Цената на интернет рекламата и крушите е отчайващо ниска

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 09.01.2008

  цена реклама интернет круши

  Снимка: Sxc.hu

  Цените на интернет рекламата за собственици на блогове ми се струват особено отчайващо ниски през последните 1-2 месеца. Поредният пример за това почерпих днес.

  Много голяма финансова институция, която активно рекламира в интернет от доста време в България, предлага възможността да й бъде публикуван банер за 10ст. на клик.

  При средна конверсия на банерите в диапазона 0,5-1% това означава, че за 1000 показвания на въпросния банер (който никак не е малък като размери) издателят на блог ще спечели между 50ст. до 1лв. Толкова ще получите за 5 до 10 клика от общо 1000 показвания на големия банер, ако го поместите в блога си, при това на челно място.

  Особено за блогове, които са адекватни като съдържание на въпросния банер, сумата от 50ст. за 1000 показвания е… ще си замълча. :-) А ако приемем, че блогът прави средно 500 визити на ден, при да речем 3 разгледани страници на визита, това ще означава дневни приходи от 75ст. на ден. Или месечно – под 25лв.

  Не знам за вас, но аз намирам това за отчайващо ниско. Но не се отчайвам, защото блоговете ми не са създадени с цел да се печели от тях. Ако може да се спечели – добре, ако не може – няма страшно.

  Но пък си мисля, че други хора, които планират да създават блогове с едничката цел да печелят от реклами, може и да се отчаят.

  На сходен фронт нещата с интернет рекламата са сходни, но тъй като програмните политики на някои рекламни програми изрично забраняват споменаването на конкретни цифри, ще се изразя закодирано:

  • През Юли крушите струваха 1лв. килограма.
  • През Август – 80ст.
  • През Септември – 60ст.
  • През Октомври – 40ст.
  • През Ноември – 30ст.
  • През Декември – 20ст.
  • През Януари – 10ст.

  Не се вглеждайте в конкретните цифри, защото те са изфабрикувани. Важен е трендът обаче, а поне по мои наблюдения, той е силно отрицателен и в сходно темпо.

  Някакви препоръки, впечатления, надежди?

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:
   Няма други материали по тази тема

  { 6 trackbacks }

  links for 2024-01-10
  01.10.08 at 02:01
  SVEJO.NET - Цена на интернет рекламата | Блог за блогове - Alabala.org
  01.11.08 at 20:01
  Разлики: посетители от търсачки и социални мрежи — Креативен.ком - блогът за онлайн бизнес
  01.13.08 at 17:01
  Мила Адсенс
  07.10.08 at 14:07
  Някой прави ли 1000лв. от блогове в България? А 2024?!
  09.10.08 at 00:09
  Анкета за приходите от блогове
  09.11.08 at 09:09

  { 12 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Яицазимитпо лъгуг от Перник 10.01.08 в 09:01

  Като издател с БГ и ЕН трафик ще се опитам да обобщя, въпреки, че нещата са изключително различни за двата вида трафик:

  1.Слагането на повече от един адсенс юнит води до показване на повече, но пък и по-евтини реклами, а обикновено МФА сайтовете знаят как да пишат хубави рекламки.

  2.Ако все пак държите да сложите повече от един адсенс юнит, слагайте един в началото (горната част) и един в долната част, така че дори при резолюция над 1400х1200 (примерно) двете карета да не се виждат едновременно на екрана!!!

  3.Във филтъра на адсенс блокирайте сайтове, които предполагате/знаете, че са МФА или паркирани домейни. Блокирайте САМО за контент мрежата. Бидовете за търсене са прекалено високи, за да губите рекламодатели от тях.

  4.Висок CTR може да се получи, ако вместо банер се слага линк (този съвет за Изитрейдър).

  Иначе има доста CPM мрежи, които предлагат цени от 10 цента за 1000 импресии. Например Widgetbucks, които иначе предлагат доста високи цени за PPC.

  Adbrite, мапример дават възможност да се избере някаква минимална цена за 1000 импресии, под която си въртите ваши реклами (например Адсенс), а над нея – техни реклами.

  2

  Тодор Христов 10.01.08 в 09:01

  Яицазимитпо Лъгуг от Перник, благодаря ти за насоките!

  Някои от тях няма как да приложа (Widgetbucks, Adbrite), защото става дума за рекламни програми извън България, но за някои неща ще се замисля.

  Например за т.1 и 2 – под “Юнит” вероятно имаш предвид Text Unit – малките линкове по 4 или 5 броя, разположени хоризонтално или вертикално, не Text Ads на Google, нали?

