12 въпроса към Станислав Божков и Явор Иванов, Svejo.net

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 11.09.2007

  yavor-stanislav.jpg

  Станислав (вляво) и Явор (вдясно) от Svejo.net

  Станислав Божков и Явор Иванов са основатели на социалната (или както ще видите по-долу в интервюто – “обществената”) мрежа Svejo.net – първата мрежа от подобен тип у нас, която успя да набере скорост и да придобие популярност сред блогъри и обикновени интернет потребители.

  Тъй като интернет тематиката ми е интересна и изучавам с интерес различни интернет проекти, които освен всичко друго са ми и от реална полза, реших да взема интервю с двамата основатели на Svejo.net.

  Станислав и Явор се съгласиха с удоволствие – вижте какви са моите въпроси към тях и какви са техните отговори:

  Въпрос #1: Явор и Станислав, моля представете се накратко.

  Явор: Казвам се Явор Иванов. Завършил съм компютърния техникум в Правец (УКТЦ), където научих доста неща за компютрите и живота.

  Занимавам се в сферата на ИТ от 2024 година. През изминалите почти 6 години се втурвах в различни посоки от обширния свят на ИТ – хардуер, администрация, софтуер… През последните години се ориентирах към Уеб Програмирането, а още по-конкретно към разработването на уеб приложения с помоща на Ruby On Rails.

  Като PHP програмист с няколко години опит, работил по някои доста известни проекти като Gong.bg, преоткрих себе си след като разбрах и започнах да използвам Ruby On Rails за проектите си.

  Станислав: Аз съм студент в ТУ – София. Работя професионално в сферата на Интернет Технологиите от 2024 година. Имам сериозни познания в мрежовото и системно администриране, както и разработката на интернет приложения.

  Като програмиране съм се занимавал с няколко програмни езика – Perl, ActionScript, Java, PHP. В последно време съм се ориентриал към разработка с помоща на Ruby on Rails, тъй като е най-забавно и се чувствам най-продуктивен.

  Обичам програмирането като инструмент за автоматизиране и улеснение на процесите, средство за по-голяма продуктивност на бизнеса, както и решаването на сложни проблеми по лесен начин.

  Въпрос #2: Svejo.net е първата социална мрежа в България, която успя да добие популярност. Как се роди идеята за Svejo.net?

  Явор: Идеята за Svejo.net дойде внезапно. Общо-взето, след като видяхме липсата и нуждата от подобно интернет приложение. Принципно искахме да сътворим нещо, което да носи полза на обществото и да е максимално просто, лесно и приятно за работа.

  За никого не е тайна, че погледнахме най-добрите в областта. Решихме да обединим всичко, което сме видели в тъй наречените Social Network сайтове и да направим българска версия.

  Всъщност ние избягваме фразата “социална мрежа”, предпочитаме да е “обществена мрежа”.

  Въпрос #3: Кой развива Svejo.net? Имате ли помощници?

  Явор: Аз и Станислав сме разработчиците, които започнахме и развиваме Svejo.net. Със Станислав сме приятели от доста отдавна и бих казал, че сме доста добър екип. Допълваме се доста добре.

  Въпрос #4: Какви са параметрите на посещаемостта на Svejo.net в момента?

  Станислав: Проектът се развива с успех на фона на конкуренцията. За сега не искаме да сме прекалено известни, за да можем да предложим най-доброто качество на потребителите, но преди няколко дни минахме тавана на 1000 уникални посещения.

  Идеята ни от самото начало е да бъдем обществено полезни така, че сме предложили публично отворен небезизвестния Tyxo брояч. Както обявихме наскоро, вече имаме над 500 регистрани потребителя.

  Въпрос #5: Какви статии попадат най-вече в Svejo.net? С каква насоченост?

  Явор: В началото попадаха основно новини и статиите на няколко блогъра. Постепенно започнаха да се разнообразяват. В момента може да се открият всякакви статии – новинарски, забавни, относно интересни снимки, технически.

  Може да се каже, че има не-малка група от блогъри, които популяризират блоговете си при нас. Надяваме се публикациите на статии от лични блогове да се увеличи, защото има наистина интересни неща, които не винаги придобиват нужната популярност.

  Въпрос #6: Кои са потребителите на Svejo.net?

  Станислав: Голяма част от посетителите са „консуматори“. Разглеждат съдържанието, дори някои от тях коментират, но за съжаление не дават своя глас за интересните неща, които са прочели.

  Има и една малка част, която бих нарекъл „свежарите“, които обикновенно са активни блогъри и гласуват за интересните неща из Svejo.net. Повечето от тях публикуват линкове към техни материали, за да популяризират сайтовете/блоговете си.

  (Тодор Христов – аз явно съм “свежар” – публикувам от време на време мои материали от NovaVizia.com и Alabala.org и пак от време на време – гласувам за чужди статии.)

