Статия #100 в Svejo.net

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 09.11.2008





    Днес публикувах моята статия #100 в Svejo.net. Цифрата е кръгла и заслужава да се отбележи, а въпросната статия е съвсем кратка – за Дейл Карнеги и безплатната мини е-книга с неговите златни принципи на успеха.

    svejo.net svejo статия

    Статистика на активността ми в Svejo.net

    Както се вижда от статистиката, към днешна дата в Svejo.net регистрирам:

    • 100 публикувани статии (те са повече, публикувани и от други хора, но 100 са поместени лично от мен)
    • 88 статии, превърнали се в “свежи” и 12 статии, останали “зелени” :-(
    • 786 гласувани статии
    • 40 приятели
    • Карма – 87% :-)

    Като един от най-първите потребители на Svejo и като човек с може би първото ревю на тази социална мрежа, когато още никой не беше чувал за нея, няма как да не съм доволен от тази статистика.

    Но тук искам да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на хората, които гласуваха за тези 100 статии, без които щеше да е невъзможно да успея да популяризирам един или друг материал, било от блога за блогове или от блога за мениджмънт и бизнес или блога за работа. Без всякакво съмнение, те са най-важната причина и за тази нелоша карма (ако изобщо тя има някакво значение) от 87% – благодаря ви!!

    Няма да изреждам поименно имена, за да не пропусна някого, но хората, на които благодаря си знаят кои са. Повечето от тях четат този блог регулярно и искам да знаят, че оценявам помощта им!

    През последната година Svejo.net се превърна в източник на солиден, много висок трафик към многобройни български блогове и сайтове. За някои блогове това всъщност е най-големият, може би единствен източник на безплатен трафик.

    При мен това не е точно така и в блог-практиката си винаги съм се опитвал да бъда независим от всякакви външни източници, различни от Google, като Svejo.net, Блогосфера (където вече не фигурираме с колегите от NovaVizia.com) и други уеб-проекти. Мотивите ми винаги са били, че един блог е силен, когато може да се разпорежда самостоятелно със съдбата си и да не позволява да става заложник на един или друг външен източник на трафик, тъй като това е свързано с известни ограничения на мисленето и действията.

    Разбира се, Google прави изключение – той едва ли може да бъде игнориран лесно. Дори Джон Чоу не може без Google, колкото и да се прави, че не е така. ;-)

    В случая със Svejo, практиката ми не е да поставям абсолютно всички статии там. Както виждате, публикувал съм само 100, а вероятно съм можел да добавя и още 1000. Но според мен, социалните медии от ранга на Svejo следва да се използват за популяризиране само на по-доброто (или най-доброто) съдържание, не на всякакво съдържание.

    Разбира се, животът ми дава много повече примери за обратното, но това е мое лично убеждение и смятам, че постъпвам правилно.

    Ще продължавам да помествам периодично в Svejo.net някои от материалите, които аз, колегите ми или външни автори публикуват в някой от блоговете под мой контрол. Ще видим какво ще показва статистиката на кармата при статия #200 в този сайт, дано успея да запазя високия процент. :-) Това, разбира се, зависи най-вече от читателите и няма какво да се залъгваме – от уеб-приятелите, още повече, че аз не ползвам Svejo бутон от много време насам, поне засега.

    Радостно е, че от Svejo.net се вслушват в гласовете на потребителите и че напоследък забелязвам много по-малко спам в тази социална мрежа. Разбира се, голотиите и скандалите продължават да обират най-високия трафик там, но който за каквото е учил…

    Още веднъж – благодаря на всички, които до този момент са ме подкрепяли в Svejo!

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 10 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Манол Трендафилов 10.11.08 в 02:11

    Добра стратегия си измислил която е и работеща, аз добавям всичко, което напиша. Разбира се, маловажни статии не съм пускал.
    А си направих една ретроспекция с твоето ревю в нова визия за свежо.нет, още помня портокалът, който беше в големият хедър на свежо.нет :)

    2

    Марти 10.11.08 в 10:11

    Браво Тодоре, мислех че speeva и аз имаме най-високата карма, но ти ме удари в земята с тия 16 процента отгоре!

    За жалост не мога да споделя мнението ти, че спамът е намалял, да се надяваме че и това ще стане в един светъл ден.

    Подкпрепям мнението ти, че един блог трябва да има различни източници на трафик, а и на приходи, за да не се окаже заложник на един или друг фактор.

    Пожелавам ти статия 200 да те завари с карма 90% както и това да е в рамките на календарната година ;)

    Поздрави,

    Марто

    3

    Longanlon 10.11.08 в 11:11

    що нямаш фенове :)

    4

    Тодор Христов 10.11.08 в 11:11

    Манол, да, портокала беше първия им хедър, малко с по-лимонов цвят някак си…

    Марти, благодаря! :-) Ще видим какво ще стане.

    Longanlon – защото на всички, които са ми били фенове, и аз съм станал фен и така автоматично са се превърнали в “Приятели”.

    5

    Иво Иванов 10.11.08 в 12:11

    87% процента е страхотен резултат! Каква беше причината да махнеш svejo бутоните от сайта?

    6

    Тодор Христов 10.11.08 в 12:11

    Иво, не мога да им намеря място. :-) Не знам дали звучи сериозно, но е така – в долната част на статиите имам важна информация, свързана с абонамент за RSS, някъде имам и етикети (тагове) и не успях да намеря място на бутона, така че да ми харесва как стои.

    7

    Уеб дизайнер блогва 10.11.08 в 19:11

    Честито за 100-те статии и дано скоро да станат 200 :)

    За Svejo бутона и аз съм на мнение, че трябва да се направи с php кодче, човек да му намира място където иска на страницата, понеже тая опция последно като видях липсваше, а може да се намери в повечето плъгини за WP.

    8

    Иво Иванов 10.11.08 в 20:11

    Mоже да интегрираш бутона до заглавието в горната дясна част на статията.
    пример

    @Mishef какъв е проблема javascript-a да се вмъкне ръчно в уордпрес темата? Не виждам смисъл от php…

    9

    Уеб дизайнер блогва 11.11.08 в 15:11

    Ти виждал ли си как реже от текста, ако се вмъква в горна дясна/горна лява част на текста. И смисъла е в улеснението :)

    10

    netsurfer 13.11.08 в 15:11

    Честито, карматата ти е уникална, всяка статия става свежа, браво и продължавай така за напред :)

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.