  Точка 4 е особено поучителна и съм изцяло съгласен с нея.

  3

  Яицазимитпо лъгуг от Перник 10.01.08 в 09:01

  По точка 1 и 2 имам предвид text ads, a не link units.

  Widgetbucks въведоха своята CPM поради големия ннтерес от не САЩ издатели и тази програма е за International traffic т.е. е напълно подходяща за България (ако 10 цента за 1000 импресии те устройват).

  За Adbrite не могат да се пускат рекламки на кирилица, иначе трафикът за тях няма значение.

  По точка 4, ти самият може да споделиш за някакви CTR, ако разбира се, не е против условията на Изитата.

  4

  Тодор Христов 10.01.08 в 10:01

  Мерси за уточненията!

  За CTR съм споделил по-горе в статията, както и самите ЕasyTrader публично бяха оповестили колко е средното CTR.

  По тяхни данни е около 0,5%, а при мен е с малко повече, но не повече от 1%, който никога почти не съм прескачал.

  Това разбира се е относително казано, тъй като при мен има прекалено много реклами на EasyTrader. Може би, ако намаля броя им, ще се увеличи леко CTR.

  5

  Тодор Христов 10.01.08 в 10:01

  Яицазимитпо лъгуг от Перник (все по-трудно ми става да пиша това име, малко дълго и сложно ми идва :-) ) – а освен WidgetBucks за трафик, не може ли да се ползва за PPC в България?

  Бях чел, че програмата не е в разрез с Google правилата, но не съм се задълбавал в детайлите – ти можеш ли да потвърдиш това?

  6

  Боне Крайненеца 10.01.08 в 10:01

  При Адсенс ако показваш “image ads” реклами, ще ти се плаща за CPM дори и да нямаш кликове. Саме не знам колко точно се плаща и за България някой от рекламодателите ползващи Адсенс са се навили на такова нещо.

  7

  Тодор Христов 10.01.08 в 10:01

  Бях забелязал някъде Image Ads, но ми се сториха малко нетаргетирани, не знам дали споделящш това бегло мое наблюдение, Боне…

  8

  Яицазимитпо лъгуг от Перник 10.01.08 в 10:01

  Widgetbucks НЕ МОЖЕ да се позлва за PPC програми, ако трафикът е друг освен US. T.e. може, но лесно може да “изгориш” – случаи има доста.

  Яицазимитпо лъгуг от Перник може да го съкращаваш на ЯЛП, няма да се обидя ;) .

  @Боне,
  Не си съвсем прав Крайненецо! Ако рекламодателят е пуснал PPC кампания с банер, няма да получиш и един цент за показванията, които се въртят на сайта ти. Обикновено рекламодателите ги комбинират (PPC и CPM), но не е задължително.

  Минималният бид за CPM реклама в адурдс е 35 цента за 1000 импресии, от който издателят едва ли ще получи повече от 5, така че не е кой знае колко изгодно да се въртят адсенс имидж адс.

  9

  Тодор Христов 10.01.08 в 10:01

  ЯЛП е креативна идея, нещо като НЛП. :-)

  10

  Боян Юруков 10.01.08 в 15:01

  Това, което аз забелязва е, че все повече хора слагат карета за реклами на сайтовете си. Когато тръгнаха Adsense каретата на български, всичко живо се втурна и включително аз. Рекламодатели в началото също имаше доста, но тенденцията за увеличение е много по-малка, отколкото сайтовете с карета. Преценям това по факта, че се въртят около 20 основни реклами из всички сайтове с gg ads.

  Бизнеса още не се е усетил, че от тези реклами се печели. Когато повече хора наддават за ключовите думи, цената за клик ще скочи. Затова и в момента за първите фирми, които са се усетили на време е супер изгодно, защото плащат жълти стотинки за много кликове.

  11

  Тодор Христов 10.01.08 в 16:01

  Трагедията ще е пълна, ако се окаже, че бизнесът не печели нищо дори и при тези цени на реклама за клик. :-)

  Тогава вероятно ще са прави онези, които сравняват България с Елбония.

  Но съвсем откровено, просто не виждам колко по-надолу от това в цените. Може би цени по 1, 2 или 3 цента… Явно съвсем отсъства конкуренция в ключовите думи.

  12

  Тихомир 02.11.10 в 17:11

  Виждам, че последния коментар по този пост е доста отдавна. Не знам дали само при мен е така, но напоследък виждам, че често се случва да имам кликове по 1 и 2 цента. Тодоре, май се оказа прав за 1,2 или 3 цента пер клик :)

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.