В периферията на БлогКамп

Днес от Майк Рам разбрах, че е останал с леко смесени чувства от събитието на седмицата в блогосферата - БлогКамп 2008, и не заради организацията на тази блог-среща, а заради фокусираността на темите, които са се обсъждали. По думите на Майк:

…групичките по интереси, които се заформиха в “пушалнята” на терасата и в коридорите, бяха по-многолюдни и оживени, отколкото официалните дискусии в главната зала.

Моя милост остана в далечната периферия на тази голяма блог среща, по няколко причини:

 • Имах делови ангажименти, свързани с обучение по продажби в Стара Загора и няколко дни преди БлогКамп бях на път. Чувствах се изморен.
 • Не проявих достатъчен интерес към повечето теми, обявени в сайта на БлогКамп.

И въпреки, че получих е-мейл от организаторите на БлогКамп, който не успях да прочета поради хроничен проблем с енкодинга при получаването на е-мейли през формата ми за контакт в Alabala.org (отговорих незабавно на е-мейла на БлогКамп през Gmail пощата си, като помолих просто да ми пуснат съобщението си отново, за да го прочета и за да отговоря, уви не получих никакъв отговор), така и не посетих БлогКамп.

Като човек, който е присъствал на определено количество публични срещи, на които има лектори (презентатори) и аудитория, ще отправя един съвет - добре е такива срещи да се провеждат по интереси. Колкото по-фокусирана е темата на срещата, толкова по-активно ще е вниманието и участието на присъстващите и ще има по-голям шанс те да наистина да участват, не просто да присъстват.

Разбира се, т.нар. “участие” може да има различни форми, някои от хората вероятно предпочитат по-активното участие “на цигара”, “на бира” или “на маса”, и все пак основен атестат за всяко едно събитие е доколко атрактивни са били презентаторите със своите теми и начин на поднасяне на посланията си, както и доколко активни са били участниците в залата в хода на т.нар. “официални дискусии”, или дискусии по програма.

Освен фокуса на темите, много важно е да се формулират и добри заглавия на презентациите. Важно е заглавията да бъдат като магнит, за да привлекат възможно повече хора, след което остава само едно нещо - да се изнесат перфектни презентации, да има въпроси, да се получи сериозна дискусия, всички да спечелят нещо реално.

Така например, заглавия от рода на “Корпоративните блогове”, “Политическите блогове” или дори “Как да печелим от блога си” не биха привлекли достатъчно вниманието ми, предполагам не само моето. Тези заглавия са взети от програмата на БлогКамп, която изпозлвах за основен ориентир, за да преценя струва ли си да пропътувам 1000км. за тази среща.

Моите уважения към авторите на въпросните презентации, но просто заглавията им са убийствено скучни и неясни.

Ако имах мотивацията за презентатор на подобна среща, и предполагайки, че колкото и да не си признават, блогърите в България нямат нищо против популяризирането на блоговете си или печеленето на пари от блоговете си, бих заложил на едно от следните примерни заглавия:

 • Как увеличих броя на страниците на блога си тройно, без да напиша нито една нова статия?
 • Как спечелих над 10 000лв. преки приходи от блогване само за 1 година?
 • Как увеличих приходите си от EasyTrader над три пъти за 5 минути?
 • Защо не сте в Топ 10 на най-посещаваните български блогове?
 • Не е вярно, че рекламите в блога ви отблъскват!
 • Пазете се, може да се случи и на вас!!! (Черен списък на сайтовете, които откраднаха съдържание от блоговете ми през последната година).

Сходни заглавия (както и много други теми - възможностите са неограничени), пуснати по метода Пе-чак-ча в PowerPoint или сходен метод, според мен биха гарантирали достатъчно ясен фокус на всяка презентация, ясен профил на аудиторията на презентацията (слушателите може би ще са по-малко, но пък ще слушат по-активно), достатъчно количество въпроси, провокативни импулси за дискусия и в крайна сметка всички ще са доволни.

Споделям всичко това провокиран от материала на Майк Рам, не като някакъв критик на БлогКамп, в никой случай! Смятам, че инициативата е много добра и трябва да се затвърждава, но малко повече фокус към темите в програмата не би бил излишен. В противен случай е съвсем естествено най-интересното да се случва в коридорите и заведенията около БлогКамп, което също не е лошо, но е малко встрани от замисъла на блог-срещата.

А пък ако основният замисъл на БлогКамп е социализацията и запознанствата (а не толкова обмяната на опит, която да изисква зала, мултипроектор и PowerPoint презентация), то провеждането на срещата в някое просторно заведение ще е по-удачен ход.

Така си мисля аз, разбира се, но все пак съм в дълбоката периферия на БлогКамп и може би не разбирам изцяло замисъла на тази блог-среща. Но пък и един съвет повече никога не е излишен.


rss feedХаресвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии!

