10 въпроса към Димитър Николов, Kreativen.com

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 16.11.2007

  Димитър Николов

  Димитър Николов от Kreativen.com е изявен български блогър, който пише фокусирано за онлайн бизнес.

  Освен блогър, Димитър Николов консултира по темата за блоговете, както и е фрилансър и се занимава с афилиейт бизнес. Всички тези на пръв поглед различни интереси, които обаче се преплитат в едно – темата за блоговете, ме провокираха да се свържа с Димитър и да го поканя да даде интервю за Alabala.org.

  Димитър Николов се съгласи и бе любезен да отговори на 10 мои въпроса. Вижте кои са те и какви са отговорите на блогърът, който стои зад Kreativen.com:

  Въпрос #1: Димитър, блогът ти Kreativen.com е добре познат на всички български блогъри, които имат интереси в блогването. Как се роди идеята за този блог, кога, защо?

  Отговор: Занимавам се с онлайн бизнес от близо две години. Пробвал съм повечето познати източници на онлайн приходи и в половината съм успявал. Изчел съм няколко стека хартия и продължавам да чета.

  Преди няколко месеца се питах – „А защо да не споделя знанията си?”. Така се роди блогът за онлайн бизнес Пари от интернет в Blogger.com.

  Два месеца по-късно, благодарение на хостинг компания FColor.bg, Креативен се сдоби с хостинг план и домейн за 264 лева годишно, безплатно за мен.

  Оттогава активно споделям знания за блогването и прилагане на интернет маркетинг стратегии с цел създаване на печеливш онлайн бизнес.

  Въпрос #2: Освен Kreativen.com, имаш ли други интернет начинания – други блогове, сайтове?

  Отговор: Блогвам.ком е единственият български форум за блогъри. Онлайн отскоро, надявам се да става все по-популярен като място за българските начинаещи, напреднали и постоянни блогъри.

  Благодаря на Майк Рам за активното участие във форума, както всички останали български колеги.

  Въпрос #3: Имаш ли идея какви са точно читателите на Kreativen.com?

  Отговор: Тъй като съм се срещал и консултирал част от тях, да, имам идея. Собственици на големи български блогове, онлайн портали и издания, дори управители на водещи български медии.

  Заедно с новаторите в блогването, публиката е колоритна и изисква различни теми на писане и сложност на съветите, изисква се разнообразие.

  Ако трябва да ги разделя на възраст, то бих казал главно между 18-22 и 30-40 годишни. С основни, или солидни знания за блогсферата и онлайн бизнеса, предимно мъже.

  Въпреки това не обичам класификацията. Предпочитам да пиша като за всеки от читателите, все едно съм лектор на бизнес семинар. Понякога е наистина трудно и отговорно да бъдеш полезен, но отплатата е страхотна – материална и духовна.

  Въпрос #4: В редица твои статии ти пишеш за афилиейт програмите, които генерират доходи от блог. Това ли е по-печелившата тактика за един начинаещ блогър, в сравнение с приходите от реклама чрез Adsense и сходни програми?

  Отговор: Начинаещите блогъри често нямат никакви приходи. Приходите от блог идват, когато имате авторитет пред голямо количество читатели. Затова моля начинаещите да пишат качествено съдържание и промотират. Стигнат ли 200+ читателя – да експериментират с Google AdSense и афилиейт програми.

  Помнете, че имате ли публика от 200+ души, една продажба на SEO Book от Aaron Wall, примерно, ви донася $25. А един клик от Google AdSense – няколко цена.

  Затова, наблягайте на продажбите, не кликовете.

  Въпрос #5: Тъй като нямам никакъв опит в афилиейт програмите, иска ми се да разгледаме един конкретен пример. Ето, например наскоро стартира един строго тематичен блог – SpriCigarite.com. Ако за момент си представим, че този блог не е на български език, а на английски, какво най-вече следва да направи собственикът му, за да започне да печели от афилиейт програми?

  Отговор: Първо, да напише над десет статии, свързани с отказването на цигарите. В пет от тях да препоръчва продукти като бързо и ефективно решение, като ги споменава в кратък рекламен параграф на края на всяка статия.

  След това да създаде нова страница с препоръчани продукти. Подробно да се обясни действието и предимствата/минусите на всеки (affiliate) продукт.

