Какво се случи, след като публикувах класацията “Топ 100 на българските блогове”?

Както вече всички разбрахте, вчера публикувах класацията Топ 100 на българските блогове на Alabala.org.

Бих искал да ви запозная с отзвука, който получи тази класация, а на всички вас – блогърите, оставям да прецените какво рационално и полезно можете да извлечете за своите блогове.

Случиха се следните интересни неща:

1. Голямо оживление в блог средите у нас

Намирам, че оживлението сред блогърите у нас – както тези, които попаднаха в Топ 100, така и онези, които утре може би ще попаднат в Топ 100, е наистина голямо.

Съдя по много неща – коментарите тук, статиите в други блогове, обратната връзка към мен по е-мейл и много други.

Радвам се, че неволно съм предизвикал радост сред много хора и се надявам, че всички те – и блогъри, и най-вече обикновени читатели (а нека не забравяме, че блогърите също са читатели), ще ползват класацията “Топ 100 на българските блогове” от време на време, като бърз ориентир за това “кой-какво-къде-как” в блог живота у нас.

2. Безпрецедентен брой коментари в Alabala.org

Броят на коментарите в Alabala.org по отношение на класацията само вчера бе 89 (осемдесет и девет)! Това, специално за Alabala.org е своеобразен рекорд.

Много съм щастлив, че толкова много хора се включиха с мнения тук, като 99% от тях бяха поздравления и идеи за бъдещите класации. Успях да отговоря персонално на абсолютно всеки и се радвам много на позитивната обратна връзка – благодаря!

Имаше и коментар доколко изобщо е уместна подобна класация, защо изобщо се прави и т.н. Разбирам въпроса и мисля, че знам отговора.

3. Много блогове писаха за класацията

Много блогове отразиха класацията, по-конкретно:

Благодаря на всички!

Може би съм пропуснал някого в списъка или той сега съставя своя материал – и в двата случая – ще го добавя тук веднага, когато узная за нови статии във връзка с вчерашната класация.

4. Голям брой получени е-мейли във връзка с класацията

Чрез формата за контакт с Alabala.org получих значителен брой е-мейли, в които участници в класацията ми благодариха за идеята, а нови участници се записаха със своите блогове.

Тук може би е мястото да отбележа, че в класацията след 2 месеца ще вземат участие поне още 20 нови блога, за които знам благодарение на е-мейлите, които получих само вчера, както и от коментарите тук.

5. Ново лого на класацията

Класацията много бързо се сдоби с ново лого. То е дело на Мишел – изпрати ми директно 1-2 варианта, аз харесах единия и вече го ползвам. Благодаря му сърдечно!

Ето логото:

Топ 100 на българските блогове

6. Предложения за подкрепа

Не очаквах, но наистина получих предложения за подкрепа както в автоматизирането на процеса на обработка, така и в определянето на нови критерии, така и по отношение на графично оформление на лого на класацията и баджове за блоговете в класацията (ако искат да си ги сложат в блоговете).

В тази връзка, благодаря на тези хора, които ми предложиха подкрепата си, а именно (в последователността на получаване на предложенията им):

Хора, благодаря ви много – смятам да опитам и да се възползвам от предложената помощ.

7. Нов рекорд по посещаемост на Alabala.org

Тази точка я отбелязвам, не за да се фукам, а за целта на това, за което пиша цялата статия (освен с цел благодарности и прочее) – за да извлечете нещо реално и полезно за вашите блогове, ако намирате такова.

Благодарение на класацията, Alabala.org отбеляза своя личен рекорд по посещаемост вчера, със следните параметри (по Google Analytics):

Ето Топ 10 на източниците на трафик към страниците с класацията в Alabala.org за вчера:

 1. NovaVizia.com – 183
 2. Eenk.com – 119
 3. Blogosfera.dnevnik.bg – 59
 4. Svejo.net – 38
 5. Pipe.bg – 33
 6. Yurukov.net – 23
 7. Dao.bg – 21
 8. Eminbei.blogspot.com – 17
 9. Fsa.kicks-ass.org – 14
 10. Silvermountain.wordpress.com – 12

8. На първа страница във социалните мрежи

Навсякъде, където препратки за класацията бяха поставени в социалните мрежи, те излязоха на първа страница. При това, препратките не бяха поставени от мен, което може само да ме радва.

Социалните мрежи, в които статията с класацията излезе на първа страница, са:

9. Запознах се с много нови хора

След като публикувах статиите за класацията “Топ 100 на българските блогове”, получих възможността да се запозная задочно с много нови за мен хора – блогъри.

Става дума за около 50 души, които къде с коментари тук, къде по е-мейл се “обозначиха”, а аз им изпратих своя отговор.

Намирам това за чудесно!

10. Получих писмо от Blog.bg

Човек от Blog.bg ми изпрати писмо, в което първоначално подложи на съмнение представителността на класацията “Топ 100 на българските блогове”, тъй като в нея не влизат известните блогове от домейна Blog.bg.

Мисля, че след 1-2 разменени е-мейла човекът от Blog.bg получи удовлетворителен отговор, благодари ми за експресната реакция и за разясненията, които му дадох.

