Топ 10 източника за безплатен интернет трафик в България

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 29.07.2007

  Всеки собственик на сайт или блог знае колко важно е да съумее да генерира към себе си интернет трафик. От това зависи посещаемостта на съответния сайт или блог, както и всички свързани с посещаемостта материални и нематериални ползи.

  По-долу ще изложа Топ 10 от източниците на безплатен интернет трафик, които ползвам и които считам за най-важни в български условия. Тези източници на трафик ми носят над 1000 посещения дневно.

  Източник за интернет трафик #1 – Google

  Едва ли ще открия топлата вода като кажа, че източник #1 за интернет трафик е Google. Това е особено валидно за България, където другите международни търсачки (които дават отпор на Google по света) на практика не се използват у нас от интернет потребителите.

  Ако собственикът на блог или сайт осъзнае това достатъчно добре, той би могъл малко по малко да се научи как да пише материали, които да бъдат както интересни и полезни за читателите, така и да бъдат интересни и полезни за Google.

  Това изисква умения за формулиране на подходящи заглавия на материалите, насищане с достатъчен брой ключови думи в текста, вътрешни и външни линкове, в които да се съдържат съответните ключови думи и много други неща.

  Отделно от уменията за писане както за читателите, така и за Google, всеки блог или сайт се нуждае от някакъв санитарен минимум на оптимизация (SEO) за търсачката Google, за да е в състояние да генерира интернет трафик.

  Източник за интернет трафик #2 – Бюлетин по е-мейл

  Набирането на достатъчно голяма база от абонати на бюлетина по е-мейл за мен винаги е бил основен приоритет. Особено за България и особено към днешна дата, разпращането на анонси с последните статии по е-мейл до всички абонати на бюлетина лично на мен ми е носило много ползи.

  Абонаментът за бюлетин не изисква съществени усилия от страна на собственика на един интернет сайт или блог. Просто една форма, в която потребителите, които пожелаят това вписват е-мейл адреса си и се записват за е-мейл листата. А веднъж въоръжени със списък с абонати за бюлетина ви, вие разполагате както с източник на стабилен трафик, така и с прогноза за посещаемостта на сайта/блога ви в близко бъдеще.

  Разбира се, не 100% от абонатите ви винаги ще кликат върху линковете, които им изпращате регулярно по е-мейл. Конверсията “брой абонати/брой кликове” зависи от много неща – от темата на сайта/блога ви, от конкретните заглавия на новите статии, които пускате по е-мейла, от честотата на разпространение на бюлетина и т.н.

  Много голям брой сайтове и блогове пропускат да се възползват от възможността да генерират трафик към себе си чрез предоставяне на възможността да поддържат читателите си информирани около най-новите неща в сайта/блога. В този смисъл, освен източник за трафик, бюлетините по е-мейл биха могли да бъдат и конкурентно предимство, което малцина притежават.

  Естествено, не си мислете, че абонатите на мейлинг листата на бюлетина ви ще се появяват просто от някъде и с радост ще се записват в бюлетина ви. За да го правят, трябва да сте им дали достатъчно причини – интересно уеб съдържание, поставена на видно място форма за абонамент, нещо безплатно, което ще получат с абонамента си и т.н.

  Източник за интернет трафик #3 – Партньорски сайтове

  В работата си по NovaVizia.com започнах да експериментирам с партньорски блогове и сайтове и обмен на линкове с тях много късно – след повече от година след старта на въпросния блог.

  Това закъснение бе неслучайно. Аз и колегите ми искахме най-напред да създадем сайт/блог, който се посещава и харесва от хората и едва след това да обменяме линкове с други сайтове и блогове. В противен случай никой нямаше да ни обърне внимание (“Вие пък кои сте и откъде накъде ще обменяме линкове с вашия световно неизвестен сайт?!”)

  В замяна на това, само за 1 месец и половина след като анонсирахме, че търсим обмен на линкове, обменихме такива с близо 25 сайта и блога, без да сме търсили кой знае колко.

  Една препоръка по отношение на привличането на партньорски сайтове – критично важно е партньорските сайтове да бъдат поне в някаква степен тематично свързани. Това е важно за интернет трафика и го пише на много места в интернет, но въпреки това едва сега аз си давам реална сметка колко важно е.

