12 въпроса към Николай Пресолски, Lubimi.com

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 18.09.2007

  nikolai-presolski.jpg

  Николай Пресолски от Lubimi.com

  Николай Пресолски е собственик на Lubimi.com – сайт за Social Bookmarking за българи. Може би вече познавате този сайт?

  Аз знам за Lubimi.com от 4-5 седмици, а наскоро си създадох и акаунт там и вече съм поставил десетина препратки, основно на мои статии, за да видя какъв е ефектът по отношение на трафика обратно към мен.

  Реших да разбера повече за нещата “зад” фасадата на началната страница на Lubimi.com и се свързах с Николай, който се съгласи да отговори на 12 мои въпроса, свързани със сайта му и с развитието на социалните мрежи у нас.

  Въпрос #1: Николай, моля представи се накратко.

  Николай: Студент съм и компютърен ентусиаст. Следвам в СВУБИТ, Информационно Брокерство, 3-та година. Занимавам се с информационни технологии от над 10 години, като в последните 2 години се ориентирах към уеб.

  Въпрос #2: Какво точно представлява сайта Lubimi.com?

  Николай: Lubimi.com е web 2.0 система за социален букмарк. Май още няма българска дума за това. Преставлява база данни от любимите препратки на своите потребители.

  Това позволява на всеки потребител на мрежата да съхранява и споделя своите любими препратки, както и да открива нови и интересни препратки, които друг потребител е добавил.

  Другото много важно предимство е, че всеки има достъп до препратките си от всеки компютър, за разлика от това ако ги държи само в браузъра си.

  За тези, които вече имат голяма колекция от препратки в браузърите си или ползват услугите на del.icio.us и ги мързи да ги въвеждат ръчно има възможност да ги импортират наведнъж. Отделно от това, за Firefox има добавка, която позволява да добавят всеки сайт, в който се намират в момента с десния бутон на мишката.

  Информацията се систематизира с помощта на тагове, които в случая служат за ключови думи и за директории едновременно. Тези тагове се дефинират от потребителя, като се подбират думите, които най-добре описват една препратка.

  Тези качества на Lubimi.com го правят без аналог в българското уеб пространство.

  А чуждите аналози са Del.ico.us, Reddit и Simpy. Даже по-коректно е да се каже, че Lubimi.com е аналог на тези системи, защото те съществуват доста отдавна.

  Въпрос #3: Как се роди идеята за Lubimi.com? Защо се създаде този сайт?

  Николай: Идеята за Lubimi.com се зароди в мен, когато разбрах за съществуването на социални мрежи като Digg, Del.ico.us, Reddit, SumbleUpon и т.н. и забелязах колко са успешни на Запад. Видях, че подобно нещо все още няма в България и реших да опитам да го въведа.

  Освен това ме заплени идеята за сайт, в който всичко да се случва не от действието или редакторската намеса на един човек, а от много хора. Всичко е неподправено и е резултат от потребителите. Един пример в това отношение – Lubimi.com дори няма панел за администриране.

  После открих, че идеята на Digg вече се реализира от Svejo.net и реших да поема към идея като Del.icio.us. Няма да скрия факта, че именно от там идват много идеи за Lubimi.com. Но сега като се замисля, кой български сайт не е еквивалент на друг западен и успешен такъв? Не сме открили нито директориите, нито търсачките, нито сайтовете за запознанства, нито видеосподелянето. Няма да сме първи и със социалните мрежи.

  Иначе Lubimi.com работи официално от 1 Август 2024г. или от около месец и половина.

  Въпрос #4: Защо един потребител да използва Lubimi.com, а не например Del.icio.us, който също поддържа кирилица?

  Николай: Разбира се, всеки е свободен да избира какво да използва.

  Del.icio.us е несъмнен лидер в социалния букмарк. Далеч съм от мисълта Lubimi.com да се конкурира със сайт, за който Yahoo са дали 20 милиона долара, но ще отбележа факта, че на този етап Lubimi.com работи по-бързо от Del.icio.us.

  Освен това Lubimi.com е ориентиран към българския потребител, което значи български интерфейс, присъствие на предимно български web ресурси и тагове главно на български.

  Всичко това според мен дава на българина по-голям комфорт.

  Въпрос #5: Какви са параметрите на посещаемостта на Lubimi.com в момента?

  Николай: На този етап от развитието си, показателите на Lubimi.com са следните:

  • Дневни посещения: мержду 150-300 (уникални между 100 и 200). Стигали са до 1400 и са падали и под 100.
  • Дневни импресии: тук е още по-относително.
  • Брой препратки в базата данни: 3234.
  • Регистрирани потребители: 467.

  Въпрос #6: Какви препратки попадат най-вече в Lubimi.com? С каква насоченост?

  Николай: “Всякакви” е най-точната дума. Тъй като има потребители с всестранни интереси е нормално да попадат и най-разнообразни попълнения.

  Най-странната препратка, която видях веднъж беше “Добре дошли в дядовата къща”, а препратката водеше до адрес: “гр. Елена, общ. В.Търново, Улица …” Това ме накара да направя помощен раздел, в който да се обяснява на потребителите кое какво е.

  Тук е мястото да спомена, че в Lubimi.com не е задължително препратките да бъдат само до сайтове или страници. Могат също така да бъдат и до документи, снимки, видео, mp3 или всичко което има URL.

  Има потребители, които използват социалните мрежи да си популяризират сайтовете. Една част от тях го правят коректно, но има и непочтени, които всячески се опитват да вземат по-горни позиции. За съжаление, от това страдат всички социални мрежи.

