1 Май, Ден на RSS

RSS Awareness Day

Голям брой чуждестранни блогове докладват днес, че 1 Май било Ден на RSS. Инициативата за Деня на RSS е на DailyBlogTips.com и най-общо се състои в това да се популяризира RSS като технология и средство за комуникация сред интернет потребителите, за 94% от които става ясно, че не познават RSS.

Как можете да се включите в Деня на RSS, т.е. да допринесете с нещо за популяризиране на RSS? Просто е, трябва само да напишете нещо за RSS в блога си, и така възможно повече хора да узнаят за RSS.

Лично аз съм с леко смесени чувства относно RSS, тъй като вече няколко пъти съдържанието на няколко мои блога бе вземано автоматично чрез RSS и публикувано в други сайтове, въпреки, че всичките ми блогове са с “Всички права запазени” и не са под Криейтив Комънс.

Стигна се дотам, че един супер нагъл и/или невеж доцент, който е създал мрежа от сплогове, ми написа в отговор на учтивата ми молба да спре да взема съдържанието ми, че:

Господине, вие сте луд за връзване! Не си публикувайте RSS фийдовете в такъв случай. Те са за това, да се публикуват на други сайтове.

Невежеството на този човек по отношение на RSS е безумно дълбоко (той не прави разлика между RSS и Copy-Paste и смята, че след като е чрез RSS, а не чрез Copy-Paste, може да си краде на воля), но отчасти го разбирам – той използва RSS, за да компенсира дефицита си на творчество и креативност по отношение на създаване на блог-съдържание. Иначе не е забравил да сложи реклами на Google Adsense на сплоговете си!

Именно заради такива злонамерени и/или арогантни и/или невежи хора не публикувам пълен RSS и поне засега предпочитам да ползвам частичния. Осъзнавам, че този подход има и минуси, но заради некоректното използване на RSS технологията просто съм принуден.

Иначе, по повод Деня на RSS има и специално създаден блог – RSSDay.org. А за изключително малкия брой читатели на Alabala.org, които не знаят що е RSS, ето какво представлява: