Топ 100 на българските блогове: Критерии за оценка

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 29.10.2007

  Критериите за оценка, които са използвани в класацията “Топ 100 на българските блогове” на Alabala.org са:

  • Google Page Rank
  • Alexa Rank
  • Technorati Rank
  • Тодор Христов Rank

  Всеки блог в класацията е оценен на база на крайното число, което се получава след сбора от четирите критерия.

  Вижте повече за критериите, скалите за оценка и техните плюсове и минуси:

  Google Page Rank: 0-10 точки

  В класирането за “Топ 100 на българските блоговеGoogle Page Rank добавя между 0 до 10 точки в полза на всеки блог, в зависимост от това какъв е Google Page Rank на съответния блог.

  Да, наясно съм (или си мисля, че съм) с поне част от последните промени в Google Page Rank и въпреки това смятам, че използването на този критерий за оценката на един блог все още има достатъчно основание и тежест.

  Вероятно ще се намерят хора, които ще опонират за употребата на Google Page Rank или дори директно ще отрекат този критерий. Аз също имам мнение против, но за целите на класацията смятам, че използването на Google Page Rank е удачен ход.

  Освен това, направената от мен проверка показа, че в други класации по света Google Page Rank се използва в достатъчна степен.

  Ще следя доколко Google Page Rank е адекватен за целите на класацията, която изготвям и ако в един бъдещ етап преценя, че този критерий не отговаря в достатъчна степен на обективността на резултатите на класацията – ще взема съответните мерки.

  Alexa Rank: 0-15 точки

  В класирането за “Топ 100 на българските блоговеAlexa Rank добавя между 0 до 15 точки в полза на всеки блог, в зависимост от това какъв е Alexa Rank на съответния блог.

  И тук съм сигурен, че много хора ще възразят срещу употребата на Alexa. Аз също съм сред хората, които не се доверяват напълно на Alexa и се стремят да си вадят изводи за един блог и по други канали.

  И все пак, няма друг начин да преценя каква е посещаемостта на един блог, ако не използвам Alexa. Алтернативата е да се свързвам с всеки един блогър поотделно и да го моля да ми подаде данни за посещаемостта си, но при 250+ блогове това практически е невъзможно.

  Ако не се използва Alexa Rank, но се използват всички останали критерии за оценка, много лесно може да се получи ситуация, в която редица блогове имат висок Google PR (например 5 или 6), висок Technorati Rank и висок Тодор Христов Rank, като по този начин тези блогове излизат на челни места в класацията, но имат едва 50-100-200 посетители дневно.

  Т.е., без индикации за посещаемостта на един блог, класация за блогове е безполезна, защото много по-посещавани, т.е. по-полезни, по-интересни, по-качествени блогове ще останат назад в класирането.

  Алтернативата на Alexa Rank е да се проследява броят на RSS абонатите, но това за български условия е невъзможно на този етап, тъй като много малък брой блогове поддържат RSS емисии през FeedBurner, например. Може би, в бъдеще към класацията ще се добави и броят на RSS абонатите, когато има достатъчно условия за това.

  Alexa Rank със сигурност може да заблуди неизкушения наблюдател и все пак, в този критерий има достатъчна доза истина. Направете сравнение между Alexa Rank на блогове от първата десятка и същия ранк на блоговете на места 90-100 и ще видите, че той има значение.

  Alexa Rank се отчита в класацията на неговата тримесечна основа.

  Тъй като все пак технологичните блогове имат традиционно предимство в Alexa Rank, техният резултат е пресметнат, като рангът е умножен по 2,5. Или, по този начин реално се намаляват резултатите по критерия Alexa Rank на технологичните блогове, в т.ч. и на моя собствен блог Alabala.org, който също взема участие в класацията.

  Няколко блога, част от блог мрежи, получиха т.нар. Wild Card от мен, тъй като знам или има индикации, че са известни и посещавани. Пример за това е Longanlon.bloghub.org. В тези случаи, за да се получи Alexa Rank на подобни блогове, които “черпят” от ранга на основния домейн, рангът се формира, като резултатът по Alexa Rank на блог-мрежата се умножи по 3.

  Блогове, които са технологично ориентирани и в същото време са създадени като поддомейн на основен домейн, какъвто е случаят с Dao.internetreklama.com например, формират Alexa Page Rank след умножение по 5.

