Пиърсън – Thesis. Темата не е безплатна, струва 87 щатски долара (за 1 лиценз, през PayPal) и в рамките на 1 ден бе преведена на български на местата, където се налагаше. Големи проблеми засега няма, граватарите даже тръгнаха. Темата е добре SEO оптимизирана, позволява гъвкаво widget управление, има безплатен доживотен съпорт лично от Крис Пиърсън и хората му.
  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 11 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Цветан Дичев 08.08.08 в 14:08

  Това за FeedBurner-a ми напомня как преди манипулираха Tyxo брояча. А и аз съм на мнение, че никой не печели от това, защото по-добре да имаш 20 абонирани, но това да са хора, които наистина те четат, отколкото 2 000 фалшиви абонамента.

  2

  Plamen Tomov 09.08.08 в 18:08

  Не знам как една тема може да е оптимизирана, но виждам, че има основен недостатък за платена тема, а именно линк към предишна и следваща тема. Това си е част от навигацията и добър начин за предаване на ПР, тръст и каквото се сетиш. Не знам дали “Вижте и това” е плъгинът за рилейтед постс, но е добре да има и текст. Сори за поученията, ама деформация.

  3

  Тодор Христов 09.08.08 в 22:08

  Да, благодаря! :-)

  Тези неща много лесно могат да се оправят с един ръчен nofollow. Въпросът е, че не виждам как да поставя nofollow на т.нар. Pages (горе в шапката) – гледах в Header и един “nav” файл, но не ми дойде наум как.

  Но има време, едно по едно.

  4

  Тодор Христов 09.08.08 в 23:08

  Пламене, какво имаш предвид “да има текст в related posts” – да има текст под всеки линк ли, взет от съответната статия (като откъс)?

  Не е Related Post плъгина, а в случая е “Similar Posts”, но те са практически еднакви по начина, по който ги използвам в момента.

  5

  Plamen Tomov 10.08.08 в 09:08

  Точно това имам предвид. Всъщност и плъгинът, за който говорех, е Similar Posts.

  6

  Тодор Христов 10.08.08 в 09:08

  Да, но няма такава опция в самия плъгин (да вади текст), като че ли.

  7

  Plamen Tomov 10.08.08 в 09:08

  Има. Отиваш в /wp-admin/options-general.html?page=similar-posts.html&subpage=output
  и в Output template и до {link} слагаш интервал+{excerpt}

  8

  Тодор Христов 10.08.08 в 09:08

  Чакай да видя… всъщност съм използвал Random Post плъгина, не Similar, сега ще скача Similar да видим как ще е с него.

  9

  Тодор Христов 10.08.08 в 09:08

  Така… готово, направих го, успях да добавя и excerpt… а знаеш ли как би могло да се регулира дължината на откъса (т.е. на excerpt), да речем да е с по-кратка дължина?

  Или е някакъв default в случая, който не бива да се пипа?

  10

  Plamen Tomov 10.08.08 в 09:08

  Пробвай със {snippet}

  11

  Тодор Христов 10.08.08 в 10:08

  Да, има ефект, намалява текста значително. Добавих и многоточие накрая, веднага след {snippet}, за да не се прекъсва изкуствено текста.

  Благодаря ти за насоката и кодовете!

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  4 + four =