Lubimi.com: Социална мрежа тип “Del.icio.us”

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 06.09.2007

  Lubimi, любими, социална мрежа

  От известно време насам знам за новата социална мрежа Lubimi.com, но едва днес реших да я тествам. Трябва да отбележа, че впечатленията ми са много добри.

  Безспорно Lubimi.com напомня много на Del.icio.us и други “Social Bookmark” социални мрежи и въпреки това, предвид факта, че е създадена специално за български потребители, заслужава внимание.

  Какво можете да правите чрез Lubimi.com?

  Съхраняване на интересни страници в интернет

  Това става лесно и по стандартна схема. Най-напред се регистрирате (регистрацията е бърза, за по-малко от 10 секунди), след което просто натискате бутона “Добави”, вписвате заглавието на интернет страницата, която искате да запишете, нейното URL и кратко описание, ако желаете, и сте готови.

  Съответно, ако изберете други хора да виждат току що направения от вас запис (в което е и смисъла на социалните мрежи) – отбелязвате страницата да бъде “Публична”. Така тя ще се вижда в секцията “Най-нови”.

  Преглед какво ново са съхранили други потребители

  Това можете да правите както като преглеждате началната страница на Lubimi.com, така и чрез таговете, които са публикувани вдясно на началната страница.

  За съжаление (и това е минус), търсачката не работи. В Lubimi.com е интергрирана търсачка на Google, но при търсене с дума, за която преди това бях задал специално таг не се откриха никакви резултати. А търсенето в сайтовете тип “Социални мрежи” следва да е от основен приоритет.

  Промотиране на сайт или блог чрез трафик към него

  Както всички други сайтове от този тип, и в Lubimi.com могат да се промотират сайтове или блогове, стига да попаднат на началната страница.

  Това обаче не зависи само от вас, а и от други хора, които са добавили съответната страница като “любима”. Но ако имате 3-4-5 приятеля, които да добавят страницата, която желаете, мисля, че на този етап от развитието на сайта нямате нужда от повече усилия.

  Допълнителни възможности

  Lubimi.com дава възможност за интергриране на малък бутон, който да препраща потребителите към социалната мрежа и те, при наличието на регистрация, да добавят сайта ви в списъка си с любими места.

  Все още не съм тествал този бутон, но е много вероятно да го сторя, след което ще ви кажа има ли резултат и ако да – какъв е той.

  Другата възможност е следене на най-новите добавени страници чрез RSS емисия. Не забелязах обаче следенето по канали, т.е. да се следи чрез RSS само определена тематична област, която ме интересува.

  Не на последно място – от Lubimi.com предлагат плъгин към Firefox. Ако го инсталирате (и ползвате Firefox като основен браузър) би следвало да можете добавяте страници много по-лесно, само с едно натискане на мишката върху бутона.

  Аз лично свалих плъгина и рестартирах браузъра си (Firefox), но за съжаление не откривам бутона в навигационната си лента. Нямам идея защо, но с бутона на Del.icio.us например нямам проблеми.

  В резюме за Lubimi.com

  Като цяло, техническото и визуалното изпълнение на Lubimi.com ми допадат. Като че ли има някои дребни детайли за дооправяне, но като цяло сайтът е много олекотен, зарежда бързо, изграден е от приятни цветове, характерни сини (#0000f0) заглавия на статиите, достатъчно пространство около текста и графиките.

  Единственият въпрос, който наистина ме интересува е “Как собствениците на Lubimi.com планират да разгърнат социалната мрежа и да я наложат сред повече потребители в България?”

  Отговорът ще се опитам да намеря “от извора”. Ще се свържа с Lubimi.com и ще се опитам да попитам – интересно ми е какви са основните моменти в стратегията им…

  Ако ми кажат, разбира се. Надявам се да ми кажат :)

  Успех на Lubimi.com и дано в скоро време натрупат популярност – много собственици на блогове биха имали полза от това!