  В този смисъл – не допускайте грешката да обменяте линкове с кого да е само заради единия Google Page Rank или случайни посещения. Целете се в малко на брой, но качествени партньори.

  От опит знам, че това може да се окаже много трудна задача, особено ако развивате сайт или блог в област, в която почти няма сходни сайтове и блогове за обмен на линкове (с какъвто проблем се сблъскахме и ние в NovaVizia.com). Въпреки това, не се отчайвайте, следете редовно какво ново излиза в интернет и бъдете достатъчно селективни в избора си.

  Източник за интернет трафик #4 – Социални мрежи

  Неслучайно поставям този източник на трафик едва тук. За разлика от чужбина, където социалните мрежи като Digg или Del.icio.us са основно оръжие за трафик, опитът и разговорите ми със собственици на български сайтове и блогове показва, че в България те почти нямат приложение.

  Причините за това са много, но по-важните от тях са непопулярността на кирилицата в чуждестранните социални мрежи, липсата на интернет навици сред българските потребители и огромния брой англоезични материали, които се поместват в тези мрежи и които страшно бързо изместват “назад” всеки по-незабележителен (а кирилицата е незабележителна, за съжаление) материал.

  Използването на български социални мрежи теоретично е много по-добър вариант. На практика обаче такива в момента липсват, като изключим Svejo.net. Това е нова социална мрежа, която тепърва набира скорост и ако самата тя успее да генерира достатъчен трафик, вероятно ще носи и значителни трафик-ползи на много български сайтове и блогове.

  Опитът ми със Svejo.net по отношение на NovaVizia.com до този момент е положителен. Всеки материал, който е бил листван в Svejo е добавял между 1 до 3% от общия трафик за деня. А ако сайтът или блогът ви е нов или има малко посетители (да речем 50, 100 или 200 посещения на ден), това би могло да ви донесе много повече в процентно изражение – 10, 20 или дори повече проценти трафик.

  (Редакция: Няколко седмици след написването на този материал в България се появи и Dao.bg. Можете да видите резултатите от трафик тестовете, които проведох при пряко сравняване Svejo.net срещу Dao.bg.

  А нова социална мрежа от типа на Del.isio.us за България е Lubimi.com. )

  Източник за интернет трафик #5 – RSS фийдове

  И в чужбина, и у нас RSS се използва основно от грамотни в техническо отношение хора, които са наясно как се използва RSS четец и как се вземат RSS фийдове от различни сайтове. Във всички случаи обаче, RSS позволява достъп до допълнителен брой читатели, т.е. е реален шанс за повече трафик.

  Моят подход към RSS не съвпада с подхода и мнението на много хора, които смятат, че RSS следва да дава достъп на читателите до пълния текст на всяка една статия.

  Разбирам, че хората, които следят много сайтове чрез RSS искат да виждат пълния текст в четеца си, но като собственици на сайтове или блогове вие можете да решите, че имате интерес тези читатели да идват “лично” в сайта/блога ви, за да четат, коментират, гласуват в анкети, генерират импресии, кликат на реклами и всичко друго, което им предлагате.

  За мен лично поне на този етап звучат несериозно коментарите на хора, които казват, че ще се отпишат от RSS фийда на един сайт само защото нямат пълен достъп до текста, а само частичен – да речем първите 250 символа. Ако чуете подобни коментари, това не бива да ви тревожи, още повече по отношение на въпроса за трафика.

  Ако един сайт или блог предлага наистина интересно съдържание, той ще бъде посещаван независимо дали със или без RSS фийд. Ако един читател иска да прочете нещо – той ще намери време, за да посети съответния сайт (едно кликване с мишката в RSS четеца) и да прочете съответната статия.

  А ако читателят не успява да намери това време, значи проблемът не е в RSS-а, а в качеството на материалите в сайта/блога или в ниската релевантност на интересите на читателя на RSS фийда спрямо съдържанието на сайта/блога.

  Източник за интернет трафик #6 – RSS агрегатори

  RSS агрегаторите са сходна форма за генериране на интернет трафик, както и RSS фийдовете, още повече, че са базирани на същата технология.

