Блог новини: 08.08.2008

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 08.08.2008





    Време е за поредната порция блог новини с днешна дата:

    • Официален представител на Google Adsense съобщи, че плащанията от AdSense с Western Union Quick Cash вече са достъпни за издателите в България. Това означава, че повече няма да се налага да се чака за чекове от Adsense, да се носят в банки, да се чака осребряването им, да се плащат такси. Всички възможни такси за получаване на приходите от Адсенс чрез Western Union Quick Cash не са за сметка на получателя.

      Ето кратък цитат с някои специфични подробности от цялото съобщение на Adsense:

      • Western Union Quick Cash е достъпен само за профили на физически лица, чиито имена на бенефициенти са имена на физически лица.
      • Плащанията се извършват в щатски долари, но в зависимост от представителя на Western Union бихте могли да ги получите и в лева.
      • За да получите плащането си ще бъде необходимо да носите документ за самоличност, издаден от държавните органи (лична карта или международен паспорт). В тази връзка е задължително името на бенефициента да съвпада с името в документа за самоличност.
    • От известно време по-комерсиално ориентираните блогъри могат да се радват на новата и много ценна услуга на Google – Google Insights for Search. Услугата е безплатна, важи и за България, и дава полезни информация за търсенията в Google по една или друга дума/фраза, трендове, хронологични и географски данни.
    • Огнян Младенов е съставил статия, в която е упоменал няколко начина за манипулиране на Feedburner брояча на RSS абонати на блог. Възможностите за Feeburner измами са на практика неограничени, отделен е въпросът кой какво печели от това. Но, когато има предлагане, вероятно ще има и търсене. :-)
    • Тодор Христов от Alabala.org (т.е. аз) се сдоби с нашумялата тема за WordPress на Крис Пиърсън – Thesis. Темата не е безплатна, струва 87 щатски долара (за 1 лиценз, през PayPal) и в рамките на 1 ден бе преведена на български на местата, където се налагаше. Големи проблеми засега няма, граватарите даже тръгнаха. Темата е добре SEO оптимизирана, позволява гъвкаво widget управление, има безплатен доживотен съпорт лично от Крис Пиърсън и хората му.
    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


    Вижте и това:

    { 11 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Цветан Дичев 08.08.08 в 14:08

    Това за FeedBurner-a ми напомня как преди манипулираха Tyxo брояча. А и аз съм на мнение, че никой не печели от това, защото по-добре да имаш 20 абонирани, но това да са хора, които наистина те четат, отколкото 2 000 фалшиви абонамента.

    2

    Plamen Tomov 09.08.08 в 18:08

    Не знам как една тема може да е оптимизирана, но виждам, че има основен недостатък за платена тема, а именно линк към предишна и следваща тема. Това си е част от навигацията и добър начин за предаване на ПР, тръст и каквото се сетиш. Не знам дали “Вижте и това” е плъгинът за рилейтед постс, но е добре да има и текст. Сори за поученията, ама деформация.

    3

    Тодор Христов 09.08.08 в 22:08

    Да, благодаря! :-)

    Тези неща много лесно могат да се оправят с един ръчен nofollow. Въпросът е, че не виждам как да поставя nofollow на т.нар. Pages (горе в шапката) – гледах в Header и един “nav” файл, но не ми дойде наум как.

    Но има време, едно по едно.

    4

    Тодор Христов 09.08.08 в 23:08

    Пламене, какво имаш предвид “да има текст в related posts” – да има текст под всеки линк ли, взет от съответната статия (като откъс)?

    Не е Related Post плъгина, а в случая е “Similar Posts”, но те са практически еднакви по начина, по който ги използвам в момента.

    5

    Plamen Tomov 10.08.08 в 09:08

    Точно това имам предвид. Всъщност и плъгинът, за който говорех, е Similar Posts.

    6

    Тодор Христов 10.08.08 в 09:08

    Да, но няма такава опция в самия плъгин (да вади текст), като че ли.

    7

    Plamen Tomov 10.08.08 в 09:08

    Има. Отиваш в /wp-admin/options-general.html?page=similar-posts.html&subpage=output
    и в Output template и до {link} слагаш интервал+{excerpt}

    8

    Тодор Христов 10.08.08 в 09:08

    Чакай да видя… всъщност съм използвал Random Post плъгина, не Similar, сега ще скача Similar да видим как ще е с него.

    9

    Тодор Христов 10.08.08 в 09:08

    Така… готово, направих го, успях да добавя и excerpt… а знаеш ли как би могло да се регулира дължината на откъса (т.е. на excerpt), да речем да е с по-кратка дължина?

    Или е някакъв default в случая, който не бива да се пипа?

    10

    Plamen Tomov 10.08.08 в 09:08

    Пробвай със {snippet}

    11

    Тодор Христов 10.08.08 в 10:08

    Да, има ефект, намалява текста значително. Добавих и многоточие накрая, веднага след {snippet}, за да не се прекъсва изкуствено текста.

    Благодаря ти за насоката и кодовете!

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


    4 + four =