Следваща стъпка или следващо ниво?

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 01.02.2008

  старт следваща стъпка следващо ниво блог

  Ето малко данни (по Google Analytics) от Януари 2024 за малката ми блог-група, която развивам в България през последните 6-12 месеца с помощта на няколко блога:

  • Общ брой посещения – 90 000 (без 9)
  • Общ брой разгледани страници – 241 000 (плюс 2)

  Този трафик е пренебрежимо нисък в сравнение с утвърдени информационни сайтове, зад които стоят редактори, журналисти, подкрепящи сайтове, медийни групировки и мощен финансов ресурс.

  В сравнение с други сайтове обаче, в т.ч. с такива, в които също работят редактори и журналисти, този трафик е внушителен. Особено на фона на факта, че колегите ми и аз не разполагаме с ресурса, който много други сайтове имат, нито някой ни налива трафик с пълни шепи.

  Въпросът е – “Какво да се прави с този трафик?”. Все пак, трафикът не е самоцел, но може да бъде средство.

  Моята блог-философия

  Обичам да гледам на блоговете си така, както се гледа на един бизнес. Това ми помага много в работата по тях.

  Така, както в управлението на един бизнес има фази на целеполагане, очертаване на стратегия, планиране, организиране, мотивиране (на хора) и контрол, така и в управлението на блогове може да се подходи по същия начин.

  Подобен подход гарантира максимална ефективност и ефикасност от блог-дейността и минимум шанс да се оставиш на случайността или течението.

  Дали ще става дума за увеличаване на броя на читателите (1), разширяване на влиянието сред тях (2) или максимизиране на приходите (3), каквито може да са различните рационални цели на един блог (“начесването на его” и “самоцелното самоизразяване” не ги броя за блог-цели), който няма намерение да умира скоро, поставянето на цели и работата по осъществяване на стратегията са основен приоритет.

  Двата подхода в развитието на блог

  Предвид целите на блоговете ми, до този момент работих в перспективата на “следващата стъпка“. Какво да направя утре, какво вдругиден, както и следващата седмица и месец, как малко по малко, ден след ден да усъвършенствам блоговете и да ги развивам във възходяща посока. С нулев финансов ресурс, естествено, с нулева реклама.

  Настъпва обаче момент, в който перспективата на “следващата стъпка” не е достатъчна. Нужна е не просто следваща стъпка, а отиване на следващо ниво на развитие на блог-дейността. При това – само с почтени средства.

  Нека илюстрирам мисълта си:

  1. Следваща стъпка би била да увелича читателите на блоговете с 500 или 1000 души повече спрямо предходния месец.
  2. Следващо ниво би било да увелича читателите на блоговете с 50 000 или 100 000 души спрямо предходната година.

  Или:

  1. Следваща стъпка би била да увелича приходите от блог с 200 или 300лв. повече спрямо предходния месец.
  2. Следващо ниво би било да увелича приходите на блоговете с 10 000 или 15 000 лева спрямо предходната година.

  Цифрите са почти произволно избрани, колкото да илюстрирам с примери идеята си. Но важното е едно – изместване на фокуса от “следваща стъпка” към “следващо ниво”.

  За “следващото ниво” е нужда радикална промяна

  За да се развие успешно философията на следващото ниво, са нужни радикално нови подходи към блог дейността. Това, което е работило успешно в условията на стратегията на “следващата стъпка” няма да е достатъчно, за да се постигне успех на съвършено ново ниво.

  Какво е нужно за един блог, за да премине на следващото ниво:

  • Силен акцент към съдържанието и увеличаване на броя на материалите, които се публикуват ежедневно.
  • Създаване на стратегически партньорства с прецизно и тематично избрани уеб-партньори, които са лидери или са с потенциал да станат лидери в своите области.
  • Професионално отношение към SEO.
  • Активна работа и реални ползи за рекламодателите. Монетизацията е гарант за професионалното и систематично развитие на една блог-дейност, но за да има реална монетизация, са нужни реални ползи на рекламодателите – монетарни и немонетарни.

  Това са накратко действията, които заслужават внимание, за да се премине на съвършено ново ниво в блог-дейността и за да може един блогър с основание (разбирай с покритие) да се нарича “професионален блогър”, а блоговете му да постигат все по-високи и по-високи върхове.

  В резюме

  Захващам се за работа. Живеем в България. Няма да е лесно.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 6 trackbacks }

  Фирмените блогове в помощ на малкия бизнес
  05.29.08 at 09:05
  Technorati мрази Alabala.org
  07.08.08 at 08:07
  Мила Адсенс
  07.10.08 at 15:07
  10 добри блог неща
  09.04.08 at 23:09
  Суперблог
  11.28.08 at 16:11
  Постигнахте ли блог целите си през 2024?
  12.26.08 at 21:12

  { 2 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Serious Sam 02.02.08 в 14:02

  Според мен, няма начин да се поддържа професионален сайт (или блог, без значение) продължително време (години), без да се изкарват достатъчно пари от него. Колко е това “достатъчно” – всеки сам си го опредея.

  Защо е важно да правиш “достатъчно”? Защото виждаш, че сайтът ти се “отблагодарява” и се стремиш да го направиш още по-качествен. И колелото се завърта: повече качествено съдържание – повече потребители – повече пари – стимул за повече качествено съдържание.

  Естествено, в началото трябва да се поработи изцяло за качественото съдържание, без да се мисли за пари, но твоите блогове са вече много напред, затова – аз бих акцентирал върху парите.

  2

  koekak 09.03.08 в 05:03

  Не съм чак толкова голям специалист/блогър/ но си прав че в един момент висчко се свежда до пари, сега зависи какво правиш разбира се ,ако е блог само за твое лично удоволствие ,може би не трябва да се мисли за това…просто се отдаваш на чувствата си и пишеш..Ако решиш да го комерсиализираш става по сложно…трябват и пари и разбира се да знаеш какво правиш,да имаш нюх…така че нищо не е толкова просто колкото изглежда…

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.