Съвпада ли името на блога ви с домейна?

 • el
 • pt
 • от Тодор Христов на 26.05.2008

  В поредния си практичен видео филм Даниел Скоко коментира целесъобразността на съвпадението между името на блог (или логото в Header-а на блог) и домейна на блог.

  Даниел прави анализ с няколко известни блога, като обръща внимание на неща, за които всеки втори средностатистически блогър би казал “О да, ама разбира се, че е така! Това са неща, които се подразбират!”, но на практика, не всички се придържат към тях.

  За мое щастие :-) изцяло покривам стандартите на Даниел, тъй като във всички мои блогове името на домейна е изписано по абсолютно същия начин в Header-а на всяка страница, както и в т.нар. “address bar”.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 4 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Бранимир Бонев 27.05.08 в 08:05

  Данел ползва Firefox 3, скоро, предполагам, ще излезе и официална версия, което пък значи, че съветите от филмчето са горе-долу безполезни. А пък и откакто съществува autocomplete функцията /мисля, че е от IE6 нататък/, човек трябва да гледа клавиатурата, за да сбърка домейна на вече посещаван сайт. По мое мнение не е чак толкова важно. А и ако собственика на сайта е вложил известно време в SEO, това, което потребителя търси, ще е на някое от челните места в гугъл. Или бъркам?

  2

  Тодор Христов 27.05.08 в 19:05

  Ами виж примера със ZenHabits.net. Много хора си мислят, че сайтът се казва ZenHabits.com, вероятно, а той е закупен от друг човек с чисто рекламна цел.

  Самият собственик на ZenHabits.net не е афиширал изрично “.net” в логото. Според мен няма проблем да го направи по някакъв елегантен начин, нищо, че и така е ужасно четен.

  Освен това, като казваш за браузърите, зависи кой какъв браузър ползва. Не всички са с Firefox. :-) При някои от моите блогове например над 65% са хора с IE.

  3

  bahu 29.05.08 в 12:05

  добро добро:)

  4

  Лого фен 15.07.08 в 00:07

  Има няколко неща, които не се споменават във видеото..

  - Примерно, може да си позволите лукса да не слагате разширение в логото ако имате .com адрес. И обратното – ако може и да се наложи, въпреки, че имате .com – ако живеете във Франция и сте харесали някой сайт с френско съдържание – има голяма възможност първо да пробвате да напишете .fr … и така нататък. Т.е. – подразбирането става според аудиторията. Понякога аудиторията е умна и няма смисъл да й се натрапват очевидни неща. Който иска – знае къде да гледа…

  - Може нарочно да не искате да слагате .net или специфичното разширение, тъй като това ще повлияе веднага на посетителя – хората са с предрасъдъци и често ако видят някое… “забутано” име са склонни да го пренебрегнат. ( “SEO SCOOP” седи много по-добре и по-сериозно вместо “seo-scoop.net”. Сигурен съм, че подобна промяна би ударила имиджа на сайта. )

  - Ако сайтът има различно или екзотично разширение – това може да повлияе по положителен начин на неговия маркетинг. Едно различно разширение прави мястото като тихо и готино кафенце зад ъгъла, което малко хора знаят… И това става именно когато не афиширате самия адрес, а идеята на сайта / кафенето.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  nine + = 18