  RSS агрегаторите се различават от социалните мрежи по това, че там сайтовете и блоговете, които са включени са избор на собственика на съответния агрегатор. Тоест, не е достатъчно само вашето желание да присъствате в определен агрегатор – трябва да ви пуснат там. Как – най-вече чрез чрез качествено съдържание, както и чрез проактивност и дори настойчивост, ако се налага.

  В работата си по NovaVizia.com използваме няколко RSS агрегатора – Мегафон, RSS.bg, Radar.bg. Всички те в някаква степен са източник на трафик.

  И тук, практиката ни е да пускаме ограничен RSS фийд, т.е. показващ само първите около 200 символа. С логиката на това наше решение вече ви запознах по-горе и вярвам, че това е достатъчно добър вариант, ако търсите разнообразни ползи от вашия сайт/блог, в т.ч. и комерсиални.

  Източник за интернет трафик #7 – Чужди форуми, блогове и директории

  Участието с коментари във форуми, блогове и сайтове е добра идея за генериране на трафик, ако там ви се дава възможност да прикачите линк към сайта/блога си.

  Аз лично много рядко използвам тази възможност и когато съм го правил не е било с цел да си докарвам трафик, а за да коментирам нещо по същество. Така или иначе, ако ми се предостави възможност да поместя и линк към сайта си – не я пропускам.

  Нещо много по-ценно от коментарите е някой да помести линк към ваш сайт/блог в статия в посещаван форум, сайт или блог – защото е харесал ваш материал, защото ваша статия има отношение към обсъждан във форума/блога проблем и т.н.

  Когато това се случи, може само да се радвате, защото трафикът може да бъде много по-голям и траен отколкото просто линк в подписа ви.

  Това обаче няма да се случи от само себе си – необходимо е качеството на вашите материали да бъде “на ниво”, а темите – достатъчно уникални, за да се позоват именно на вас.

  Директориите сами по себе си са съвсем отделен извор на трафик, макар че от тях не бива да се очакват чудеса (съдя от личен опит).

  В България съществуват десетки директории, които предлагат безплатно листване на вашия сайт или блог. Регистрирайте еднократно сайта/блога си във всяка възможна директория, още повече, че немалка част от тях дават и реален линк, който може да се отрази положително на Page Rank на сайта/блога ви.

  Източник за интернет трафик #8 – Разпращане на прес-съобщение

  Тази тактика може да работи добре, но при две условия – следва наистина да имате добър повод да изпратите прес-съобщение (1), както и да притежавате умения за писане на грамотни прес-съобщения (2).

  Прес-съобщенията могат да ви донесат трафик по две линии:

  • Прес-съобщение до медиите – ако имате какво да кажете и смятате, че то е важно и значимо и че ще привлече вниманието на електронните медии – съберете е-мейл адресите на редакциите им и разпратете масов е-мейл.
  • Медиите обичат да получават такива прес-съобщения, ако наистина в тях откриват новина и ако прес-съобщението е професионално изготвено. Вие, от своя страна, обезателно следва да включите в прес-съобщението си линк към сайта/блога, който произвежда новината.

  • Прес-съобщение директно в други сайтове – разликата спрямо по-горе е, че публикувате пряко съобшението си, а не се оставяте в ръцете на ресорните редактори или журналисти в медиите.
  • В България съществуват подобни възможности, например в PR-BG.com.

  Източник за интернет трафик #9 – Статии в чужди сайтове/блогове

  Публикацията на ваша статия или защо не – поредица от статии в чужди сайтове или блогове със сигурност е добра идея за генериране на трафик. Има сайтове и блогове, които насърчават това и ако забележите, че ви се предоставя такава възможност – не я пропускайте.

  В случая е важно да се договорите изрично със собственика на чуждия сайт или блог освен името ви като автор да бъдат поставени достатъчен брой линкове към вашия собствен сайт/блог.

  Например, в NovaVizia.com ние непрекъснато насърчаваме най-различни хора да поместят свои материали при нас чрез страницата “Стани Автор”. В замяна публикуваме снимка на авторите, кратки техни представяния и… 2 линка – един горе до заглавието на всяка статия и втори – долу, в края на статията.