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 3 trackbacks }

  Lubimi.com с променен дизайн | Блог за блогове - Alabala.org
  10.17.07 at 07:10
  Осем пропуснати онлайн възможности за PR-а на ПИБ
  05.18.08 at 20:05
  Социални мрежи vs Социални медии vs Социален букмарк
  08.11.08 at 09:08

  { 15 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Svetlio Blyahoff 07.09.07 в 02:09

  wow!! Прекалено много социални мрежи се навъдиха изведнъж у нас :)
  До сега разглеждах dao.bg и се регистрирах там и тем подобни и вече изскочи следващият подобен :D Не мога да смогвам вече да чета всичко навсякъде :) , а в същото време ми е интересно!
  Мисля, че развивам синдром :D

  2

  Тодор Христов 07.09.07 в 07:09

  Дано всички мрежи се развият добре. Ще им е трудно, защото има утвърдени чуждестранни мрежи, но понеже и Dao.bg, и Lubimi.com и Svejo.net са на български, надявам се да постигнат успех. :)

  3

  Svetlio Blyahoff 07.09.07 в 13:09

  Нормално е да постигнат успех, защото въпреки, че изброените по-горе чуждестранни мрежи са утвърдени и известни, то публикуването в тях на страници с не английско съдържание не би довело до никаква полза нито на потребителите, нито на публикуваният сайт.
  Определени има нужда от българска социална мрежа, където да се споделят български страници. Още по-добре е, че има конкуренция, която ще повиши качеството.
  Аз бях удивен от бързината, с която се появяват различните такива мрежи. Очевидно е, че по някои от проектите се е работило едновременно и може дори да е имало надпревара за това, кой да излезе първи. Svejo печели премиерата, но пък дао обира овациите за оригинална поява със състезанието по SEO. :)

  4

  Тодор Христов 07.09.07 в 13:09

  Според мен има полза да добавяш статии в чуждите социални мрежи на кирилица (за онези, които приемат кирилица, защото StumbleUpon например не приема кирилица в URL-тата – излизат маймунски знаци).

  Линка си е линк както и да го гледаш.

  Ще видим какво ще стане със социалните мрежи в България, на мен лично ми е много интересно.

  5

  turin 09.09.07 в 00:09

  Като казваш “факта, че е създадена специално за български потребители”, е коректно да се каже и че кодът, който стои зад “Любими” е свободен софтуер, наречен “Scuttle”.

  http://sourceforge.net/projects/scuttle/
  http://sourceforge.net/project/screenshots.html?group_id=134378

  Последната официална версия на Scuttle е от април 2024г. Може би че хората от “Любими” са пипнали малко кода. Например Scuttle има проблем с Уникод при внасяне на отметки от файл. Бърка кодировката и става мазало. Дано са оправили такива неща ;)

  Дори шаблонът на дизайна не е пипнат много, но не упреквам хората, знам че и къстомизирането, както и писането начисто са си еднакво трудни, само по различен начин.

  6

  Тодор Христов 09.09.07 в 00:09

  Важно уточнение, благодаря!

  7

  Svetlio Blyahoff 09.09.07 в 08:09

  Така е, съгласен съм с теб, но мисля че, това че са еднакво трудни неща не означава, че можеш просто ей така да вземеш кода и лейаута и да ги сложиш в собствения си сайт. Аз бих го изтълкувал като нехайство, т.е. не им пука дали сайтът им ще е оригинален, по-различен от оригинала или не. Така трудно ще прокопсат :)

  8

  turin 09.09.07 в 15:09

  Това е машина за правене на такива сайтове, не е “оригиналният сайт”. Иначе си прав, добре ще е да вземат и да го пипнат повече. Въпреки че най-добре според мен би било ако седнат и напишат нещо ново или подобрят Scuttle и после върнат кода на общността. Така всичко ще е ок.

