Creative Commons (Криейтив Комънс): Някои права запазени

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 20.07.2007

  creative_commons-logo.jpgМоже би някъде в Интернет вече сте срещали думите Creative Commons или сте попадали на сайтове и блогове, в дъното на които пише нещо от сорта на “Този сайт е под Creative Commons лиценз”?

  Или може би някъде в Интернет сте попадали на знака CC – както на изображението вдясно от този текст? CC е съкращение, което произлиза от думите Creative Commons.

  Ако все още се чудите какво точно означава Creative Commons и за какво се използва, по-долу ще разберете това.

  Най-напред, ето как се представят самите основатели на Creative Commons в сайта си:

  Creative Commons дава безплатни инструменти, които позволяват на авторите, учените, артистите и хората в образованието с лекота да маркират своите креативни разработки със свободата, която тези автори искат да имат разработките им. Можете да използвате Creative Commons, за да промените условията си за авторски права от “Всички права запазени” на “Някои права запазени”.

  Ние сме организация с нестопанска цел. Всичко, което правим – в това число и софтуера, който създаваме, е безплатно.

  Как работи Creative Commons на практика?

  Да речем, вие сте ветеринарен лекар и имате блог. В този блог публикувате съвети за отглеждане и лечение на домашни любимци. Имате поне две алтернативни възможности да представите съдържанието, което създавате и публикувате в интернет:

  1. Чрез отметка “Всички права запазени”, т.е. за да се използват ваши материали в други издания (интернет издания, конкурентни блогове, хартиени издания, радио, телевизия и др.) по начин, забранен от Закона за авторското право и сродните му права, при всеки отделен случай на интерес към тях заинтересованата страна следва да влезе в контакт с вас и изрично да помоли за разрешение за препечатване или друга употреба. В този случай, вие можете да разрешите, а можете и да не разрешите употребата на вашите авторски материали – това зависи само от вас.
  2. Чрез използване на Creative Commons лиценз. Ако изберете този вариант, вие предварително уведомявате потенциалните заинтересовани страни, че сте съгласни вашето съдържание в блога ви да се използва без ваше изрично разрешение, но при определени условия, които вие предварително определяте и с които отсрещната страна е длъжна да се съобрази, ако желае да ползва съдържанието ви безплатно.

  Ето кои са условията, на които можете да се спрете в избора си на Creative Commons лиценз за произведенията, които създавате:

  Creative Commons лиценз Признание

  Съгласно Creative Commons лиценз “Признание” всеки може да споделя, т.е. да копира, разпространява и излъчва произведението ви, както и да го ремиксира – адаптира, ако:

  • Посочи авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението.

  Повече за Creative Commons лиценз Признание.

  Creative Commons лиценз Признание-Некомерсиално

  Съгласно Creative Commons лиценз “Признание-Некомерсиално” всеки може да споделя, т.е. да копира, разпространява и излъчва произведението ви, както и да го ремиксира – адаптира, ако:

  • Посочи авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението.
  • Произведението не се използва за комерсиални цели.

  Повече за Creative Commons лиценз Признание-Некомерсиално.

  Creative Commons лиценз Признание-Некомерсиално-Без производни

  Съгласно Creative Commons лиценз “Признание-Некомерсиално-Без производни” всеки може да споделя, т.е. да копира, разпространява и излъчва произведението ви, ако:

  • Посочи авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението.
  • Произведението не се използва за комерсиални цели.
  • Произведението не се променя, преработва или надгражда.

  Повече за Creative Commons лиценз Признание-Некомерсиално-Без производни.

  Creative Commons лиценз Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното

  Съгласно Creative Commons лиценз “Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното” всеки може да споделя, т.е. да копира, разпространява и излъчва произведението ви, както и да го ремиксира – адаптира, ако:

  • Посочи авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението.
  • Произведението не се използва за комерсиални цели.
  • Произведението не се променя, преработва или надгражда.