  Тези статии могат да бъдат много по-полезни от статии, публикувани дори в престижни хартиени издания. Статиите в интернет са вечни (доколкото е вечен и сайтът, в който са публикувани) и се четат отново и отново всеки ден. Така, линковете към вашия сайт/блог са винаги на показ и биха могли да бъдат източник на траен трафик.

  Източник за интернет трафик #10 – Мрежа от блогове или сайтове

  Поставям този източник на последно място, макар че той може да е един от най-големите източници на трафик към сайта или блога ви. Причината – не винаги е възможно да използвате този метод, тъй като той е въпрос на важно стратегическо решение.

  Какво имам предвид? Погледнете блоговете в мрежата на Blog.bg, например. Ако имате блог в Blog.bg, всеки ваш най-нов материал бива листван на първа страница там. Първата страница пък се посещава от много хора и те натискат с мишката върху заглавието на статията ви, за да я прочетат, т.е. създават трафик към сайта ви.

  Сходно е положението и в други мрежи, които хостват безплатно блогове – WordPress.com, BlogHub.org и други.

  Това е може би най-лесният трафик, който можете да докарате на блога си и е много вероятно този трафик да бъде основен и дори единствен за блога ви. Този метод обаче не е приложим за блогове или сайтове, които са избрали друг път на развитие и си плащат за хостинг.

  Тъй като и аз си плащам за хостинг и не съм включен в безплатна мрежа от блогове, използвам друг вариант – развивам лична мрежа от блогове, свързани помежду си, които си прехвърлят взаимен трафик. При това – качествен трафик, тъй като блоговете са тематично свързани.

  Например, в Изданието за мениджмънт, бизнес и развитие NovaVizia.com сме поместили RSS емисии към Първия български сайт за работа в екип Websita.com, както и към Блога за блогове Alabala.org. Отделно сме поставили и линк към Речника на термините в мениджмънта и бизнеса.

  Постъпили сме по сходен начин и в другите сайтове – къде с RSS емисии, къде с линкове. Например, в нашия корпоративен сайт www.sitamanagement.com сме поместили RSS емисии към NovaVizia.com и Websita.com и линкове към другите 2 блога.

  Разбирате идеята.

  В резюме за интернет трафика

  Да се създаде сайт или блог, който да ви носи значителен интернет трафик е въпрос на много неща – тематична насоченост, финансови възможности, умения за писане, маркетингови умения за популяризиране, експертност в темата на блога и т.н.

  Тъй като конкретно блоговете в по-голямата си част се създават и поддържат от 1 човек, той често пъти няма финансовите възможности да стартира с летящ старт и мигновено да генерира 500, 1000 или 5000 посещения дневно.

  На тези хора им остава едно – да работят упорито, ден след ден, като се възползват по изобретателен начин от всички възможности за генериране на интернет трафик, които познават.

  В тази статия аз се постарах да опиша Топ 10 на източниците на безплатен интернет трафик в България, които използвам с успех. Умишлено не съм се спирал на платените методи на създаване на трафик, като например купуване на линкове, реклама с банери или Adwords например, тъй като те са съвсем друга тема.

  Надявам се, че съм успял да ви помогна в преценката ви как да увеличите посещаемостта на вашите сайтове и блогове.

  Списъкът Топ 10 не е окончателен – утре може би ще открия нова и привлекателна възможност за генериране на трафик. Но може би вие вече я използвате?

  Ако е така, ще се радвам да продължите списъка ми.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 13 trackbacks }

  11 въпроса към Маргарита Лазова, Imoti.net : Alabala.org - Блог за Блогове, Интернет, Сайтове и Уеб Ресурси
  08.19.07 at 08:08
  Искате блог? | NovaVizia.com - Мениджмънт, бизнес, маркетинг, човешки ресурси
  10.18.07 at 07:10
  10+1 блог-пожелания за 2024г. | Блог за блогове - Alabala.org
  12.31.07 at 13:12
  Сайтовете за работа в Google
  06.23.08 at 19:06
  Защо се провалят блоговете?
  07.07.08 at 16:07
  SEO на достъпен език
  08.30.08 at 12:08
  Тениска от Sedem.bg
  09.19.08 at 19:09
  Статия #100 в Svejo.net
  11.09.08 at 21:11
  Google Friend Connect в блога
  12.25.08 at 21:12
  Колко ще спечеля от Адсенс ? : Монетизация
  02.11.09 at 14:02
  Ползвате ли SEO техники за вашия фирмен сайт/блог?
  04.09.09 at 00:04
  Facebook може да бъде източник на трафик
  10.09.09 at 12:10
  Мислите си, че разбирате от SEO?
  05.26.10 at 11:05

