Ценоразпис за политически блогове

Темата за политическите блогове някак неусетно се завъртя в няколко коментара на статията “Какво се случи с трафика около “фалита” на ПИБ?” и тези коментари бяха толкова забавни, че не можах да се стърпя да ги поместя в специално обособена статия.

Най-напред, темата за политическите блогове, изборите и ценоразписите на различни блог-услуги бе повдигната от Боян Юруков, който обяви следния ценоразпис:

 • 100 лв. – споменаване извън контекст в статиите
 • 300 лв. – писане на статии за успехите на партията
 • 400 лв. – писане на откровени лъжи за противниците на партията
 • 800 лв. – активно участие в т.н. flame wars в други блогове и форуми.

Всичко се заплаща в аванс преди кампанията. Периодите и отстъпките за повече партии решили заедно да използват “услугите” ни ще са по договорка.

Георги задълба сериозно в темата, като онагледи с много удачни практически примери различните цени:

100 лв. – споменаване извън контекст в статиите :
Левски победи Бате Борисов с 3:0 в реванша на беларуска земя ;). Интересно е че на трибуните беше забелязан Бойко Борисов, който с неоценимата си подкрепа, вдъхна сили у момчета и те извършиха своеобразния подвиг.

300 лв. – писане на статии за успехите на партията :
Бойко Борисов би с 3:0 Бате Борисов.
С присъствието си в публиката Бойко Борисов бе единствената причина България да има свой представител в шампионската лига. При тази успеваемост се очаква до седмици Борисов да ни вкара и в Г7.

400 лв. – писане на откровени лъжи за противниците на партията
С неприсъствието си на Герена, Станишев е основният виновник Левски да не спечели мача с Бате Борисов.

800 лв. – активно участие в т.н. flame wars в други блогове и форуми.
Тука вече парите са много, затова и се изисква лично творчество.

Ако някой от вас има идеи по отношение на цените за политическо блогване и най-вече е в състояние да ги онагледи с хубави примери, като тези на Георги и Боян, да се чувства поканен да се включи, моля. :-)

50 thoughts on “Ценоразпис за политически блогове”

 1. Аз пък искам да призная, че в примера е използвана точно светлата личност на Баце Бойко срещу скромната сума от 50 лева – вярно е че подбивам цените, ама все пак трябва да ги зарибим в началото, та да може после да ги доим до последно 😀

 2. Якоооо. Вече е официално. Очаквам оферти от партии и лобистки кръгове. Личната ми цел е почивка в Египет през Ноември.

  Предложих вече да пуснем атака в стил на тази към ПИБ, за да си повишим медийната стойност. Следващата ми идея е да пуснем пакет от блогове като оферта. Така на потенциалните ни “клиенти” няма да им се налага да преговарят с отделни блогъри, за да се насладят на услугите им. Последната ми идея за следващите 15 мин. е да се сложи такса “Мисля, че сте задници” за случаите, в които “клиента” ти е противен, но ти предлага доста пари. За мен лично това е ДПС и стойността и ще е 10%.

 3. При мене такава такса, е приложима за всички политически партии. Така че можете да ме запишете като господин 10% 😉

 4. Сигурно на кила го докарвам на оригинала, макар че съм малко ( ~30 сантиметра) по-висок от него и не ми личат толкоз, така че вида го имаме.

  Понеже Тодор призова хората да дават идеи и понеже аз все още не съм се изчерпал, предлагам и следната услуга :
  Писане на положителни статии като цяло за политиците ( колко са добри, колко много работят, колко много мислят за народа ) – 500 лева.
  Хубавото на тая услуга, е че може да се използва в мирно, демек неизборно време. Все пак и през неизборни години трябва някак да преживяваме, нали ?

 5. Юруков както винаги с будни идеи.

