Негативното гласуване в Svejo.net не е основният проблем!

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 16.09.2008

  Svejo.net

  Днес ми направи впечатление, че темата за премахване на негативното гласуване в социалната мрежа Svejo.net е силно застъпена на началната страница на сайта.

  Например, точно в този момент на началната страница на Svejo.net има материал “Негативно отношение в социалните мрежи”, който предлага негативното гласуване да не е анонимно, както и “Да махнем негативните гласове и манипулацията”, който предлага негативното гласуване да бъде изцяло премахнато.

  Дотолкова, доколкото и аз ползвам Svejo.net за популяризиране на някои мои материали, искам да взема отношение по този въпрос, тъй като очевидно темата вълнува известен брой потребители на тази социална мрежа.

  Ето моето мнение (предложение):

  Нека не поставяме каруцата пред коня, моля!

  Да!

  Споделям идеята, че негативното гласуване може да е публично, а не анонимно – точно така е направено в Mixx.com. Да, не ти харесва някой материал или смяташ, че е спам – гласуваш отрицателно – няма нищо срамно в това останалите да видят кой как е гласувал.

  Но в същото време, по-важното е:

  Да се спре с кражбата на чужди статии.

  През последните месеци много хора си повярваха, че да правиш блог е много лесно – ровиш се в интернет, откриваш нещо интересно, бърз Copy-Paste и давай в Svejo.

  Това е общо взето цялата стратегия за развитие на някои “блогове”. Тези “блогове” са всъщност чиста форма на псевдо-блогове, тъй като в тях няма нищо лично и авторско, само и единствено крадени материали, които се публикуват с помощта на блогов тип софтуер. Дотук спира връзката с блоговете, останалото е грозна история.

  Ето как, Svejo.net се превърна в един голям кош, в който собственици на псевдо-блогове ежедневно настояват да хвърлят статиите и снимките си (всъщност, това не са техните статии и снимки, това са откраднатите статии и снимки), за да отведат към себе си определен брой посетители, най-вече с комерсиалната цел да се получи клик от Adsense.

  На 21.10.2007 (преди почти 1 година) публикувах материала “За злоупотребата със социалните мрежи и репутацията на един блог” в който говорих за това. Оттогава досега нищо не се е променило, само дето думата “блог” стана малко по-мръсна.

  В този смисъл, ако има нещо важно, което да се решава, то не е премахването на негативното гласуване. Това е лично решение на всеки отделен потребител на Svejo, в т.ч. на всеки отделен собственик на сайт/блог, но и Svejo.net може да помогне безкрайно много да се катализира този процес чрез временен или постоянен бан на доказано плагиатски сайтове и блогове, от които никой няма особена полза – нито читателите, нито самото Svejo.net, нали?

  Ако всеки блогър или собственик на сайт предлага на страниците си качествено авторско съдържание, НЕ КРАДЕ и се грижи за приятното изживяване на посетителите в сайта си (чрез качествен дизайн, хубава навигация и др.), колкото и негативни гласове да има, позитивните ще преобладават.

  Но ако някой смята, че потребителите на Svejo са едва ли не длъжни всеки ден да четат крадени от чужди сайтове материали, и това страшно да им харесва и да гласуват положително и във възторг от “добре” свършената от блогъра работа, лъже се и поставя каруцата пред коня.

  Това е голата истина за блоговете, псевдо-блоговете и Svejo.net. И като български блогър с известен стаж, искам добронамерено да посъветвам следното:

  1. Създавайте качествено авторско съдържание.
  2. Не крадете чужди статии. Дори и да поставите линк към откраднатите материали в блога си, нищо не променя факта, че крадете (ако го правите).
  3. Когато видите нещо интересно в чужд сайт и толкова много искате да го споделите с останалите в Svejo.net, нищо не пречи да поставите линк към него в Svejo.net.
  4. Когато използвате чужди откъси от материали, спазвайте писаните (има такива) и неписани (има и такива) правила за цитиране в подходящ обем, за коректно позоваване на първоизточник, за авторски коментар, обзор или анализ и т.н.
  5. Не бъдете алчни и не публикувайте всички ваши статии в Svejo.net. Не винаги е възможно всички статии да са на високо ниво, има материали от по 2-3 абзаца, набързо написани, които просто не си струва да се добавят. Или материали, в които доминира чужд цитат, а от нас само 1-2 реда. Поставяйте в Svejo само най-доброто си, най-качествено съдържание.

  Спазвайте тези насоки и съм сигурен, че блогът ви ще се сдобива с по-големи успехи.

  И което е най-важното – не само успехи в Svejo.net (защото успехите там са преходни – днес те има на началната, утре те няма, освен ако нямаш 10-15 приятели, които да гласуват като зомбита за теб и обратното – ти като зомби за тях), а истински блог-успехи – повече редовни читатели, повече RSS абонати, повече коментари, повече пари, по-силно удовлетворение.