  Да напише още десет статии. Отново в пет от тях да има кратки реклами на продукти. А в останалите пет – богати на ключови думи линкове към продаващата страница (примерно „products for stopping smoking”, “stop smoking products”,”anti-smoking pills” и т.н.)

  И вече нашият блогър ще има блог с качествено съдържание в достойно количество. 50% от статиите ще продават продукти подсъзнателно, а 25% ще подпомагат оптимизацията на основната продаваща страница.

  Накратко: Продавайте редовно, докато споделяте практични съвети. Със съветите ще изградите авторитет пред читателите, а авторитетът продава. Прилагайте оптимизация за търсачки, за да бъдете сигурни, че вашият блог ще бъде намерен от потенциалните клиенти.

  Изграждайте авторитет и продавайте.

  Въпрос #6: Нека разгледаме следния вариант – аз съм начинаещ блогър и не знам от къде да започна с блогването. Дори нямам за цел да печеля пари с блога си, но искам да имам блог, искам да опитам и разбера какво е това. Какво трябва да знам, какво трябва да направя?

  Нещо. Трябва да знаеш нещо, Тодор :-) Най-важното в блогването е това, за което пишеш. Нещото, за което знаеш най-много, от което имаш интерес, за което си готов да споделяш с радост.

  Естествено, правописът е задължителен. Почти всеки знае как да пише статии, но голям брой новатори в блогването пропускат интригуващото въведение и заключаващия извод в края на всяка статия.

  Но когато говорим за конкретни умения, препоръчвам начинаещите да прочетат следните статии от Kreativen.com:

  Въпрос #7: В твоите лични приходи от блогове, какво е съотношението на доходите от афилиейт, реклама чрез Adsense и др., писане на статии за payPerPost и сходни програми, както и други източници на доходи?

  Отговор: Не водя голямо количество блогове. Предпочитам директно-продаващите сайтове, когато търся сериозни приходи.

  Затова Affiliate Marketing е главният източник на пари в интернет, освен ако не продавате собствени продукти. AdSense и платени статии от PayPerPost.com са само страничен и малък доход.

  Въпрос #8: Какви са твоите планове за развитието на Kreativen.com за бъдещето? Например, за следващата 1 година?

  Отговор: Развитие? Да продължа да споделям и бъда полезен. Да помагам на колегите блогъри със знания и линкове. Останалата част от развитието ще дойде от самосебе си.

  Все още не смятам да ставам рекламодател, предпочитам социалните мрежи и интернет марктенинг стратегии за безбюджетна промоция (конкретно за развиване на блог).

  Въпрос #9: Смяташ ли да пускаш нови блогове на български език, или може би някакви нови продукти (за продажба) в сегашните ти блогове/сайтове?

  Отговор: Едва ли бих пуснал нов блог. Но изготвям е-книга за блогването, която надявам се ще довърша до януари 2024. Имам амбициите да бъде като SEO Book в блогсферата на българите – единственият, или главният източник на солидни знания.

  В тази книга смятам да споделя абсолютно всичко, което знам, и което тепърва ще науча за блогването. Все още нямам идеи за цената и обема на книгата, но знам, че ще бъде подробна и полезна.

  Въпрос #10: Каква е твоята персонална оценка за състоянието на блогосферата у нас?

  Отговор: Двойка за количеството блогове и шестица за всички колеги блогъри :-)

  В българската блогсфера има наистина талантливи и готови да споделят хора с изключително количество знания. А посетителите често четат и разбират силата на блоговете (както и добрите страни на блогването). Често читателите създават собствени блогове на любима за тях тема.

  Затова на всяка консултация за блоговете, която давам, споделям силата и бъдещето на блоговете в България. Тепърва ще четем качествени лични и корпоративни блогове.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 2 trackbacks }

  Как се създава продаващ блог? — Креативен.ком - блогът за онлайн бизнес
  12.10.07 at 05:12
  Топ 50 на най-четените блог-статии | Блог за блогове - Alabala.org
  12.26.07 at 00:12

  { 13 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  ceo1 16.11.07 в 19:11

  Имам три въпроса:
  нека да се покажат статистиките на сайта за посещенията за да решим колко е успешен.

