10 добри блог неща

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 04.09.2008

  десет добри блог неща

  Мисля, че именно сега, в самото начало на новия активен сезон за блоговете (след лятото и до Коледа), е време да помислим какво още можем да направим, за да подобрим блоговете си в една или друга степен – за доброто на читателите ни и за нашето собствено добро, разбира се.

  Ето моят списък от 10 добри блог-неща, върху които можете да помислите и дори непосредствено да внедрите в блог-практиката си:

  1. Работете с план за нови статии

  Обичате ли да работите по блоговете си с план за новите статии? Аз лично – да. Правя го от самото начало на блог-кариерата си и съм доволен от резултатите.

  Под “План за нови статии” имам предвид планиране на материалите, които ще се публикуват в блога, обикновено с няколко седмици напред. За целта използвам различни похвати, за които ще спомена в друг материал.

  Все пак, ето един от най-полезните похвати за планиране – регулярно водене на бележник с потенциални теми и заглавия на статии, които да се сортират периодично (например седмично) според желаните дати за публикуване в блога, актуалността на темата и най-вече – потенциала да се превърнат в стойностни статии.

  Наблюденията ми показват, че повечето професионални блогъри, за които съдържанието е цар и които развиват тематични блогове, работят с план.

  2. Подобрете дизайна на блога си

  От колко време я карате с един и същ дизайн на блога ви? Не ви ли е леко поомръзнал вече? А дали не е поомръзнал на повечето ваши читатели?

  Ако интуитивно усещате, че дизайнът на блога ви може да се подобри или дори кардинално промени – действайте! В блог-дейността няма нищо по-хубаво от експериментите – всичко може да се поправи, дори и да сбъркате, и почти никой няма да ви се разсърди.

  Едната от алтернативите е просто да подмените старата си блог-тема с нова. Има толкова много различни блог-теми, особено за WordPress потребителите, но така също и теми за Blogger… Потърсете в Google с думи като “wordpress, free, theme” и няма начин да не откриете най-различни варианти.

  Лично аз препоръчвам платените блог-теми. Те често са по-качествени от гледна точка на дизайн, по-уникални са спрямо безплатните теми, някъде има възможности за безплатен ъпгрейд и т.н. Ако се налага да ползвам нова тема някъде по моите блогове, тя най-вероятно ще е платена.

  Ако обаче генералната смяна на тема ви тревожи или я намирате за ненужна, най-малкото помислете за неща като:

  • Има ли по-удачен шрифт за моя блог, който мога да ползвам?
  • Има ли по-удачен размер на шрифт, който да използвам?
  • Има ли по-удачен фон за моя блог, който да използвам?
  • Дали няма да е добре да променя цветовете на линковете?
  • В достатъчна степен ли се възползвам от ширината на темата, мога ли да я увелича (с цел увеличаване на работната площ на блога)?
  • Дали не е време да премина от един към два сайдбара (или защо не – обратното)?
  • Има ли по-красива и въздействаща снимка, която мога да изпозлвам в Header (“шапката” на блога)?

  Всички тези, а и други въпроси са пряко свързани с дизайна на блога ви. Имайте предвид, че дизайнът има пряко отношение към читателите ви – колкото по-добре е изпипан, толкова по-добре за читателите, следователно толкова по-добре и за вашия блог и за вас самите.

  3. Оптимизирайте сайдбаровете

  Оптимизацията на сайдбаровете може да бъде от решаващо значение за някои от ключовите метрики за вашия блог, като например коефициентът “брой посетители/брой разгледани страници”, CTR (Click Through Rate) за рекламите, темп на нарастване на RSS абонати и др.

  Много блогъри не обръщат внимание на сайдбаровете си и ги оставят статични за прекалено дълги периоди от време. По този начин, с течение на времето тези сайдбарове не предлагат достатъчно актуална информация за читателите, или затрудняват навигацията, или просто загрозяват блога.

  Други блогъри допускат грешката да претрупват сайдбаровете си с прекалено много информация – блогрол, списъци със статии, всевъзможни банери и текстови линкове, уиджети на социални мрежи и др. И докато това е сравнително неизбежно за по-големи блогове, както и за такива, които търсят агресивна монетизация, аз не препоръчвам този вариант за начинаещите блогове.

  Един блог с под 50 статии не печели нищо от това, че в сайдбаровете си е сложил 100 неща. Съветът ми е акцентът да бъде върху количеството стойностно съдържание, а не върху количеството подсекции в сайдбаровете ви.

  4. Помислете за RSS абонатите си

  Една от основните ми цели през 2024г. бе да се фокусирам върху мащабното увеличава на RSS абонатната база на 1-2 блога под мой контрол. Дори станах организатор на състезание за увеличаване на RSS абонати, под наименованието “RSS Дандания”.

  Усилията ми за увеличаване на RSS абонатите съвсем не са случайни и вярвам, че от един етап нататък всеки блог трябва да полага максимум усилия да привлича нови и нови RSS абонати. По-голямата абонатна база означава повече лоялни читатели, повече посещения и импресии в блога ви, повече възможности за реклама…

  Все важни предимства, върху които можете да помислите още сега.

  5. Оптимизирайте изображенията

  Не всички блогове използват изображения, но блог без изображения изглежда скучно. Работата е там обаче, че повечето изображения могат да бъдат оптимизирани за интернет, за да не трупат излишен трафик на сървъра си (за блоговете със собствен хостинг), да не заемат прекалено много сървърно място, както и за да зареждат по-бързо.

  За оптимизиране на изображенията в блога си лично аз използвам опцията “Save for Web” във Photoshop, и свалям размера на изображението до 50-60%. Така, без компромис в качеството, получавам изображения с до няколко пъти по-малък обем, което прави блога ми по-лек и ми пести сървърни ресурси.

