Съдия съм на БГ Сайт 2009

от Тодор Христов на 17.06.2009


БГ Сайт 2009Преди около седмица получих покана да стана част от журито на конкурса БГ Сайт 2009. Това ще е 10-то юбилейно издание на конкурса, в който преди 3 години и ние с колегите се бяхме включили като участници, с NovaVizia.com, където спечелихме 3-то място в гласуването на публиката в нашата категория.

Поканата да се включа в журито, дошла по линия на организаторите на БГ Сайт за мен бе приятна изненада. Изненада, защото наистина не бях очаквал. Приятна, защото ми стана приятно, че усилията ми в блогосферата са забелязани и оценени от организаторите на БГ Сайт.

Приех да бъда част от журито не веднага, а след като чух какво ще се иска от мен в този конкурс и как точно ще протича оценяването на българските сайтове (и блогове, защото ще има и такава категория, както и през 2008). Преди три години, когато участвахме с NovaVizia.com в БГ Сайт 2006 имаше някои смущаващи за мен неща около начина, по който се оценява. Тогава написах статия “Истината за БГ Сайт 2006 (?!)” в която изразих негодуванието си от начина, по който се е журирало тогава, но разчитам, че тази година нещата ще са различни. Лично аз не съм свикнал да си гледам работата през пръсти и гледам да работя по задачи (проекти), които са ми интересни - смятам, че участието ми като съдия в БГ Сайт 2009 ще бъде именно такава интересна задача, която се надявам да свърша достойно и добре.

Може би ще ви е интересно да узнаете какви ще са категориите за включване на сайтове в БГ Сайт 2009 и по какви критерии ще работи журито. Ето информация за това.

Категории

Категориите в БГ Сайт 2009 ми бяха подадени от организаторите и са както следва:

 1. Банки и финанси - Банки и други финансови компании, финансови инситуции, информационни сайтове
 2. Електронен магазин - Електронни магазини, с онлайн разплащане
 3. Kауза, събитие, общност - Обществено значими каузи, събития, общности
 4. Корпоративен сайт - Фирмени сайтове
 5. Личен блог/сайт
 6. Медии
 7. Образование и наука - Сайтове на образователни институции, читалища, научни организации
 8. Онлайн информационни услуги - Каталози, справки, търсене и други
 9. Пътувания и туризъм - Туристически агенции, портали и информационни услуги
 10. Публична администрация и НПО - министерства, общини, държавни агенции, неправителствени организации и др.
 11. Социални мрежи и сайтове за запознаства

Както и миналата година, и тази година има категория за включване на блогове. Това е категорията “личен сайт/блог”.

Жури и критерии

Журито на БГ Сайт 2009 ще е в състав от 30 души, които ще оценяват самостоятелно и независимо един от друг по интернет кандидатите.

Журито няма право да оценява сайтове, с които е обвързан по някакъв начин, като за целта се изпраща декларация, подписана от всеки член на журито. Аз вече изпратих моята, а така или иначе не съм обвързан с нито един сайт, освен с моите блогове и блога за фитнес на брат ми (ако например Белчо реши да се включи, тогава няма да имам право да журирам в неговата категория - това е принципът и за всички останали съдии в журито).

Критериите за покана на членовете на журито, така както са ми подадени от организаторите, са:

Експерти, ръководители на значими сайтове или фирми, свързани с интернет бизнеса, водещи специалисти в областта на уеб, представители на бизнеса, неправителствения сектор, лидери на мнение.

Критериите, от които трябва да се води журито (всеки сам за себе си), когато оценява сайтовете в различните категории, са:

Експертна оценка на база съдържание, дизайн, функционалност, техническо изпълнение, оригиналност.

Още подробности

Както и в предишните издания, има такса за участие в БГ Сайт и тази година, както и миналата, тя е 100лв. (без ДДС) При регистриране на повече от един уеб проект цената на втория проект е 80лв. (отново без ДДС).

Сайтове за участие в БГ Сайт 2009 могат да регистрират само собствениците, хората, които притежават права върху името, както и върху всички основни елементи на сайта, в т.ч. дизайн, софтуер, бази данни.

Специални награди

В БГ Сайт 2009 ще се дадат 3 специални награди. Те ще бъдат дадени след гласуване от 8 членно експертно жури. По моя информация, в това жури ще влязат Николай Бачийски от WordPress и Веселин Николов - Dzver.

Работната сесия с процеса по избора на наградените от журито ще се филмира и части от филма ще се излъчват по време на церемонията по награждаване на победителите. Целият филм ще се публикува след церемонията на сайта на БГ Сайт 2009.

И тази година, както и в предишните издания на БГ Сайт ще има гласуване на публиката, което ще е отделно от това на журито и в което ще се раздават отделни почетни награди.

Е, това беше засега от мен. Да съм съдия на БГ Сайт 2009 ще е интересна задача, доколкото ще мога да погледна с по-различни очи и “отвътре” на този конкурс, а каквото интересно има да се споделя за конкурса в следващите месеци, ще споделя отново тук.

Успех на всички, които решат да се включат в надпреварата в юбилейното издание на БГ Сайт!

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Проверете възможностите за уеб хостинг във FColor.bg


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


Вижте и това:

{ 1 trackback }

Човек от NovaVizia.com ще журира на БГ Сайт 2009
06.17.09 at 11:06

{ 13 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Мая Георгиева 17.06.09 в 11:06

Ех и аз бих искала да участвам с личния си блог, но още е новичък, а и рискувам със 100 лв… Може би догодина.. Успех на журито и участниците!! На тези, които не отнесат награди пожелавам вдъхновение и енергия!

