Взех решение за банера

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 23.01.2008

    В материала Колко струва този банер се обърнах към вас с молба за идея или съвет относно цената на един рекламен банер, която ме интересуваше и за която не можех да реша кое е работимо, кое е справедливо, кое е изгодно за клиентите, но и за мен.

    Благодаря на всички, които се включиха в дискусията! Оставени бяха немалък брой коментари, които ми дадоха достатъчно храна за размисъл за цял един ден. Надявам се, че и вие сте се обогатили с нещо.

    В крайна сметка, аз вярвам, че решенията следва да се вземат бързо – за не повече от около 60 секунди. Затова напук на съпругата ми, която предложи цена от 100лв. на месец за банера, сравнително бързо взех едно по-различно решение. То не се отклонява в десетки пъти повече от нейното (а и на някои от вас) предложение, но все пак се отклонява в достатъчен брой пъти – от 2 до 3.

    Можете да се запознаете с вече изготвеното и публикувано предложение до новите ми потенциални рекламодатели. Насочвам ви към него като естествено продължение по темата.

    Нямам търпение да проверя дали женската интуиция наистина е винаги вярна! :-)

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
    Вижте и това:
      Няма други материали по тази тема

    { 1 trackback }

    Нова сделка с банера!
    05.01.08 at 09:05

    { 17 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Serious Sam 23.01.08 в 22:01

    Добре е написан текста, харесва ми – без хвалби, с факти и статистика (pdf-a).

    Все пак мисля, че има два пропуска: ако бях на мястото на рекламодателя, щях да те попитам за:

    = банера ми ще се ротира ли с други банери
    = линкът към сайта ми нормален ли ще бъде или с nofollow / redirect

    2

    Тодор Христов 24.01.08 в 00:01

    Резонни въпроси, благодаря много!

    Ще помисля да добавя информация за това в текста. А иначе – няма да се ротира, чист линк без nofollow.

    3

    Longanlon 24.01.08 в 12:01

    Добре си се аргументирал за ползите от рекламирането в блога си! Ако някога реша да си правя портфолио на блога, ще ти окрада текста :)

    4

    Руми 24.01.08 в 13:01

    Много ми хареса как си описал ползите за рекламодателите. Хареса ми и честния ти подход, че едва ли ще имат продажби от банера, макар че ако са умни, защо не?

    Профилът на аудиторията е на хора с пари, в активна възраст, основно жени (работещи) – това са идеалните купувачи! Ако се измисли онлайн сървис, който им решава проблем, този сървис може яко да се продава.

    Тошко, замисли се за офлайн партньор, на твое моясто не бих изпуснала тази възможност.

    Макар да споделям мнението на жена ти за цената, смятам, че сегашната даже и 2-3 пъти по-висока не е непосилна и има връзка с реалността (100 лева не са много пари даже и умножени по 2-3).

    5

    Тодор Христов 24.01.08 в 14:01

    100лв. са наистина нищо, Руми, съгласен съм, и аз не търся рекламодатели, за които тази сума е проблем.

    Ще видим какво ще излезе в крайна сметка, бъдещето ще покаже, но смятам, че цената, която предлагам е отлична! :-) Остана и рекламодателите да повярват (да бъдат убедени) в това.

    Какво по-точно имаш под “офлайн партньор”?

    6

    Руми 24.01.08 в 15:01

    Ще ти дам пример с детски пюрета. Ако твоите читатели са основно жени, много е вероятно да са и майки (само пример давам), тъй като са работещи майки – нямат време да пазаруват, а децата са важни.

    Ако сложиш на сайта си банер, поръчай пюрета онлайн – безплатна доставка (разбира се включена е в пюретата), работещата жена ще си ги поръча до офиса или до дома.

    Ти от своя страна намираш производител на детски пюрета и се разбирате ти да събираш поръчките, той да осигурява продуктии и да ги доставя (още повече в твоя случай аудиторията ти е основно от София).

    Тогава мвесто да изкарваш 200 лева на месец от реклама, ще вземаш дял от продажбите на пюретата, примерно 20 стотинки от всяко пюре са за теб.

    На твое място бих направила анкета с какво твоята аудитория трудно се справя. Например:

    За какво нямате време?
    -пазаруване
    -спорт
    -децата….

    После ако се получи, че пазаруването е с най-голям процент, ще направя втора анкета:

    Без какво не можете от магазина?
    -пюрета
    -хляб
    -месо

    И после ще си намеря партньор, който решава проблема на аудиторията (може да има няколко проблема и няколко партньора).