  Накрая на фийда докато го четях ме спука от смях това:

  Вижте и това:
  None Found

 6. Ако имах възможността бих ви наел за титаничен сблъсък на решенията с отворен код в държавната администрация срещу продуктите на Microsoft. Ама наистина … нали като проправяш такава пропаганда трябва да има и малко истина, за да се преме по-лесно и да не се набива на очи лъжата като се повторя до тогава, докато не стане истина. Ето, вече има издънки с изтекли от здравната каса ЕГН-та, неправилно пратени писма (при Миглен), хакнати сайтове на детски градини, онази история с архивирания Office за точене е т.н. И така, на фона тези “техно изцепки”, може да се завърти някоя кампания точно ала ПИБ, но с обект не банка, ами държавната администрация. Пуснете им на хората мухата, че бандити им имат личните данни, и че всеки потенциално може да остане без спестяванията си, или без осигурителни права, или да осъмне вече бивщ собственик на фирмата си… Само че какмо пък може да направят хората в такава паника — да си изтеглят парите от Здравната каса ли ?

 7. @Миглен – това означава само две неща – Тодор не е продажен и идеята е нова. Тези два факта може да ги интерпретираме по най-различни начини – че Тодор не е надежден кадър за инициативата или че идеята ни е новаторска и перспективна. Аз залагам на второто.

  @Христо Манолов – не е нужно да има някакъв друг ефект освен паника. Колкото е по-голяма, толкова по-добре. Ще действаме на принципа на онзи хакер, който хаква сайта на компания и после получава сума ти и предложения от конкурентите й. Идеята е да схванат, че можем.

  @Георги – за в “мирно време” е друга тарифа. Трябва да е с абонаментна такса. Като съберем поръчки може да си основем PR агенция за блогъри. В щатите такива си оперират легално.

  В тази връзка интересен поглед над нещата е, че ако бяхме признати за журналисти, тези ни действия и дори обсъждането им щеше да е подсъдимо. Това може би е единствения плюс за сегашното ни положение, но огромен минус за властите, защото нямат същото право да си навредят. Не че им трябва законно право де – те си правят каквото си искат.

 8. Може да се наложи да ги актуализираме като получим предварителните цени за купуването на гласове. Все пак те са ни конкуренцията. Имат по-добри резултати, но се плаща на глас, а при нас аудиторията е по-широка и излиза много по-евтино на индивидуален глас. Може да направим примерна кампания за да покажем колко е ефективен метода.

  Впрочем започвам малко да се плаша колко сериозен ми става тона. Хубаво, че съм в Германия, че е по-трудно на НСБОП да ми почукат на вратата.

 9. Еххх, мечти… аз толкова да ругая разни хора, па те още не искат да ми дадат пари по въпроса :)

  А за цени за цитиране на чужд блог с подобни хвалби? Да речем по +10% от оригиналната цена на цитирал, тъкмо здраво ще вдига pagerank-а ?:)

 10. Писане на положителни статии като цяло за политиците ( колко са добри, колко много работят, колко много мислят за народа ) – 500 лева.

  Много и е ниска цената на тази услуга според мен 😉

 11. @Иван Пидов, за съжаление както казах услугата е една от малкото, която се търси главно извън активния сезон – това си е гладно време за нас – продажните блогъри и следователно гледаме да изкараме пари от каквото може.

  А тематиката не е от особено значение – ако ни платят и за засилване ядрената политика на Северна Корея ще скандираме :)

 12. Оги колко пари даваш да ти напиша хвалебствено слово за ЦСКА 😀

 13. P.S. Срещу подходяща мотивация, можем да вкараме ЦСКА поне в турнира за купата на УЕФА, така че Огняне очаквам щедра оферта :)

 14. @Боян Юруков…… ако мислиш да се обаждаш без да разбираш грам от бизнес, ще те изключа от проекта.

  Обяснявам – клиента трябва да се остави сам да каже цена – ако е повече от тия твойте 100 лева, ще облажим стабилно. Ако му се дават по-малко, по-добре да не го плашим с високи цени, а да му вземем колкото там пари дава – все пак първи клиент ни е !

