Photo Dropper: Flickr в WordPress

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 25.02.2008

  photo dropper flickr

  Един от полезните плъгини за WordPress, за които узнах наскоро е Photo Dropper. Плъгинът позволява откриване и добавяне на безплатни снимки под Creative Commons лиценз, публикувани във Flickr във вашия блог, при това без дори да се посещава Flickr – директно през административния панел на WordPress.

  Плъгинът Photo Dropper работи по следния начин – след инсталацията и активирането му, в административния панел се вижда специална секция, в която има поле за търсене. Написвате ключова дума, по която желаете да откриете свободни за ползване снимки във Flickr, след което плъгинът автоматично открива за вас подходящите снимки.

  Остава ви само да добавите снимката, която харесвате в блога си с едно натискане на мишката.

  Ето как изглежда полето за търсене на снимки в административния панел на WordPress:

  photo dropper

  А ето в какво се трансформира полето на Photo Dropper след търсене на Flickr снимки по думата “car”, например:

  photo dropper

  След като плъгинът открие за вас подходящи снимки (между които можете да се прехвърляте много удобно “Напред” и “Назад”, за да ги виждате на серии по пет), можете да изберете и размера на снимката, която да публикувате в блога си. Размерите са малък (small), среден (middle) и голям (large). А стига да пожелаете, в опциите на Photo Dropper можете да зададете да виждате повече от пет снимки наведнъж, за по-голямо удобство.

  В опциите на плъгина Photo Dropper можете да зададете също дали плъгинът да открива снимки, които позволяват публикуването им в блогове с комерсиална цел, или да търси всякакви Криейтив Комънс Flickr снимки. Това определено е удобство, както и предразполага към по-етичната употреба на снимките.

  По-долу ще публикувам три снимки по ключовата дума “car”, по една от всеки размер. Както вече споменах, публикуването става много бързо, само с едно натискане на мишката.

  Снимка 1 – малък размер


  Creative Commons License photo credit: KrassyCanDoIt

  Снимка 2 – среден размер


  Creative Commons License photo credit: Dionetian

  Снимка 3 – голям размер


  Creative Commons License photo credit: choco86

  Сваляне на Photo Dropper

  И така, ако използвате чужди и безплатни снимки в блога си, можете да опитате да облегчите работата си и да разширите избора си на безплатни снимки, при това поставени в блога ви по етичен начин, съобразно Creative Commons правилата, като използвате плъгинът Photo Dropper за откриване и автоматично добавяне на Flickr снимки.

  Линк за сваляне на Photo Dropper.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 1 trackback }

  links for 2024-02-25
  02.25.08 at 11:02

  { 8 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Боян Юруков 25.02.08 в 19:02

  От седмица вече имам про сметка във Flickr. Щом привърши прехвърлянето на сайта, всички снимки в блогът ми ще бъдат от flickr. Неудобното е, че големият рамер им е 500px широк, а моите статии са 450. Ще го оправим това.

  2

  SSH_ON 25.02.08 в 20:02

  Няма да го използвам, заради гадния линк с anchor текст “photo”. Много спамерско.

  3

  Боян Юруков 25.02.08 в 20:02

  Еми за тази работа си има обработка на plug-in-и – просто променяш кода където пуска този линк. Аз лично ще го променя така че да показва лиценза в долния десен ъгъл на снимката с малко СС и името на човека.

  4

  SSH_ON 25.02.08 в 20:02

  Представям си колко ще са доволни авторите на plugin-а, ако видят че си премахнал backlink-а :D

  5

  Тодор Христов 25.02.08 в 20:02

  Беклинка може да се махне наистина, без проблем. Аз бих го махал или “nofollow”.

  6

  Тодор Христов 25.02.08 в 20:02

  Бояне, аз мислех да имам акаунт “Про” във Flickr, но понеже не съм активен фотограф, предпочитам интегрираните услуги на Google, в т.ч. Picasa. Ако ми свърши лимита, ще си платя за още, но засега съм добре.

  Иначе, Flickr е красива работа, наистина!

  7

  Боян Юруков 25.02.08 в 21:02

  Ами аз сега като си взех по-малък хостинг трябва да си сложа снимките някъде, а те са доста. Затова реших да ги хоствам във flickr и да сложа някоя клиентска галерия на сайта ми. Другото положително нещо ще е социалната страна на flickr и че имам намерение да правя по-професионални снимки.

  8

  Тодор Христов 25.02.08 в 21:02

  Да, това си е важен фактор – социалната страна на Flickr, има групи, дискусии… изобщо хубаво е.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.