  И за да не остане някой с погрешно впечатление, споделям:

  Не си спомням да съм гласувал отрицателно за статия в Svejo.net освен (май) един единствен път, въпреки, че съм един от първите потребители на този сайт. Не съставям този материал, защото съм “За” негативното гласуване, но вярвам, че то може да бъде поне отчасти неутрализирано, като се предлага качествено и авторско блог-съдържание, което да е полезно за читателите и да добавя някаква стойност.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 5 trackbacks }

  Как свежо.нет да бъде по-свежо…
  09.16.08 at 20:09
  Svejo.net и негативното гласуване
  09.17.08 at 09:09
  Svejo.net, най-коментираното и Twitter 17.09.2008
  09.17.08 at 23:09
  Най-търсеното през Септември 2024
  10.01.08 at 20:10
  Допитване за развитието на блогосферата в България - 2024
  12.06.08 at 18:12

  { 61 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Joro Pentagram 16.09.08 в 11:09

  Подкрепям те напълно!

  2

  Тодор Христов 16.09.08 в 12:09

  Благодаря Жоро!

  Не съм очаквал, че Alabala.org се следи от Жоро Пентаграма – съвсем честно. Отбивай се тук от време на време, ако темата за блоговете ти е интересна и ще се радвам да коментираш.

  3

  Martin 16.09.08 в 12:09

  4

  Тодор Христов 16.09.08 в 12:09

  Благодаря Мартине, и за добавянето в Svejo също!

  Усещам, че написаното няма да се хареса на този-онзи, има вероятност някои да припознаят себе си в тази статия, но това, за което говоря го считам за важно – и не толкова важно за мен самия, колкото за хората, които имат блогове или планират да имат такива.

  Svejo.net е чудесен сайт и носи на блогърите доказани ползи, но не бива да се прекалява или злоупотребява с него, още повече с крадени материали. Така има опасност да се опорочи идеята на сайта.

  А някои хора явно упорито не искат да разберат, че вместо да се задоволяват с малко кликове от Svejo днес и утре, могат да обмислят и създадат действително качествени тематични блогове с нормални материали и в дългосрочен план да печелят стотици и дори хиляди, не стотинки.

  5

  dzver 16.09.08 в 12:09

  Негативното гласуване е стратегия за изплуване в свежо, която доста дразни. Колкото до сплоговете, половината новинарски сайтове в България са сплогове – директно превеждат информацията на агенции. И ако свежо банне тоя тип сайтове, няма ли да си изгуби аудиторията от любители на смешни картинки и неангажиращи глупости?

  6

  Martin 16.09.08 в 12:09

  Тодоре, аз благодаря за поста.

  Както обичам да казвам:

  Хич НЕ МЕ ЕБЕ. Кой ще се засегне, our cause is righteous.

  Svejo.net is now highly abused :(

  Явно доста хора ги мързи и се задоволяват да копират и според тях това е израстване… жалко…

  7

  Явор Иванов 16.09.08 в 12:09

  Ех да бяха повече хора като теб Тошко… всичко щеше да е по-розово.

  Подкрепям те и аз напълно.

  При нас проблема с дублиращите се и крадени статии съществува отдавна, но има доста неща, които не може току така да се направят защото има както правни въпроси така и други. Принципно винаги мислим за това как да оправим този проблем, но не е никак лесно и мисля че най-адекватното нещо е да се образоват хората (предимно така да ги нарека лошите блогъри).

  Едно образоване обаче си е дълъг процес, но според мен чрез него “блогърите” израстват и разбират, че е по-добре да си честен и да спазваш писаните и неписаните правила от колкото да се мъчиш да прецакаш системата.

  Поздрави и свеж ден,
  Явор

  8

  Тодор Христов 16.09.08 в 12:09

  Dzver, напълно прав си и такава опасност има – да се изгуби част от аудиторията или да намалеят част от новите материали, които се добавят.

  Това, вероятно, е единствено въпрос на преценка на собствениците на Svejo.net, според визията им за този сайт.

  9

  VaXo 16.09.08 в 12:09

  Проблемът не е само в блоговете с крадена информация. Проблемът е че масово потребителите гласуват и се радват на такива неща. Ако се забранят неавторски тези блогове например мога да се обзаложа, че активността в свежо ще спадне доста. А що се отнася до негативното гласуване, дори и да е анонимно с една добра стратегия за отсяване на тенденциозните гласове проблемът ще се реши.

  10

  Martin 16.09.08 в 12:09

  Дзвер това което казваш е както много вярно така и много жалко. В България няма журналистика и всичко се превежда, при това със закъснение и без лично отношение.

  Проблем в свежо е че потребителите качват статии основно от собствените си блогове, рядко ще видиш примерно от профила на даден човек повече от един адрес от който се катерят публикации.

  Аз самият доскоро хедонистически катерих само мой материали, докато осъзнах че е по-полезно да качваш интересни публикации и на други автори, защото това не е огледало на блога ти, а социална мрежа, където споделяш каквото ти е било интересно.

  Ако се въведе някакво процентно отношение за публикации от свои и чужди източници, свежо само ще спечели и спама ще намалее.

