Двете най-важни правила, които ще изковат успеха на вашия блог

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 27.08.2008

  Кои са най-важните правила за блог-успех?!?!

  Искаше ми се да знаех отговора на този въпрос, когато започвах дейността си на блогър през 2024г. с блог (всъщност, в началото беше по-скоро сайт с блогови функции) на български език, за да се придържам към система от простички, но важни стъпки, които да ме изведат по-лесно до успеха, без прекалено много грешки и изгубено време.

  Днес искам да поговорим именно за това – за двете най-важни правила за блог-успех, без които всеки един блог няма да е максимално успешен, при равни други условия. Тези две правила са отдавна известни на успешните блогъри, те ги прилагат с постоянство и това им носи завидни резултати.

  Но преди това – какво изобщо е “блог-успех”?

  За всеки блогър е различно. За някои това може да означава да привлича възможно повече читатели в блога си, за други – да печели повече пари от реклама с блога си, за трети – да продава продукти и услуги, за четвърти – просто да се радва на читателските коментари и любов…

  Независимо от дефинициите и метриките за “блог-успех”, едно е сигурно – всеки блог има нужда от две основни, може би най-важни условия, за да успява (да бъде четен, коментиран, печеливш или др.)

  А тези две най-важни условия са:

  • Блогът да предлага стойностно съдържание.
  • Блогът да привлича линкове от други блогове и сайтове + да извършва дейности по SEO.

  1. Стойностно съдържание

  По първото правило – предлагането на стойностно съдържание, е важно да се спомене, че “стойност” е субективна величина, тя е функция от възприятията на читателите и е с различна тежест в очите на всеки един отделен читател.

  Не за всички читатели съдържанието на един блог ще е стойностно, но за колкото повече от тях това е така – толкова по-добре за блога и блогърът, който го развива, особено, ако именно това са хората, до които блогърът желае да достигне с блога си.

  Едно съдържание може да е стойностно без значение какъв е блогът, който го предлага – личен блог, тематичен блог или корпоративен блог.

  2. Линкове + SEO

  По второто правило – привличането на линкове + SEO дейности, трябва да се знае, че за разлика от стойностното съдържание, за което изяснихме, че е субективно, тук става дума за съвсем обективни неща и за съзнателни действия, ако щете за сухи цифри и сметки.

  Например, става дума за количество и качество на обратните (входящите) линкове, брой и качество на дълбоките линкове, оптимизиране на дължина и структура на заглавия на статии, гъстота на ключовите думи в текста, линкове по подходящи ключови думи, структура на линковете в блога, вътрешно интерлинкване и т.н.

  Блог матрицата на (не)успеха

  В крайна сметка, получава се следната блог-матрица, в един от сегментите на която попада всеки блог (блогър):

  блог матрица успех

  Нека видим по-подробно какво се “случва” с всеки от четирите типа блогъри и техните блогове, в зависимост от това доколко се придържат към двете основни правила за блог-успех:

  1. Блогъри – глупаци

  Това са блогърите, които не предлагат стойностно в очите на своите читатели съдържание, нито полагат усилия по привличане на линкове към своите страници и/или SEO дейности, т.е. дейности за оптимизиране на страниците си за Google.

  В резултат, блогърите-глупаци пишат в своите блогове, но написаното не достига до голяма аудитория, а дори и малцината читатели, които попадат на страниците на тези блогове, не ги намират за стойностни и ги напускат с идеята да не се връщат отново на страниците им. Това са блогове, които не струват.

  Много от тези блогъри-глупаци всъщност са умни хора извън блогосферата! Но ако искат да се сдобият с блог-успех (читатели, популярност, авторитет, пари или др.) следва да обърнат внимание на двете най-важни правила – да създават стойностно съдържание и да полагат грижи за генериране на входящи линкове, както и SEO дейности.

  В противен случай, тези блогъри просто ще пропускат златни възможности, ще пилеят ценно време и енергия, както и ще трупат негативни емоции, терзаейки се вътрешно, че блогът им е неуспешен.

  2. Блогъри-наивници

  Блогърите-наивници, или “мечтатели”, както също могат да бъдат определени, са онези хора в блогосферата, които умеят да създават стойностно в очите на читателите съдържание, но не полагат никакви усилия по линкбилдинг и SEO.

  Част от тези блогъри наивно смятат, че ако съдържанието, което предлагат е стойностно, то ще бъде по естествен път ликнвано от други блогове и по този начин блогът ще се сдобива с нови и нови читатели и ще постига по-успешно целите си. Суровата практика в България например показва, че това не е така. Няма да бъдат линквани толкова охотно, дори и в Wikipedia!

  Друга част от блогърите-наивници пък изобщо не се замислят за важността на линкбилдинга и SEO и съвсем логично не полагат усилия да се научат на основните, базисни техники в това отношение. Работата е там обаче, че линковете и останалите SEO дейности играят критична роля в блогосферата и тепърва ще имат все по-важно значение, с увеличаване броя на блоговете у нас.

  Ето как, разчитайки само на стойностното съдържание, блогърите-наивници пропиляват златни шансове да увеличат читателите си и/или коментарите и/или броя на RSS абонатите и/или броя на спечелените пари в края на месеца от блоговете си и т.н. и т.н.

  3. SEO Зомбита

  SEO Зомбита са онези блогъри, които са вманиачени в темата за оптимизация за търсачки и по-голямата (при някои единствената) част от тяхната блог дейност преминава в търсене на начини за допълнително оптимизиране на един или друг техен блог-проект – регистрация в директории, откриване на сайтове, които дават възможност за поставяне на реален “do-follow” линк, активност във форуми с линкове в подписите, максимална on-page оптимизация, активна употреба на социалните медии и мрежи и т.н.

  Всички тези, а и много други техники за SEO са без всякакво съмнение важни, тъй като те спомагат за по-доброто индексиране в Google на една или друга страница от блога, но за жалост, SEO Зомбитата залитат в другата крайност – те не създават стойностно в очите на читателите съдържание.

  Неоспорим факт е, че по света стотици хиляди хора изкарват прехраната си, ползвайки активно всевъзможни SEO техники. В България обаче, с блогове на български език, да се залага единствено на това е груба грешка. Българският пазар е твърде тесен, за да позволява добри приходи от блог или някакви други ползи на блоговете, които разчитат единствено на SEO.

  Силната страна на SEO Зомбитата е, че познават тънкостите на Google по-добре от предишните две групи блогъри, затова и нерядко имат предимство пред тях в генерирането на безплатен интернет трафик.

  Трагедията на SEO Зомбитата е, че често пъти те са специалисти само в сферата на SEO, и именно това им пречи да създават истински стойностно и уникално съдържание.

  Това отблъсква читателите, не ги привлича.

  Специално в България, предвид тесния пазар, трудностите на нишовите блогове да генерират висока посещаемост и липсата на големи възможности за монетизация, една подобна липса на стойностно и уникално съдържание и слепият фокус единствено към количество на статиите и злоупотреби със социалните мрежи е път без изход – вярвам в това.

  4. Умните блогъри

  Като във всяка друга човешка дейност, и в блоговете ще има хора, които успяват, и такива, които не успяват, при равни други условия. Тези, които ще успяват са т.нар. “умни блогъри”, а много други блогове просто ще умрат.

  Умните блогъри умеят да създават качествено, стойностно съдържание. Това личи по различни неща – по популярността на блога, по броя на читателите му, по броя на коментарите, по броя на RSS абонатите, по отзивите за блога, по броя на линковете в чуждите блогроли и т.н.

  Умните блогъри също така са на “ти” по отношение на линкбилдинг и SEO процесите. Не е задължително да са експерти в тази област (макар че често пъти са!), но най-малкото познават и регулярно се осведомяват за основните принципи и правила на SEO, които им помагат в развитието на техните блогове и постигането на целите, които са си поставили.

  Умните блогъри притежават силно конкурентно предимство – своята компетентност като автори и техническата си грамотност да се конкурират с чистите SEO Зомбита. Фокусът на умните блогъри е поравно разпределен между тези две дейности и те знаят, че ще си помагат в значителна степен, ако се придържат балансирано както към едното, така и към другото правило за блог-успех.

  Ето как, умните блогъри пишат добри заглавия на статии, компетентни са да разглеждат една тема от много ъгли, ползват активно голям брой външни източници и ресурси, четат много, разбират как работят социалните мрежи, стремят се да поддържат на високо ниво както професионалната си компетентност и езикова култура, така и техническата си блог-култура.

  Това са все характеристики на един умен блогър, или най-малкото на блогър, който иска да избяга от поведението си на типичен “Блог-наивник” или “SEO Зомби”. Това изисква повече време, но дава и подобаваща отплата.

  Ще познаете умните блогъри и по това, че те се отличават с постоянство и регулярност в писането. Умният блогър знае защо блогва, дори когато поддържа личен блог. Той няма да се откаже лесно, още на първия месец, а напротив – в блогосферата е, за да остави следа. Както и да постига резултати и удовлетворява свои потребности.

  В резюме

  Това бяха двете основни правила за блог-успех – стойностното съдържание и линкове+SEO. Личният ми опит с няколко български блога показва, че правилното съчетаване на тези правила може да носи неочаквано добри резултати, и обратното – игнорирането им не води до успех.

  Като лична моя грешка отчитам факта, че повече от една година като блогър аз тотално игнорирах правилото да се грижа за on-page и off-page SEO. Залагах наивно единствено на статиите, но се оказа, че това не е достатъчно. Наложи се да предприема по-различен блог-подход (сравнено с блог-стандартите в България към днешна дата) и поне засега съм удовлетворен от резултатите. Не твърдя, че вече съм станал “умен” блогър – уча се в движение и ми предстои да правя това още много време.

  Както казах и в началото на статията си, тези правила са добре известни на успешните блогъри и те ги прилагат с удивителна лекота. И въпреки голямият брой материали по сходни теми, е изумителен броят на блогърите, които не ги прилагат и по този начин пропускат добри възможности за по-осезаемо присъствие в блогосферата.

  Как мислите, това и вашите правила ли са?

  Или, може би вие имате други, по-различни правила за блог-успех, които бихте искали да споделите?

  Пълно признание: Реших с този материал да участвам в инициативата на Дарън Роуз за групов проект по писане на статии. За мен това е първо участие и още една малка крачка към стремежа ми да стана по-добър блогър.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 5 trackbacks }

  Убийствени заглавия
  08.29.08 at 15:08
  SEO на достъпен език
  08.30.08 at 12:08
  Results from the Killer Titles Group Writing Project } Group Writing Projects
  09.01.08 at 10:09
  10 добри блог неща
  09.04.08 at 23:09
  Негативното гласуване в Svejo.net
  09.16.08 at 10:09

  { 16 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Атанас Янев 27.08.08 в 17:08

  И сега гледай какво ще се случи с техноратито … :P

  2

  Тодор Христов 27.08.08 в 17:08

  Още не съм пуснал заявката, но обещавам да проверявам. :-)

  3

  Калоян К. Цветков 27.08.08 в 17:08

  Това с блог-матрицата на (не)успеха е интересно, но коментарите по четирите вида блогъри е малко краен. Да не коментирам аз в кой сегмент се виждам, обаче някои от обощенията са прекалени. Например Веселин, Про-то и Ирина (и сигурно още много други) не ползват пермалинкове — може ли тогава да ги сложим в групата на “Блог Наивниците” ? Просто SEO-то е на втори план, или въобще го няма в картинката. Примерно Иван Стамболов, който въпреки че е имал неблагоразумието да използва Блог.бг, едва ли се замисля за това колко зле откъм SEO е Блог.бг ;)

  4

  Тодор Христов 27.08.08 в 17:08

  Само заради едни пермалинкове – едва ли. Аз говоря за общата картина.

  5

  Bloodymirova 27.08.08 в 18:08

  Интересна статия, а и доста онагледена. Мисля си обаче, че за така наречените ‘блогъри-наивници’ не е чак толкова важно колко хора ги четат. Това не би трябвало да ги кара да се чувстват по-неуспели. Иначе нещата преминават в един такъв ‘popularity contest’, от който често страда и съдържанието.

  6

  Тодор Христов 27.08.08 в 19:08

  А нима има дори и един блогър, който не иска да го четат?! :-)

  7

  Майк Рам 27.08.08 в 19:08

  Много добър анализ! Лошото е, че още съм далеч от категорията на “умните” блогъри и по-скоро се причислявам към “наивните”. Според мен, тези, които не предлагат качествено съдържание, са обречени на неуспех, каквито и SEO техники да прилагат. В този смисъл, “наивниците” като мен може би имат шанс да “поумнеят”, ако научим правилните SEO хватки и започнем да ги прилагаме редовно.

  8

  Manol Trendafilov 27.08.08 в 21:08

  Браво Тодоре, успех със Проблогър, доста добър анализ си направил.
  Аз се квалифицирам като умен блогър с мързеливи навици и нерегулярно писане в блога :) Но не обичам да си пълня блога с безсмислени статии, а само с качествени
  P.S. Скоро и аз може да участвам в състезанието на Problogger :)
  P.S.2 И има ли кой да ги чете като не са англоезични ?

  9

  Тодор Христов 27.08.08 в 21:08

  Да, ако се ползва Google Translate, примерно. :-) Иначе – едва ли.

  Инициативата на Дарън Роуз не е състезание, това е чисто групов проект за писане. Ще се изтегли една награда, но едва ли някой участва заради нея.

  Атанас Янев има опит в предишно издание.

  10

  zory 27.08.08 в 22:08

  Правилата, които си споменал в тази статия дават резултат. Особено писането на качествени текстове!!!Обаче, техническата част на блогването и SEO-то много ме изнервят, а за линкбилдинга не ми е ясно точно какви резултати дава. Старая се заглавията в блога ми да са описателни и да поставям ключови думи в тях, но се стремя и да са подканващи към прочит. До тук се изчерпва моя SEO напън;)

  11

  Тодор Христов 27.08.08 в 22:08

  Зорница, ето преведеното на български език SEO ръководство на Аарън Уол.

  В статията по-горе има много линкове. Една част от тях насочват към материали със SEO значение, също. Изследвай всички тези линкове и съм сигурен, че незабавно ще почерпиш нови идеи.

  12

  Манол Трендафилов 27.08.08 в 22:08

  Да де, проект по групово писане, наградата е лого на стойност $2000 ;)
  @zory Самият wordpress.com и блога ти е оптимизиран достатъчно, но може да контактуваш с други блогъри и да ги цитираш, по този начин ще привлечеш вниманието им и може да получиш линк от тях ;) Повече за SEO може да видиш като цъкнеш на името ми

  13

  nickname778 29.08.08 в 10:08

  Благодаря, имах нужда ми се покаже с графика и точно описание, че съм блогър глупак :)

  14

  Тодор Христов 29.08.08 в 10:08

  Силно се надявам, че никой не се засяга от използваните определения – те не са насочени към когото и да е било конкретно и не бива да се тълкуват в прекия смисъл на думата.

  Не съм имал за цел някой да се почувства глупав или още повече – зомби… :-) Но исках с помощта на ярки, силни определения да илюстрирам идеята си и дано всеки си направи извод.

  15

  Радо Петров 03.01.09 в 01:01

  Много интересна статия, вярвам, че ще ми бъде от полза.
  Аз самият, като всеки начинаещ блогър, понякога се чудя, какво трябва да направя, за да направя блога си посещаван.

  16

  Уеб дизайн блог 19.08.10 в 14:08

  Аз май съм посредата на SEO зомби и умен блогър :D

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.