Neogen 2.0 (Неоген 2.0)

от Тодор Христов на 10.09.2007

Аз ли греша нещо или наистина Neogen има нова версия – 2.0?

Вчера получих е-мейл от Neogen – от него нищо не се разбира. Няма никакъв текст – само логото на Neogen и една снимка на пощенска кутия, от която излиза една ръка, която държи пощенски плик.

Въпреки това (странно защо, при подобен е-мейл) кликнах на единствения линк в писмото и що да видя – Neogen 2.0!

Прилагам скрийншот:

Neogen Неоген 2.0

Първото ми впечатление бе “Това е iGoogle!” После се досетих, че и други български и чуждестранни сайтове вече имат подобен външен вид.

Потърсих в Google и открих новина в румънския блог на Neogen – Neogen 2.0 e live (Neogen 2.0 е жив). Това ме провокира да погледна повече за новата 2.0 версия на този сайт.

Началната страница на Neogen 2.0 се нарича iNeogen (оригинално!) и подобно на iGoogle или Netvibes дава възможност за свободно разместване на различни елементи по персонализираната ви страница.

В Neogen 2.0 забелязвам и оформени в “2.0″ стил секции за Видео филми, Снимки, Музика, Клубове по интереси…

Секцията им за работа все още е със стария дизайн, както и е-мейл услугата им, но предполагам, че и това ще се промени скоро.

Функционалностите, които имат отношение към промотирането на блоговете в Neogen са свързани с т.нар. “Клубове” – общности, които могат да бъдат създавани от един блогър, в които се включват различни хора.

Можете да видите тези възможности и сами да прецените дали си струва да инвестирате време в тях. Моята скромна оценка е, че в тези клубове все още липсва критична маса от потребители, но зависи на каква тема е блогът ви, разбира се. Ако е за сексапилни жени (видях и такъв клуб) – там има близо 1000 члена. :)

Личен коментар за мрежата Neogen, встрани от темата за блоговете:

Богатството от възможности (функционалности), които предлагат от Neogen впечатлява. Струва ми се обаче, че те се опитват да предложат на потребителите всичко възможно наведнъж и намирам това за грешка.

Не вярвам в стратегията “Да бъдеш всичко за всички” – и е-мейл поща, и клубове, и новини, и приятели, и снимки, и видео, и аудио, и общности, и рекламна програма и т.н.

Освен това, Neogen на практика не предлагат нищо ново под слънцето – просто обединяват в едно всевъзможни услуги. При това външният вид на някои от услугите им напомня прекалено много на услуги на други компании.

Предвид на тези два момента, уважавам усилието на хората в Neogen, но изпитвам сериозни колебания дали то ще се увенчае със сериозен пазарен успех от чисто стратегическа маркетингова точка.

Ще очаквам с голям интерес ходовете на Neogen по популяризиране на мрежата и цялото разнообразие на услуги сред повече потребители.

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


Вижте и това:

{ 1 trackback }

101 блог момента на един блог ентусиаст | Блог за блогове - Alabala.org
12.23.07 at 08:12

{ 2 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

freak 02.10.07 в 11:10

Ами те от години опитват, опитват… Дизайни по учебники, copy-paste на популярната международно функционалност, за оптимизиране създаване веднъж в Ръмъния и после само превеждане на интерфейса. По логиката че каквото работи добре на едно място (a.k.a “у западо” тъй като става дума за балканите), трябва да работи и тука. Като американските опити да продават коли в Европа и тостери за ориз в Япония.

После се учдят що не става и що общите им статистики за посещаемост са колкото на един по-голям форум. Rabler на времето поне се отказаха от тази стратегия, като видяха че не работи. Всичко им е екстра ама хората ги заобикалят – тъпи потребители.

Румънците не са ни чак толкова близки като менталитет.

Нищо не може да замени вдъхновението и креативността, комбинирани с познаване на местните условия и по възможност мислене.

2

Милен Илиев 04.09.09 в 16:09

Незнам дали е вярно но някъде четох че фалирали…
и сайта им вече води към друг – сайт за запознанства – няма да му споменавам името

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


+ two = 9