Изитрейдър с генерални промени

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 10.09.2008





    Easytrader ИзитрейдърГенерални промени въведоха от рекламната платформа Изитрейдър, касаещи пряко начина на работа на известен брой партньори на мрежата. Промените са в сила лично за един от блоговете ми от днес, иначе от Изитрейдър съобщават, че промените са от 1 Септември.

    По-конкретно, става дума за разделянето на сайтовете на партньорите на Изитрейдър в две групи:

    1. Интерактивни сайтове

    Това са сайтовете-партньори на Изитрейдър, за които условията на работа с рекламната платформа остават непроменени. За да остане обаче един сайт или блог в графата “Интерактивен сайт”, следва:

    • Да има достъчно количество заделени за EasyTrader банер-импресии, които да оправдават необходимостта от кандидатиране на уеб сайта за програми, и на който рекламодателите да могат да отделят специално внимание;
    • Да е на собствен домейн, с качествен дизайн, редовна подръжка и ясно изразена аудитория;
    • Да показва коректност и професионализъм при работата с платформата EasyTrader;
    • Активно да участва в платформата.

    Администратори от Изитрейдър правят ръчна проверка на всички сайтове и по описаните по-горе критерии определят дали един или друг сайт ще остане в тази категория или, за зла участ, ще попадне в другата категория партньори на Изитрейдър – “Трафик сайтове”.

    Два от блоговете ми засега са поставени в категорията “Интерактивен сайт”, като един от тях дори е този блог.

    2. Трафик сайтове

    Трафик сайтовете са сайтовете, които не отговарят на условията за “Интерактивен сайт”. С две думи, това са сайтове които или не са на собствен хостинг, или нямат хубав качествен дизайн, не дават достатъчно банер импресии за Изитрейдър или не се поддържат добре, нямат ясна аудитория, не са коректни с Изитрейдър и т.н. по всички критерии за “Интерактивен сайт”.

    Според Изитрейдър, 400 сайта вече са попаднали в категорията “Трафик сайт”, считано от 10.09.2008. Един от блоговете ми попадна именно в тази категория, също.

    Блогът е на собствен хостинг от самото си начало, със супер качествен дизайн, с професионална грижа към съдържанието, с кристално ясна, нишова аудитория, коректен партньор на Изитрейдър е и е с особена активност в платформата, като до днес предоставяше цели 5 рекламни площадки и 70 000 импресии на страниците си месечно, което за блог на български език е чудесен атестат.

    Уви, блогът е поставен в категорията “Трафик сайтове”, което звучи чудесно, но според мен е просто един много красив начин да кажеш на някого колко е нежелан, тъй като:

    • “Трафик сайтовете” не могат да поставят по свой избор реклами към една или друга рекламна програма.
    • “Трафик сайтовете” не могат да кандидатстват за една или друга рекламна програма.
    • “Трафик сайтовете” могат единствено да поставят предефиниран от Изитрейдър код, който, след тест от моя страна, изобразява реклами, които не желая да виждам и за миг на блога си, тъй като не са тематично свързани с този блог по никой начин.
    • “Трафик сайтовете” ще запазят ограничената си функционалност до момента, в който администраторите на Изитрейдър не преценят, че тяхният статут може да бъде променен и че отговарят на условията за “интерактивен сайт”.
    • Цената, която ще получават “трафик сайтовете” е фиксирана на 0.02 лв за клик без ДДС, независимо от програмите и банерите, включени в универсалните им ротатори. За разлика от преди, когато имахме новината че EasyTrader вдига цените, сега е налице развитие в кардинално противоположна посока – надолу.

    Ето пълния текст на новите условия на Изитрейдър, касаещи кардиналните промени в работата с техните уеб-партньори.

    Отправих запитване към Изитрейдър с молба за повторно разглеждане и класифициране на въпросния мой блог, тъй като той отговаря в 99% на всички изисквания за “Интерактивен сайт” (по терминологията на Изитрейдър). Надявам се да преразгледат решението си.

    Междувременно свалих абсолютно всички рекламни зони на Изитрейдър от блога си, по причините, описани малко по-горе, най-вече защото рекламите бяха неадекватни на съдържанието на блога. Все пак говорим за огромни рекламни зони от сорта на 160×600 или 300×250 – няма смисъл да ротирам неща, от които никой не се интересува и които няма как да контролирам.