  За жалост, именно употребата на Alexa Rank наложи (надявам се, временно) изключване от класацията на небезизвестните блогове на Георги Варзоновцев mchell.cult.bg/blog и mchell.cult.bg/xp. Продължавам да обмислям възможности за обективно включване на тези и други подобни блогове, които са поддомейни на домейн с висок Alexa Rank.

  Ако собствениците на тези блогове ми подадат индикации за месечната си посещаемост през последните 3 месеца, бих могъл да приравня техните резултати за Alexa Rank към други, вече включени в класацията блогове. Така, тези блогове ще се включат в “Топ 100 на българските блогове” и най-вероятно ще заемат достойно място в класацията.

  Това зависи единствено от желанието на съответните блогъри да ми разкрият данни за реалната си посещаемост. Пишете ми!

  Technorati Rank: 0-15 точки

  В класирането за “Топ 100 на българските блоговеTechnorati Rank добавя между 0 до 15 точки в полза на всеки блог, в зависимост от това какъв е Technorati Rank на съответния блог.

  Този критерий е важен за мен в преценката кой-кой е, тъй като дава обективна преценка за популярността на един блог сред другите блогове и сайтове.

  Освен това, Technorati Rank е възможността за мен да преценя доколко един блог има успехи (т.е. входящи линкове) не само от България, но и от чужбина. Това е важен момент, тъй като блогосферата (и чарът й) не се свежда само до нашата страна.

  Technorati Rank, както всички други критерии по-горе, е динамична величина – той не е даденост, не е привилегия. Резултатите му се променят непрекъснато и предвид на значителната му тежест в крайното класиране, аз лично очаквам известни размествания на блоговете във всяка нова класация.

  Тодор Христов Rank: 0-4 точки

  Като организатор на “Топ 100 на българските блогове” на Alabala.org, мисля, че имам пълното право да дам личната си оценка на всеки един от стотиците блогове, които наблюдавам, макар и в минимална (на фона на тежестта на останалите критерии) степен.

  В същото време, “лична оценка” не означава непременно “субективна оценка”. В моята преценка и точките, които разпределям на един блог аз следя следните неща:

  • Честота на актуализиране на блога – колко често се публикуват нови статии, с какъв обем са и др.
  • Визия на блога – използват ли се съвременни блог теми, как са съчетани цветовете, шрифтовете и междуредията за по-пълноценно преживяване на потребителите, удобна ли е навигация, лесно ли е търсенето, употребяват ли се удобни за читателите плъгини, дава ли се възможност за RSS и е-мейл абонамент и др.
  • Разнообразие на изразните средства – използват ли се графики, снимки, аудио, видео или се набляга основно на текста.
  • Фокус на блога – блогът (и блогърът зад него) целенасочено ли развива блога си в определена посока, експерт ли е по темите, за които пише, стреми ли се да изгражда общност от съмишленици на база на конкретни теми, или по-скоро пише за всички и разбира от всичко в блога си.

  Критики по отношение на обективността ми съм склонен да приемам по отношение на последната точка – “Фокус на блог”, разбира се, но като организатор на класацията вярвам, че имам правото да изразя мнението си, че един блог е толкова по-качествен, колкото по-фокусиран е в една или няколко конкретни и (нерядко) свързани помежду си теми.

  Във всички случаи, критерият “Фокус” може да донесе (или да не донесе) само 1 точка от максимум 44 точки, които може да получи един блог, така че “субективността” ми е сведена до възможния минимум.

  Важно: В класацията не съм си поставял за цел да оценявам качеството на текстовете на блоговете. Аз не съм експерт по всичко, за да си позволя да правя това.

  Освен това, голямата част от блоговете в класацията са лични, което прави критерий “качество на съдържанието” невъзможен за приложение.

  Постарал съм се обаче да оценя всички останали критерии, които малко или много, рано или късно правят един блог качествен, т.е. посещаван, авторитетен, популярен, цитиран, препоръчван, интересен. Ако тези критерии са налице, то най-вероятно и качеството на съдържанието е на високо ниво.

  Как се изчислява крайния резултат на един блог в класацията?

  Всеки блог в класацията получава крайна оценка, която е равна на сумата от 4-те оценки, описани по-горе).

  Ето защо, срещу всеки блог в класацията ще видите по едно крайно число (в bold), а в скоби ще са посочени 4 други числа, които представляват 4-те критерия от по-горе, в следната последователност – Google Page Rank, Alexa Rank, Technorati Rank, Тодор Христов Rank.