  11

  Тодор Христов 16.09.08 в 12:09

  Яворе, благодаря за включването!

  Образованието е дълъг процес, прав си. За някои обаче това е “кауза пердута” и няма лошо от превантивни мерки. Когато един сайт системно промотира чрез сайта ви крадено съдържание и това е лесно да се забележи, от вас зависи какво отношение ще вземете – това е най-добрата форма на образование – не е цензура или нещо от сорта, защото ще даде ясен сигнал и пример за стандартите и добрите практики, към които е препоръчително да се придържа един или друг сайт/блог или потребител на една социална мрежа.

  12

  M 16.09.08 в 12:09

  Аз пък казвам да оставим спамерите с “fun” съдържание намира.

  Погледнете всички “авторски” новини, анализи, блог статии. Егати мразителството, егати чудото! Не ви ли писна да ги четете (и да ги пишете) такива, бе хора? Ако не бяха т.нар. спамери, Свежо нямаше да се различава от поредния новинарски портал.
  Ами били копирали чужди материали – чууудо голямо! Сефте! Едва ли някой автор живее с мисълта, че поредната му статия ще остане в историята. Нека я видят читателите и по други сайтове през живота й, траещ максимум седмица-две – и това ако не е увеличаване на потенциалната аудитория! Единствената разлика е, че 15-те цента от адсенс на седмица няма да отидат за автора, а за копиращия го анонимен публикуващ. Халал да са му.
  А непрекъснатите критики към свежо.нет? Онова не било така, другото било иначе – това българите сме големи специалисти да даваме акъл: спор няма! Тези деца (защото създателите на свежо.нет са си деца) са направили най-успешната социална мрежа в България – явно все нещо им разбират главите.

  Е това беше. Всичко си казах:)
  Гръм да ме удари, ако прочета още една статия с критики и предложения към Свежо.нет

  13

  Явор Иванов 16.09.08 в 12:09

  Какво имаш предвид под отношение ако не цензура (бан) на дадения сайт ?

  Което от друга страна има правни неясноти как е доказано, че той е крал, а не е от него крадено? И ние имаме ли право да сме арбитър на съдържанието ?

  Моля ако имаш конкретна идея изплюй камъчето :) ние сме отворени да правим промени стига да са честни и да водят всички към прогрес.

  14

  Martin 16.09.08 в 12:09

  Яворе, да не би да тръгнат да те съдят от някой псевдоблог, от който не могат да докажат авторство на снимки от Русия, че си им блокирал адреса ?

  15

  domitq 16.09.08 в 12:09

  И аз бях публикувал тема, да се спре отрицателния вот или по-точно да се покаже кой гласува отрицателно.Както виждаш статията ми вече лъцва преправена на предната страница на свежо :)
  Иначе не виждам какво лошо има да паствам снимки или клипчета от youtube или вбокс,ако ги намирам за интересни в сайта си.Най-сетне и ти имаш адсенс в блога,нали?

  16

  Б.Христов 16.09.08 в 12:09

  С две ръце съм зад Тодор! Братска задруга, какво да се прави! ;)

  17

  nickname778 16.09.08 в 12:09

  @Явор : вие няма да им спирате блога та да предявяват претенции към вас. Това което вие предлагате е услуга, която сама по себе си не е изконно право на всеки – съответно имате право да определяте правила, а който не ги спазва и да го санкционирате или да откажете да му предлагате услугата си.

  18

  Тодор Христов 16.09.08 в 12:09

  M (коментар #12) – казваш – няма проблем с краденето на материали. “Чудо голямо”, така ли? ОК.

  Явор, ако един сайт системно слага при вас крадени материали и това е много, много видно, не е нужно да сте арбитри или да се притеснявате от каквито и да е било т.нар. “правни основания” – такива според мен изцяло липсват и ако вие прецените, че един временен бан е добре дошъл за Svejo.net, винаги ще го поставите.

  Уверявам те, че никой крадец на съдържание няма да тръгне да съди Svejo.net, че във вашия сайт не се дава достъп до краденото му съдържание. :-) Ако има някой, който да се притеснява от правото в случая, това не сте вие…

  А и както казва Nickname778, условията ви за ползване могат да бъдат така съставени, че всичко да е ОК, дори и от теоретичната страна на правото.

  19

  Тодор Христов 16.09.08 в 12:09

  Domitq, неправилно си ме разбрал(а) – изобщо не съм против Adsense или клиповете от YouTube или VBox7- първото е нормална форма на монетизация на блог, второто е нормална форма за споделяне на съдържание чрез опцията embed. Не виждам къде е проблема в случая.

  В материала ми става дума за малко по-различни неща.

  20

  nickname778 16.09.08 в 13:09

  Ето например блогосферата http://i35.tinypic.com/mt6kvl.jpg – въпреки че и те като Свежо не носят отговорност за това което блогърите пишат, държат съдържанието да е авторско.