    Що за “рекламно партниране” е това в случая? А и 2 стотинки на клик за тези огромни банери…?!

    С тази стъпка от Изитрейдър вероятно ще успеят да филтрират огромен процент от сайтовете тип MFA (или може би е по-точно MFE – Made for EasyTrader). Голям процент от тези сайтове вероятно ще намалят значително приходите си, които, колкото и да са малки, все пак са съществували.

    В същото време, поне за мен и поне засега е неясен ефектът на промяната в политиката на рекламната платформа, който се цели както по отношение на рекламодателите на Изитрейдър, така и по отношение на самите Изитрейдър.

    Иначе, може да се прогнозира позитивен ефект върху статиите, които ще се публикуват в по-активните социални мрежи, като е напълно възможно безсмислените материали с цел докарване на бърз поток посетители да намалее в известна степен.

    Усеща се също така, че основен мотив за разделянето на партньорите на Изитрейдър в 2 групи е с цел да се облегчат рекламодателите и да им бъде даден достъп до избрана селекция качествени сайтове. Това е хубава, похвална инициатива.

    Но дали това означава автоматично, че всички малки сайтове са некачествени и недостойни да си партнират с Изитрейдър?

    Просто не виждам в перспектива достатъчно горящи от желание уебмастъри, които да работят на CPC принцип и да заемат 30-50% от площта на малките си сайтове и блогове с огромни рекламни банери (светкащи, мигащи, както си му е редът), които не са контекстуални и работят на CPC принцип за 2 стотинки на клик.

    Имате ли наблюдения по тази тема? Какво е вашето мнение? И дали няма да се отрази тази новина на мнението ви по отношение на анкетата за пари от блогове на български език?

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 10 trackbacks }

    Големи промени в Изитрейдър
    09.11.08 at 09:09
    Nick: Тодор Христов за промените в политиката.. - edno23.com
    09.11.08 at 16:09
    БГ Сайт 2024 с нов личен блог и медиен партньор
    09.11.08 at 20:09
    Човешки ресурси, реклама, лична продуктивност и интернет бизнес: 16.09.2008
    09.16.08 at 15:09
    Допитване за развитието на блогосферата в България - 2024
    12.06.08 at 20:12
    Онлайн маркетинг трендове 2024
    12.07.08 at 14:12
    Постигнахте ли блог целите си през 2024?
    12.26.08 at 20:12
    Трафик сайтовете в Изитрейдър с 1ст. повече на клик
    01.07.09 at 15:01
    Premium Sites в Изитрейдър
    02.14.09 at 14:02
    NETik: Нова рекламна програма
    04.09.09 at 16:04

    { 43 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Любомир Русанов 10.09.08 в 22:09

    Колегите от EasyTrader.BG най-добре ще обяснят причината за това действие. Аз се сещам за следните неща:
    - Поради големият брой сайтове, които кандидатстват, много сайтове не биват одобрявани дълго време от никой рекламодател. С новата система, те ще получат банери почти веднага след одобряването в EasyTrader.BG;
    - Най-много измамни кликове, се генерират от точно т.н. “Трафик Сайтове” – поне по мое наблюдение. Това създава много проблеми за самите рекламодатели, а и намалява доверието в платформата на EasyTrader.BG. Предполагам всички знаете как постъпват Google с сайтовете генериращи фалшиви кликове;

    Не мога да коментирам защо Alabala.org, е попаднал в категорията “Трафик Сайтове”. Лично за мен Alabala.org е страхотен сайт и много добро място за реклама.

    2

    Тодор Христов 10.09.08 в 23:09

    Благодаря на Любомир Русанов за включването – очевидно борбата с Click Fraud (фалшивите кликове) налага някои ограничения.

    Аз не оспорвам тези ограничения, просто искам да предизвикам дискусия, тъй като съм сигурен, че ще има и доста уебмастъри (собственици на 400 сайта и блога), за които новината няма да е от най-веселите, при и без това ограничените възможности за пряка монетизация у нас.

    Иначе Alabala.org не е отпаднал от Изитрейдър – блогът е в списъка на “Интерактивните сайтове” и това е чудесен атестат. :-)

    В статията по-горе илюстрирах с пример по повод друг мой блог, но дори и да не бъде одобрен и бъде оставен в групата на “Трафик сайтовете” – няма как, ще се съобразя с това. Според мен обаче този друг мой блог не го заслужава, защото отговаря на 99% от критериите за “Интерактивен сайт” на Изитрейдър.