  Повече за Creative Commons лиценз Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното.

  Creative Commons лиценз Признание-Без производни

  Съгласно Creative Commons лиценз “Признание-Без производни” всеки може да споделя, т.е. да копира, разпространява и излъчва произведението ви, ако:

  • Посочи авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението.
  • Произведението не се променя, преработва или надгражда.

  Повече за Creative Commons лиценз Признание-Без производни.

  Creative Commons лиценз Признание-Споделяне на споделеното

  Съгласно Creative Commons лиценз “Признание-Споделяне на споделеното” всеки може да споделя, т.е. да копира, разпространява и излъчва произведението ви, както и да го ремиксира – адаптира, ако:

  • Посочи авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението.
  • В случай, че произведението се видоизмени или то се надгради, като се използва като основа за друго произведение, то полученото производно произведение може да се разпространява само съгласно условията на същия или на подобен на този лиценз.

  Повече за Creative Commons лиценз Признание-Споделяне на споделеното.

  Избирайки си един от всички тези лицензи, на практика вие предлагате договор на всички бъдещи ползватели на вашите произведения. Всеки, който иска да използва безплатно вашето произведение, следва да приеме този договор.

  Интернет страницата на Creative Commons е www.CreativeCommons.org. В нея можете да научите много допълнителни неща относно философията на Creative Commons, различните лицензи и начините им на приложение.

  А ето и официалната страница на Криейтив Комънс България – http://cc.isoc.bg/. Страницата на Криейтив Комънс България е изготвена като блог и в нея можете не само да четете, но и да задавате въпроси или да коментирате.

  Два примера от моята практика

  Alabala.org е под Creative Commons лиценз. Можете да проверите това, като превъртите с мишката най-долу – там е написано, че Alabala.org е под Creative Commons лиценз и с линк е указано какви са точно условията, при които аз разрешавам да се използват моите авторски материали.

  (Редакция: Няколко месеца след написване на тази статия, Alabala.org вече не е под Creative Commons.)

  Друг блог, който поддържам – NovaVizia.com, не е под Creative Commons лиценз, а е тип “Всички права запазени”. Аз и колегите ми от NovaVizia.com имаме основания за това, на фона на големия брой некоректно използвани наши и чужди материали там (и от медии, и от блогове, и от разни фирми, в които работят осакатени откъм творчество и компетентност мениджъри и служители.)

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 7 trackbacks }

  Личен блог | Блог за блогове - Alabala.org
  01.03.08 at 15:01
  Kакво е комерсиална цел в Creative Commons лиценза? | Блог за блогове - Alabala.org
  01.09.08 at 20:01
  Новите правила на виралния маркетинг (вирусен маркетинг)
  01.20.08 at 17:01
  Photo Dropper: Flickr в WordPress | Блог за блогове - Alabala.org
  02.25.08 at 10:02
  Photo Dropper: Flickr в WordPress
  03.05.08 at 19:03
  Ръководство по SEO
  03.12.08 at 17:03
  1 Май, Ден на RSS
  05.01.08 at 08:05

  { 4 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Димитър Н. Mитев 24.07.07 в 10:07

  Няма прегради за плагиаторите – тази генетично заложена диагноза изисква наистина много и настоятелно лечение. Трудно нещо може да ги спре – безочието пък изобщо не ги притеснява!

  2

  Тодор Христов 24.07.07 в 11:07

  За съжаление е така, но да се надяваме, че малко по малко нещата ще се променят към по-добро.

  3

  moby sick 01.03.08 в 01:03

  Запазването на правата в нета е комай непосилна задача. Как да си запазиш правата – с пушка? Може ли малко повече инфо каква е процедурата по запазване на правата в интернет?

  4

  Тодор Христов 01.03.08 в 09:03

  Единствената процедура, която ми е известна е съгласно Закона За авторското право и сродните му права – може да се открие в интернет при търсене в Google.

  Само че малко хора биха тръгнали по такава процедура.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.