  колко време ще му се занимава на ентусиаста още

  колко от статиите са авторски и колко са преведени просто на български

  С пожелания за успех

  2

  simak 16.11.07 в 21:11

  Аз съм впечатлен от това момче, доста е самоуверен и дава добри съвети. Пожелавам му да бъде все така производителен и нека не подхождаме със завист към успехите на другите, какво ни интересуват статистиките и дали статиите били преведени и тем подобни. Важно е, че този млад господин си е направил труда да систематизира толкова информация и да я представи във вид лесен за възприемане. Нека поощрим такива като него. Успех с книгата за блогове!

  3

  Димитър Николов 16.11.07 в 22:11

  ceo1, дефинирай “успешен:) А това дали ти смяташ материалите за авторски, или не – предполагам, че проблемът е напълно твой. Темата е твърде ограничена, за да пише всеки свой рефереат – онлайн бизнесът е практика с конкретни правила, които трябва да се следват.

  Поздрави,
  Димитър Николов

  4

  Миглен 17.11.07 в 00:11

  Дам.. има много хляб в Митака, пожелавам му успехи за в бъдеще. Дори си нямах представа че ще пуска подобна книга но ето че научих, успех и с нея чакаме я :)

  Относно неговия ентусиазъм аз лично се съмнявам че ще умре скоро. Просто по лични наблюдения виждам че успява да поддържа едно добро темпо с което набира все повече читатели.

  Успех!

  5

  Atanas Atanasov 17.11.07 в 17:11

  Dont all is comercial….just blog!

  6

  Майк Рам 17.11.07 в 17:11

  Поздрави за Митака!

  Възхищавам се на неуморния му ентусиазъм и му пожелавам все така да бъде упорит и да не губи вяра в себе си. Благодарение на хора като него (и теб, Тошко!) има качествено блог съдържание в българското интернет пространство.

  Всички имаме какво да научим, за да станем по-добри. Блогът Kreativen.com е един от най-добрите начини да го направим.

  7

  ceo1 18.11.07 в 12:11

  От предния ми коментар става ясно, че успешен значи посещаван.
  Относно авторството то е хубаво да се споменава дали даден материал е авторски или не. Аз проблеми нямам. А ти вярвам няма да пуснеш стат какви посещания имаш защото ще стане ясно, че няма смисъл от такъв блог понеже няма кой да го чете.

  8

  Димитър Николов 18.11.07 в 13:11

  А защо смяташ, че няма смисъл от блог за онлайн бизнес? Напротив, публика има. Имам и егоистичен мотив за работата с Креативен.ком – към средата на 2024 година ще бъде портфолио за консултантската ми фирма.

  Един съвет: в интернет трябва да съществува от всичко по малко, но качествено. И аз мога да кажа, че твоят блог е безсмислен, но не го правя, защото дори той предоставя някаква информация, била тя полезна, или развлекателна.

  9

  Atanas Atanasov 18.11.07 в 14:11

  Митак моля те ако искаш разгледай ми блога и го коментирай…
  ….и знай едно: ти си номер едно!(е след Сребрин Варталов разбира се)
  Dont all is comercial…just blog…spot!

  10

  ceo1 18.11.07 в 15:11

  Дали има публика може да стане ясно само от посещенията.
  Много благодаря за съветът. Аз разбирам нуждата от разнообразие и се радвам на места като Креативен. Те помагат на българският уеб да се развива. Да расте.
  Моят блог е личен. Вашият комерсиален. Те са с различни цели. Гонят различна публика.

  Желая ви успех в бъдещите консултантски начинания.

  PS: Atanasov фамилията на въпросният Сребрин е Ватралов а не Варталов.

  11

  Blog fan 10.12.07 в 16:12

  Поздравления за Димитър Николов и пожелания за много успехи! Един въпрос – само с онлайн бизнес ли се прехранва? Ако – да, още веднъж поздрави :)

  12

  Димитър Николов 10.12.07 в 16:12

  @ Blog fan,

  Да, прехранвам се от онлайн бизнес (интернет маркетинг & търговия), freelance работа и консултации.

  13

  Blog fan 14.12.07 в 16:12

  Ето това е важното. Очевидно е работа, която му харесва, чувства се свободен и няма нужда да прави нещо друго, което няма да му е присърце и да му ограничава свободата.
  И, разбира се – явно я прави добре :)

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  − 1 = seven