    И не че месечните суми, които се генерираха от този блог заслужават написването на цял такъв материал… :-) Просто новината е съществена за немалък брой хора и без това скучния откъм новини български рекламен интернет пазар.

    3

    Любомир Русанов 10.09.08 в 23:09

    Всъщност наистина грешката е моя относно Alabala.org.
    Иначе рекламният пазар се развива. Проблем в момента е голямото раздробяване, т.е. въпреки че, Интернет рекламата расте като бюджети, броят на сайтовете, борещи се за тези бюджети расте още по-бързо.
    Все пак да не изместваме темата.

    4

    Боян Юруков 11.09.08 в 00:09

    Този сайт ще взема да го пробвам. Без това от adsense не получавам почти нищо. Може да има ефект.

    5

    Svuio 11.09.08 в 11:09

    И аз попаднах в “долната” категория сайтове макар, че нямам претенции блогът да отговаря на критериите на “горната” сериозно ще се замисля дали да продължа “партньорството”. Все пак решението си е на EasyTrader, но предполагам, че са били натиснати от рекламодателите.

    6

    bubsss 11.09.08 в 11:09

    Не съм много сигурен, че това е продиктувано от борбата с фалшиви кликове само или просто това е добър предтекст да се дават още по-малко пари, от и без това малкото пари за клик. След като и alabala-та е в тази графа, а и моя Photoshop-BG е там, а доколкото смятам и двата си отговарят на критерийте им.

    Има и втори вариянт просто да са напляскали всички сайтове автоматично, като “трафик сайтове” и после да са пропуснали да преместят не малка част от сайтовете, които не са за там.

    Незнам кое е точно, писах им пък да видим какво ще кажат по-въпроса.

    7

    radislav 11.09.08 в 11:09

    Ще видим какъв ефект ще има. Според мен ще е по-скоро негативен (не казвам за кой :) ). Имат известни основания за подобни действия, но незнам доколко са успели да са обективни. А и цената за клик си е доста ниска :)

    8

    Тодор Христов 11.09.08 в 12:09

    Bubsss, съжалявам да го чуя, само искам отново да спомена, че Alabala.org е ОК, не е в графата “Трафик сайтове”, а е в групата “Интерактивни сайтове”. В “Трафик сайтове” попадна един друг наш блог.

    Искам да спомена нещо важно във връзка с материала, доколкото касае мен лично – току що получих обаждане от екипа на Изитрейдър и от там много конструктивно ми обясниха, че е допусната грешка. Те са класифицирали сайтовете в различни групи, но поради голямата мрежа от уеб-издатели, с които работят, някъде се получават отклонения, които в моя случай вече са коригирани.

    Предвид на това, не ми остава нищо друго, освен да поставя кодовете на Изитрейдър отново. :-)

    Надявам се, че и някои от вас, които имат основание да смятат, че отговарят на критериите, също ще бъдат “реабилитирани”, ако са попаднали в нежеланата от тях група.

    Благодаря на Изитрейдър за обратната връзка!

    Може би си струва да се помисли за вариант CPM (Cost per Million). Иначе, допускам, че един собственик на по-малък сайт или блог трудно би поставил (от чисто психологическа гледна точка) реклами за 2 ст. на клик, които дори не може да избира какви да са, макар че като се замисли отново човек, хора всякакви…

    Много груба сметка: При средна конверсия от да речем 0,5% на банер и 2 стотинки на клик, това означава приход от 10 стотинки на 1000 импресии на банер. Поне да се знае – вали-гърми, 10ст. на 1000 импресии на банер ги има.

    Евтино е (за рекламодателите). Каква е ефективността за тях е отделен въпрос, но все пак – говорим за някакви 10ст. на 1000 импресии, на банер. По-ниско от това не знам какво очакват…

    Банерите могат да бъдат избрани с предефинирани като размери зони, както е сега. И ако един блог прави 1000 импресии дневно и е поставил да речем 4 банера, за деня ще спечели 40ст, но ще е показал 4000 импресии, което никак не е малко.

