Възможно ли е включване в DMOZ?

Както споменах в т.37 на 101 блог момента на един блог ентусиаст, преди време бях кандидатствал за включване на Аlabala.org в директорията DMOZ, секция “Лични блогове“, но се натъкнах на отказ с мотив:

Alabala.org е SEO блог и за SEO блоговете ще се обмисли евентуално специална нова категория.

Това, разбира се не е така. Блогът на Аарън Уол е SEO блог. Блогът на Огнян Младенов е SEO блог. И двамата са в DMOZ, между другото, както и много други SEO специалисти от България и чужбина, с които нямам нищо общо в тази професионална област.

Освен това, беше ми казано, че “Alabala.org не е точно личен блог“, на което аз опонирах, че е именно личен блог, защото се пише лично от мен по теми, които лично ме вълнуват (слава Богу, вълнуват и други хора).

Без успех!?

Днес се присетих отново за отказа да бъде включен в DMOZ блогът ми Alabala.org и взех че метнах едно око на класацията на Технорати за български блогове.

Що да видя в Топ 10:

technorati-list.jpg

В Топ 10 на класацията, Alabala.org е единственият блог, който не е включен в DMOZ. Не само това, ами в DMOZ са включени блогове, които са след място 100 в класацията, както и след място 200, както и след място 300 (!!!) а скромният ми блог, заемащ място #8, е извън DMOZ борда.

Редактор на категория “Лични блогове” и администратор на “Класацията на Технорати” е един и същи човек. Много се съмнявам той да не е забелязал, че Alabala.org, заемаща неслучайното осмо място в класацията, която самият той поддържа, е активен блог, който се чете от известен брой хора и в който често стават интересни, оживени дискусии.

Прегледах правилата на DMOZ за включване и ми стана приятно да констатирам, че Alabala.org:

 • Не съдържа незаконно съдържание.
 • Не съдържа детска порнография.
 • Не съдържа материали, засягащи интелектуалната собственост.
 • Не подстрекава към незаконни действия.
 • Не подстрекава към измама или насилие.
 • Не е порнографски блог.
 • Не е блог, съставен предимно от връзки към партньори.

Моля ви за 1-2 минути от вашето време, за да ми дадете съвет как точно да постъпя, за да включа Alabala.org в DMOZ.

Тъй като обмислям да подавам заявка отново в близко бъдеще, ще ви бъда благодарен, ако ме насочите какво точно да напиша на редактора на категория “Лични блогове” в полето “Описание на сайт” – явно трябва да дам основателна причина за включване, а аз се сещам само за една:

Alabala.org е един достатъчно популярен български блог, който се чете от достатъчен брой авторитетни и любознателни хора с интереси в блоговете и който се актуализира най-редовно.

Опасявам се обаче, че това никак не е достатъчно (иначе да бях включен досега, без отказ), затова ще се радвам на насоките ви. Надявам се да ме насочите добре! 🙂

35 thoughts on “Възможно ли е включване в DMOZ?

 1. Ти си късметлия, че изобщо получаваш отговор. До момента повечето от опитите ми за регистрация или успяват или въобще не получават обратен мейл за отказ.
  За сметка на това забелязвам, че шуробаджинащината работи яко!

 2. Наистина ли? Нямах никаква представа. Дано не е така.

  Мога да потвърдя, че получих отговор бързо след като проявих повторен интерес как върви включването ми.

  Някаква препоръка няма ли да ми отправиш?

 3. Ок, блогът ти отдавна не се казва Яицазамитпо лъгуг и е минал 1 месец или 20 поста, което е в аргументацията за отказ от включване (ps. минал е през 3 редактора тогава).

  Технически не съм длъжен да включвам блог, за който няма повторна заявка, но напрактика в класацията съм поел ангажимент да поддържам в dmoz поне топ 50 (1-2 изключения ще има, като e-vestnik).

  И винаги съм ти писал, че спокойно можеш да подадеш заявка за редактор – по този начин можеш да амнинистрираш своя и чуждите блогове, когато ресорния редактор не го прави, поради негови си причини.

  В dmoz заявка за блог на marto не е постъпвала, така че коментар #1 е с проблем в задекранното устройство.

 4. Благодаря за това експресно включване и съм наистина доволен, че ще получа включване. Доколкото разбирам, няма да се наложи да се пуска заявка, но ако трябва да се спази процедурата – бих го сторил с голямо старание.