  { 18 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  oggin 30.07.07 в 14:07

  Много добра статия, не съм съгласен изцяло с подредбата , но като цяло е изключително полезна :-)

  2

  Тодор Христов 30.07.07 в 15:07

  Благодаря!

  Аз не съм се стремил да подреждам източниците по “обем на трафика” – за различните сайтове и блогове източниците на трафик със сигурност допринасят по различен начин.

  За някой сайт може да се окаже, че източника на последно място в списъка е най-полезен, а за някой блог – източника на трето място. Според “зависи”.

  Много поздрави! :)

  3

  Деница Райкова 30.07.07 в 17:07

  Списъкът е доста изчерпателен, а подредбата няма как да бъде универсална за всички.. разни сайтове, разни цели и стратегии :)

  Това, което аз бих могла да добавя е едно пояснение, че трафикът е съставен от нови посетители и от завръщащи се такива. В някои случаи едните може да са по-ценни от другите, в други – равностойни. Ако сайтът ни се издържа от реклама ще искаме нови и нови хора да попадат при нас, за да има по-висока ефективност за рекламодателите ни. Ако пък сайтът е за електронна търговия и се издържа основно от продажби, то тогава какво по-ценно от редовните клиенти? Стратегиите за привличане на нови и за задържане на стари посетители често са различни и това е важно да се вземе предвид докато си избираме подходящата за нас от списъка в статията горе.

  Струва ми се важно да подчертая и силата на интерактивността – колкото по-въвлечен е посетителят на сайта, толкова повече време ще прекара на него (генерирайки повече импресии), толкова по-вероятно е да се върне отново (генерирайки нови посещения), да разкаже за сайта (от уста на уста, или от месинджър на месинджър). Всичко това също може да бъде разглеждано като генератор на безплатен трафик и в някои случаи да допринесе чувствително.

  И преди да съм злоупотребила с вниманието ще се спра на една последна стратегия: развиване на партньорство с други свързани сайтове отвъд обмена на линкове. В някои случаи е много полезно да бъдат “вградени” модули от един сайт на друг – прогнозата за времето или падащо меню за избор на категория продукти. Така няма нужда да се опитваме да примамим посетителите на нашия сайт, за да видят какво им предлагаме – можем направо да им го покажем където са. Ако пък ние гостоприемно приютим чужди модули при нас те биха могли да допринесат с допълнително удобство за нашите посетители, което на нас не ни е струвало никакво усилие да създадем като функционалност и да напълним със съдържание.

  Надявам се да съм била полезна :)

  4

  Тодор Христов 30.07.07 в 20:07

  Благодаря, Деница!

  Няма никаква злоупотреба с вниманието (поне не с моето) – коментари и насоки като Вашия са повече от добре дошли.

  5

  daydreamer 01.08.07 в 01:08

  Мисля, че за БГ и bgtop.net е добър източник на безплатен трафик.

  6

  Тодор Христов 01.08.07 в 07:08

  Да, разбира се, както и други директории.

  Преди 2 години например по линия на един от сайтовете ми бях сравнително доволен от трафика по линия на dir.bg.

  7

  Деница Райкова 01.08.07 в 12:08

  daydreamer,

  Зависи колко трафик те прави щастлив. За мен 1-2 посещения дневно и то докато съм на челна позиция в категорията си не се класират за добър източник на безплатен трафик :)

  8

  Апостол Апостолов 13.08.07 в 16:08

  В своята книга “Unlimited Traffic” Terry Dean описва цели 55 такива начина. В моята книга “Как да започнем успешен бизнес в Интернет”, която ще бъде издадена догодина от ИК “Труд”, аз описвам цели 77 начина!
  Всичките тези начина са използвани в практиката и са се доказали.