  Друг е въпроса обаче, че след като хората гласуват за картинки и клипчета с котки ;) значи това им е интересно – съответно проблема с авторското право лежи на плещите на този написал/откраднал публикацията, а не на Свежо и реално svejo няма изгода, да брани нечии чужди интереси, за сметка на своите.

  21

  nickname778 16.09.08 в 13:09

  P.S. Иначе в моето “Абсолютно Свежо” , такива неща няма да се налага да ги обсъждаме – просто хората няма да гласуват или ще гласуват отрицателно за краденото съдържание и няма да се налага да се поставят превантивни мерки.

  22

  Пет 16.09.08 в 13:09

  Нулев трябва да е толеранса към краденото съдържание, порно линкове, мамещи заглавия и др. под. Аз също не бях гласувал отрицателно, но през последните дни на няколко пъти упражних правото си на отрицателен вот и ще го правя винаги когато съдържанието е пошло. Рядко публикувам в свежо, но черпя чрез него полезна информация. Разчитам на посетители от гугъл, на авторското и уникално съдържание, когато дойде човек на сайта ми в повечето случаи той разглежда по 10, 20, че и по повече страници, това чрез спам не може да се постигне и е само губене на време.

  23

  Цветан Дичев 16.09.08 в 13:09

  Но в същото време, по-важното е: Да се спре с кражбата на чужди статии.

  Подкрепям мнението ти. Появиха се прекалено много блогове (че и сайтове), които крадат труда на хората.

  24

  Тодор Христов 16.09.08 в 13:09

  Nickname778 (за коментар #20) – аз не твърдя, че Svejo.net трябва да брани чужди интереси – това наистина не е тяхната игра.

  Но все пак, като организатори на цялата тази платформа за социално споделяне, хората в Svejo.net вероятно имат някаква визия за своя сайт и как искат те да изглежда той след 1 година, след 2, след 5…

  И именно във връзка със своята визия, ако тя е да бъдат сайт #1 в страната за най-интересното, най-свежото, най-доброто, а не най-краденото и най-спамърското, хората в Svejo.net биха могли да решат в един хубав ден, че една тяхна лека превантивна намеса по отношение на особено наглите сайтове, които спамят системно с чуждо съдържание заради няколкото клика от Адсенс сайта им (както спомена някой по-горе), ще е само една от поредните стъпки за това да се утвърдят като сайт #1 в страната.

  (Пример: прави се бърз преглед на един сайт. Ако от последните 10 статии (текст, снимки) 5 са очевадно чужди, взети 1:1 в очевадно нарушение (а това личи много лесно) – слага се един превантивен бан за 1 месец – карантина. По-голямо образование от това не знам дали има… )

  Негативното гласуване също може да помага в тези случаи – това е добра практика в чужбина.

  Ето, преди време по погрешка сложих един материал с неправилната категория в Mixx.com (просто се обърках) и веднага ме порязаха – имат право и не им се сърдя. Просто хората там искат тази мрежа да е качествена и по същество, не за всички и всичко и най-накрая – едно голямо нищо.

  25

  nickname778 16.09.08 в 13:09

  Тодоре като цяло в този случай Свежо са в средата на един омагьосан кръг от проблеми които се обсъждаха съвсем доскоро и при теб – като за начало в момента трудно се печели от публикуването на авторско съдържание в интернет, хората нямат мотивация да го правят и или не го правят, или просто решават да тръгнат по лесният и да тафят чуждо съдържание.

  Реално, по-голямата част от фън публикациите които излизат в свежо са крадени ( просто защото няма други ) и ако ги отрежат, Свежо остава само със сериозните публикации и губи една известна част от потребителите си.

  В заключение бих казал че Свежо се явява едно огледало на българската Интернет действителност и проблемите ще се решат само и единствено когато онлайн пространството ни се подобри. Тогава, когато има и хубави и лоши “домати” хората ще си преценяват от кой искат. Засега има само от лошите домати, пък на хората им се яде салатка :)

  26

  Martin 16.09.08 в 13:09

  Като сме почнали с метафорите. Аз и чорбичка от грехове посръбвам от време на време.

  Както ако свежо стане сериозно? Ще има по-малко посещения от малолетни, но пък ще е нещо сериозно в крайна сметка, не кошче за руски снимки.

  27

  Тодор Христов 16.09.08 в 14:09

  Ами безгрешни хора няма, Мартине, важното е някаква мярка да има, а и желание за самоусъвършенстване.

  Nickname778, да, повечето комерсиални блогъри не печелят сериозни суми, но ако има да се сърдят на някого за това, това е на тях самите. Нека инвестират в четене, в учене, в знания – и парите сами ще дойдат при тях.

  И съвсем не е нужно да притежават цялото знание на земята – просто някакво поносимо ниво на концепция, замисъл, пазарно мислене.

  Има възможности – и унас, и в чужбина. Жалко е (за тях самите), че не го осъзнават.

  28

  Longanlon 16.09.08 в 14:09

  прав си разбира се – в редките случаи, в които посещавам свежо гласувам отрицателно за определени блогове, когато ги срещна – точно тия, за които говориш, с постове от по една картинка.