  При равни точки, предимство в класацията имат блоговете с по-висок Technorati Rank, при равен Technorati Rank – Тодор Христов Rank, при равен Тодор Христов Rank – Alexa Rank. Поне засега, това е системата, ако се налагат промени – моля коментирайте или ми пишете и ще обмисля идеите ви с удоволствие.

  Запознайте се с Топ 100 на българските блогове още сега, както и с разясненията за класацията: Топ 100 на българските блогове: Защо, как, кога, от кого и откъде-накъде?

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 2 trackbacks }

  Класация на българските блогове
  10.30.07 at 01:10
  Топ 100 на българските блогове | Блог за блогове - Alabala.org
  12.08.07 at 17:12

  { 17 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Michel 29.10.07 в 12:10

  Критериите ти са доста добри! :-)

  За alexa-та – все пак дава някакви числа, макар и приблизителни… Не знам доколко се покриват с реалността (и как Alexa получават цифрите) – и все пак е нещо…

  Technorati също е добър критерий, макар че и там се получават грешки, или пък липсват линкове и т.н. Все пак, и те покриваг голяма част от cross-linking’а на блоговете и са добър начин да разбереш, кой блог е по-популярен, по броя линкове към него:)

  Иначе, доста неща са относителни, но и перфектната класация не съществува, така или иначе, а твоят опит е доста добър, според мен! (за което едно “браво!” от мен:-)

  (Но ето ти пример – аз имам различни technorati рейтинги, в зависимост, какво следиш. Домейнът http://www.optimiced.com е с около 155, а http://www.optimiced.com/bg/ е с около 125. Всъщност, и двата се отнасят за един и същи блог, просто пиша на два езика (/bg/ и /en/) и не съм измислил по-добър начин от това да направя разделението на езиците по такъв начин:) От известно време се чудя, как да оптимизирам разни неща, включително как да обединя различните рейтинги и RSS-и за моя блог optimiced.com на едно място, но все още не съм измислил решение… Ето нещо, над което си струва да се замисля:-)

  Поздрави и успех и за бъдещите класации! :-)

  2

  GaN 29.10.07 в 14:10

  Много ми допада идеята! Така поне ще мога да видя доста повече хубваи блогове.

  Много добра идея! Твърдо за! :)

  Успех !!!

  3

  Тодор Христов 29.10.07 в 15:10

  Привет Ган,

  Благодаря! Следя и твоя блог, да знаеш… ;-)

  4

  Тодор Христов 29.10.07 в 15:10

  Мишел,

  В интерес на истината, в класацията по Technorati използвах Optimiced.com/bg, тъй като реално блогът ти е там, а домейна ти служи po-skoro за вход към българска или английска версия, но не е блога ти, сам по себе си.

  Но ако имаш аргументи да използвам Optimiced.com за база за анализ – просто ми ги кажи, за да знам как да процедирам занапред.

  Според мен малко губиш от това смесване на двете версии на един домейн, ако се гледа Technorati ранга и някои други показатели, но пък ти едва ли правиш блога си заради Technorati и останалите… :-)

  5

  Michel 29.10.07 в 16:10

  Благодаря за отговора! :)

  Ами, аргументи мога да ти дам…

  Истината е, че винаги съм си мечтал за двуезичен блог (EN, BG), но имах трудности при избора на конкретна реализация…

  Накрая реших, че ще е най-добре да инсталирам по един блог за всеки език, вместо един блог и плъгин за многоезичност. Разликата е:

  1) Пиша де-факто в един блог (optimiced.com), но ако постът ми е на български, пиша в /bg/, а ако е на английски – в /en/.
  2) Разликата е, че ако публикувах с помощта на плъгин, примерно, за да четеш английските текстове, URL-тата ми щяха да са от вида &p=123&language=BG, вместо /bg/post-title/ — както са сега:-)

  Така че за мен, optimiced си е един блог, където пиша на два езика.

  Всъщност, бих могъл още от първата страница на сайта да показвам съдържание на два езика, но още не съм го реализирал… Само идея е, засега:)

  Та така… В technorati поради тази причина съм регистрирал веднъж BG версията, веднъж EN версията и веднъж самия “главен” домейн (блог), откъдето можеш да влезеш да четеш английските или българските текстове. Почти сигурен съм, че това е неправилен подход, и все още мисля, как да оправя нещата и да ги оптимизирам:)

  Естествено, не правя блога си за technorati… а за себе си:) Това не значи, естествено, че всякакви там рейтинги не ме интересуват… по-скоро, когато започвах, си мислех, че дори и представянето на съдържанието в блога ще ми е на втори план, а на първи ще е самото съдържание (текст, снимки и т.н.)