    За същите импресии на други места някои уеб-групи искат по 5-6-7-8 лева на 1000 импресии (друг е въпросът плаща ли им ги някой или са само на хартия). Да, вярно е, че има неща като аудитория, таргет и т.н., но 10ст. (или защо не 20ст.) на 1000 импресии си струва да се обмислят от всеки рекламодател.

    Предполагам, че от Изитрейдър неименуемо са мислили за CPM вариант, но те имат статистики, следят пазара у нас и в чужбина и може би имат по-точни изводи от моите.

    9

    bubsss 11.09.08 в 12:09

    И аз благодаря за бързия отговор от Изитрейдър. Всъщност се оказа, че сайта си е “Интерактивни сайтове”, просто има някакъв бъг и в “Профил -> Уеб сайтове” пише, че е “Трафик сайт”. Надявам се скоро да отстранят и този проблем, да няма и други объркани като мен.

    10

    Martin 11.09.08 в 12:09

    Аз съм дълбоко засегнат от начина по които ми орязаха сайтовете и от невъзможността да избирам какви банери да показвам. Готовите ротатори които са предлагат са с огромни размери, няма текстови. Огромен пирон си вкараха в ковчега.

    11

    Martin 11.09.08 в 12:09

    Качих го в свежо, дай бутон и да гласуваме!

    12

    Тодор Христов 11.09.08 в 12:09

    Марфи, може би собственият хостинг е изиграл роля тук?

    Вместо бутон за Свежо, ето линк за гласуване, макар че в Svejo.net не проявяват голям интерес към тези теми май…

    13

    Martin 11.09.08 в 13:09

    Не схванах за собствения хостинг. Иначе 7 гласа засега, освежавайте ;)

    14

    Тодор Христов 11.09.08 в 13:09

    Нали един от критериите на Изитрейдър е сайтовете да са на собствен хостинг, а ако примерно имаш сайт в Blogger, тогава вероятно не отговаряш на този критерий – това имах предвид.

    15

    Martin 11.09.08 в 13:09

    Сайтовете са ми одобрени, просто са в трафик група. Иначе ако блогспот не е позволен, това ще е голяма грешка и много загубени партньори.

    16

    Боян Юруков 11.09.08 в 13:09

    Снощи се регнах и днес ми добавиха блогът в трафик сайтовете. Сигурно не отговарям на критерия за импресиите, защото не ме познават. Да се надяваме, че ще го променим това скоро.

    17

    Martin 11.09.08 в 13:09

    Ти трябва да си замунда, арена или вестник24, за да отидеш в другата категория. Аз мога да налея 2024 на ден във всеки блог, ама като нямат публикувани критерии как се преминава в друга категория е леко безмислено.

    18

    Ilijana 11.09.08 в 13:09

    Гласувах за тази статия в Svejo, въпреки, че не съм засегната от промяната в политиката на Изитрейдър. Работя с тях почти от самото им стартиране и ги смятам за коректен партньор.

    Предполагам, че големия брой на сайтовете, предоставящи своите рекламни площадки, затруднява както рекламодателите, така и екипа Изитрейдър (не мисля, че персонала им е много голям). Но, това не бива да бъде проблем на издателите!

    Гласувах, защото смятам, че цената от 0,2 лв. за клик е подигравка за труда на хората, които работят в интернет. Трябва да ценим труда си така, както ценят своят труд рекламодателите и служителите на рекламните посредници.

    Пожелавам ви успех и повече пари от реклами. :)

    19

    Тодор Христов 11.09.08 в 14:09

    Благодаря Илияна. Нека само уточня, че не става дума за 0,2лв. на клик, а 0,02лв.

    20

    Martin 11.09.08 в 14:09

    0,04 май беше минималната.

    21

    Ilijana 11.09.08 в 14:09

    Нека само уточня, че не става дума за 0,2лв. на клик, а 0,02лв.

    Да, да, обърках докато нагласях запетайките!
    (бях прекалено оптимистична :) )

    22

    Боян Юруков 11.09.08 в 15:09

    Аз хубаво го сложих, но защо ми се появява все една гола кака на блогът. Ще им пиша да ги питам как мога да филтрирам порнографските реклами.

    23

    Martin 11.09.08 в 15:09

    Засега не можеш, след време евентуално.