2

Калоян К. Цветков 17.06.09 в 12:06

Мая, времето за регистрация приключи на 12 юни, а и в последната седмица регистрацията беше не 100, ами 120 лева, или 144 с ДДС ;)

“5.5. Крайният срок за подаване на заявки за участие в конкурса е 24:00 часа на 12 юни 2009 г…”

“Чл. 6. Финансови условия

6.1. За периода 1–5 юни 2009 г. всеки участник заплаща такса за участие, както следва:

* 100 лева без ДДС (120 лева с ДДС) за първа регистрирана заявка от участник;
* 80 лева без ДДС (96 лева с ДДС) за всяка следваща регистрирана заявка от същия участник.

Членовете на Българската Уеб Асоциация заплащат такса за участие:

* 80 лева без ДДС (96 лева с ДДС) за първа регистрирана заявка от участник;
* 60 лева без ДДС (72 лева с ДДС) за всяка следваща регистрирана заявка от същия участник.

6.2. За периода 6–12 юни 2009 г. всеки участник заплаща такса за участие, както следва:

* 120 лева без ДДС (144 лева с ДДС) за първа регистрирана заявка от участник;
* 100 лева без ДДС (120 лева с ДДС) за всяка следваща регистрирана заявка от същия участник.

Членовете на Българската Уеб Асоциация заплащат такса за участие:

* 100 лева без ДДС (120 лева с ДДС) за първа регистрирана заявка от участник;
* 80 лева без ДДС (96 лева с ДДС) за всяка следваща регистрирана заявка от същия участник.”

http://webawards.bg/bg/festival/regulation

3

Калоян К. Цветков 17.06.09 в 12:06

Иначе, честито за признанието, и успех с работата в конкурса!

4

Калоян К. Цветков 17.06.09 в 12:06

BTW, с теб, Ники Бачийски и Веселин ще се получи хубаво жури ;)

5

Тодор Христов 17.06.09 в 12:06

Само да кажа, че сме в различно жури. :-) Николай Бачийски и Веселин Николов са в 8-членното (за специалните награди), а аз съм в 30 членното (за наградите по категории).

А линка и текста, който си пуснал не е ли за другото състезание - на BWA (Bulgarian Web Association), не за BG Site?

6

Калоян К. Цветков 17.06.09 в 13:06

Хаха, май е така… дано да не съм прецакал Боби Юруков без да искам ;)

7

Веселин Николов 17.06.09 в 13:06

Еми успех ни пожелавам ;-) Дано изберем заслужени награди и сме доволни от избора, който направим.

8

voxy 17.06.09 в 13:06

простотия в която всички явно ще вземете участие заради погаленото его да бъдете жури и да “зависи” нещо от вас, не е ли малко тъпо сайтовете сами да се “записват” за участие, вместо да се номинират от публиката и второто - тази такса :)) хяхяхя, жалка картинка

9

smiling 17.06.09 в 15:06

само да кажа, че това не е финално всичко по въпроса, официалните дати и имена ще се анонсират утре, четвъртък, а в събота, 20-ти ще е старта на регистрацията

Благодаря на всички, които подкрепят БГ сайт с участие в журито или със сайт в конкурса! За всички, които не оценяват стойността на този конкурс - ОК, имат право на гледната си точка.

Това е 10-то юбилейно издание и наистина се стараем да стане най-доброто, вярвам с Тодор, Огин, Дзвер в журито ще успеем! Отново лично им благодаря!

Жюстин

10

Тодор Христов 17.06.09 в 15:06

Добре, четвъртък - четвъртък. Ще анонсирам имената на журито, когато станат окончателно известни. За Огнян - oggin сега научавам например, след като е в журито, значи ще има добър SEO представител. :-)

11

bgkulinar 19.06.09 в 09:06

Историята показва, че ВИНАГИ награди са печелени от сайтове, изработени от уебстудия, свързани с BWA и организаторите на конкурса. Напълно вярвам в твоята оценка, но не вярвам да постигнеш промяна на статуквото.

12

Al-x4o 19.06.09 в 17:06

Може би въпросът трябва да е към Жюстин, но защо за блогове и лични сайтове трябва да има такса за участие? Не ми се струва удачно, при положение, че те рядко са с комерсиална цел…

Какво ще кажат останалите?

13

Тодор Христов 19.06.09 в 21:06

Al-x40, личното ми мнение е, че такса е добре да има по чисто филтриращи съображения. Ако няма такса и ако да речем се регистрират 150-200-250 блога (тъй като ще е безплатно, а блогове у нас вече има много), ще бъде много трудно журито да си свържи добре работата и ще е предпоставка да оценява през пръсти поради липсата на време.

Миналата година таксата от 100лв. за всички си спомням, че бе аргументирана отчасти с получаването на линк от организаторите към всеки един регистриран проект, което бе неудачно (според мен поне), тъй като не линкът следва да е водещото в регистрацията за подобен конкурс, а и един линк не струва 100лв. (освен ако не е с PR 7 примерно), но пък какво би си помислил Мат Кътс? ;-)

Може би специално за тази категория “Личен сайт/блог”има резон да се обмисли по-ниска такса, но поне според мен такса е добре да има, поне минимална.

А най-добре е да има отделно състезание само за блогове, ако питате мен. Навремето мислех да се заема с нещо подобно като организация, но съм се фокусирал върху по-комерсиални проекти, все пак е криза :-)

Между другото, забравих да спомена в статията по-горе, че трудът на членовете на журито не се заплаща, т.е. той е доброволен.

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.