Остава ми да помисля какво може да се направи за включване на блоговете от Blog.bg, но не само (защото има и други мрежи за блогове у нас) в класацията, така че да не се наруши нейната обективност.

Засега не намирам изход, освен поддържането на паралелна класация, само за блогове от мрежи, но не знам, не знам… твърде много работа за крехките ми блог-рамене…

11. Направена бе класация на блоговете на база Technorati

Dzver.com е стартирал класация, която оценява блоговете само по Technorati. Той я е озаглавил “Топ 100 на българските блогове” и я определя за (цитирам) “по-достоверна”.

Аз вече оставих коментара си там, както съм и писал в Alabala.org: Technorati си е Technorati и дотам. Не мисля, че изводът “по-достоверна” е най-точен. Мисля обаче, че класацията по Technorati е най-достоверна по отношение на Technorati Rank – определено! 😉

Ако някой иска да му докажа, че след няколко седмици Alabala.org ще е в Топ 20 на списъка на българските блогове по Technorati – нека да се обади, но не мисля, че с това мястото на Alabala.org ще е “достоверно” и не това е целта – да си ги “мерим” на всяка цена.

Класацията по Technorati е чудесна идея – нека има повече информация за блоговете у нас. Мога само да приветствам това.

Ще приветствам и други класации, ако се изготвят такива – всеки има право да си прави и ако е полезен с нещо на някого – какво по-хубаво?

Пак там, при Dzver.com, класацията “Топ 100 на българските блогове”, която изготвих вече е определена с гръмката дума “самозвана” от Борислав Борисов. Този човек е скептичен относно скромните ми усилия във връзка с “Топ 100 на българските блогове”, но… както и да е. 🙂 Няма да си убия децата сега, я!

Както каза Oggin, “До дни се очаква да се пуснат още 100 класации.”

Супер!

12. В резюме

В резюме, много съм щастлив от всичко това – че успях да се запозная с нови хора, че ги зарадвах, че направих подредба на блоговете в България, че популяризирах моя блог Alabala.org, че ми благодариха, че благодарих и аз, че поставих личен блог рекорд, че ми изготвиха безплатно лого, че дадох началото на нещо ново у нас.

Ще обмисля какви са възможните подобрения на Топ 100 на българските блогове на база на моите лични планове и на идеите на хората, които предложиха помощта си или вече изразиха предложенията си. Класацията е гъвкава и е вероятно да претърпи развитие в някаква посока.

13. И най-накрая…

Хора, не се вземайте много насериозно с тези класации. Разбирам, да се оценяваха тематични, професионални блогове, където 10 позиции по-нагоре означават нещо и говорят за професионализъм, експертност и т.н., което в крайна сметка рефлектира и в някакви “материални стимули” (не на последно място).

Но в случая с една класация, в който се подреждат всякакви блогове – и лични, и за икономика, и за общество, и за астрономия, и за палачинки, всичко друго освен радостни усмивки и някой и друг извод за подобряване на блога на всеки е почти ненужно.

Желая на всички успешно блогване!

11 thoughts on “Какво се случи, след като публикувах класацията “Топ 100 на българските блогове”?

 1. Поздравления за успеха!

  Това бе един наистина хитър ход да се повиши популярността на Alabala.org чрез създаване на нещо толкова популярно и актуално, че останалите да пишат за него.

  ПС.

  Освен това статията беше пълна с безплатни качествени линкове 🙂 Кой блогър не отвръща на “линк любов”?

 2. Привет Димитър,

  Прочети статията пак – внесох съвсем леки добавки, към края й, може би тогава си коментирал и не си ги прочел. Не че са нещо важно, но все пак, да не ги изпуснеш.

  Честно казано, целта на класацията не беше линк байт, а и популярността на Alabala.org не ме интересува прекалено, тъй като този блог ми е само хоби. По-важните за мен блогове са други и ти вероятно се досещаш кои са.

  Благодаря ти за коментара – ти си един от хората, които неуморно популяризират блоговете у нас. Радвам се, че поглеждаш аналитично на класацията под определен ъгъл, както е описано в коментара ти. 🙂 Мисля, че така много блогъри могат да си извлекат добри изводи, които да им свършат добра работа в бъдеще.

 3. Само това да беше – че човек има актуален списък с блогове, който може да ползва като отправна точка за посещения на на най-различни и интересни блогове, от които може много да научи! – то направеното заслужава адмирации и благодарност! Което пък ми дава основание да благодаря на човека, който е извършил тази огромна и полезна работа…

 4. Благодаря и аз, най-вече за това, че хареса набързо направеното ми “ТОП 100” псевдо-лого за твоята класация и сега краси твоите страници;-)

  (Да не забравиш само после да подмениш JPG файла с PNG файла, за да изчезнат артефактите;-)

  Поздрави за класацията, и, както се казва “Don’t take this tooooo seriously” :)))

 5. Това може да е много полезно за тези като мен които искат да разгледат и други блогове.

 6. Страхотно е, че си се сетил първи. Поздравления!

Comments are closed.