    24

    Пет 11.09.08 в 15:09

    Не е проблема в импресиите, аз правя по 7000-8000, че и 10000 на ден само от страниците с техните реклами и над 200 000 на месец, но съм на безплатен хост и дизайна ми не е от най-добрите, но пък си е мой, както и всичко на сайта и не ме интересува как те го оценяват, единствено важна за мен е оценката на посетителите. Не съм от хората, които ще се жалват или молят на някого, искам само да са коректни, но … уви. В момента или мамят или имат проблем със статиската, защото до обяд ми показваше само 1 импресия, ха ха, а трябваше да са най-малко 500 по моята статистика. Да, 0,02 е подигравка, гавра, обидно е, защо така EasyTrader? Защо постоянно попадам на сайтове с по 10 посетителя на ден и одобрени от EasyTrader като доверен сайт. На наши и ваши ли ще си играем, типично по български. Защо EasyTrader допуска малолетни до участие в рекламна кампания със сайт направен изцяло с крадени материали? И този сайт, доколкото виждам е в графата “Интерактивен сайт”. Защото това е типичното мислене на програмиста, същото като на онези двамата, които искаха да купят сайта ми, въобразявайки си, че е достатъчно само да му пипнат малко дизайна и просто да си го имат, аматьори, а съдържанието? Кое е по-важно: хубав дизайн и умрял сайт или сайт направен с въображение и богато съдържание с активни потребители, жив отвсякъде? Аз избирам второто, а мнението на EasyTrader изобщо не ме интересува! А критерии дори и да има те са много размити и винаги субективни!

    п.п. Да, има и голи каки и бормашини, честито! Явно това е пътя за подобряване на дизайна, кич, кич, кич и пошлост … много тъжно и жалко!

    25

    Боян Юруков 11.09.08 в 15:09

    Ако я видя каката още няколко пъти и от EasyTrader не ми отговорят задоволително, ще им махна рекламите.

    26

    Martin 11.09.08 в 16:09

    Да изитрейдър ми платиха два пъти, пък така и не станах trusted site! Как съм trusted за плащане само :) Аниуей, и адсенс и изитрейдър статистиката не е коректна това е ясно. Участието на малолетни спамери в програмата също е много тъпо, това само допринася за опошляването на българския интернет.

    27

    Тодор Христов 11.09.08 в 17:09

    Пет, това което казваш ме впечатли. Успяваш да реализираш 500 (петстотин) клика на ден от 7-8000 импресии?

    28

    Боян Юруков 11.09.08 в 17:09

    Да, и на мен ми е малко странно – обикновено трябва да са най-много 80, но в общия случай са 30-40.

    29

    Пет 11.09.08 в 17:09

    Не 500 клика, за импресии ставаше дума, имаше нещо сбъркано в статистиката, за 12 часа имах само 1 (една) импресия при тях, което е повече от абсурдно.
    Забелязвам, че от време на време вместо реклами се показва този надпис: Easytrader – Banner has been stopped, при което в страницата зейва една голяма дупка, голяма глупост сътвориха, нямам думи.

    30

    Martin 11.09.08 в 18:09

    И аз го видях това днес: Easytrader – Banner has been stopped е как да не зейна при положение че рекламните им полета са от сорта на 600 на 160 :)

    31

    Гост 12.09.08 в 09:09

    Ами да ви кажа моя сайт беше прехвърлен към трафик сайтовете, за мене е не изгодно и най-вероятно ще се насоча към конкурентите им а имено Adsensa. Не знам защо Изито така реши да направи такива промени вярвам, че и останалите 400 сайта също ще завият към конкуренцията. Няма смисал за 0.02ст. да стоя !

    32

    blqk 12.09.08 в 11:09

    Промяната оказва лека положителна промяна за наистина сериозните сайтове. Но е логично. Не може да инвестираш сериозен труд, познания, професионализъм и крупни финанси в екип, за да поддържаш сериозен и уникален сайт и да си равнопоставен с някой от блогспот.

    33

    Martin 12.09.08 в 11:09

    С “някой” от блогспот викаш :) Още малко ще ни изкараш непрофесионални, мързеливи, тъпанари без познания? Само по финансите се различаваме мога да ти кажа, а и още нещ: Бляк!

    34

    Pazzo 12.09.08 в 14:09

    Разгледах няколко сайта с новите ротатори – паднах от смях!
    Каква е логиката на сайтове със сериозно съдържание да се появяват еротични реклами? А на сайтове с “еротично” съдържание да се появяват реклами за например сменяне на тонера на принтера ви?
    Тези от изито не са дообмислили нещата – очаквам масово отказване от техните услуги.
    И докога ли ще спонсорират “еротичните” сайтове?

    35

    Боян Юруков 12.09.08 в 15:09

    Аз точно затова махнах и вертикалния банер. На по-малките размери я няма тази реклама. Пратих и две запитвания до екипа – как мога да филтрирам подобни обяви и каква е границата за кликове за излизане от “трафик” категорията. Още не са ми отговорили, но очаквам, че на първото ще ми кажат, че няма, а на второто – че е по тяхна лична преценка.

    36

    Тодор Христов 12.09.08 в 15:09

    Значи, от това, което чета до момента, в мен се затвърждава убеждението, че ако няма филтър за рекламите в Изитрейдър, тогава по-добре принципът да е CPM. Ако има предефинирани ротатори, но от тях човек може да филтрира част от рекламите, тогава CPC може да работи – отделен е въпросът на каква цена.

    Бояне, според мен няма граница за кликове – поне няма официална такава. Сред критериите за “интерактивен сайт” не присъства.

    Ето само една идея, както е при теб например – ти си нов член на Изитрейдър, може би следва да се въведе някакъв карантинен период (месец, два), и след това, ако няма фалшиви кликове, ако сайта отговаря на останалите критерии, които са въведени, да бъде с право преместен към “интерактивните сайтове”.

    37

    Боян Юруков 12.09.08 в 15:09

    Съгласен съм за последното. Това ще е най-разумния подход и аз не очаквам друго отношение. Въпросът е, че няма ясни правила по въпроса и аз не знам какво да очаквам и какви стъпки да предприема. При промяна на правилата е нормално да настъпи объркване и затова те трябва да откликват бързо на всички въпроси. Затова реших, че ако до 25-ти не ми отговорят на запитванията, да се върна обратно към GAdwords.

    38

    Боян Юруков 12.09.08 в 15:09

    Тъй малка промяна – току-що ми отговориха и на двата въпроса. Порно-рекламата е премахната. На втория – изискването е около 250 уникални посещения, но ми казаха, че блогът ми не отговаря на критерия за “ясно изразена аудитория”. Мисля си, че многото кликове ще мога да компенсирам тази им преценка. Освен това смятам да делна блогът на две части за технологии и за лични статии. Това е не заради рекламите, а за яснота.

    39

    Иван Иванчев 12.09.08 в 15:09

    Здравейте колеги,

    Ще се опитам да обясня накратко мотивите ни за създаване на Трафик и Интерактивна мрежа, както и да отговоря на някои от въпросите ви.

    Както знаете, EasyTrader бе създадена като партньорска мрежа, т.е. за разлика от други наши конкуренти, ние давахме възможност на всеки уеб сайт да се кандидатира за програми и съответно на всеки рекламодател да одобрява или блокира кандидатури.

    За съжаление, не сме в състояниe да запазим стария модел на работа, поради огромния брой сайтове в платформата и последвалото затрудняване на процеса на кандидатиране. Имали сме доста оплаквания в тази връзка и решихме да създадем Трафик мрежа със следната аргументация:

    От гледна точка на собствениците на сайтове:

    Контра: без право на кандидатиране. Про: бърз достъп до рекламни кодове

    Контра: по-ниска цена за клик. Про: разнообразие на банери, съответно по-висока кликаемост, следователно по-висок доход. За сравнение – в момента средната кликаемост в трафик сайтовете е 4 пъти по-висока от тази преди промяната. Освен това, много от сегашните трафик сайтове използваха банери на програми без платен клик.

    Контра: без право на избор на банери. Про: разнообразие на банерите, като отговорността за тяхното съдържание пада върху нашите администратори. Освен това, вече работим върху възможността за право на избор на банерите в универсалните трафик ротатори.

    От гледна точка на рекламодателя:

    Значително облекчаваме процедурата по избор на сайтове. Много от тях до скоро трябваше да преглеждат над 1000 кандидатури в първите дни от стартирането на програмите им, което е физически непосилно, нерентабилно и неефективно.