  Фактите са си факти- за три месеца аз успях да изкарам сайта си http://www.LudiPari.com на трета позиция в Google при търсене с думата “пари”. Този мой сайт все още си е на същото място.

  При интерес от страна на alabala.org бих публикувал с удоволствие поредица от статии на тази тема.

  АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
  http://www.Pisaneto.com

  9

  Тодор Христов 13.08.07 в 19:08

  Здравейте,

  По мое мнение, докарването на думата “пари” на трето място в Google (чудесно постижение, между другото) не е пряко свързано (косвено – да) с източниците за интернет трафик.

  В единия случай става дума за резултатите от търсене в Google, в другия случай – за трафика (броя посещения) на един сайт. Все пак, това са различни понятия.

  Благодаря за предложението за статии, но поне засега планирам да развивам Alabala.org самостоятелно. Но ако искате да откриете завесата и да споделите 1-2-3 източника на интернет трафик, които наистина ви носят чувствителен трафик – моля, заповядайте.

  10

  Апостол Апостолов 14.08.07 в 02:08

  РЕКЛАМИРАЙ СЕ ЕЖЕДНЕВНО, НО БЕЗПЛАТНО!

  Миналата година беше много, много успешна за мен. Във всяко едно отношение. Никога, повтарям, НИКОГА не съм печелил толкова добре! Но аз няма да навлизам в подробности, защото смятам, че всеки трябва да брои САМО своите собствени пари.

  Това, към което искам да насоча вниманието ви, е следното: за някакви си 6 месеца аз успях да направя сайта си за Интернет маркетинг толкова популярен, че той се изкачи на пета позиция в „Google”(когато зададете на търсачката думата „пари”)!

  Това си е едно истинско чудо! Мнозина сигурно вече се питат как съм постигнал това. Ще ви кажа. Но нека най- напред ви кажа това: аз обяснявам моята рекламна стратегия и то с най- големи подробности на всички онези, които плащат за индивидуално обучение и идват на практически занятия при мен. Всеки един от вас е добре дошъл!

  В този си материал аз ще ви обясня САМО една от стъпките на моята рекламна кампания. Първото нещо, което трябва да запомните е това: популяризирайте вашия комерсиален сайт най- вече БЕЗПЛАТНО! Трябва НЕПРЕМЕННО да е безплатно, защото платената реклама не дава добри резултати в наши дни!

  Съществуват поне 35 метода за безплатна популяризация на комерсиалния сайт. В тази публикация ще ви запозная, както вече отбелязах, с един от тези методи.

  Малцина са тези, които си дават сметка за това, че всеки един от нас може всеки Божи ден да пуска между 200 и 300 безплатни малки обяви в Мрежата! Може да ви се струва невероятно, но е факт.
  Има дори сайтове, които ни предоставят възможността да публикуваме малки обяви и във вестниците за обяви, без да напускаме дома си.
  Ето няколко от тях: сайтът за обяви на „гювеча” ви дава възможност да публикувате обявата си и във вестник „София днес”. Сайтът за обяви на „Триада” ви открива достъп и до два провинциални вестника. Не бива да забравяте също така, че наложилият се на пазара вестник „Позвънете”, има свой сайт, от който можете да пускате обяви и в сайта, и във вестника.

  Искам да завърша с един съвет. За да има ефект от тези малки обяви, вие трябва да се придържате към няколко основни правила:
  - пускайте обяви ежедневно
  - не се опитвайте да осъществите сделка чрез малка обява
  - вашата малка (и надявам се ефектна) обява трябва да насочва читателите към вашия комерсиален сайт
  - резултати от малките обяви ще има едва след 4 месеца

  Надявам се с този си материал да съм ви помогнал поне малко. Пожелавам на всички ви от все сърце успех!

