Голямото мерене на…

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 30.10.2007

  Голям смях! :-)

  Докато темата за Топ 100 на българските блогове е все още актуална или любопитна за някои от нас, насочвам ви към един материал от преди минути, с авторитетното заглавие “Голямото мерене на п*****е” (всеки сам да прецени как да го тълкува, а ако иска да види оригинала – да натиска линка) :-)

  Цитирам:

  Факт е че много “известни” блогъри, не обичат Alexa преди всичко заради това, че показва голата истина – сайтовете им далеч не са толкова посещавани, иначе като са толкова отворени да си пуснат публични броячи и да се види на кой колко му е голям.

  Във връзка с тази статия, искам още веднъж да кажа няколко неща, макар че и тук в Alabala.org, и по е-мейл, и по ICQ, и в други блогове вече изразих позицията си много ясно. И все пак:

  • Класацията “Топ 100 на българските блогове” на Alabala.org не е създадена с цел самоцелно “мерене” на каквото и да е било. Подобно внушение по-скоро опорочава идеята ми. Не визирам заглавието на статията, към която ви насочвам, а имам предвид 1-2 мнения, които чух тук-там и ми стана смешно. Описал съм много внимателно на кого ще е полезна тази класация.
  • Намериха се хора, които оспориха Alexa Rank. Е, честито, имаме новина! :-) Повече от ясно е, че сам по себе си този критерий е много спорен, и това съм го записал черно на бяло в статията си за критериите за оценка на класацията.
  • Тези хора прекалено от близо се взират в Alexa и забравят, че класацията, която изготвих НЕ Е “Топ 100 на българските блогове според Alexa”. Има 4 критерия и Alexa е само 1 от тях, с максимум 33% обща тежест, разбита на специални групи от 0-15 точки, според вариациите на Alexa.

   Тук е мястото да кажа, че и другите критерии могат да се манипулират. Особено пък Technorati. :-) Това, че за някои блогъри е възможно Technorati да е “по-удобен” в момента е друга тема, за която става дума и в материала, към който ви насочвам с линк.

  • Въпреки всички условности на Alexa, не можех да си представя класация на българските блогове, без да отчета нещо много важно за един блог – посещаемостта. Нека не си криви душата никой по тази тема – трафикът е фундаментален критерий, ако искаме поне грубо да преценим кой колко читатели привлича, за да си направим и изводи защо-как (което е и една от целите на класацията, а именно образователната страна на нещата, изводите).

  В тази връзка, обмислях възможността да следя RSS абонатите. Oggin също даде тази идея – както чрез feedburner, така и чрез Google Reader. Нямаше как да го реализирам на този етап, за съжаление, а и не това е най-важното.

  Слава Богу, че помощта си за това-онова ми предложиха по-компететни в техническата страна на нещата хора. В близките дни ще се допитам до тях и ще се опитам с тяхната помощ и мнение да направя комплексът от критерии още по-балансиран (без да го претрупвам обаче, иначе става прекалено сложно и кой знае какви спорове пък ще се появят тогава) :-)

  Ще се радвам, ако класацията, която изготвих се приема от нейната конструктивна и рационална страна. Тя е съставена за черпене на опит, идеи, извличане на изводи – не за да ласкае нечие его за сметка на друго его, нали така?

  И така, напред към “Голямото мерене на п*****е” за онези, които се интересуват от темата.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 2 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Емин Бей 30.10.07 в 22:10

  Много по-важен е въпроса (за мен) е не “кой сега е номер едно” а, колко всъщност са българските блогове?

  да не се окаже че всички сме първи на село…

  Има и друг елемент според мен се оценяват предимно блоговете за които се сещате (вие които провите красацията). Моля кажете дали е така?

  Имаче мучос грацияц, че въобще присъствам в това да ме премерите

  2

  Тодор Христов 30.10.07 в 22:10

  Колко всъщност са блоговете?

  Това е чудесен въпрос, и заради такива въпроси създадох класацията, отчасти.

  Блоговете в България се измерват с хиляди. Само в Blog.bg са хиляди, ако не ме лъже паметта, в BGlog.net – също.

  Сигурно има много блогове и в другите мрежи – Bloghub.org, Sibir, че и в чуждестранни навярно има – MySpace си е вид блог, като се замисли човек.

  Аз вече писах откъде почерпих информация за пилотната класация, в която измерих 250 блога:

  Като основни източници на информация за това кои да са блоговете, които да попаднат в полезрението ми използвах:

  • Българските блогове, които следя.
  • Блогове, които са поместени в блогролите на други блогове.
  • Българските блогове, описани в DMOZ.org, категория “Лични блогове”.
  • Българските блогове в “Блогосфера” на “Дневник” и “Мегафон” на “Капитал”.
  • Блогове, за които знам от социалните мрежи.
  • Други източници.

  Поне за тези блогове се твърди, че като цяло са представителна извадка на блоговете у нас, сред тях са именно имената, които се споменават най-често.

  Споменах също, и че:

  В класацията още от самото начало взех решение да не помествам блогове, които се намират в големи блог мрежи като Blog.bg, както и медийни блогове, тъй като в тях се нарушава силно обективността на критериите за оценка, които взех на въоръжение.

  Тепърва ми предстои да обмисля всички плюсове и минуси, които се забелязват след оповестяване на първата класация, за да преценя кое ще е най-добре да се измерва и при кои блогове.

  Разчитам и на чужда помощ, естествено, не само на себе си, и без това имам много други задачи на главата. :-)

  Във всички случаи, блоговете, попаднали в “Топ 100 на българските блогове” не са “първи на село”, според мен. Те имат своите доказани достойнства, по силата на съвкупността от критериите, които ползвам.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.