Новогодишни Google PR наказания

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 31.12.2008





    дядо коледа google page rank

    Google, маскиран като Дядо Коледа, прониква неочаквано с взлом и открадва малко Page Rank точно навръх новата година, с което ме сюрпризира неприятно. Снимка: Тодор Христов

    В последния ден на 2024г. се обновиха и номиналните стойности на Google Page Rank и резултатите при мен не са добри – нямам покачване на нито един блог (очаквано), но имам понижение в два блога (неприятно).

    Резултатите ми от новогодишния Google Page Rank са следните:

    Фитнес блогът на брат ми е станал 5 (беше 4), което е добра новина. Блогът за домашни любимци на моя приятел Иван получи първия си PR – 4.

    Ето, за сравнение, резултатите ми след поредния ъпдейт на Google PR през Септември 2024.

    Трябва да кажа, че съм неприятно сюрпризиран от понижението на ранга на NovaVizia.com. След два поредни ъпдейта, в които задържах шестицата, или мои лични грешки, или промени в алгоритъма на Google доведоха до този спад. Предстои ми да анализирам ситуацията, за да възвърна позиции, като откровено казано, малко са нещата, които се досещам, че трябва да направя.

    Едно от тях е да огранича броя на изходящите линкове в блога. Другото… всъщност за друго не се сещам в момента… но нямам намерение да купувам линкове, ако в това се състои решението, ще работя за натуралното им получаване, пък ако стане – стане.

    Интересно е да се види ще има ли някаква промяна в позиционирането на статиите от NovaVizia.com в Google след това злощастно понижение… А само преди два дни един известен Page Rank Predictor инструмент ми даваше 5,7, което е 6. Уви… :-)

    В същото време, простата тактика, на която заложих в опитите да покача обратно Google PR на блога на брат ми BelchoHristov.com сработи, освен ако отново не става дума за някакви промени в алгоритмите, които няма как да знам. Два ъпдейта след като неговата петица бе отнета, тя отново е факт. Дано я задържи и след три месеца.

    Каква е ситуацията при вас? Има ли повод за радост?

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 2 trackbacks }

    Честита нова 2024 година! — Креативен.ком
    01.01.09 at 00:01
    Новогодишен Google Page Rank ъпдейт
    01.01.09 at 12:01

    { 36 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Манол Трендафилов 31.12.08 в 16:12

    На myavtorentcar.com имам тройка, очаквах 4. Това ме демотивира, иначе старите блогове си пазят page rank-a. И забелязах промяна в SERPs, след като page rank-a от нула стана 3. Скочих с 8 позиции, въпреки думите, че не зависи SERP-a от Page Rank-a

    2

    Тодор Христов 31.12.08 в 17:12

    Иначе, гледам, че съм свалил Alexa ранг с още 2024, което е що-годе добре (глупости, кое му е “добре”-то?!)

    3

    Никола Павлов 31.12.08 в 17:12

    Лош гугъл, edno23.com и sedem.bg от петици са паднали на четворки. Забелязвам същото в много много сайтове.

    4

    Тодор Христов 31.12.08 в 17:12

    Кофти, много съжалявам. :-( Svejo.net са -1, също. Богомил Шопов от 6, на 5.

    5

    Цветан Дичев 31.12.08 в 17:12

    Запазвам си четворката. Но като гледам доста български блогъри не са повишили PageRank-a си, даже напротив. Сайта на един мой приятел неочаквано падна на 3, но това предполагам се дължи от многото изходящи линкове. Аз лично ще се опитам да стигна PR 5 на следващия ъпдейт, колкото и трудно да е това.

    6

    Тодор Христов 31.12.08 в 17:12

    Ей сега направих един мониторинг на NovaVizia.com, всички жизнени функции са ОК, на първо четене. В Google съм повече от добре по редица материали. Не знам какво да кажа…

    В мен се налага извода, че изходящите ми линкове са повечко, и вероятно ще предприема мерки. Също така, ще обмисля тройните схеми A линква към B, B към C, C към A. Досега работех на изцяло реципрочен принцип (A към B и B към A) и никога не ме беше подвеждал.

    7

    Веселин Тодоров 31.12.08 в 17:12

    При мен всичко е нормално. По които проекти съм работил за покачване – покачили са се, къде с 1 къде с 2, другите са запазили. Единствено един сайт е отнесъл някакво наказание, но още го мъдря какво толкова не му е харесал Г.