  ПОСЛЕПИС: Не е речено, че малките обяви трябва да популяризират САМО комерсиални сайтове. Ако искате да продадете стария си компютър, придържайте се към горните правила, и вие много скоро ще му намерите купувач…

  АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
  http://www.Pisaneto.com

  11

  Николай ПРесолски 31.08.07 в 16:08

  Специално за източник номер 4 – социалните мрежи, искам да спомена, че освен колегите от svejo.net (които са много готини, между другото) вече има и още една, малко по-различна българска социална мрежа http://lubimi.com

  Докато свежо.нет прилича на дигг.ком, lubimi.com прилича повече на del.icio.us

  И също да добавя, че всъщност този тип мрежи са много силен източник на трафик. В общи линии това им е предназначението

  12

  Тодор Христов 31.08.07 в 16:08

  Благодаря за коментара, Николай.

  Аз познавам Lubimi.com, освен на Del.icio.us ми напомня по нещо на De.lirio.us, по звездичката в логото :)

  Социалните мрежи наистина са силен източник на трафик, но моят опит в България показва по-други цифри, засега.

  Аз много се надявам, че рано или късно (дано да е по-рано) българските социални мрежи ще “дръпнат” напред в трафика, което е от полза на всички “по веригата”.

  Поздрави!

  13

  Катя Рангелова 02.02.08 в 19:02

  Много полезна статия.Поздравления А относно написаното от Вас “Мрежа от блогове или сайтове”
  Прилагам този метод от началото на дейността си в интерент вече няколко години.
  Като тематично разделям публикациите в блоговете си
  но са свързани към основният ми сайт и с връзки между тях самите – тоест това което вие описвате и всичко е основно подчинено на идеята за информативност в света на бизнеса , финансите и икономиката. Беше ми интересно да прочета ,че моята идея е посочена от вас и прилагана и от Вас.
  С поздрави К.Рангелова
  БизКонсулт – Бизнес Консултации
  http://www.bizkonsult.net

  14

  Пламен 15.12.08 в 23:12

  Здравейте,

  С интерес прочетох доста от статиите Ви , много полезни неща базирани на собствен опит. Жалко , че интелигентни личности като Вас хабят усилията си за недоразвития български уеб пазар. Да, ровим се в интернет но за глупости, за чатове, порно или музика. Колцина от българите са направили кредитни или дебитни карти годни за разплащане в нета. Малко са, на светлинни години сме от развития западен интернет пазар. В тази връзка запитвали ли сте се колко добре бихте продавали знанията си и опита си на един такъв пазар, със мрежа от сайтове на английски , немски или френски език, където болшинството семейства отдавна пазаруват виртуално. Сигурно не ви откривам топлата вода , предполагам имате идеи в тази насока. Искат се добри познания по езика, наемане на хора дори, смели идеи….Интересно ми е какво мислите по този въпрос…А господин Апостолов ще го призная ако изкара сайта си на пето място в гуглето чрез въвеждане на популярна ключова дума на английски език :) там е ПАЗАРА с многото нули отзад на чека….;)

  15

  Александер 08.07.09 в 15:07

  Сещам се за още един начин chat , skype , icq ..

  16

  Цветан Стоянов 23.09.09 в 22:09

  Доста нашумяват напоследък буукмаркинг сайтовете като здравей.нет, дао.бг, пирон.бг. Мое мнение е, че Свежо.нет е основния реномиран войн в лицето на социалния буукмаркинг.

  17

  Цветан Стоянов 23.09.09 в 22:09

  Доста нашумяват напоследък буукмаркинг сайтовете като здравей.нет, дао.бг, пирон.бг. Мое мнение е, че Свежо.нет е основния реномиран войн в лицето на социалния буукмаркинг.

  Цветан Стоянов
  http://WWW.KOLELO.NET – ПРИЯТЕЛИТЕ ТИ В БЪЛГАРИЯ

  18

  Мартин Атанасов 30.11.11 в 10:11

  Определено автора е знаел, за какво става въпрос и добре е описал отделните източници. Полезен материал!
  Имам питане дали наистина се ползват RSS емисиите в българското е-пространство. Лично аз не ги ползвам, както и всички хора около мен. Вярно че не мога да съдя по този начин, но прави впечатление че 95% от хората които съм питал нямат идея какво е RSS.

  Бих добавил като 11 източник мобилните приложения. В наши дни делът на смартфоните се увеличава прогресивно, както и правопорпорционално и делът на мобилния трафик.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  three − 3 =