  Веднъж имаше и опит за спам, но взех мерки и слава Богу не се повтори. Като цяло забелязвам в последно време, че хората вече се ориентират по-добре и знаят кое и как да добавят и това ме радва.

  Въпрос #7: Какви са потребителите на Lubimi.com?

  Николай: В това отношение мога да разделя хората да 3 категории.

  Първата категория е на хора, които качват любимите си препратки, класифицират си ги и използват системата по основното й предназначение.

  Втората е на хората, които популяризират сайтовете си, като добавят връзки към тях – блогъри, уебмастъри и техни приятели.

  И третата и най-голяма група е на разглеждащите – хората, които просто наминават и хвърлят по едно око.

  Въпрос #8: Кои са основните конкуренти на Lubimi.com? Има ли място в България за повече от една социална мрежа и очакваш ли появата на нови конкуренти и ако да – с какво биха били по-различни от Lubimi.com?

  Николай: Тъй като Lubimi.com няма съвсем точен български аналог мисля, че в момента нямам конкуренти в пълния смисъл на думата.

  Другите социални мрежи като Dao.bg, Svejo.net и Diggbg.com са по-скоро новинарски ориентирани, а Lubimi.com е система за социален букмарк (което прави Lubimi.com най-социалната мрежа по определенията в Wikipedia) и това ни различава. Считам ги повече за приятели отколкото за конкуренти. Дори имам съвместна идея с момчетата от Svejo.net, но засега няма да коментирам за нея.

  Иначе никога не е изключена появата на нови конкуренти и за това работата по Lubimi.com никога не престава.

  А дали има място за още социални мрежи, не знам. Пазара не е много голям и тази ниша вече се позапълни, но в случай, че се навъдят много такива проекти, естествения подбор ще покаже “кои маймуни ще останат на клона”.

  Въпрос #9: Каква е оценката ти за Svejo.net и Dao.bg и за първите им седмици/месеци активност? Как смяташ да се конкурираш с тях за привличане на вниманието на потребителите?

  Николай: Да, това е интересен въпрос. Dao.bg извадиха пачка и я обещаха на този който на 1-ви Декември 2024 е богоизбран от Google да излезе първи в резултат от търсене за “яицазимитпо лъгуг”. Много хитър ход от тяхна страна.

  Същевременно Svejo.net си стиснаха ръцете с Нетинфо и това за броени дни ги изведе доста напред.

  От моя страна, за сега мисля да поизчакам нещата да поутихнат малко и през това време ще се съсредоточа в подобряване на услугите на Lubimi.com, пък после да бия барабана.

  Въпрос #10: Кои са най-големите трудности или предизвикатества пред Lubimi.com в момента?

  Николай: Трудностите бяха много в началото. Стигаше се до моменти, в които почти бях готов да се откажа. Трудности има и сега, но вече не толкова критични.

  Проблем ми създаваше да направя така, че Lubimi.com да изглежда добре при различна разделителна сподобност, но смятам че се справих.

  А предизвикателствата ги има всеки ден. Последното нещо беше да интегрирам диаграма на броя добавяния на всяка препратка от последните 4 месеца. Това на пръв поглед просто нещо ми отне една безсънна нощ, но в 7:30 сутринта тържествувах.

  Но предизвикателствата не винаги са технически, понякога се свеждат и до това да вземаш важни решения. Например бях поставен пред избор дали да наблегна повече на визията или на функционалността. Аз заложих на второто и сега Lubimi.com се отличава с олекотен дизайн и бързина. Зарежда се за 1 секунда, а в някои случай дори и за по-малко от секунда.

  Има още много, но ако тръгна да изброявам още, интервюто може да прерастне в отделен блог…

  Въпрос #11: Какви са целите на Lubimi.com? Какво искаш да постигнеш с тази мрежа? Към каква посещаемост се целиш след 1 година, например?

  Николай: Искам Lubimi.com да стане любимо място на широк кръг от потребители. Надявам се след 1 година да има поне още една нула след всички цифри които изброих във въпроса за статистиката. Това са най-скромните ми прогнози.

  Въпрос #12: Какво може да привлече повече хора да посещават социални мрежи у нас, както и да ги попълват със съдържание?

  Николай: Смятам че, трябва хората да научат повече за тези мрежи, да разберат, че те са (или по-скоро ще станат) силен източник на ценна информация и колкото повече една социална мрежа се използва, толкова по-качествена става тя.

  Тук какво е важно и интересно се определя от хора, не от ботове и краулери. Да не забравяме, че на този етап човека има по-добра преценка от една машина.

  Ето защо, них искал да приканя родните ни интернет потребители да бъдат по-инициативни и по-отворени към социалните мрежи, за да се получи една симбиоза, от която да са доволни всички.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 4 trackbacks }

  Топ 50 на най-четените блог-статии | Блог за блогове - Alabala.org
  12.26.07 at 00:12
  Социални мрежи vs Социални медии vs Социален букмарк
  08.11.08 at 09:08
  Ping.bg, Lubimi.com, социални мрежи и MyKinda: 16-22.09.2007
  09.21.08 at 10:09
  lubimi.com | TechJump! Base
  03.27.09 at 14:03

  { 2 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Явор Иванов 18.09.07 в 07:09

  Успех на това начинание желая… развива се с добър темп и ми харесва… надявам се скоро да успее да добави едната нула…. :) а след това задължително още една. Поздрави!

  2

  В.Иванова 19.09.07 в 21:09

  ПОЗДРАВЯВАМ НИКОЛАЙ!!! ПОЗНАВАМ ГО! МЛАДО И НАДЕЖДНО МОМЧЕ! ЖЕЛАЯ МУ УСПЕХ!!!

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.