Вижте и това:

16 Коментара за “В периферията на БлогКамп”

 1. Longanlon на 25.02.08

  склонен съм да се съглася с теб по всички точки

 2. Станислав Точев на 25.02.08

  Аз знаеш съм един от тези, които търпеливо те хвалят. Много се радвам когато ми даваш конкретни основания :)

 3. voxy на 25.02.08

  аз пък не съм склонен да се съглася с всички точки, заглавията на темите ти Тодоре са като от евтините книжки и сайтчета с как да печелим и бла бла и как пък всичките са за посещаемост и пари??? при положение че егото е водещия фактор за почти всички

  Аз също да се включа в критиката, но към теб, като потребител не ми харесва това голямо каре абонирай се преди коментарите, прекалено порнографско е, повярвай ми който иска да се абонира знае как да го направи и без да му го набутваш по този начин

 4. Тодор Христов на 26.02.08

  Voxy, благодаря за квалификациите и критиките ти. Някои от тях нямат нищо общо с темата на материала ми, но както и да е.

  Не ми се иска да преразказвам всичко, което е написано по-горе, но дано си прочел и разбрал, че говоря за ограничен кръг от теми, по които се чувствам подготвен да говоря. За разлика от други, не съм пенкилер, за да се бъркам навсякъде.

  По всички примерни заглавия по-горе мога да изнеса кратка презентация с примери и насоки, без шикалкавене, по същество и с личен пример. При определени условия, разбира се, както и пред мотивирана аудитория, не на всяка цена и не пред всякакви хора.

  А ти по каква тема би изнесъл презентация пред блогъри?

 5. Мануел Симеонов на 26.02.08

  Колкото и снобарско да звучи смятам, че голяма част от тези разделения се дължат на разликата в годините на хората - въпреки общата идея, всеки е отишъл с различна цел на тази среща. Не съм присъствал на подобни мероприятия, но съм присъствал на срещи на форуми и тем подобни(смятам че има поне малко общо). Много често въпреки обявените предварително дискусии, хората си говорят и обсъждат неща, които до голяма степен тях самите ги вълнуват и винаги са искали да ги споделят на живо със себеподобни блогъри :)

 6. Тодор Христов на 26.02.08

  Здравей Станиславе,

  Радвам се да те “видя” тук! Не сме се “чували” отдавна.

  Ти си бил на БлогКамп, доколкото разбирам, но не знам дали си имал изказване или някакво участие. Какви са твоите наблюдения от проведените дискусии там, дай някаква обратна връзка, моля.

 7. Тодор Христов на 26.02.08

  Мануел, привет. Това е първи твой коментар тук - надявам се, че не и последен! :-)

  Така е, прав си.

 8. oggin на 26.02.08

  Хех, добре си хванал някой моменти въпреки че е малко странно да се пише за нещо в което не си участвал. И тъй като имаш хубави идеи защо не дадеш едно рамо на организаторите за следващия БлогКамп ? И без това заплахата да бъде във Варна е съвсем сериозна :-)

 9. Тодор Христов на 26.02.08

  Защо да е малко странно да се пише защо не съм участвал на БлогКамп? Това също е обратна връзка, надявам се.

 10. oggin на 26.02.08

  Не защо, а като :-) Но това няма значение. Аз мисля че организаторите надминаха себе си и за в бъдеще БлогCamp може да става само още по-добър. Ако пък и помагат повече хора - цена няма да има

  Просто ми стана болно че повечето хора започнаха да търсят кусури вместо да подкрепят добрата идея и добрата организация. Не може всичко да е идеално от първия път. Имено затова си има разни хора които разбират от разни неща и ако желаят могат да помогнат това да стане наистина страхотно събитие.

  А на следващия БлогКамп се надявам и ти да си отпред докато аз удържам Майк далеч от сцената :-)

 11. Тодор Христов на 26.02.08

  Е, аз специално не търся кусури, а и по-горе казах, че инициативата за събитието заслужава уважение, похвала и подкрепа. Това е вън от всякакво съмнение!!

  Просто изказах личните си съображения, на база на материала на Майк Рам в блога му.

 12. voxy на 26.02.08

  @Тодор Христов, как да понасяме негативните коментари и кои може да са причините да имаме проблем с тях, тук не визирам теб ти горе долу добре се справяш, но много блогъри като прочетат нещо отрицателно и го приемат прекалено лично, всъщност никой не се вълнува чак толкова от личността им, за да го правят…

 13. Тодор Христов на 26.02.08

  В този ред на мисли, бих желал да споделя, че от преди няколко месеца имам една тема, която започнах за Alabala.org, но още не съм завършил - дословно се казва “Как да процедираме със заядливите блог-читатели?”. :-)

  Може би доста сходно… и различно, в същото време! :-)

 14. voxy на 26.02.08

  винаги учтиво, как, домакинът е грозно да бъде груб :)))) а и няма причина, най-важното е че е провокирал коментар, един от най-успешните продуценти - Нико Тупарев беше казал за Big Brother - “Ние не искаме да ни харесвате, искаме да ни гледате” та това за блогъра остава да се смени гледам с чета ;)

 15. oggin на 26.02.08

  А трябва ли да се търпят всякакви кретени изказващи своето лично мнение ? Аз съм един от тези които не допускат коментари които преценя като негативни. Да си направят блог и да си ги пускат там. Това си е моят блог (а той е част от моето лично пространство) и в него аз си определям правилата. Никой не е казал че трябва да има гласност и демокрация :-)

 16. Тодор Христов на 26.02.08

  Подкрепям с две ръце!

Остави коментар