Постигнахте ли блог целите си през 2024?

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 26.12.2008





    блог цели 2024

    Снимка: Laughing Squid, CC.

    Преди седмица пуснах статия в блога за мениджмънт и бизнес със същия въпрос – “Постигнахте ли целите си през 2024?” Стартирах и анкета (с PollDaddy.com), в която гласуваха над 130 души, но в последствие нещо с анкетата се развали и не можах да я “накарам” да се вижда.

    В анкетата бях поставил 3 възможни отговора на въпроса “Постигнахте ли целите си през 2024?”, респективно “Да”, “Горе-долу” и “Не”. Преди да се развали анкетата, отговорите се движеха приблизително в съотношение 30%:40%:30%.

    Реших да повдигна въпроса и тук, като го преформулирам леко, а именно: “Постигнахте ли вашите блог цели през 2024?”.

    Казано другояче, доволни ли сте от блог-дейността си през заминаващата си година, чувствате ли се удовлетворени от резултатите на вашите блогове, реализираха ли се надеждите ви с тях през тази година?

    Лично за мен, по отношение на блог-дейността, целите бяха като цяло постигнати. По-конкретно:

    За NovaVizia.com

    • Увеличих двойно трафика към NovaVizia.com, с което преизпълних целта си за тази година. Бях си пожелал 2200-2500 посещения дневно, а ето че са 3500 (в работните дни).
    • Преизпълних целта си по отношение на RSS абонатите на NovaVizia.com. По това време преди 1 година преминах на Feedburner и бях си пожелал 2024 абоната в края на годината, а ето че те са почти 2800.
    • Работих и си партнирах с разнообразни рекламодатели и като цяло монетизацията от пряка продажба на реклама плюс Adsense и Изитрейдър надмина очакванията ми.
    • С колегите публикувахме почти 700 материала, което е точно колкото бяхме запланували.
    • Неочаквано и за мен, получих Page Rank 6.

    Именно на фона на тези резултати мога със задоволство да отбележа, че не просто съм направил следващата стъпка, а съм преминал на следващото ниво. Което е добре. :-)

    За JobHow.org

    • Блогът за работа е проект, в който на преден план за мен е оптимизацията за търсачки. Предвид на класирането на статиите на блога в Google, няма как да не съм доволен от резултатите.
    • Блогът се сдоби с Page Rank 5.
    • Не постигнах обаче друга моя цел с този блог – да пиша по-активно в него.
    • Не постигнах и още една своя цел с този блог – монетизацията му. Направих опити, но за съжаление, неуспешни. Отдавам го преди всичко на мои лични грешки, отколкото на конюнктура, манталитет на рекламодателите и т.н.

    За Alabala.org

    • Ако има блог, от който съм недоволен, това най-вероятно е блогът за блогове Alabala.org, т.е. блога, който четете в момента. Като казвам “недоволен”, имам предвид недоволен предвид на трафика, който този блог получава – под желаното от мен.
    • Не успях да вдигна Page Rank на този блог и поне към днешна дата, той все още е 4.
    • В същото време, с този блог постигнах някои нелоши резултати, ако погледнем като водещи метрики неща като “брой оставени коментари”, например. За тясната ниша, в която е ориентиран блога, броят на коментарите е чудесен, действително!

    При останалите ми блогове, като например микроблога ми, нещата са като цяло OK. Вероятно можех да удвоя посещаемостта, но истината е, че не ми стигна воля за това.

    Общо за всичките ми блогове

    Консолидираните резултати от всички блогове под мой контрол за тази година са:

    • Посещения дневно – 6000.
    • Брой RSS абонати – 4000.
    • Монетизация – петцифрено число (в лева).
    • Page Rank – сдобих се с шестица и петици.
    • Ситуация в Google – удовлетворителна.
    • Друго – организирах няколко състезания и инициативи, като RSS Дандания, БГ Линк 2024, две успешни томболи за книги (първа томбола и втора томбола).

    Отделно от това, помогнах леко в техническата част на блога за фитнес (на брат ми) и блога за домашни любимци (на мой приятел). Според възможностите ми съдействам умерено и в avtorentacar сайта, който играе в SEO състезание за награда от 3000лв.

    Та… така стоят нещата с блоговете и целите за 2024г. при мен. :-) Някъде – добре, другаде – не чак толкова добре…

    А как е ситуацията при вас? Например:

    • Доволни ли сте от постигнатото?
    • Стартирахте ли нови и интересни блогове тази година?
    • Успяхте ли да развиете по-добре старите си блогове?
    • Наложихте ли се в определена сфера с помощта на блога си?
    • Заехте ли достойно място в съответната ниша?
    • Спечелихте ли пари, адекватни на времето и усилията за блогване?
    • Намерихте ли нови приятели и познати покрай блоговете си?

