Какво е елитен блогър?

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 10.03.2008

  Върви ми на откриване на интересни дефиниции. След като открих дефиниция за това какво е добър домейн, успях да открия и дефиниция за това какво е “елитен блогър”.

  Дефиницията е от блога на AvangardDisco и вече я поставих в Sovalka.com, но ето я и тук, защото наистина е много интересна:

  Какво е елитен блогър:

  Елитен блогър е автор които:

  • в блога му е реално отчетена статистиката, че има около 1000 и повече посещения на ден;
  • блога му има под всеки пост най-малко поне по 50 коментара;
  • блога присъства в блогрола листата с връзки към други блогъри в поне на 50 блога;
  • цитиран е във медиите и други сериозни сайтове;
  • в блога му има рекламни банери, носещи му добри прилични средства.

  Линк към дефиницията.

  Много се изговори у нас за т.нар. “елитни блогъри”, но лично аз за първи път прочитам някъде определение за тях, при това точно, конкретно, с цифри.

  Вгледах се в дефиницията по-горе. Има доста неща, на които съумявам да “отговоря” като критерии по дефиницията (брой читатели дневно, цитиране в медиите, линкове в блогроли, рекламни приходи). Има и неща, на които не успявам да отговоря (50 коментара под статия, въпреки, че в Alabala.org например нерядко стават интересни дискусии).

  Знам, че ще се намерят хора, които да си кажат - “Абе какво ме интересува елитен-неелитен! Това е изкуствен спор! Нека всеки да си пише в блога каквото иска, както си иска.”

  Искам да подчертая, че аз не съм против подобно схващане. Нека наистина всеки си пише и развива блога както пожелае - в това му е чара на блогването. Но в същото време, когато тук-там използваме категории като “елит”, “елитарност” и “класа”, една дефиниция съвсем не би била излишна. Просто за да знаем за какво наистина иде реч - с конкретика, не по спомени от миналото, симпатии или настроения. Затова дефиницията, към която ви насочвам привлече вниманието ми.

  Съгласни ли сте с тази дефиниция на AvangardDisco? Отразява ли точно нещата? Или може би поставя прекомерно тежки изисквания към блогърите в България? Или пък поставя прекалено леки изисквания? :-)

  Ще ми бъде интересно да чуя вашето мнение. А ако имате по-различни дефиниции, ще бъде чудесно, ако ги споделите.  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:
  • Sovalka.com: Бизнес микроблог Преди малко публикувах тази информация в NovaVizia.com, ето малък откъс: Запленен от идеята зад мик...
  • Пореден PR Update: Септември 2024 В момента тече пореден PR Update (т.е. актуализиране на данните на Google Page Rank). Поне за момент...
  • 10 дни с Google Chrome Изминаха точно 10 дни от появата на Google Chrome. За отрицателно време целият свят заговори за нови...
  • Google Page Rank - скромно, но от сърце При предпоследния Google Page Rank Update регистрирах чудесни резултати на почти всички мои блогове....
  • Alabala.org срещу NovaVizia.com Тъй като Alabala.org е място за по-скоро рационални хора, които искат да имат блогове и да извличат...

  { 1 trackback }

  Защо се провалят блоговете?
  07.07.08 at 16:07

  { 31 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  voxy 10.03.08 в 10:03

  аз не съм съгласен с използването на думата елитен, точно в мрежата е грехота да се вкарва елитарност, а за дефиницията - добра е за успешен, професионален, наистина добър блогър, но не и елитен просто защото елитен може да бъде само в очите на хора с овче самосъзнание

  2

  dzver 10.03.08 в 11:03

  Не съм съгласен и бих го написал в блога му, ако можеше да ми се зареди, а той не може заради някаква глупава музика и 100 милиона банера.

  Посещаемост и коментари са критерии за популярност и качествено SEO. Критериите за елитарност са общественото положение, заслуги за развитието на нет-а и история - посещаемостта няма пряко отношение в случая.