    Аз не съм добра в анкетите, по-добре някой който разбира да ги направи, не ми следвай примера дословно :)

    7

    MacTeP 25.01.08 в 11:01

    Цената която си дал ми се струва добра и ако някой успее да се възползва от банера пълно ценно мисля че ще си избие парите. А ако беше на цена 100 лева аз бих го взел за да пробвам аудиторията ти :)

    8

    Тодор Христов 25.01.08 в 12:01

    Руми, благодаря за разясненията, сега разбирам отлично идеята ти! Има смисъл да се мисли в тази посока, не само да се мисли, но и да се работи дори… :-) Само трябва да поработим още върху трафика, за да се вържат нещата по-удачно.

    Мастер, да, ще видим как ще се получат нещата. Аз във всички случаи ще известя тук в Alabala.org, ако има някакви успехи. Дано!

    9

    Яицазимитпо лъгуг от Перник 25.01.08 в 15:01

    Мисля, че малко си правите сметката без кръчмаря. Какво имам предвид. При продажба на реклама цената изобщо не е кой знае какъв фактор. Рекламните обороти за интернет се извъртат 99.9% през сайтовете на 5 уебгрупи. За да се “вредиш” трябва да имаш връзки в някой медия шоп, където пък познанията им по интернет рекламат не са осбено добри. Един дребен факт в полза на това твърдение – рекламата упорито продължава да се продава на импресии. За блогове това може да е ОК, там броят посетители посетили повече от 1-2 страници е малък, което означава, че при CPM рекламата ще бъде видяна от повече дущи. Но за сайтове, които показват видео и снимки 1000 импресии се правят от 2-3 човека.

    Според мен, ако успееш да продадеш реклама ще е директно с договорка с клиент. Ако успееш да продадеш през медия шоп трябва да си приготвиш 30-50%, които ще бъдат комисиона за шопа.

    Nofollow или директен линк нямат особено значение при рекламата, защото обикновено анимираните реклами са флаш или пък самия рекламодател може да пожелае да ти даде код на собствена банер система.

    Ако продължаваш да развиваш блога като корпоративен тип сайт (независимо, че върви под блог платформа), чрез който (ще) набираш клиенти, трябва да помислиш върху варианта за махане на каквато и да е реклама и да се издържаш само от реклама. Може да се окаже, че ползите от тези 200 лева от банер да са по-малко от негативния ефект върху набирането на клиенти. Примерно, влиза някой потенциален клиент и вижда, че провеждаш курсове, които условно ще му струват 2024 лева. После погледът му попада на банера, вижда цената и си казва: “Я, този взема 200 лева за банер да се изхранва, пък ще ми взема 2024 лева за курс, що пък да му давам толкова много”. Разбира се, всичко е силно хипотетично, просто малко размисли.

    Иначе, пожелавам ти толкова много рекламодатели, че да се наложиш да продаваш реклама на 25% банер ротация и на клиентите пак да им се налага да чакат да им се появи банера.

    10

    Тодор Христов 25.01.08 в 15:01

    А дано дано (за пожеланията)! Bлагодаря за информацията. :-)

    Действително нямам намерение да търся медия шопове – след преценка на ситуацията стигнах до извода, че за момента нашият блог не им е интересен с параметрите, които предлага.

    Само една уговорка – въпросният блог не е корпоративен сайт! От време на време слагам по някой линк към фирмения ни сайт, но то е, за да илюстрирам някоя моя идея. В този блог освен нас имат статии много външни хора, някои от които дори може би са ни конкуренти.

    Корпоративния ни сайт е съвсем друг – http://www.sitamanagement.com/ , на който ще му правя и промяна в дизайна съвсем скоро.

    В този смисъл – не ме безпокои рекламата в NovaVizia.com – тя не поевтинява замисъла на блога.

    11

    Руми 25.01.08 в 15:01

    А защо не си направим наша уебгрупа? Нещо като бг вариант на AdBrite. Всеки, който иска да пусне реклама на сайта си се записва във уебгрупата. Всеки сайт по отделно може да не е голяма аудитория, но цялата уебгрупа – да.

    Тогава рекламодателите трудно ще пренебрегнат нещо голямо съставено от много малки неща.