  29

  nickname778 16.09.08 в 14:09

  Незнам за тебе ама аз не се интересувам само от сериозни теми, а понякога искам да видя и по някоя простотия – идеята е като влезеш в свежо и да намериш всичко което ти е нужно, без да обикаляш по сайтовете – кеф ти новини, кеф ти някоя интересна и задълбочена статия, кеф ти някое забавно клипче, дори и както ти сам видя и някаква готина песничка не е излишна ( само за порното ще се наложи да посещаваме друг сайт ).

  30

  Martin 16.09.08 в 14:09

  Тодоре, за знанието съм съгласен. Както казваше професорът ми – Не е нужно да знаеш много, важно е да продадеш добре и малкото което знаеш.

  31

  nickname778 16.09.08 в 14:09

  Последното ми мнение беше до Мартин.

  @Тодор не мога да кажа точно защо, но реален факт е че хората масово не виждат смисъл в това да се занимават със създаване на авторско съдържание – малко са такива като теб, които влагат толкова много усилия. Все пак сме българи и ако нещо може да стане по лесния начин ( бизнес тип : лева ръка, десен джоб ) то малцина се напъват да го направят по трудния.

  Проблема е че Свежо се храни с качествено съдържание, а качествено авторско съдържание в момента е кът в БГ, така че трябва да почакаме да се промени действителността, а не да поправяме свежото

  32

  Тодор Христов 16.09.08 в 14:09

  Да, естествено, и аз обичам разнообразни неща, и нека ти кажа как е навън – когато човек види интересна статия, той поставя линк към нея в любимата си социална мрежа. Така всичко е ОК. “Навън” слава Богу не всички копират някой хубав материал в своя собствен сайт, за да го пробутат чрез соц.мрежата на хората.

  Не че навън няма хора, които постъпват както почти всички нас в България – авто-промотърство. Има, даже в много по-големи размери.

  И не че няма крадени статии и т.н. – има естествено. Много уебмастъри си пълнят с тях сайтовете всеки ден.

  Но тъй като въпросът бе конкретно за Svejo.net и за негативното гласуване, поставих темата ребром – защото, ако ще има негативно гласуване, съвсем естествено е то да касае най-вече сайтовете, които крадат. И така, със съвместни усилия, да получават оценка, признание, споделяне и да виждат “бял свят” оригиналните неща, не техните копирани или преведени 1:1 аналози.

  Защото на мен ще ми е много по-добре да посетя един сайт и да видя оригиналната забавна снимка там – мога и абонат да стана, ако останалите неща ми харесват – само печеля от това.

  За какво ми е такава мрежа иначе (с очите на потребител) – в четеца си следя каквото ми е нужно и без това, а и да нямах четец – знам къде да го открия.

  33

  Явор Иванов 16.09.08 в 14:09

  Малко грешно ме разбрахте.

  Въпросът не е дали биха или не биха съдили. Ние не се притесняваме, че ще ни съдят. По-скоро тук си говорим за нещо като тъй нареченото етика и право. Не може всеки както си реши да постъпва… в България според мен е силно застъпено това особено при търговците на стоки offline.

  Банове и сега има на хора, които нямат граница и прекаляват със злоупотребите.

  Аз лично имам идеалистическата цел да образоваме обществото и да го накараме да повярва в модела и да разбере, че печели от честната игра.

  34

  Тодор Христов 16.09.08 в 14:09

  Яворе, да, и аз в този план те разбрах, също – за образователната страна на нещата.

  Затова е и тази статия, също.

  Като казваш “идеалистическа цел”, което го свързвам с надеждата нещо да се промени към по-добро, ми идват веднага 2 алтернативни народни “схващания” за надеждата:

  1. Надеждата крепи човека.

  2. Надежди – говежди.

  Това в кръга на шегата. :-) Но има някакво значение към темата, де… все се чудя коя от двете концепции за “надеждата” е по-надеждна.

  35

  radislav 16.09.08 в 14:09

  Браво, много хубава статия. Дано се ограничи този некоректен (много често и линк към оригинала няма) копи-пейст подход, защото надали ще се изкорени напълно – това е ясно.

  36

  dzver 16.09.08 в 14:09

  Към Станислав и Явор, ето ви едно предложение.

  Направете тежести на потребителите. Дайте на хората с по-голяма тежест опция да гласуват дали даден сайт е спамърски. Колкото повече гласове има, че е спамърски, толкова по-високи изисквания към този сайт да направи първа страница…

  37

  Martin 16.09.08 в 14:09

  E това с кармата не е ли точно тежест ?

  38

  Тодор Христов 16.09.08 в 14:09

  Да, именно кармата може да помогне в случая.

  В момента нямам усещането, че кармата в Svejo.net се използва точно за начина, по който Dzver предлага и който подкрепям, защото предложението е изцяло в унисон със “социалната” страна на сайта.