 15. Не понасям хора с оперирано чувство за хумор, както и такива, които си позволяват в собствения ми блог да се опитват да обидят някого – читател, автор(и) или други.

  Като малко по-млад блогър, преди повече от 1,5 години, имах един екземпляр в един друг блог, не Alabala.org, който се опитваше да поучава както мен, така и другите автори в блога, а така също и обиждаше читателите – какви били, що били, какви трябвало да бъдат… Използваше “красиви” думички по адрес на хората и изобщо – мислеше се, че е голямата работа.

  От много време той повече няма място в блога ми, а аз съм радостен, че се оттървах от кретенското му отношение.

 16. Хех, обаче трябва да привлечете и някой форум с много членове, например БГ-Мама, за да стане по-истинска работата … също и няколко бакшиша, които да “превземат” офлайн канала, и да разправят глупости на клиентите си, докато ги карат, и така, когато се засекат данните от онлайн и офлайн пропагандата, хората ще започнат да вярват, и ше почне паниката 😉

  Стига сме си чесали езиците, дайте да пробваме нещо — например “знаете ли, че R.E.D. събира данни от регистриралите се при тях, за да манипулират данните за популярността на БСП, използвайки личните данни на хората от сайта?”

 17. Тъй като Огнян е повдигнал темата за ЦСКА (богат отбор, да не се правят, че нямат пари), искам да попитам какви пари трябва да се заплатят за да се пише по-активно за отбора на Черно Море.

  Тази година, Черно Море има добър отбор, с чудесна средна линия (Александър Александров – Алекс (Кривия), Милен Петков, Георги Илиев (от ЦСКА) и Юруков (ЦСКА), стабилна защита… Отборът е на 1-2 място в момента и очакванията са, че ще се противопоставя активно на грандовете…

  Не е лошо да се срещат добри новини около отбора, но предполагам, че цените следва да са по-ниски отколкото тези за политическите партии…

  (Не че собствениците на Черно Море си нямат телевизионен канал, радио и вестници, и даже общински съветници и личен кмет, но друго си е безкористната блогърска подкрепа… :-) )

 18. @Христо Манолов : Форумджиите отдавна се сетиха, че от писане на глупости в нета може да се печелят пари 😉 , т.е. няма как да ги привлечем на наша страна, щото са ни конкуренция.

  Бакшишите в момента го карат повече на лично творчество и мисля че е добра идея, след като така или иначе хоби им е да разпространяват слухове, поне да им даваме насоки кой слухове са добри и кой не. Мерси за идеята – един ден, като се нагушим с пари ще си спомним за помощта ти 😉

  @Тодор Христов : Мисля че може да се направи нещо, за какви пари говорим и какво трябва да се постигне ? 😉
  Реални цели са тая година да ги направим най-популярният клуб в България, а до 2-3 години да ги направим най-големият футболен клуб в Европа.
  Не знам дали те попитах, колко пари давате ?

 19. Шегички си правите, но колко истина има зад тази “шегичка”.

 20. Георги, общо взето, това са целите – “Най-големият футболен отбор в Европа”, до 2-3 години, най-много 6.

  Не знам дали е добра оферта примерно за небрежно споменаване на името на отбора извън контекста – 50лв., да речем:

  Вчера се завърнах от отпуск… изкарах си прекрасно. Ядох, пих и се веселих, ходих на дискотека много пъти…

  А, между другото само, като казах “дискотека”, отборът на Черно Море много ми харесва и според мен именно това е клубът, който ще спечели шампионата тази година. Момчетата се раздават и са единствения отбор, който не купува мачове, нито продава!! Желая им успех – те са номер 1!!

  Но да се върна на отпуската… температурата на водата на Черно Море през цялото време бе над …

  За да-сериозни, системни облъчвания на аудиторията, защо не ежедневни например, със свежи и спонтанни авторски новини (могат да се получават за по-голямо удобство директно от прес-секретариата на отбора, по е-мейл), вероятно мизата трябва да се увеличи много повече…

  Но там вече зависи от блога и доколко успява да представи информацията по правилен начин…

 21. @Тодор : Искаш да направим така че като отвориш хладилника, вътре да пише : Черно море, але, але ? Няма проблеми – колко пари даваш ?