    На личната ми страница имам покачване от 3 на 4 на домейна, а няколко подстраници + блога (който в момента не функционира) са получили 3ки, но промяна в серп няма, което е по-лошото, но здраве да е. Предстои ми смяна на домейна, което малко ме притеснява, но да се надяваме че съм си научил урока за редиректа :)

    8

    Димитър Николов 31.12.08 в 17:12

    И при мен има спад на Google PR в Креативен.ком – от PR4 спадна на PR3.

    Погледнато от добрата страна на нещата, Google ни напомниха (на блогърите) да наблегнем на оптимизацията за търсачки през новата 2024 година.

    Поздрави,
    Димитър Николов

    9

    Тодор Христов 31.12.08 в 17:12

    Димитър, така е. Лично аз не съм свалял очи от оптимизацията от много време, но очевидно трябва да преразгледам практиката си на оптимизиране.

    Между другото, през последно време чета за промени в алгоритмите на Google, така че в момента говоря изключително на сляпо. Първо на ръка, не съм сериозен SEO, от професионална гледна точка, и второ – как да разбера как да се излекувам, ако не знам от какво съм болен?

    10

    Виктор Ваклинов 31.12.08 в 18:12

    Току-що погледнах и за щастие не съм от наказаните – още си е PR3. А просто ми е чудно, дали един потребител, който си направи блог в blogspot или wordpress и няма никакви познания по SEO, може да достигне PR5 или 6 само чрез писане на постове?

    11

    Огнян Младенов 31.12.08 в 18:12

    Определено не ми се чини лечението да е в премахването на изходящи линкове или слагането на nofollow – справка – svejo.net. Като цяло родните сайтове (поне тези които разгледах) са дали назад на този ъпдейт.

    Силно се надявам, догодина да има само поводи за радости :-)

    12

    Тодор Христов 31.12.08 в 18:12

    Виктор, да, ако с тези постове успее да привлече външни линкове от други сайтове/блогове, по натурален път. Тоест, постовете трябва да са на изключително високо ниво, за дълъг период от време.

    Оги, не знам… ти си специалистът, аз не съм, но някъде съм допуснал грешка явно, въпреки, че не разбирам каква е точно.

    13

    Огнян Младенов 31.12.08 в 19:12

    Тошко : Неведоми са алгоритмите Гуглевски :-) Не разбирам защо мислиш, че си допуснал грешка, след като в кажи речи цяла България сайтовете са се върнали на позициите от преди 2-3 ъпдейта.

    Посетителите ти се качват, получаваш все нови и нови линкове, правиш страхотен ресурс … какво чак такова значение има PageRank ? Надявам се не смяташ да започваш да продаваш линкове :-)

    Иначе за външните връзки към постове – чудесно , но те ще вдигат PR на съответните страници и това няма да се отрази особено силно на индексната ти

    14

    Тодор Христов 31.12.08 в 19:12

    Да, отчитам това, че някои БГ блогове са назад, но не всички. А и съм свикнал да търся причините първо в мен, затова така разсъждавам. :-)

    Абе най-важното е трафика. Ще гледам след 5 Януари какво става там и така ще си направя изводите.

    15

    UZUMAKI 31.12.08 в 19:12

    Ех, тоя трафик… Направо е жизнеутвърждаващ.

    16

    Plamen Tomov 01.01.09 в 13:01

    За какво ви е този ПР?

    17

    Тодор Христов 01.01.09 в 13:01

    Пламене, разбирам въпроса ти. Може би си съвсем прав.

    Все пак, аз лично гледам на Google Page Rank все едно като кредитния рейтинг на една фирма/държава. За мен е признак за добро здраве на сайта и ориентир как се развива и накъде върви. Говоря чисто субективно.

    18

    Plamen Tomov 01.01.09 в 14:01

    Аз всъщност съм от малкото хора, които застъпват тезата, че ПР помага на СЕРП. Но ми е чудно за тези, които не вярват в нея, за какво се кахърят толкова. Тези като теб, които гледат на него като на вид кредитен рейтинг – разбирам, но всички останли?

    19

    БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ 02.01.09 в 01:01

    И при мен го има – от 4 на 3. Някакви драстични промени не съм правил и предполагам, че са завишили критериите. Друго обяснение нямам, но дали е 4 или 3 не ме вълнува особено. Честно да си кажа, ако не бяхте писали по въпроса нямаше и да го забележа.

    20

    Технологични новини 02.01.09 в 13:01

    При мен всичко си е запазено само един нов блог има 2 ка, нищо че очаквах повече но това е заради възрастта на проекта

    21

    mybux 02.01.09 в 14:01

    При мен от Google няма подарък още… От Alexa имам някакво мокачване, но то няма значение.

    Поздрави! :)

    22

    Боян Юруков 03.01.09 в 16:01

    И моя е паднал на 4. Лошо.