    Ще се радвам да поговорим за това.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 1 trackback }

    Постигнахте ли целите на блога си през 2024?
    12.26.08 at 21:12

    { 10 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Longanlon 26.12.08 в 21:12

    нищо не можах да направя аз за изминалата година, освен да мина на собствен хостинг

    недоволен съм от слабото покачване на посещаемостта (30% едва едва)

    що годе доволен съм от удвоения брой абонати, ама пак бавно върви

    нещо много взех да пиша за политика

    technorati нещо се ебава и не ми отчита входящи линкове, успокоителното е че май на никой у нас не отчита тъй че още се крепя в класацията на Dzver :)

    изобщо… зле

    2

    Тодор Христов 27.12.08 в 08:12

    Все пак имаш чудесни постижения – собствен домейн, PR 5, голям брой линкове към блога ти (което в перспектива е много добре), голям брой коментари, ръст в трафика…

    3

    Радослав Станков 27.12.08 в 14:12

    А аз пък най-сетне си направих блог, тази година и съм доволен от това как се развиват нещата с него. За по-малко от 7 месеца имам малко повече от 120 поста и мисля че добре го съчетавам с работата и с университета :)
    Така че блог целите ми за 2024 са изпълнени :)

    4

    Цветан Дичев 27.12.08 в 18:12

    През тази година направих доста неща и като цяло съм много доволен от постигнатите блог цели. Мъчех се да оптимизирам няколко статии и всичко стана както исках (1-ви от почти 2 милиона и половина резултата).

    Успях да получа над хиляда коментара и то с по-малко от сто статии. Средно-дневно посещенията са около 350-400, което е два пъти повече от миналата година. Не липсват и дни, през които посещаемостта да е над 2,500 потребители. А като се има предвид, че блогът е личен съм доволен.

    Надявам се, че през следващата година ще стартирам един тематичен блог и ще дам всичко от себе си да го направя добър откъм всичко (дизайн, съдържание, статии и т.н.)

    5

    pierrot 27.12.08 в 19:12

    Да започна с Честито Рождество Христово и да ви пожелая весело посрещане на новата година!
    По темата: смея да твърдя, че съм доволен от изминалата година. Преминах на собствен хост и домейн, което ми осигури известно спокойствие и сигурност. Личният ми дневник не претърпя визуална промяна, тъй като темата ми допада изключително, но откъм съдържание имаше корекции – повече от година писане си оказа влияние и четене по въпроса ( основно тук ), и смятам, че стилът ми се подобри и публикациите стават все по-добре обосновани, въпреки, че продължавам да допускам неточности. Доволен съм, че успявам да подобря изказа си и структуриране на темите.
    Откъм читатели и посещения съм също доволен. Явно има хора, които им харесва как пиша, което може само да ме радва. Почти нямам “хейтърски” коментари, а интересни и смислени дискусии. Има силни дни, с почти 2024 посещения. Bounce посещенията като процент намаляват прогресивно, което го отчитам като успех – успявам да заинтригувам идващите от търсачките.
    А това, че “Капитал” и списанията “Интро” и “Екстериор” публикуваха мои материали ми дава повод само да почерпя :)
    Затова си пожелавам ( а и на вас ) успешна 2024 и много нови върхове :)

    6

    Виктор Ваклинов 28.12.08 в 13:12

    През 2024 не съм си поставял цели, просто имах неща за споделяне и реших, че един блог ще свърши работа. За съжаление нямах достатъчно време да пиша и затова една от целите през 2024-та ще гласи: “Пиши редовно в блога си!” Иначе тази година статистиката сочи близо 5000 уникални посещения, 27 поста, 81 коментара, а най-успешният месец си остава февруари (тогава сложих брояча, но стартовата дата на блога е януари) с 931 уникални посещения. За следващата си пожелавам и поставям като цели:
    - да достигна 25 000 уникални за година
    - да стигна 1 000 коментара
    - да пиша поне 2 поста седмично, което е близо 100 поста годишно

    Това е засега. Весели празници и дано и вашите цели се изпълнят през следващата година!

    7

    Тодор Христов 28.12.08 в 17:12

    Всичко това, което казвате звучи добре, тъй като самите вие виждате възходящо развитие на блоговете ви.

    Дано целите ви се осъществят, някои са доста амбициозни!

    8

    Георги Фурнаджиев 29.12.08 в 16:12

    При мен целите не бяха свързани с посещаемост, брой абонати, брой коментари и подобни. И въпреки това съм доволен от цифрите – посещаемостта ми скочи повече от два пъти, а абонатите ми (не, не ползвам feedburner, но … просто знам … ;) ) – с около 50 на сто. Но това е суета.
    Целите бяха свързани със съдържанието, с “физиономията” и облика, с неща за сега стоящи под повърхността. Целите бяха поставени по-скоро към личността и съзнанието на автора, а не към временни неща. Все пак говорим за личен блог … Остана ми малко за догодина но съм доволен от постигнатото. :)

    9

    Надя 05.01.09 в 14:01

    Доволна съм – нова кожа на сайта, по-добра подредба и най-вече по – изчистена идея как да развивам занапред блога.

    Относно статистиките – направих преглед скоро http://www.hobito.com/2009/01/2008-2009.html

    10

    Тодор Христов 05.01.09 в 14:01

    Браво, петцифрената сума от Pazaruvane е сериозна цел. Успех!!

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


    9 − = six