    Тошко, мислех си какво съм ти писала за пюретата, да взема да ти дам и друг пример. Защо не напишеш книга за тайм мениджмънт, 3 трика да сме винаги свободни, 22 начина да сме по-ефективни или 43 причини да имаме повече време за себе си … :)

    Продавай книгата си онлайн. Плащане по банков път, e-pay, пращаш им книгата по имейл. Само не знам дали след няколко дни книгата ти няма да е на някой сървър за безплатен даунлоад, но съм оптимист че това няма да ти пречи, защото хората които ходят на такива сървъри не са твои клинети. Съотвтно тези, които си купуват книги не биха ги пуснали безплатно (още повече, че ти ще обясниш, че от това се издържаш и е добре да има какво да ядеш, за да пишеш още полезни книги).

    Друг начин за монетизация на трафика е членска (member) част на сайта с юзър нейм и парола, но за това ти трябва доста трафик и доста работа да поддържаш платената версия на сайта. Аз имам идея за такъв сайт, но има много време до тогава :)

    12

    Тодор Христов 25.01.08 в 16:01

    Руми, ти сякаш си бременна с идеи! :-)

    Между другото, с колегите си подготвяме няколко е-книги (още не сме решили като една ли ще ги пуснем или като отделни части). Не са за тайм мениджмънт, но са тясно съобразени с една от големите групи посетители на блога ни.

    За реклама в много блогове – идеята е много добра, помня как преди повече от 1 година я коментирах с колежката ми от NovaVizia.com. Тогава се стопира идеята, защото и аз, а още повече тя нямахме никакви познания как може да се реализира това. Но като цяло, принципът бе на принципа на b5media – обща рекламна платформа и взаимно популяризиране на членовете на групата.

    В тези случаи следва да се изберат няколко канала – например канал за “Интернет”, “Бизнес и икономика”, “Дом и градина”, “Стил на живот”, “Спорт”, “Шоу бизнес”, “Политика” дори… и рекламата да се продава общо за всички членове на съответния канал, тъй като всички те заедно ще формират сравнително хомогенна аудитория, с общи характеристики.

    Според мен дори не изисква много програмиране, но ще иска някакво, де…

    Преди няколко дни Явор от Свежо.нет даде идея за създаване на специален, независим сайт, който да прави мониторинг на посещаемостта и аудиторията на блоговете и да ги представлява пред рекламодатели срещу 5% комисионна. Това също е идея, между другото.

    Какво е нужно, за да станат нещата с групата?

    1. Достатъчен брой (не е задължително да е огромен) тематични блогове (но не дрън-дрън блогове по чисто лични теми), които да оформят един канал – например 5-6-7 блога на канал са достатъчни, за начало.

    2. Техническо решение, което да е подходящо за целта.

    3. Мозъчен център, който да се състои от максимум 2-3 души, които да ръководят нещата и да осъществяват контрол върху някои процеси.

    4. Малко късмет. :-)

    13

    Димитър Веселинов 25.01.08 в 16:01

    Мисля, че може да се направи рекламна мрежа за блогове от Източна Европа, нещо подобно на Federated Media Publishing.

    John Battelle Building Powerful Blog Ad Network
    http://www.youtube.com/watch?v=_DeizTVWHGo

    Battelle Turns Down $100 Million Offer For FM Publishing. Decides To Shop Around For a Higher Price.
    http://www.techcrunch.com/2008/01/24/battelle-turns-down-100-million-offer-for-fm-publishing-decides-to-shop-around-for-a-higher-price/

    14

    oggin 26.01.08 в 22:01

    много рекламни мрежи за блогове ще станат … и все “специални, независими” :-)

    15

    Явор Иванов 27.01.08 в 11:01

    Ето малко инфо :) защото аз съм си на мнение че са малко парите – http://ikonomika.org/?page_id=1155

    16

    oggin 27.01.08 в 12:01

    Явор, признавам че блогът ти е много хубав, но поне аз още не виждам нито една реклама, което ме навежда на мисълта че цените ти може би са малко височки. Разбира се датата на поста за цените на рекламата е скорошна и може би още не е видяна от който трябва. Все пак продължавам да смятам че подобни цени на реклама са наистина много много завишени за блогове на български в този момент

    17

    Сашо 31.01.08 в 15:01

    Според мен, за да си купи някой рекламодател банер на месец или повече, трябва преди това вече да е имал успешна кампания в сайта ти, защото 300 лв. не са малко. Може би все пак е по-добре да обявиш цена на 1 000 импресии – не само, защотото така правят всички, а и защото е по-лесно за клиента, ако прави медиаплан примерно.

    Друг е въпросът, че и аз, както Яицазимитпо лъгуг от Перник, мисля, че банерите трябва да се продават на кликове, не на “виждания”. Брандинг 200х150 не бих си купил. :)

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.