 22. Хаха, това за вагините ме разсмя … Буги Барабата има такъв лаф — “Какво си се ухилил като будка (как да го кажа иначе цивилизовано …деликатен възпроизводителен орган от женската анатомия) в нови гащи” 😉

  Иначе освен бакшишите може да се използват и празноглавите блондинки по кафенетата, които цял ден бистрят клюки … това разбира се, ако им достигне умнствения капацитет 😉

 23. @Тодор : Толкоз сме изгладнели, че колкото пари дадеш няма да ти ги върнем – така че разчети си бюджета, виж колко може да отделиш, пък ние ще те изненадаме със способности и резултати :)

  @Христо : Тия русите и те карат на лично творчество. Само дето основното им преимущество, че изглеждат непредубедени и искрени. Ако искаме да им спуснем какво да говорят – трябва да им го напишем на листче и те да го четат като реч – май така ще се изгуби ефекта …..

 24. Според мен трябва да добавите по една нула отзад към ценоразписа.И без това политиците си изкарват кинтите от нас, поне част от тези пари да бъдат върнати.Кръговрат, майка.
  Ако получите много заявки и изпитвате трудност при съчиняването на статии, може да ме броите.

 25. Всичко с времето си – това са промоционални цени за привличане на клиентела :)
  По принцип само двамата с Боян няма как да представим блогосферата, така че включвайте се в екипа – мисля че достатъчно ясно се вижда, че сме ултра сериозни и бизнес плана си е бизнес план като да е правен от новавизия :) .
  Та …. кой друг е готов да се включи ( продаде ) ? :)

 26. Трябва да се организираме сериозно по въпроса. Трябват ни поне 10-тина блогъри от Топ 100. Номера обаче е да не става ясно кой ни е купил. Иначе отиде ни PR стратегията.

  А що се отнася до медийните спекулации – някой инвестира ли на борсата? Може да спретнем някоя насочена манипулация. Преди казах, че единствената цел на очернящите кампании може да са всеем смут и да покажем, че методите ни имат ефект. Сега като се замисля може да извадим директна изгода от косвена манипулация на цените на акциите. Примерно хващаме някое млекопреработвателно предприятие, което е излязло на борсата и пускаме слухът за проблеми подобни на тези в Италия. Акциите ще паднат за дни.

 27. Бояне, вземи под внимание, че според българските закони подобно действие е подсъдимо и няма да е прецедент, ако бъде наказано.

 28. Е да знам, но ще им е трудно да докажат, че това сме целели. А и някой гледа ли дали е имало такива спекулации в ПИБ.

  И сега ми идва една странна мисъл – защо да манипулираш пазара е незаконно и всички веднага се стряскат, че ще ни хванат, а да манипулираш общественото мнение с нечестни методи (не знам дали има честни) е не само в сивата зона на закона, но и приемливо в много случаи. За мен второто е много по-вредно от първото за обществото, макар и в дългосрочен план.

 29. Да, това за борсата наистина и подсъдимо .. преди време нали КФН търсиха някакви образи от форума на Инвестор.бг или нещо такова

 30. Ама хората се стреснаха като Калоян и Марто споменаха “подсъдимо”. Нещо спря движението.

 31. Е, за борсата и банките е посъдимо. За клевета също може да се съди, но просто трябва да внимаваш какво точно казваш — повечето вестнииц и пишман политолизи товорят с полу-истини и внушения, които създават настроението на удобрение или неудобрение.

  От друга страна интернет предлага неограничени възможности за анонимност и т.н. Всеки може да стане “фантом” и изпод прикритието, което му осигурява интернета да бълва помия.