    23

    Димитър Димитров 03.01.09 в 17:01

    При мен промени почти няма, което е малко гадно, защото бях инвестирал в линкове. Резултатите макар да си стоят, забелязах, че някои от вътрешните страници(по-не важните) имат спад от рода на 3->0. Но като цяло, което е имало си е останало. На базата на други изказвания, чак започвам да се чудя дали да не се радвам след клането на Г.

    24

    Панайот 03.01.09 в 20:01

    Според мен PR не е важен и гугъл го поддържат за да изпълват с емоции живота на SEO спецовете :)
    Примерно нашия сайт hostbulgaria.com е с PR 6, a host.bg са с 7. Но това по никакъв начин не им помага да излизат по-добре в резултатите за никоя от важните думи: хостинг, hosting, домейни…

    Важен според мен е броя на посещенията, които даден сайт получава от Google. Това трябва да се следи всеки месец. PR е за украса само :)

    25

    Георги Фурнаджиев 04.01.09 в 22:01

    Хора, … много се вживявате в това SEO и тоя PR :) Единственото нещо, което се измерва с числа и има значение е възрастта ни :)

    26

    Надя 05.01.09 в 15:01

    Имах PR 3, после чичо Google ме нулира за два ъпдейта – така и не разбрах защо. С последния ъпдейт пак получих 3.

    В периода с нулев PageRank постещенията ми не намаляха, не ме изместиха от първи позиции по ключови думи – нищо. За мен няма значение какъв pagerank имам – важно е съдържанието – който търси качествена информация ще ме намери.

    27

    Виктор Ваклинов 05.01.09 в 21:01

    @Георги
    Добре казано, ама за момента точно тя не ме притеснява ;)

    28

    Георги Фурнаджиев 05.01.09 в 21:01

    @Виктор – че кой говори за притеснение :)

    29

    sonic 11.01.09 в 11:01

    Ма мен google само ми даде… нищо не ми взе :)

    30

    Тодор Христов 11.01.09 в 12:01

    Sonic, виждам PR 0 в този сайт, но е добро начало. Успех!

    31

    Seo Fan 11.01.09 в 19:01

    Понижението на PR е факт в много български сайтове. Аз лично съм тръгнал да търся в следната посока: йерархия на входящите линкове към сайта.
    За да ме разберете: от край време сайтовете в България имаха висок PR.Примерно PR5-6 е бещо нормално за БГ, докато чуждите сайтове трудно достигат подобен резутат. Обяснявам си това явление с това, че в БГ има един затворен кръг от около 1000 сайта, който си обменя взаимно PR.

    Ще дам пример: силни сайтове като Dir.bg линкват към някой друг сайт, той към трети, като пренася силния PR. Логично беше за 2-3 години почти всички сайтове в БГ да имат много висок РR. Прекалено малък е кръгът на БГ сайтовете и той бързо се затваря, т.е. PR се пренася с голяма скорост. Получава се и голяма реципрочност. Дори реципрочност на второ ниво: 1 към 2 и 2 към 3, но 3 линква към 1 и следователно ликът от 1 към 2 е обезценен.

    PR става все по-стриктен. Предполагам, че напоследък се следи йерархията на линковете до 9-то коляно. Т.е. линкове от БГ сайтове се обезценяват, тъй като в крайна сметка всеки има линк от едни и същи сайтове.

    Доказателство: новинарските портали, които се четат и цитират от чужди медии дръпнаха напред след този ъпдейт. Ако не се лъжа actualno.com качи.

    Моят съвет: събирайте линкове от сайтове, които са извън кръга на познатите ни БГ сайтове. Много вероятно и хостингът да влияе. Намере си линкове в блогове и форуми на българи в чужбина. Проверете за реципрочност на линковете. Последното ще бъде фатално за вашия PR в следващите ъпдейти.

    Всичко това са прогнози и догадки, не мога да твърдя че съм прав, вие преценете.

    32

    Тодор Христов 11.01.09 в 19:01

    SEO Fan, благодаря ти за този подробен и аналитичен коментар!

    33

    Павел 09.01.10 в 18:01

    От този PR Update и аз не съм много доволен! Гуги е станал много лош

    :) дано новата 2024 г. се вразуми

    34

    Живко 19.07.10 в 17:07

    Коментарът на Seo fan наистина има логика и смятам, че е доста добър ;)
    Поздрави

    35

    Интериорни Врати 11.08.10 в 03:08

    Моите наблюдения са, че PR и това дали ще излизаш на челни позиции в Гоог не са тплкова свързани, както беше преди …..

    36

    michael 03.09.10 в 19:09

    На мен PR-а ми си седи 4 от 2 години

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.