  39

  Явор Иванов 16.09.08 в 14:09

  Ами аз се сещам за две инициативи, които могат да помогнат. Ако има да ги наречем кофти сайтове да ги оплюват по другите блогове и да ги зануляват в Svejo… ще им подейства доста “добре”.

  Ако много хора правят това мисля, че съдържанието ще се пречисти и слоговете ще поизчезнат.

  Другото е по-малко агресивно, което се изразява в това ние да напишем блог пост и доброжелателни блогове да подкрепят материала, който да даде насока как трябва един блог/сайт да прави съдържание и как потребителите да се държат в интернет и социалните мрежи.

  Подготвен съм за критика и доразвитие на идеите.

  40

  Martin 16.09.08 в 14:09

  Напиши поста :)

  41

  Явор Иванов 16.09.08 в 14:09

  Това е интересно предложение. В момента има нещо подобно за всяка публикация, но не и за сайт.

  42

  Надя 16.09.08 в 16:09

  Как всъщност се постига кармата в Свежо?
  Изобщо, ще ми се някой който има по-подробни наблюдения или самите собственици на Свежо да напише един материал за карма, зелени, свежи (популярни) материали и т.н. В сайта има някои обяснения, но от гладна точка на потребителя мисля че ще е полезно.

  43

  Martin 16.09.08 в 16:09

  Карма е процентът свежи публикации въз основа на всичките публикувани от даден потребител. Така че не пускайте повече от една две статии на ден, хем няма да Ви обвиняват във спам, хем няма да Ви пада кармата, елементарно нали.

  44

  fen 16.09.08 в 17:09

  Съгласен съм с тезата за авторството.Трябва да се спре копирането на статии.Аз самият преди няколко дни сгафих.Номинирах сайт за деня и той спечели.Подведох се от статиите, които бях чел там.Оказа се в последствие, че са крадени.После бяха изтрити.И когато дойде момента, изведнъж се оказа, че сайта на деня не отговаря на написаното от мен.И не само това, беше доста измислен.Само негативни статии, копирани от новинарските сайтове………..Сега вече проверявам статиите в Google за повторяемост.Но в крайна сметка аз не съм дедектив, нито искам да бъда.Това не ме оправдава, извиних се за онази случка.
  Колкото до коментара, че авторските блогове са само негативни, не съм съгласен и не мисля да го доказвам-имате си нет разровете се.
  Против съм анонимното гласуване въобще.Смятам, че трябва да отстояваш позицията си.Ако си решил да гласуваш отрицателно, защо трябва да се криеш?Малко ми е като в пленарната зала, като има нещо нелицеприятно за гласуване, то винаги е анонимно?Аре стига с тая анонимност.Малко достойнство.Ако искате да сте личности, бъдете такива.Това е моята теза.Писнало ми е от анонимни коментари в блога ми-не ме кефи това, тоя е тъпак…..Като искаш да напишеш нещо негативно излез и кажи-аз съм Пешко, мисля това, защото еди какво си.Само с анонимно плюене не става.Малко ми е в повечко.Като в детската градина-на си ти куклата, дай си ми парцалките.

  45

  Калоян К. Цветков 16.09.08 в 19:09

  Може ли при негативното гласуване да изкача някакъв thickbox и да пита за причините, примерно:

  (х) неприлично съдържание (порнография, расистки и дискриминациоони изказвания, и т.н.)
  ( ) повторно добавена страница (просто грешка)
  ( ) нарушени авторски права; моля укажете URL на оригинала: [...]
  ( ) просто не ме кефи
  и т.н.

  Така негативното гласуване е обосновано, и може да бъде класифицирано. Така някой “свежар”, чийто линкове имат често оплаквания за нарушени авторски права може да бъде баннат за 6 месеца барабар със сайтове от линковете му. После, така ще имате истинско обоснование за действията си, примерно баннат си защото за последния месец има 20 оплаквания за неприлично съдържание от потребителите на Свежо. От друга страна, свежар , който просто пуска повторно статии, защото е по-бавен от някой колега свежар, няма да отнесе никакъв бан, понеже ще се знае какво е предизвикало негативното гласуване. С такава систева просто трябва да настроите параметрите — да видите за какъв период от време да се гледат негативните гласове , и какви прагове да преминават (и може би колко дълги банове да се дават).

  Какво мислите ?

  46

  VaXo 16.09.08 в 19:09

  Още един голям плюс за “контент провайдърите” в случай, че се посочва причина за хегативното гласуване е, че ще може да се оценява какво се харесва от потребителите, какво не и .тн. Ако статистиката е публична и аз мога да видя, че 20 линка са маркирани със “не ме кефи” – това ще е полезно за да разбера, че трябва да търся промяна в стила. …
  Т.е. критиката и минусите ще се окажат полезни и за тези които ги получават!