  Примерно вие откъде знаете, че аз се казвам Калоян Цветков ? А не може ли да съм Сотир Харалмпов примерно, да си изфабрикувам един email примерно sotir.haralmpov@abv.bg, и да почно да обеснявам как Първанов всъщност е канибал, който по време на пълна луна яде бебета ромчета, предоставяне от харемите на Доган ? Или че Станишев е педофил, който правил малки “пионерчета”, като обеснявал какво е “партизанска любов” ? После вървете да търсите кой е този г-н Харалампов 😉 Ако си голям параноик ще си намериш няколко анонимни проксита от някой руски сайт и съвсем “невидим” ще лъжеш и мажеш. Да не давам повече идеи (които и без друго са известни на всички), ами да се посмеем на написаното по шегата до момента 😉

 32. Тогава цената ти ще трябва да скочи невероятно много. До толкова, че приходите ти да могат да управдаят разходите, които ще вложиш в адвокати за да докажеш, че не ти си ги писал тези неща.
  Под внимание се взимат основно IP адресите, а не никове и фиктивни имена. Да варианти да се скатаеш много, но както казах трябва да имаш достатъчно кеш приход за да си позволиш адвокати, които да докажат, че не си бил ти;)

 33. Е те и клубовете може да се следят. Има достатъчно варианти за анонимизация на трафика. Един добър пример, който често използвам е Tor. А Сотир Харалмпов определено ще го хванат ако тръгне да пуска реклами на сайта, защото тези, които плащат за рекламите трябва да му дават парите все пак. Дори и Google Adsense не е сигурно.

  Възможността за анонимност в случая аз бих използвал по различен начин. Може да направим едно wiki, в което да се дават сигнали за корупция и незаконни сделки. Не става въпрос за компромати и слухове, а за документи и снимки, с които се доказва нещо. Все се говори, че медиите и политиците не дават на такива доказателства да излязат на бял свят – с такъв сайт ще излизат и потърпевшите няма да ги е страх от преследване.

  Такива данни може да се дават и на предавания като Господарите, но ни е ясно, че по-малко интересните и неудобните теми не излизат. Един типичен пример (usecase) ще е след като на някой му се е налагало да “бута” на доктор, то просто да опише кога, как и с кой доктор е станало. Така на доктора ще му се изгради един вид досие и хората ще са по-бдителни. Пък кой знае – може да има и други ефекти.

  Просто идея.

 34. @Боян Юруков, wikileaks.org е точно това. Не знам дали можем и ние да го ползваме обаче, т.е. дали ще приемат материали и на други езици.

 35. Идеята е наистина добра. Виждам само един сериозен проблем. Ако зад този сайт не седи сериозна организация няма как да оцелее дълго. Само един единствен недоказан в съда слъх и сайта може да го няма за дълго време…

 36. Дам от там ми дойде идеята. Също от wikicrimes, за който писах преди. Хубаво е сайта да го има и на Български wikileaks го няма на български. То не пречи да добавим де.

  А Марто, не е задължително – това е силата на wiki-тата – няма нужда от организация зад тях, а просто интерес от хората в нета към проблема. Опитаха се да затворят wikileaks, заради генерираната информация в него, но не стана (съвсем).

 37. Марто в случая е прав, пък и подобно място е нож с две остриета. Ние обикновените хорица може да качваме истински неща, но недоборсъвестните може да го използват за злоупотреби от чуждо име.

  Например bgrabotodatel.com – идеята там е подобна, само че за разобличаване ( и съответно възхваляване ) на добрите и лошите работодатели. Чувам обаче че има компании които пишат мнения от името на служители на конкуренцията, както и обратното – много компании пишат положителни мнения за себе си.

 38. Точно затова ще трябва да се използват само документи и снимки, а не просто да се разпространяват слухове. Когато става дума за корупция и документални скандали това е възможно. За компаниите разчитам само на препорки от типа на тези в Linkedin.

 39. Освен да разпределим политическа територия и да се захващаме …. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *