41 причини защо блогът ви не струва

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 15.10.2007

  blog-mistakes.jpg

  Днес с голямо удоволствие и респект прочетох материала 41 Reasons Why Your Blog Probably Sucks на Raj Dash, публикуван в Performancing.com.

  И тъй като материалът е под Creative Commons 2.5 лиценз, позволяващ създаването на дериватни продукти, позволявам си да ви запозная с него тук, на български език.

  И така… (пригответе се!)

  41 причини защо блогът ви не струва

  В началото, този списък започна с 22 често срещани грешки, които новаците-блогъри допускат. Докато съставях списъка обаче, си спомних за други грешки, които съм допускал.

  Разбира се, нито един блогър не допуска всички тези грешки едновременно, но списъкът ми е предназначен за онези от вас, които все още налагат името си в блогосферата, за да ви напомни, че не сте сами.

  Грешки в дизайна, платформата, архитектурата, хостинга

  1. Липса на уникален Header

  Да разполагате със специфичен, уникален Header в блога си подпомага бранда ви, дори ако Header изображението е семпло. Да нямате уникален Header прави страниците ви да изглеждат не достатъчно атрактивни, а блогът ви – по-трудно запомнящ се.

  2. Избор на неудачна блог платформа

  Важно е да изберете правилната блог платформа. Това твърдение вероятно ще се оспори бурно, но аз вярвам, че най-добрата платформа за блог е WordPress. Това е готова за незабавна употреба платформа, разполага буквално с хиляди безплатни теми (дизайни), стотици плъгини и е достъпна за автоматично инсталиране при повечето хостинг планове.

  3. Лошо блендиране на рекламите

  Виждал съм примери за таргетирани блогове в ниши с висок CPC, които получават по 3000 разгледани страници дневно и в същото време не носят висок процент на кликаемост върху рекламите. Особено, ако рекламите по страницата са лошо разположени и/или не са блендирани цветово в темата (дизайна) на блога.

  (Моля, отчетете също факта, че в някои рекламни програми голямото количество импресии на страници и ниска кликаемост намалява CPC на тези реклами и по другите ви блогове – ако имате такива).

  4. Лош хостинг

  Доброто съдържание и лошият хостинг няма да ви донесе добри резултати, ако искате да сте успешен блогър. Спомнете си за Digg ефекта: ако някой иска да публикува съдържанието ви в популярна социална мрежа и статията ви стане популярна, вашият блог ще рухне, ако хостингът ви не става за нищо.

  5. Използване на наистина лоша тема (дизайн)

  Красотата е относително понятие, но съществуват и някои наистина лоши блог теми. Да разполагате с добра тема ще има психологически ефект върху читателите ви и ще подобри качеството на блога ви – най-малко по отношение на начина, по който посетителите го възприемат.

  6. Претрупани теми (дизайни)

  Поддържайте блог темата си поне полу-привлекателна и достатъчно непретрупана, за да е лесно в нея да се откриват разни неща – като например бутоните за RSS абонамент.

  7. Липса на акцент към най-доброто съдържание в блога

  Правете всичко възможно да откроите най-добрите си статии, в т.ч. чрез плъгини, които показват най-популярните ви материали, тези с най-много коментари, линкове към тематично сходни статии, списъци с последните статии и т.н.

  Разбира се, дизайнът не е всичко. Вероятно сте чували фразата “Съдържанието е най-важно”…

  Съдържание + График

  8. Твърде много лични теми

  Освен, ако във всяка ваша история няма някакъв поучителен урок, не пишете такива статии. Джон Чоу прави ревюта на ресторанти в блога си, в който иначе става дума за това как да се правят пари онлайн, но на вас подобна практика няма да ви се размине.

  Ако искате да развивате блог за млечни продукти – ОК, но не очаквайте да правите пари с него. Ако искате да дискутирате лични теми, структурирайте статиите си като уроци, както прави Стив Павлина.

  9. Липса на тематичен фокус

  Дори и ако премахнете личните си истории от блога си, фокусирали ли сте се върху конкретна тема? За какво става дума в блога ви всъщност? Липсата на фокус обърква читателите и с нищо не помага на класирането в търсачките.

  10. Липса на ключови думи

  Става дума за липсата на подходящи ключови думи в заглавието и първия абзац на текста, липсата на вариации и синоними в останалата част на статията.

  Много начинаещи блогъри също така започват първия абзац на статиите си като отделно изречение, но без ключова дума или фраза в него. Това не е умен ход спрямо RSS абонатите, на които се предоставя частичен RSS фийд и може да ви доведе до загуба на абонати (ако изобщо имате такива, в резултат на лошите въвеждащи абзаци).

  11. Липса на линкове вън от блога

  Не го правете. Линквайте навън към други блогове, давайте голямо количество линкове от вас към останалите и бъдете релевантни с anchor текста и изобщо към кого линквате.

  12. Липса на дълбоки линкове (deep links)

  Ако използвате пълен RSS фийд, оглеждайте се за крадци на съдържание. Знаете, че те са някъде там и че понякога могат да грабнат съдържанието ви минути след като сте го публикували и сте пингнали блог директориите с новата си статия.

  Дълбоките линкове във всички ваши статии най-малкото ще ви даде доказателства, че вие сте законният собственик на съдържанието си – ако се стигне до там.

  13. Нередовно публикуване

  Съществуват две основни причини защо да не се публикува регулярно е “лошо”.

  Едната причина е, че читателите загубват търпение, ако не виждат някакъв график и последователност в публикациите ви (не всички използват RSS).

  Втората причина е, че паяците на търсещите машини често индексират страниците ви с честотата, с която публикувате. Колкото повече публикувате, толкова по-често ще бъдете индексирани, което увеличава шансовете за трафик от търсачките (отбележете си, че в някои ниши, като например “политика”, ще се нуждате еот 10-20 публикации дневно, за да бъдете забелязани).

  В краен случай, ако не можете да публикувате регулярно, създайте си трайно установен график за публикации, който да е известен на най-лоялните ви читатели.

  14. Блогване за блогове

  Повярвайте ми, няма да направите никакви пари от това. Не и ако не знаете неща, които другите блогъри не знаят. В този случай най-вероятно няма да сте начинаещ блогър.

  Дори г-н Проблогър Дарън Роуз заяви, че с Problogger.net печели по-малко, отколкото от другите си блогове. (Макар, че това бе казано в края на 2024г., нещата може и да са се променили от тогава.)

  15. Блогване заради самите пари

  Разбира се, повечето от нас, блогърите искаме да блогваме професионално и да печелимот това. Но не блогвайте само заради парите.

  16. Рециклирано съдържание

  ОК, вероятно всички ние правим това, когато започваме. Това е нормално, но не е добре в дългосрочен период, особено, ако не добавяме ниакква стойност към дискусията.

  Трябва да предоставяте свежа информация, което изисква страст, която пък е гориво за мотивацията ви (или обратното?)

  17. Слаби заглавия

  Отделяйте време, за да съставяте по-силни заглавия на материалите си.

  18. Игнориране на линкбайт-а

  Списъците с полезни ресурси са полезни сами по себе си както за читателите, така и за генерирането на входящи линкове. Линкбайт може да се прави в почти всяка ниша.

  19. Слаб линкбайт

  Да се състави просто един списък с ресурси не прави статията достатъчно пригодна за линкбайт. Линкбайтът, по дефиниция, изисква да бъдат включени други блогъри/уебмастъри, които да линкнат обратно (всеки по свои си причини).

  Един от начините да сторите това е да се обменят линкове към тематично свързани статии в списъка ви. Един списък без външни линкове си остава просто списък.

  20. Слаб линкбайт 2

  Ако използвате подхода “Топ X начина да…” за заглавие, но не номерирате нещата в списъка, много читатели ще се почувстват измамени. Не карайте читателите си да броят.

  По същия начин, не казвайте “Топ X”, без да включите X неща в списъка. Или поне линкове към статии, в които се дава това, което е обещано в заглавието.

  21. Лоша граматика и правопис

  Може и да не сте супер-експерт в граматиката, но доближаването до професионализма в блогването изисква да спазвате граматическите правила. Това ще е полезно за вашата блог кариера.

  22. Стартиране на прекалено много блогове едновременно

  Дори и да работите 12-15 часа всеки ден от седмицата, няма да можете да поддържате качествено съдържание в една дузина (или нагоре) блогове. Няма да успеете дори и ако тотално загърбите всякакви ваши социални ангажименти.

  И в крайна сметка, наистина ли искате да захвърлите живота си и да го замените със седене на стол пред компютъра, ден и нощ? Съществуват много по-структурирани начини да се започне изграждането на блог империя.

  23. Експерт по всичко

  И така, вие сте експерт по всичко и разбирате от много неща. Добре. Ако искате да блогването за всичко, от което разбирате, използвайте различно име. Или започнете всеки блог поотделно и го изграждайте постепенно, след което наемете автори да продължат писането на материали за блога.

  Просто не можете да блогвате за прекалено много теми по качественначин – особено, ако планирате линкбайт.

  24. Недостатъчно разнообразие

  Читателите харесват разнообразието в статиите. Проучете какви са различните видове статии, които можете да пишете още в етапа на навлизането ви в нишата.

  25. Нереревантни линкове

  Да линквате към несвързани по темата на блога ви сайтове от блогрола или навинагцията или статиите ви като цяло е лоша идея. И не само защото Google казва така. Релевантните линкове подобряват преживяването на читателя ви, докато се намира във вашия блог.

  Умения + Планиране

  26. Липса на дългосрочен план

  Издателите на печатни издания често са наясно какви теми ще отразяват дори за една година напред. Календарът на тези редактори е ориентиран към далечното бъдеще.

  Подобен подход ще ви позволи да изготвите план за увеличаване на посетителите, изграждане на линкове и т.н.

  27. Липса на подходящо обучение

  С блога си, вие се изправяте срещу много други блогъри – някои добри, други отлични. Знаете ли какво трябва да правите, за да заемете своето достойно място в блогосферата? Притежавате ли тези умения и необходимото обучение? Носите ли в себе си страстта?

  28. Липса на страст

  Да изберете тема за блог, в която нямате реален интерес е грешка поради две причини.

  Най-напред, вие мамите читателите си. Второ, мамите себе си.

  Ето защо, не си отказвайте да пишете по тема, която истински ви харесва. Ако нищо не ви идва наум като тема, помислете обстойно още веднъж. Или, може би просто не трябва да блогвате.

  Страстта и удоволствието от темата на блога мотивира да дадете най-доброто от себе си и води до успешни блогове.

  29. Схващането, че доходите от блог са пасивни

  Някои аспекти на монетизацията на блогове са пасивни, но въпреки това ще ви се наложи да вложите усилия, за да стигнете до този етап от развитие на блога си.

  Оптимизация + Анализ

  30. Неприятелски URL

  Запитайте се как искате да изглеждат линковете ви: mysite.com/?p=123 или mysite.com/new-story? Променете пермалинковете към нещо добро както за читателите ви, така и за търсещите машини.

  31. Лоша структура на директориите

  Не поставяйте блога си в друга директория, различна от основния ви домейн, освен ако това наистина не се налага.

  Докато сме на тази тема, въпреки че въпросът е спорен, не използвайте дати в URL. Датите са излишни и много алгоритми на търсещите машини дават на URL с повече фрагменти по-ниска стойност.

  Например, mysite.com/new-story е по-добре от mysite.com/blog/2007/10/09/new-story.

  32. Проблеми с каноничността

  Проблемите с каноничността на URL се появяват тогава, когато една страница може да бъде открита на няколко различни URL. Това може да се изразява в разлика от наклонена чертичка (mysite.com/), със и без www (www.mysite.com/) или друго име на основния файл на блога (mysite.com/).

  Крайният резултат от всичко това е, че можете да получавате беклинкове към на пръв поглед една и съща страница, но в различните й URL вариации. Това дава отражение на начина, по който ще се определя вашия Page Rank от търсещите машини.

  За да разрешите този проблем, следва да направите редирект на всички възможни вариации към един единствен URL.

  Това обикновено се прави чрез 301 редирект в .htaccess или понякога чрез плъгини към блог платформата, която ползвате.

  Ако този въпрос ви изглежда прекалено сложен технически, помолете някой приятел да ви помогне.

  33. Липса на анализ на поведението на потребителите

  Използвайте PMetrics, Google или каквото друго пожелаете, но на всяка цена анализирайте поведението и трендовете в поведението на посетителите на блога ви. Това включва да правите проверка по какви ключови думи ви откриват, след това съставяне на още статии, които да отговарят на тези ключови думи, за да ви откриват още по-лесно търсачките и т.н.

  Само внимавайте да не станете зависими от навика си да проверявате ежедневните си статистически данни. Наблюдавайте, целете се дългосрочно с блога си и анализирайте трендовете в дългосрочен план.

  34. Игнориране на външни, но важни фактори

  Съществуват някои аспекти на блогосферата, за които нищо не можете да направите. Съществуват и такива външни фактори, за които можете да направите нещо. Бъдете нащрек за услуги като Technorati и следете дали редовно актуализират т.нар. “блог authority”.

  Промоция + Нетуъркинг

  35. Частичен RSS фийд

  Не всички искат да разглеждат блога ви чрез частичен RSS фийд. Блогърите, които следят много блогове едновременно предпочитат пълен RSS фийд, защото им е по-лесно да сканират съдържанието на една цяла статия с минимален брой кликове и движения на мишката.

  36. Липса на пинг към директориите

  Когато публикувате нова статия, направете така, че блогосферата да узнае за нея. Съществуват няколко различни услуги в тази област, като например Pingomatic и Technorati, които ви позволяват масово пингване към различни блог директории и блог търсещи машини. Това ще увеличи видимостта на блога ви онлайн

  Моля, отбележете си, че най-популярните блогови платформи автоматично пингват Pingomatic, когато публикувате нещо ново – дори ако датата на публикация е утрешна.

  37. Акцентиране само на един вид RSS четец

  Ако използвате RSS фийдове в блога си (а трябва да използвате), не показвайте иконка (бутон) за RSS абонамент само за един вид RSS четец. Ако имате място само за една опция, използвайте нещо като Feedburner (но използвайте фийд редирект, така че да изглежда, че това е фийд от вашия домейн). Улеснете максимално читателите ви да се абонират.

  38. Липса на нетуъркинг

  Трябва да имате онлайн приятели, за да успеете с блога си. Ако сте вълк-единак, посетете семинар за говорене пред публика, срещайте се с повече хора или каквото друго смятате, че ще ви помогне да разширите мрежата си от социални контакти.

  39. Неизползване на социалните медии

  Социалните медии са много важни. Простото писане на добро блог съдържание не е достатъчно. Промотирайте най-добрите си статии в подходящите социални мрежи, които да ви изпращат трафик.

  40. Липса на търпение

  Ако се открили страстта си към определена тема, вероятно вече имате мотивацията да гледате напред в бъдещето. Да се предадете точно вакъв момент няма да ви отведе никъде.

  Доброто писане отнема време и практика. Липсата на търпение понякога води от откровено неудачно поведение.

  41. Открито обиждане на други блогъри

  Блогосферата е много по-малка, отколкото си мислите. да обидиш блогър или да го предизвикаш като цяло е глупава постъпка и най-вероятно ще се обърне срещу вас – вероятно много по-дълго време, отколкото очаквате.

  Това се отнася и за нещата, които хората погрешно интерпретират като обида.

  В резюме за блоговете и грешките

  След като знаете всички тези неща, какво чакате? Започвайте да поправяте блоговете си.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 3 trackbacks }

  Искате блог? | NovaVizia.com - Мениджмънт, бизнес, маркетинг, човешки ресурси
  10.18.07 at 07:10
  Двете най-важни правила за блог-успех
  08.27.08 at 16:08
  Пореден блог или Ексклузивен блог
  12.01.08 at 13:12

  { 3 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Майк Рам 16.10.07 в 14:10

  Много добри съвети! Установявам със задоволство, че по-голямата част от тях ги спазвам. Дано скоро да има и полжителни резултати! :-)

  2

  Тодор Шопов 24.01.11 в 18:01

  Въздишам с облекчение, че повечето от изписаното по-горе е спазено при мен. :)

  3

  Николай Коцев 10.07.12 в 00:07

  Съветите който сте дали за блоговете са наистина много правилни. Според мен в моя не точно блог е спазено повечето от това, което се написали.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  5 − = zero