  3

  Тодор Христов 10.03.08 в 12:03

  Блогът AvangardDisco наистина зарежда малко бавничко. :-)

  4

  Longanlon 10.03.08 в 16:03

  Не съм съгласен с цифрите - просто не са балансирани. С 1000 посещения на ден няма как да има по 50 коментара, а и не могат да се изкарат “прилични приходи”, нито пък 50 входящи линка са нещо особено като количество.

  5

  Albinos 10.03.08 в 19:03

  Longalon цифрите не са наистина балансирани, може да са много повече както за коментарите, така и за входящите линкове. Грубо съм написал съотношенията.

  Dzver за глупавата ми музика има едно умно бутонче за стоп.

  6

  Тодор Христов 10.03.08 в 20:03

  По-важното за мен е, че си “облякъл” в цифри нещо, за което иначе само се говори с неясни категории и понятия.

  За мен например “елитен” или “топ блогър”, ако щете, не е някаква имагинерна пожизнена титла, наследена от миналото за цял живот и цифричките (посещаемост, коментари, приходи, входящи линкове, RSS читатели и др.) ми помагат много да разбера кой как се справя.

  7

  dzver 11.03.08 в 00:03

  Просто не е нужно се мери кой как се справя… имам наблюдение върху блоговете, резултат от разработката ми по topbloglog. В рейнджа 1 - 400-тно място посещаемостите на разработените блогове са доста сходни. Има десетина блога, които се хвалят с честа посещаемост над 1000 на ден и 4-5 с посещаемост над 2024.

  Тези цифри са нищожни на фона на българския уеб и не могат да са критерий за елитарност.

  Достатъчно е да публикувам 5 сполучливи флашчета днес и ще ударя 10000 посетителя в рамките на деня, което няма да ме прави никак по-полезен за интернет общността, а както вече писах - това е измерителят за елитарност и той е абстрактен и индивидуален за всеки.

  Т.е. за мен и теб елитните блогове са различни :-)

  8

  dzver 11.03.08 в 00:03

  Пропуснах да напиша, че става въпрос за 150 до 500 на ден, това е посещаемост, която имат поне 200 от 400-те блога в класацията. Сега свежото малко взе да видоизменя пазара, но то е още много слаб фактор.

  9

  Тодор Христов 11.03.08 в 08:03

  По принцип е така - нещата са субективни, тъй като всички ние сме субекти и няма как да бъде иначе.

  Именно затова ми привлече вниманието дефиницията - защото слага на масата конкретни измерители.

  10

  Longanlon 11.03.08 в 08:03

  Дзверо, ти ме фърли в оркестъра с посещаемост 2024 на ден на 4-5 блога. Кои са тия блогове бе, дай да ги видим???

  11

  voxy 11.03.08 в 09:03

  Long - dockera.com, аз за него се сещам, освен за теб

  12

  Longanlon 11.03.08 в 13:03

  “освен за теб”? аз нямам 2024 уникални посещения дневно

  13

  dzver 11.03.08 в 14:03

  http://www.tyxo.bg/?21366 - това е блог, който има 5000 на ден ;-P

  Няколко от блоговете на сео-та правят стабилна посещаемост от гугъл, която ги крепи в рейнджа около 2024 на ден (тодор да каже за новата му визия, оги може да каже за internetreklama и oggin.net).

  Също така добре се справят някои от свежарските спамъри като бисквитка нет (вероятно е по-посещаван от горния, но не му е публичен брояча). Общо този тип блогове са поне 10 парчета, бисквитката май е най-успешен (над 5000 на ден средно по моя преценка).

  14

  Тодор Христов 11.03.08 в 14:03

  Тук и дума не бива да се отваря за псевдо-блогове с копирано, чуждо съдържание.

  Те живеят само от Svejo.net (точно по тази причина аз спрях да позлвам Svejo.net), но не са блогове, независимо, че използват блогов тип софтуер. Аз ги наричам “псевдо-блогове” и не бих ги използвал за сравнения, пример, класация или каквото и да е било, когато използваме думата “блог”.