    По-ниската цена за клик е стимул за рекламодателите да ангажират огромната група от трафик сайтове, като в замяна им е отнето правото да ги одобряват, съответно блокират. Т.е. няма възможност за таргетиране. Съгласете се, че това изисква и преференциална цена.

    Относно click-fraud, в действителност това е проблем на малките сайтове, но това не е критерий за попадането им в трафик мрежата. Сайтове, които злоупотребяват, биват блокирани.

    В заключение, искам да отбележа, че статусът трафик сайт не е окончателен, нито необратим и в никакъв случай не бива да се разглежда като негативен. Няма уеб сайт или партньор в нашата мрежа, на който да не сме обърнали внимание, да сме подценили или игнорирали по някакъв начин. Доходите на сайтовете са наш основен приоритет и целта на всички промени е, тези доходи да се повишават с времето.

    40

    Тодор Христов 12.09.08 в 16:09

    Благодаря на Иван Иванчев от Easytrader за този обширен коментар – той дава отговор на значителна част от въпросите, които различни партньори на рекламната платформа “Изитрейдър” имат.

    Освен това от коментара разбирам, че се разработва опция за избор на банери в трафик-ротаторите, което всъщност е филтрирането, за което спомена Боян Юруков и други потребители. На мен лично това ми звучи логично.

    Аз съм на мнение, че подобни дискусии са полезни, доколкото те служат за изясняване на позициите на две важни страни в процеса на интернет рекламирането – рекламната платформа и уеб-издателите. Радвам се, че тези дискусии са в конструктивен тон, с аргументи, предложения и различни опции.

    А позицията на третата страна – рекламодателите, за жалост няма как да я узнаем сега, остава да се надяваме, че ако работим упорито по сайтовете си, развиваме ги и ги подобряваме (не само като дизайн, а и като съдържание и аудитория), рекламодателите (т.е. тези, които поръчват музиката) също ще узреят за идеята, че рекламата в интернет може да има смисъл за тях, при това на справедлива цена, а не като този пример, където сериозни пари се хвърлят на вятъра.

    41

    Пет 13.09.08 в 07:09

    Това са общи приказки казани по удобен за тях начин. Казва се “огромен брой сайтове”, но не се казва, че ракламодателите са много малко (главният проблем). Говори се за “разнообразие на банери”, а се ротират 5-6 рекламодателя, обещава се възможност за избор на банери, т.е. от тези 5-6 сайта да сведем бройката до 2-3, много благодаря! Да сложим филтър на филтъра. Единственото, което постигнаха е захранването на най-малките сайтове с по 10 ст. на ден (съмнявам се, че и толкова могат да изкарат). Рекламодателите ползват статистика (подобрете я, в инфото за всеки сайт може да се добавят препоръчителни детайли като например: аудитория на сайта – мъжка, женска, тийнейджъри и т.н.) и не е чак толкова трудно да подберат подходящи партньори, а знаете ли каква бройка банери трябва аз да подменя? Твърденията са относителни, като това за кликаемостта, от банерите без платен клик също се печели добре от регистрация или друго действие, естествено сайта трябва да има посещаемост. Защо EasyTrader не направи форум чрез който да се допитва до своите клиенти, да получава предложения, да се дискутират проблеми, да се вземат съгласувани решения, а се крие зад една форма за контакт и един телефон?

    42

    Тодор Христов 13.09.08 в 08:09

    Личното ми мнение е, че трудно можеш да очакваш т.нар. “съгласувани решения” от която и да е било частна фирма, която при това е между две големи групи – рекламодатели (по-малката) и уеб-издатели (по-голямата).

    Но някаква форма на обратна връзка с издателите има смисъл да се поддържа, може да е под формата на предложения, за които издателите да гласуват, за да се види общото им настроение какво е по една или друга тема…

    43

    Иван Иванчев 14.09.08 в 11:09

    Здравейте,

    относно форума за клиенти, засега се въздържаме от създаването на такъв, тъй като не смятаме, че е удобна форма за комуникация.

    В платформата има вътрешна система за обмен на съобщения, в която до момента сме обработили стотици въпроси и предложения на уеб партньори. Много от промените са предизвикани именно след дискусии в тикет-системата.

    Отворени сме за всякакъв вид предложения, отчитайки, както каза Тодор Христов, че е много трудно да се съгласуват желанията на двете страни – рекламодатели и пъблишери.

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


    seven + 9 =