  Идеята на Scuttle и подобните проекти (има и други) е че всеки — аз, вие тук, всички може да си инсталираме на хостингите наши си машини за отметки. Нововъведението ще е не да се прави поредният такъв еднакъв сайт, а да се подобри концепцията. Например в момента сайтовете за отметки страдат от един недъг, който все повече им личи. Не са свързани, най-често потребителят дори не може да разполага изцяло със съдържанието, отметките си.

  Най-отворени в тоя смисъл са del.icio.us, като поддържат пълен експорт и импорт и публичен API и simpy.com, като имат наченка на социална мрежа вътре в себе си и са независим проект.

  Но много по-яко е например да се направи проект за разпределена мрежа от сайтове с отметки, които са само временни хранилища на потребителското съдържание. Което да може свободно да се движи в тая мрежа. Изцяло в Web 2.0 концепцията…

  И какво ли още не, има безброй нови идеи. А не да правим поредния сайт-копие, който само дето е по подразбиране с български бутони.

  Но пак казвам — нищо против и евала на момчетата дето го правят. Знам колко е трудно дори нещо вече правено и разработено да се пуска така. Не критикувам, само в името на точността исках да уточним, че е инсталация на вече разработен свободен софтуер. ;)

  9

  Тодор Христов 09.09.07 в 15:09

  Благодаря – информацията е нова и полезна за мен!

  Позволявам си да редактирам една дума – предполагам, че става дума за Simply.com, не за Simpy.com. Ако греша, ще върна редакцията в стария й вид.

  10

  turin 09.09.07 в 15:09

  simpy.com имам предвид — това е сайт за социални отметки, като del.icio.us или ma.gnolia.com.

  Например: http://www.simpy.com/user/yasen/links

  simply.com не го знаех и е нещо съвсем друго, май сайт за хостинг…

  11

  Тодор Христов 09.09.07 в 15:09

  Грешката е моя, връщам старата редакция.

  12

  Николай Пресолски 21.09.07 в 04:09

  turin,вярно е. Свободен софтуер е. Лошо ли е? Пробвай да си го инсталираш, ако мислиш че тези работи са като колелото – качваш и тръгва – лъжеш се. Ако трябва да сметна колко време съм прекарал пред пц-то докато се получи това, което е в момента сигурно се падат средно около 6 часа на ден или малко по-малко от един работен ден. И все пак повече от колкото отнема да напишеш 2 поста, нали?

  13

  turin 21.09.07 в 09:09

  Виж какво приятел, прочети какво съм написал — сто пъти повтарям, че не е лошо и че и аз самият знам какво е да се къстомизира такъв проект. Малко е обидно така да ми скачаш, при положение че във всеки коментар ти правя евала и само в името на точността в обсъждането ни тук уточнявам, че е доработка на Scuttle…

  И пак както казах по-горе, понеже съм запознат с програмата, зная че има проблеми при внасянето на готови файлове с отметки, например от de.icio.us и се обърква кирилицата. Не казвам нищо против твоя сайт, просто ще се радвам ако или когато оправиш тоя проблем, да “върнеш” на общността на разработчиците на Scuttle поправка.

  Иначе сайтът ти с продължаващото пипване на дизайна си върви по свой път. Нищо лошо не казвам. Определено не е лошо нещо да е свободен софтуер, аз съм с две ръце ицзяло за свободния софтуер. И пак ти казвам, зная какво е да се работи така по къстомизиране на сайтове, и аз това правя. Недей така остро, не съм те нападал ;)

  14

  Николай Пресолски 21.09.07 в 18:09

  Извинявай turin, беше 4 сутринта и бях малко изнервен покрай цялата работа. Все пак аз сам върша всичко. Радвам се, че ти харесва новия дизайн и не забравяй да добавиш в любими.ком всичко, което ти харесва :)

  И едно уточнение да направя, понеже г-н Христов е забелязал, че търсачката не работи както трябва. Този проблем вече е отстранен, както и добавена възможност за търсене и с Jabse в бг уеб, в резултат от нашето партньорство.

  15

  sazz 11.04.08 в 09:04

  Нова социална мрежа Web 2.0 http://www.addurl.name/

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  nine + = 12