  47

  pierrot 16.09.08 в 21:09

  Както казах и преди – аз съм за явното отрицателно гласуване, и не помня къде имаше и предложение : да излизат няколко варианта “защо си гласувал минус”. Иначе, поздравления за Тодор за качествената статия :)
  И преди съм го повдигал въпроса за рекламните публикации и тези с копирано съдържание на Станислав, работят по въпроса. Една мрежа, обхващаща стотици потребители – регистрирани, и още хиляди – не, е доста трудно според мен да се нагажда наравно на всички и да изгражда правила, които да са правилни. Отрицателното гласуване наистина става проблем – безпричинното такова, тъй като публикувах последна статия и след по-малко от 30 сек имах минус. Че за толкова време не може да се прочете даже…Споделям оптимизма изказан тук, че лека полека ще израстан всички – или поне повечето, потребители на Свежо, и “празните” и “крадени” статии ще намалеят. Хубавото е, че Свежо се развивава активно в правилната посока, винаги са отворени за дискусии и идеи, и ние сме свидетели на което :)

  48

  Тодор Христов 16.09.08 в 22:09

  Аз лично одобрявам идеята на Калоян (за подаване на обратна връзка), която в комбинация с предложеното от Dzver и Явор има тежест и заслужава да се обмисли!

  49

  БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ 17.09.08 в 04:09

  Здравейте,за разлика от предното ми включване,този път съм 100 процента съгласен с мнението на автора,както и с повечето неща казани в коментарите.
  Проблемът с копирането на чужди материали и публикуването им за вдигане на рейтинг съществува още преди да има интернет ,но днес мащабите са много по-големи.Лично аз се старая да се съобразявам с авторското право на другите,а дали се справям не знам,но предполагам,че някой ще ми скара,ако сметне,че съм засегнал правата му по някакъв начин.Като цяло не мисля,че има някаква методика за пълно преодоляване на злоупотребите,но принципно,ако ползата от дадена манипулация бъде сведена до минимум,нещата ще придобият приемлив облик.Идеята е,че повечето хора няма да тръгнат да правят тарикатлъци,ако от тях няма да извлекат някаква изгода.Има и изключения,но наблюденията ми са,че не са толкова много.

  50

  Уеб дизайнер блогва 17.09.08 в 13:09

  Може да се направи, като в http://www.newsvine.com/ ,където е забранено да се добавят собствени материали. Може, чрез бутон на блога ти, някой от потребителите да добави твоя материал, но ти не можеш. Тоест можеш, но е забранено и ще изядеш бана след няколко “грешни” добавяния на новини.

  51

  Martin 17.09.08 в 13:09

  Мишев, вариантът ти не е лош, но е неприложим предвид инертния български интернет потребител.

  52

  Тодор Христов 17.09.08 в 14:09

  В идеята на Мишев има много резон, но и моите наблюдения са, че в момента социалните мрежи се попълват единствено за целите на самопромотирането, много рядко е някой да постави линк към някой блог или сайт просто ей така…

  53

  БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ 17.09.08 в 18:09

  Не виждам как ще стане,а и по принцип не ми допада много.Аз например пускам предмно моите си глупости,има 2 или 3 изключения на чужди неща,които съм пуснал и то са си директно към съответния сайт,а не чрез копиране в моя блог-просто ми се видяха полезни и затова ги пуснах.
  Забелязвам,че има някакви “часови” в свежо,които слагат предимно материали,като описаните в статията.Ето,преди малко попаднах на един подобен
  http://svejo.net/profile/fire4o/actions/?show=published
  и забележете,че всичките неща(или поне тези,които погледнах) са само копирани-няма авторски работи.И ( Х броя СНИМКИ) ,много ме съмнява и една да е авторска,но какво да се прави.

  Друго,което ми е направило впечатление,че в понякога още с поставянето на нещо в СВЕЖО(за около минута) събирам 2-3 отрицателни гласа и това го отдавам не толкова на нехаресване на материала,защото дори не са влизали в блога да видят,а по-скоро на нещо друго…

  54

  Виктор Ваклинов 18.09.08 в 08:09

  Браво! Много добра статия и на място. За първи път пиша тук, въпреки че отдавна се подвизавам като читател, но това изказване просто ме впечатли. И аз като блогър се стремя да пускам само качествено съдържание, като количеството за съжаление остава на заден план – за 8 месеца имам общо 14 статии, което не е добре за нито един блогър. И наистина, когато другите около теб бълват съдържание като побъркани просто за да бъдат нон-стоп четени, ти минава една неприятна мисъл за нелоялната конкуренция. В такива моменти се питам дали аз сам съм си виновен, че пиша по-0рядко или другите, че “пишат” толкова често?!

  55

  Тодор Христов 18.09.08 в 09:09

  Ваклин, радвам се, че си читател тук и се надявам, че ще коментираш и по други поводи.

  Специално по отношение на количеството статии, които споменаваш – планирал съм да разгледам подробно тази тема за следващата седмица. Така че, stay tuned, както се казва! :-)

  Във всички случаи обаче, количеството е важно в блогърската дейност. Но… оставям темата отворена за развитие в отделен материал…

  56

  Крис 23.09.08 в 14:09

  Много добре си го казал, аз също много се дразня, когато някой не си е направил труда да напише материал, а откраднал чужд и го пуликува в svejo.net като негово собствено съдържание – един много типичен пример за това е LookEstates, които редовно крадат съдържание и понякога се подлъгвам да кликна и се отвръщавам от изгледа на сайта им и отявлената кражба….