  Това е и причината да построя (поне засега) блога си върху една доста стандартна тема, като единствените ми промени касаят header-а и някои дребни детайли в CSS-а, това е …

  (Може би е време да се заема и с визията, сега се замислих, все пак съм и графимен дизайнер малко…)

  Ами, това са ми съображенията. Един домейн, един блог, два езика. Реализацията е с два отделни блога за всеки език, но те са огледални (абсолютно еднакви), и всъщност просто публикувам на BG/EN така, вместо да ползвам плъгинчета…

  Скоро ще се заема да си обновя системата, и може би ще направя само един technorati account за optimiced.com, и ще интегрирам по-добре двете ми версии.

  Надявам се съм ти бил полезен (макар и малко обстоен) ;-)

  6

  Michel 29.10.07 в 16:10

  (графичен, де, уфф, пак typos;-)

  7

  Георги 29.10.07 в 19:10

  Ти следиш блогове, ама тебе Големия Брат те следи :)

  8

  Тодор Христов 29.10.07 в 19:10

  За Google ли става дума?! :-)

  След този коментар се чувствам малко… следен (!?)

  9

  Вени Г. 29.10.07 в 20:10

  Поздравления за свежата идея! Мисля, че ще е хубаво и за теб, респ. за блога ти, и за бг блогосферата, ако направиш това традиция, сиреч регуларно, примерно месечно да правиш ъпдейт.

  10

  Тодор Христов 29.10.07 в 20:10

  Здравей Вени Г.,

  Благодаря за поздравленията! Поздрави и от мен, за високото място в първата класация на “Семки и бонбонки”!

  Разбира се, че планът ми е класацията да е традиционна и вече писах за това ето тук.

  Успех на блога ти в следващото издание на класацията, след 2 месеца. А ако успея да открия начин за автоматизация на оценяването, нека бъде всеки месец! :-)

  11

  Яицазимитпо лъгуг от Перник 31.10.07 в 12:10

  Наистина беше крайно време някой да направи класация, базирана на изчисления, а не на входящ/изходящ трафик.

  Единственото ми притеснение е използването на посещаемостта като критерий. Тя е функция не само на съдържанието, но и на куп други неща.

  Все пак добро начало. Надявам се да намериш спонсор и да можеш да раздаваш награди (макар и минимални), за да стимулираш блогърите да генерират все повече и все по качествено съдържание.

  12

  Тодор Христов 31.10.07 в 12:10

  Това за спонсора и наградите е много добра идея!

  Благодаря – не се бях замислял.

  13

  GaN 31.10.07 в 14:10

  Наистина добра идея. Представете си само:

  “Тази вечер, дами и господа, на живо по БиТиВи, Нова и Канал 1 – годишните награди на Alabala.org! Както добре знаете, тези награди се дават на база на средната стойност, според ежемесечната класация на Alabala.org за най-добър блог и блогър, изчислено по много сложна и обективна формула. Нека да започваме…”

  Аз съм също ЗА, една такава идея! Може верно да помислиш за нещо такова :) Ние ще разпространим :) Ще подкрепим! и т.н. :)

  14

  Тодор Христов 31.10.07 в 14:10

  Хахаха!! :-)

  Ган, майтапа настрана, обаче представяш ли си да се случи някой ден?!

  Аз викам да излъчваме церемонията по интернет телевизията, която предварително ще създадем, за да е максимално “интернетско”.

  (а и рекламните приходи ще останат за нас) ;-)

  15

  GaN 31.10.07 в 16:10

  Да де, аз се майтапих, но наистина може да стане. Всичко зависи от нас! Тоест, от “асъл” блогърите де :) не от мен :) аз съм слаба ракия още :) Ако се обединим и превърнем “блогването” в значим социален феномен, което зависи изцяло от нас, всичко може да стане! Върви се напред, това е ясно. Даже вестниците почнаха да “откликват”. Въпрос на време е според мен да има и предавания по ТВ-то за блогване! Но както казах, това зависи изцяло от общността.

  16

  Тодор Христов 31.10.07 в 17:10

  Медиите ползват блоговете редовно.

  За наш блог знам със сигурност, че се ползва (не винаги се цитира, за жалост) от радиа, вестници, интернет сайтове на вестници, че дори и TV.

  17

  http://minfin.co.uk/ 07.01.08 в 03:01

  на мен ми хареса сайта http://minfin.co.uk/
  там всичко за личните инвестиции е написани кратко точно и ясно

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.