  Фразата “Яйцазимитпо лъгуг” присъстваше като част от наименованието на блога за кратък период от време (около 1,5-2 месеца), но никога това не се е изтъквало като довод за отказ. Ако съм знаел, че “яйзазимитпо лъгуг” е “виновен” за карантината ми за DMOZ, щях да взема мерки.

  Когато подадох заявка блогът ми беше на повече от 1 месец и по спомени, имаше много повече от 20 поста, но предвид информацията, която сега получавам, това наистина няма никакво значение.

  Благодаря още веднъж за бързата реакция!

 5. охо някой имат нещо против яйзазимитпо лъгуг ???

  докле не минат 200 зими
  покой за вас не ще да има !

 6. ох, толкова бях развълнуван от отправените обиди към лъгуга, че забравих да благодаря за поставяне на името ми до това на Aaron Wall (всъщност кой беше тоя ??? ) 🙂 днес ми е за втори път, щото сутринта ме цитираха в топ руски блог заедно с Matt Cutts

 7. Тва Мат Кътс ми звучи малко като Мат Гътс, което е едно трогателно отвратително име ;-P

 8. Здравейте,

  Отговарям в качеството си на редактор в DMOZ/ODP, който има права да редактира в раздел “Лични блогове”.
  Като оставя несериозните приказки за “шуробаджанащината” искам да коментирам отговора на dzver:
  “Alabala.org е SEO блог и за SEO блоговете ще се обмисли евентуално специална нова категория.”
  Искам да споделя, че освен публикуваните и цитираните от Вас правила има и вътрешни такива, които засягат структурата на директорията. Едно от тях засяга необходим минимален брой сайтове необходими за създаване на категория. Създаването на “SEO” категория е в процес на обсъждане и скоро ще съществува.

  Колкото до обективната преценка на dzver – не съм имал повод да се съмнявам в нея.

  Поздрави.

 9. dzver, не съм правил опит да включвам блога си. Нямам и подобни амбиции. Ставаше дума за сайт за безплатен софтуер, които поддържам, но така и не видя бял свят в дмоз. За другите случай ще коментирам, ако е нужно.

 10. Уф, като чуя за DMOZ и ми става лошо . Някой неграмотник е предложил dupnica.net за регистрация със следното описание :

  “Интернет доставчик за град Дуница. Вкключва цени и услуги.”

  И някой грамотен редактор го е включил, ама дословно. Пет думи – двайсет грешки. Станах за смях вече. Три заявки за корекция съм пуснал – от умрял писмо .

  А най-лошото, е че гугъла чете от ДМОЗ описанието на сайта и го плюва директно.

 11. Благодаря за това включване, budalata! То безспорно внася допълнително уточнение по повдигната тема.

  Скромното ми мнение, тъй като конкретно Alabala.org действително не е SEO блог, въпреки, че често темата за монетизация се засяга (но не е основна, нито единствена тема – тук се пише и за класации, за плъгини, за известни блогъри и събития), е че включването в категория “Лични” ще е много по-уместно в моя случай.

  Или, дори да се създава SEO категория, може би мястото ми не е в нея – аз действително не съм SEO специалист и блога ми няма тези претенции и цели.

  Разбира се, не съм в кухнята на нещата и никога не съм бил редактор, т.е. възможно е на мен да не ми е известно нещо, което е известно на редакторите на DMOZ, които имат свои съображения и работят по определени критерии.

  Аз съм за правилата (трябва да ги има, закъде без тях) и за това да се прилагат с еднакъв аршин към всички и съм щастлив, че ще включите блога ми в директорията предвид на тези правила.

  Благодаря още веднъж за включването!

 12. А какво всъщност е тоя DMOZ и що всички искат да са в него?

  Единственото нещо, което аз съм видял от него е възможността който си иска да подаде заявка за промяна на описанието на произволен сайт, без да има нужда да удостоверява по някакъв начин самоличността си.

  Така аз, ако случайно мразя Т. Христов по някаква причина, мога да подам заявка за Алабала.орг в ДМОЗ с описание “Идиотският блог на един кретен” и тя да бъде одобрена…

 13. Защо някой ще има причина да ме мрази?! 🙂

  А иначе за DMOZ… не знам дали ще го обясня по най-точния и компетентен начин, но ще опитам:

  DMOZ е много влиятелна директория, поддържана от човешка ръка, която има важно значение за авторитета на един сайт в Google и други сайтове.