  Също така, не забравяйте за “title” и “alt” таговете на изображенията – поставяйте ги редовно. В дългосрочен план това може да ви носи нелош трафик, в зависимост от темите, по които са изображенията.

  6. Използвайте Nofollow, където се налага

  Nofollow е (противоречив) инструмент, наложен от Google във връзка с покупко-продажбата на линкове и за да не се манипулират резултатите при търсене. По темата може да се говори много, но накратко – това е истината.

  В същото време, атрибутът Nofollow може да се използва за някои от линковете в блога ви съвсем умишлено, с цел да не се предава влияние и тежест върху определени страници в блога, като респективно това влияние и тежест се запазват и разпределят между останалите страници.

  Според личната ви преценка, можете да поставите Nofollow на по-маловажни от гледна точка на трафика от търсачките страници като “За контакти”, “За мен”, “Авторски права” и др. – едва ли очаквате да привличате посетители с тях, така че в обшия случай най-малкото няма да навреди да им поставите Nofollow.

  7. Оптимизирайте разположението на рекламите

  Имате реклами в блога си, но се чудите защо никой не натиска върху тях? Причините могат да са различни, но една от тях е разположението им по екрана, при това по екраните на различни монитори, които десетките, стотици или хиляди читатели на блога ви ползват.

  Помислете кои са най-вероятните зони, където ще попада погледа на читателите ви и експериментирайте смело, като промените текущото разположение на рекламите. Оставете рекламите в новия им вид поне няколко дни, след което сравнете дали има ефект от направената промяна.

  Като общо правило, колкото по-нагоре са разположени рекламите (т.нар. “above the fold”), толкова по-добре. Това правило обаче не бива да се приема за истина прекалено буквално – в един мой блог банерът с най-висока конверсия е поставен надолу в страниците.

  Ето защо – тествайте кое работи най-добре при вас.

  8. Създайте нови страници

  Оглеждайте от всички страни сегашните страници (Pages) в блога ви – всичко ли е наред с тях, достатъчни ли са на брой, липсва ли някоя, каква може да е тя?

  В хода на подобен анализ може би ще ви хрумнат нови идеи за обогатяване на блога ви с нови страници. Например, да създадете нова, хубава и описателна “За мен” страница, или секция с линкове към блогове и сайтове а-ла “Партньори”, или секция за “Авторски права” и т.н.

  Същевременно, огледайте блога си с критично око за вече съществуващи страници, които не ви вършат добра работа (не се посещават, не са актуални) и ако се налага – просто ги премахнете.

  9. Помислете за линкбилдинга и SEO

  Линкбилдингът и SEO (Search Engine Optimization) са важни фактори за блог успех. Не ги подценявайте, освен ако не искате да изглежате като блог-глупаци.

  Можете незабавно да помислите за следното:

  • С кои сходни тематични блогове да потърся обмяна на линкове?
  • В кои безплатни директории да регистрирам блога си?
  • Кои социални мрежи да използвам?
  • Как да подобря т.нар. on-page оптимизация на блога си?
  • Има ли и по-удачни начини да съставям заглавията на статиите си? А мога ли да съставям убийствени заглавия?

  Това са само малка част от SEO дейностите за блогъри, за които можете да помислите още днес. Направете го!

  10. Изненадайте читателите си

  Кога за последно изненадахте читателите на блога си с нещо, зарадвахте ги, показахте им вашата благодарност или направихте символичен жест?

  В състезанието RSS Дандания например аз успях да привлека 600 нови RSS абоната само за 1 месец, при това в активния сезон на отпуските, благодарение на томбола, която организирах само за RSS абонати. Обичайната ми норма на увеличение на RSS абонатите 3 месеца преди това бе около 100-150 нови абоната месечно.

  Изненадайте читателите си, направете им предложение, на което не могат да устоят и ги въвлечете в действие. Тествайте с различни изненади – не е задължително да бъдат скъпи подаръци или огромни награди, и наблюдавайте успеваемостта си.

  В резюме

  Това са 10 добри неща, които можете да направите за блоговете си още сега.

  Има ли според вас и други важни неща, които биха могли да се предприемат незабавно и да дадат добър ефект? Кои са те?

  Снимка: Sxc.hu

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:
  • SEO на достъпен език Презентацията, която ще видите по-долу е на тема "SEO" и има за цел да обясни на достъпен език кои с...
  • Драматичен Google Page Rank спад !!! От Daily Blog Tips и Andy Beard научих за следните известни блогове, които са претърпели сериозни Go...
  • За какво се ползва Wikipedia? Намирам за ненужно да обяснявам какво е Wikipedia - световната безплатна енциклопедия няма нужда от ...
  • Google Adsense в България Вече направих анонс за това в NovaVizia.com, но нека поставя съобщението и тук. Рекламната програма...
  • Блог новини: 06.08.2008 Какви са актуалните и/или интересни блог новини за днес? Това е въпросът, а отговорът можете да откр...

  { 2 trackbacks }

  10 добри блог неща
  09.04.08 at 23:09
  WordPress ресурси, блогове, социални мрежи и SEO: 08.09.2008
  09.08.08 at 19:09

  { 4 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Миглен 05.09.08 в 04:09

  Както винаги супер идеи! Това за предварителното планиране не е много приложимо в личен блог.

  2

  MacTeP 05.09.08 в 12:09

  Все важни неща за един блог :)

  3

  Пенко Пенев 06.09.08 в 11:09

  Браво. Чудесни препоръки. Ще прегледам какво мога да променя в моите блогове.

  4

  Тодор Христов 06.09.08 в 13:09

  Да, благодаря ви, ще се радвам, ако нещо ви свърши добра работа.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.