  Въпрос #7: Защо се наложи нова версия на Svejo.net само няколко месеца след старта на сайта и с какво новата версия е по-добра от старата?

  Явор: Тъй като ние смятаме, че да започнеш нещо е най-важната стъпка било то в уеб или в живота, решихме да започнем, като имаме една ясна и крайна цел, без да знаем конкретните стъпки, които ще ни доведат до нея.

  След няколко месеца от стартирането на Svejo.net анализирахме и събрахме информация от потребителите и видяхме какво им допада, какво не и… взехме решение.

  Голяма част от концепциите за подобен сайт не бяха ясни на българската интернет аудитория и ние се опитахме да отговорим на това адекватно. Моделът ни на развитие е гъвкъв, а не като този на повечето фирми и сайтове, които казват какво ще искат една година на пред и движат по линията, която вече се е променила коренно.

  За разлика то тях, ние следим какво се харесва и какво не и действаме бързо. Svejo.net версия 2 е една стъпка, която доказва това.

  Въпрос #8: Кои са основните конкуренти на Svejo.net? И има ли място в България за повече от една социална мрежа?

  Станислав: Конкуренция, ако може така да се нарече, има. Всяка от мрежите обаче си има своя ниша. Това от своя страна е предпоставка, че една мрежа не е достатъчна и винаги ще има подобни, като DAO.BG, които например са се насочили към технически новини, предимно.

  Въпрос #9: Кои са най-големите трудности или предизвикателства пред Svejo.net в момента?

  Явор: В момента планираме някои нови и интересни неща за Svejo.net, както и повече сървърна мощ, за да можем да смогнем на трафика, които ни очаква следващите месеци.

  Може би като главна трудност пред нас, още в самото начало, се откроява необходимостта да убедим повече хора да дават своя глас за публикациите, които харесват. Изглежда малко хора в България са били запознати с модела на сайт от нашия род.

  Ще се съсредоточим в популяризирането на сайта, като предполагаме, че хората ще започнат все повече да разбират за какво става въпрос.

  Въпрос #10: Какви са целите на Svejo.net? Какво искате да постигнете с тази мрежа? Към каква посещаемост се целите след 1 година, например?

  Станислав: Целта на нашия сайт е да бъде основен „филтър“ за важните и интересни неща из мрежата, като това не зависи от един конкретен човек или група, а изцяло от интересите на обществото.

  Съответно, когато човек иска да види нещо популярно, интересно, ново – да знае, че лесно може да открие тази информация на първа страница на Svejo.net.

  Целта ни от гледна точка на посещаемост след 1 година е 50 000 посещения месечно и може би 250 000 – 300 000 импресии, отново на месечна база.

  Въпрос #11: Какво може да привлече повече хора да посещават социални мрежи у нас, както и да ги попълват със съдържание?

  Явор: Единственото, което „пречи“ в момента е липсата на познание какво е социална/обществена мрежа и самата идея за нея. Винаги ще има консуматори на информация и такива, които ще публикуват. Трябва само да се популяризира идеята.

  Въпрос #12: И най-накрая, как бихте желали да изглежда Svejo.net в очите на интернет потребителите?

  Станислав: Целта ни е това да бъде един лесен за употреба сайт, в който хората лесно да намират нещата от мрежата, които си заслужават отделено време.

  Искаме нашите потребители да знаят, че винаги когато посетят сайта, ще могат да открият интересна за тях информация, която няма да им изгуби времето. Svejo.net трябва да бъде сайт, който с удоволствие да можеш да препоръчаш на приятел.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:
  • Svejo.net бутон В дните до края на 2024г. реших да се позанимавам с неща във връзка с блоговете ми, за които или не ...
  • Уеб лудница Видео клипът по-долу не е свързан с блоговете, но когато го гледах, се смях толкова много на някои н...
  • Втори на яицазимитпо лъгуг засега! Човек трябва да се радва на малките неща! Дори когато те са свързани с яицазимитпо лъгуг. Ето малко ...
  • Social Bar за Google Friend Connect Rеших да експериментирам смело и инсталирах новия Social Bar за Google Friend Connect в блога за мен...
  • Експериментът “20 000″ на Svejo.net не успя Свежо Експериментът по достигане на 20 000 посещения за 1 ден, който бе обявен за вчера, не успя. И...

  { 4 trackbacks }

  12 въпроса към Николай Пресолски, Lubimi.com | яицазимитпо лъгуг
  09.18.07 at 06:09
  Експериментът "20 000" на Svejo.net не успя | Блог за блогове - Alabala.org
  12.28.07 at 06:12
  Svejo Widget | Блог за блогове - Alabala.org
  01.04.08 at 01:01
  Теми за WordPress и Blogger, плъгини, чекове и трафик експерименти: 08-15.09.2007
  09.16.08 at 17:09

  { 0 коментара… коментирайте сега }

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  − two = 5