 14. Идиоти винаги има – както тебе може да те мрази, така може да мрази мен или всеки друг.

 15. Айде клуба на репресираните се събра – да припомним, Longanlon е репресиран, защото в описанието му пишеше “клюки” и така излиза в гугъл 😉

  Всеки иска да е включен, щото dmoz дава 30-40 първокласни връзки, които подобряват положението му в SERP и по тоя начин ще има повече посетители. Това е и причината Тодор да сложи в тайтъла на сайта, с който беше подал заявка за регистрация, яицазамитпо лъгуг.

 16. До момента и аз нямам “РАЗРЕШЕНИЕ” за включването на изработените от нас повече сайтове. Правих опити за включване на 1, 2, 5, 10 сайта на клиенти – НИКАКЪВ ШАНС. Подозирам, че някой от Редакторите е “доброжелател” на фирмата, управлявана от мен (3D Web Studio) и при опит за регистрация от нейно име или от този емайл шанса е нулев. Правих си експерименти като пуснах регистрация на един сайт от друг емайл и той беше регистриран.

  Искам просто да попитам тези хора:

  Господа Редактори, каква е тази Дискриминация и защо така?

  Нали не си мислите, че ако ревнат срещу вас уеб дизайнери (макар че вие сте със сигурност от такива фирми, но не забравяйте, че има още много) , блогъри и SEO-та, ще се задържите дълго там?

  Доста голяма група хора чакаме Вашия Отговор ТУК (преди всички ние да почнем да пишем по мейли и сайтове) и ви моля да отговорите и на моя личен въпрос :

  Защо сайтовете изработени от нашата фирма не се включват, а на други се включват?

 17. Да, но вече споменах, че в Title на Alabala.org за кратък период от време присъстваше “Яйцазимитпо лъгуг”, във връзка с играта на Dao.bg, за да подсиля страницата за “Яйцазимитпо Лъгуг” в http://www.NovaVizia.com, към която бях пуснал за кратко линкове, но това не е свързано със заявката ми за DMOZ по никой начин.

  Дори и не съм си помислял, че ако ме включат в DMOZ, това ще ми помогне по някакъв начин за “яйцата”. Познанията ми не са чак толкова дълбоки. 🙂

 18. @SS7 – някой неграмотен редактор е оправил правописната грешка още на 21.02.
  Колкото до описанието – за да не ти го “плюва” Google – използвай:

  meta content=”NOODP” name=”ROBOTS”

  @Тодор Христов – съжалявам за разводняването на темата, но винаги съм обичал някой да е недоволен от това, което друг е свършил за него доброволно.

  Колкото до неграмотността

 19. сигурно съм пропуснал някоя вече проведена дискусия по темата, обаче… няколко въпроса към дзвер:
  – не може ли блоговете да са хем лични, хем тематични?
  – ако може – на темата сео кое й е кофтито?
  – изразът “яицазамитпо лъгуг” кои точно правила на dmoz нарушава?

 20. Аз още си чакам отговора от двамата редактори и освен това ви моля: Ако задавам въпроса си на неподходящите хора и не отговаряте ВИЕ за това, насочете ме към кой да се обърна, за да не ви занимавам с глупости.

 21. До г-н Димов 🙂

  Във връзка с последното Ви питане – няма към кого да се обърнете. Политиката на DMOZ/ODP до момента не включва комуникация между редактори и потребители. Колкото и нескромно да Ви звучи – аз съм човекът, който при желание би могъл да отговори на въпросите Ви.

  Искам да Ви помоля да зададете предишните си въпроси тук:
  http://budalata.com/category/questions-and-answers/ – това е блог, по който наскоро започнах работа. Иска ми се там на едно да бъдат събрани по-интересни въпроси и отговори.

  А и покрай толкова SEO специалисти тука и аз да си промотирам блога, да ме прощава г-н Христов 🙂

  Поздрави

 22. шантава работа, хванах се с дребна маловажна директорийка и вече съм социално ангажиран и известен ;-P btw, само да ви уточня, че съм редактор на 4 от категориите свързани с блогове и чакам да бъда одобрен за редактор на още 2.

 23. Отдавна чакам включване, дано да им се отворят чакрите скоро 🙂

Comments are closed.