  “Сайтове с копирано чуждо съдържание” ги описва по-точно.

  По същия начин стоят нещата и с псевдо-блоговете, които извличат RSS емисии, между другото. Много голям брой страници взети наготово отнякъде, но 0% авторски текст, снимка или поне някаква мисъл.

  15

  Тодор Христов 11.03.08 в 14:03

  А за моите цифри аз вече съм споменавал (например тук: http://www.novavizia.com/1695.html ), но накратко - единият от блоговете ми регистрира 2024 визити в работните дни, имам и още един с 1000 визити, а се надявам, че след 6 месеца ще имам още един блог с 1000 визити. :-)

  16

  Longanlon 11.03.08 в 15:03

  На същото мнение съм. E-вестник не е блог, а електронно издание, спамърите не ги броя…

  17

  dzver 11.03.08 в 21:03

  Ако е-вестник не е блог, то можем да кажем, че нова визия също не е блог, защото е тематичен сайт с повече от 1 автор или пък че Лонганлон не е блогър, а автор на еднолично онлайн списание, защото не пише нищо лично, само статии с някакви анализи.

  Виж как с лека ръка зачеркнахте топ 10 или даже топ 20, само заради някакви класификационни белези ;-) Аз лично за дмоз приех да не включвам блогове, които систематично нарушават лицензите на източниците си - но поне половината от сплоговете включват напълно легално съдържание - ютуб, CC.

  А btw, дето свежото, там и гугъл. С какво си по-добър от спамера в свежо, ако ползваш тактики за оптимизиране за гугъл и получаваш 2-но или 3-но повече посетители от там, отколкото другите блогове?

  18

  Тодор Христов 11.03.08 в 21:03

  За e-vestnik нека Longanlon каже, тъй като той спомена за това. Тъй като се споменава http://www.NovaVizia.com, мога да потвърдя, че това е блог, така както е блог и BoingBoing.

  А за сайтовете, които копират чуждо съдържание, които коментираме мисля, че е вън от всякакво съмнение дали са блогове или не са - просто не са. Това са сайтове с копирано чуждо съдържание - защо трябва да си кривим душите и да измисляме някакви други определения, например че са блогове!?

  Не че има някакво значение за някого всичко това. :-)

  P.S. Майк Рам хубаво цитира Ленин тук: http://silvermountain.wordpress.com/2008/02/25/veni-vidi/ - “Преди да се обединим, дайте да се разграничим”. Започвам да намирам все по-голям смисъл в това изречение, съвсем сериозно.

  19

  voxy 12.03.08 в 10:03

  @Тодор, копирано или не това което правят си е лог в web или блог ;)

  за останалото съм съгласен с dzver

  20

  Longanlon 12.03.08 в 11:03

  абе какво изобщо е блог?

  21

  Тодор Христов 12.03.08 в 11:03

  Именно! :-)

  22

  Боян Юруков 12.03.08 в 13:03

  Като цяло съм съгласен, но цифрите вече зависят от коя държава си и на какъв език пишеш. Според мен 1000 си е нормална цифра за България, но трябва да се види колко получават горните 20 блога и да се сравнява с тях.

  С боря на коментарите не съм съгласен. Можем да говорим за средна бройка, но не за минимум на статия. Коментарите отразяват доколко статиите провокират читателите да споделят мнението си. Такива статии се намират рядко и обикновенно са на общозначими теми или събития. Не може в един блог всички да са такива, както неможе всеки репортаж в новините да е сензация.

  Като цяло определението е добро.Това, което наистина ни липсва е обективна статистика на най-популярните блогове. Всеки използва различни тракъри и е малко трудно да се прецени кое е малко и кое е много. Аз примерно си нямам никаква идея мен много или малко ме четат. Имам статистика, но нямам база за сравнение.