  57

  RoujkaBG 07.12.08 в 06:12

  За мен гласуването с отрицатлен вот е правото ми да изразя личното си мнение.

  При наличието на манипулативни обществени медии- вестнии, телевизии и радиа, услужливо угоднически към управляващите смятам, че именно в блогосферата трябва да се вижда мнението на хората и то трябва да бъде честно и добре мотивирано, и добре изложено.

  Не смятам, че да ласкаеш някого незаслужено е израз на добро възпитание. Както не сметям, че гласуването с негативен вот е злоба, какъвто етикет се лепва веднага на инакомислещият.

  Не се ли научим да си казваме истината и да я приемаме такава, каквато е- много ше има да ни лъжат, защото се оказва, че това ни харесва, колкото и възмутени да изглеждаме, когато ни манипулират. Е, друго си е като погалят Егото ти :)

  Някъде из коментарите в “Свежо”-то срещнах някой, който се пазареше да се гласува положително за статията му, която дори не беше статия, а снимка с разминаващ се текст под нея. За да се харесам виртуално някому аз трябва да направя компромис с начина си на мислене, със знанията си и морала си? Не, благодаря.

  Бутона за негативен вот трябва да съществува. Точно той е коректива.

  Без бутона за негативен вот “Свежо”-то ще заприлича на българският парламент, в който един депутат гласува с няколко чужди карти, а точно това ние не харесваме, нали? Моето скромно ДА на бутона за негативен вот :)

  58

  Тодор Христов 07.12.08 в 10:12

  РужкаБГ, да, има аргументи в полза на негативното гласуване, аз не ги отричам или подлагам на съмнение, както съм споменал и по-горе в самия материал.

  Свежо.нет, които прилагат модела на Digg.com в една или друга степен, няма начин да не са наясно, че и в Digg.com (мерцедесът на социалните мрежи) има бутонче “Bury”, за погребване на статии.

  59

  Бай Муцан 27.12.08 в 05:12

  Ето един различен коментар от мен: Крадохме много и стигнахме до изводите, описани в горната статия. Прави сте. Нашите опити по отношение на авторството сочат, че е по-добре да не се крадат материали!!!!! Статията на Тодор Христов и особено коментарите под нея, са учебник за блогъри и за комерсиални типове, които са склонни да крадат. Специални благодарности към г-н Христов! Не крадете, пишете, хора, не си губете времето с безполезни и непочтени дейности! Прочетете внимателно този материал, вникнете в него и дерзайте! Друг път няма, поне досега не е измислен!!!!!!!

  60

  Антония 26.02.09 в 18:02

  Намерих тази статия съвсем случайно и изобщо не съм съгласна с написаното.
  1. Нима си мислите, че блогърите наистина са “алчни” както ги описвате и целта им е да има клик за реклама? Наясно ли сте колко е цената за един клик към Google? Всеки човек, който е запознат с тези неща е наясно, че с блог пари не се правят или поне не в България.
  2. Според вас какво значи “кражба на статии”. Може би трябва да се информирате, че в Закона за авторското право ясно е посочено, че всяка публикация в категории новини, информация и т.н. не може да бъде тълкувана като авторска. Освен това кои точно блогове визирате? Мисля, че трябва да има уточнение за тези неща. Има много блогъри, които просто пресъздават идеята си за това как точно трябва да изглежда един информационен сайт независимо от тематиката. Аз лично не съм виждала блог, в който да има дословно преписване на информация. И по логиката, по която вървим: защо не кажете същото за всички български информационни сайтове, които нямат нито една авторска статия, и преписват не само безразборно и неправилно. Все пак те наистина печелят от тези сайтове. Според мен вашата позиция е типично по ” български” – дай да да плюем своите! Все пак и вие сте блогър и може да проучите какви точно са чуждестранните информационни блогове. Защото там публикуването на информация от световната мрежа в блог е често срещано явление, което не провокира подобни коментари.

  61

  Тодор Христов 26.02.09 в 18:02

  Антония, няколко неща:

  1. Наясно съм колко е цената на клик от Adsense – партнирам си с тях от самия им старт в България. От написаното от вас мисля, че вие не сте докрай наясно за Google Adsense и за възможностите за правене на пари от него.

  2. Споменавате Закона за авторското право и сродните му права – опасявам се, че не го познавате добре или най-малкото, цитирате го много неточно. Изобщо не е вярно, че публикациите, в т.ч. и в интернет, не се тълкуват за авторски.

  3. Моля, прочетете още веднъж статията – мисля, че просто не сте разбрали смисъла й (който е позитивен, а не негативен) или просто не познавате българската блогосфера достатъчно детайлно.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  four − 1 =