  23

  voxy 12.03.08 в 14:03

  а не е ли по-важен броя коментирали, не коментари :Р)

  24

  Боян Юруков 12.03.08 в 14:03

  Еми важно е, но се следи по-трудно. Може да се следят IP-тата, но тогава се разкрива лична информация и пак не е толкова надеждно.

  25

  dzver 12.03.08 в 17:03

  Боян, темата вече не е много хот и не те знам, дали ще се върнеш да я прочетеш, ама 1000 за БГ не е никак нормално.

  Ако екстраполираме от данните за Русия, тук блоговете са грубо 10-20 пъти по-слабо развити - и като брой блогове, и като брой читатели. Руснаците съответно сигурно са по-зле от американците, но за тях просто нямам данни.

  Основната причина за това е, че големите играчи на пазара като ABV, DIR и INVESTOR предлагат некачествени услуги за блогъри и не популяризират тази интернет активност. Представените от тях услуги просто не отговарят на изискванията на потребителите, с които биха се зарибили.

  26

  Боян Юруков 12.03.08 в 20:03

  Възможно е. Както казах, нямам база за сравнение и не мога да преценя. Затова трябва да съберем добра статистика за БГ.

  27

  Боян Юруков 13.03.08 в 01:03

  Добре де, в графата посещаемост, колко клика трябва да получава един елитен блогър в БГ. Аз примерно варирам между 200 и 1000. Средно около 350-400.

  28

  dzver 13.03.08 в 10:03

  Еми това да го каже авангардиско, дето я твърди тая щуротия.

  Според мен елитни блогове по-скоро няма, а и в световен мащаб е същото - най-четените блогове нямат нищо елитарно в тях, даже на мат кътс блога яко смуче.

  29

  Боян Юруков 13.03.08 в 13:03

  Неизбежно е да се стига до такива определения и класификации. В едно общество винаги има хора, които се открояват от другите и по един или друг начин определят тенденциите. В блогърското общество не е ясно точно кои са те и чрез определения като “елитен блогър” се опитваме да ги отделим.

  Защо това е нужно някому? За да стане Блогосферата по-силна, по-тачена и с по-голямо влияние в реалния живот, трябва да има водещи (или представителни ако щете) фигури, които да промотират този начин на изразяване. Приказката “много сме, силни сме” важи с пълна сила при нас, но няма как в едно телевизионно предаване например, да се поканят 150 блогъра да си кажат мнението. Ситуацията е подобна на това, което виждахме във форумите в последните години - открояваха се 5% елит, който определяше ритъма, стила и тенденциите в обществото, за да вървят нещата по-гладко.

  Ами ако не искаш някой да ти определя ритъма и стила? Това е плюса на блоговете - всеки може да пише каквото, както и колкото си иска. Блогърът НЕ ТРЯБВА да се интересува дали и колко го четат, а как представя гледната си точка. В този смисъл, наистина никой не го интересува дали има и кой е елитен блогър и се дуе с това. Има обаче други блогъри, които искат да постигнат някакъв социален ефект с думите си - било то организация на протести, иницииране на дискусия в обществото или просто популяризиране на Блогосферата. За тази цел е нужна да се знае кой е елитен и кой го четат най-много.

  Защо е толкова трудно да се отдели кой кой е? Първо, няма еднозначен аршин какво е ценна статия. Всеки си има различен стил и пише за различни теми. Може да се използва статистиката на посещаемостта, но и там възникват проблеми. Самата статистика не е толкова точна и може да се интерпретира почти свободно. Освен това ако аз напиша няколко статии на популярни теми, но без кой знае какво съдържание, пак ще ги посетят 2024+ човека и това ще изкриви данните. Затова темата за елитните блогъри не е изтъркана и е донякъде важна.

  PS: коментара стана малко като пълнометражна статия, но нищо - Тодор няма да се сърди :)

  30

  Тодор Христов 13.03.08 в 13:03

  Не се сърдя, разбира се. :-)

  31

  Георги 20.08.08 в 17:08

  Да всеки пеше за каквото си иска, а колкото до посещаванията, зависи от много работи - Разпространение и други.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.