Цар ли е съдържанието?

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 12.08.2008

  Всеки, който се занимава поне полу-професионално с интернет и блогове вероятно е чувал фразата “Content is king”. Преведена тромаво на български, тя може би ще звучи като “Съдържанието е Цар”.

  Зад тази фраза се крият няколко основни постановки за успеха на един блог:

  1. Колкото по-качествено съдържание създава един блог (в очите на читателите си!), толкова по-посещаван е той. От това (но в никой случай не автоматично!), следва и извода, че толкова по-линквано ще бъде това съдържание от други блогове и сайтове.
  2. Колкото по-голямо количество съдържание се публикува от един блог, толкова по-големи ще са шансовете на този блог да генерира по-висок трафик към себе си по линия на търсачки и редовни посетители. Едно е в блога ни да се публикуват по 2-3 материала месечно, съвсем друго е ако са 2-3 на ден. Интернет е област, в която Законът на големите числа има голямо значение.

  Повод на съставя този материал за съдържанието, което създаваме ежедневно ми даде статията на Кърт “Съдържанието никога не е било Цар”, в която той повдига следната провокативна тема:

  Основната идея зад теорията за “Съдържанието е Цар” е, че колкото повече съдържание публикува онлайн един сайт, толкова повече трафик ще може да привлече към себе си. Това схващане доведе много блогъри да публикуват едни и същи неща хиляди пъти, губейки буквално стотици часове време за един най-ниско ефективните методи за създаване на трафик.

  Способността да се създават линкове от други сайтове е Цар,
  а съдържанието е само едно от многото инструменти на Царя.

  Това е между другото един от фундаменталните принципи на успешния блог – уникално съдържание и входящи линкове. Имаме ли и двете, успехът в блогването, каквото и да означава той, би следвало да е налице.

  От чисто SEO гледна точка, създаването на линкове е важен приоритет. Специалистите по оптимизация за търсачки добре познават важността на входящите линкове с подходящ текст и не пропускат да се “разпишат” с т.нар. “Do Follow” линкове навсякъде, където могат.

  Други хора смятат, че количеството съдържание е най-доброто SEO. Онзи ден разговарях с един уебмастър, който се изрази така по повод стотиците материали, които се публикуват в социалната медия Svejo.net: “Сам по себе си обемът от материали, който получават е най-доброто SEO”.

  Моята лична гледна точка и опитът, който успях да събера през последните 18 месеца показва ясно важността на линковете. Аз публикувам нови материали с голяма честота и те със сигурност ми помагат (най-малкото не пречат), но реалността е, че без входящи линкове и при наличието на достатъчно конкуренция, един блог просто ще изгуби войната за трафик в Google.

  В същото време осъзнавам, че входящи линкове трудно могат да бъдат постигнати по органичен път, ако качеството на материалите не е на ниво. Лично аз нямам практиката да си плащам за линкове и разчитам на органичен линк-билдинг с помощта на съдържанието, което публикувам.

  Дали това се получава е отделен въпрос. Може да ви се стори странно, но не съм сред хората, които мислят, че в България е възможен линкбайт, освен в много редки случаи.

  И така, обратно към темата: “Цар ли е съдържанието?” По-специално:

  • Съдържанието ли е това, което определя обема от линкове към блога ви или има други фактори?
  • Каква е вашата практика и наблюдения, отнесени към статистиката на посещаемостта на блога ви – на количество или на качество на съдържанието (на текстовете) е по-добре да се набляга? Често пъти не е възможно и на двете едновременно.
  • Споделяте ли тезата, че не съдържанието, а входящите линкове са истинските Царе?
  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 4 trackbacks }

  Цар ли е съдържанието?
  08.12.08 at 23:08
  Content is King?
  08.13.08 at 10:08
  Двете най-важни правила за блог-успех
  08.27.08 at 17:08
  10 добри блог неща
  09.04.08 at 23:09

  { 6 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Manol 12.08.08 в 23:08

  По мои наблюдения по – честото публикуване води до изкривяване на темата на блога от професионален към личен. И да, Съдържанието е Царя – една добра статия може да привлече 10 линка, безплатна е-книга или софтуер ( например някой интересен плъгин за wordpress ) – стотици линкове – нещата са свързани. И те ще бъдат deep link-ове.
  Регистрацията в директории и търсачки отнема време и в малко от тях одобряват. Но блога може да получи хиляди линкове от PR0 до PR7
  Тези три неща са взаимосвързани и трябва да се комбинират за успех на блога, също, може да се направи Adwords кампания, която ще привлече допълнително таргетиран трафик

  2

  Алекс К. 13.08.08 в 09:08

  Според мен съдържанието е царя.Ако статиите не ги бива, няма кой да линква, от там нещата се навързват и блогът няма особено големи шансове да получи достатъчен трафик.Затова трябва да внимаваме какви ги пишем. :)

  3

  Val 13.08.08 в 18:08

  Взимайки предвид факта, че прочетох статията не с помощта на търсачка, а защото имам навика да се навъртам наоколо, заради съдържанието, което чета тук определено съм на мнение, че качественото съдържание е Царя.
  Колкото до линкбайта, преведеното ръководство за оптимизация на WordPress на Manol е типичен пример за успешен линкбайт.

  4

  Тодор Христов 13.08.08 в 20:08

  Val, благодаря за коментара!

  Ръководството на Манол със сигурност му е донесло линкове (самият аз го линкнах 2 пъти, ако се не лъжа), но под линкбайт поне аз разбирам колосално количество линкове – например, като за български условия, 30-40-50 и нагоре.

  5

  MacTeP 14.08.08 в 02:08

  Нещата са си въпрос на гледна точка… лично за мен съдържанието е само един от инструменти за докарването на трафик… а дали трафика ще е качествен… това вече е една друга тема ;)

  6

  Manol 14.08.08 в 13:08

  @Val, ако не успешен, то поне е опит за линк байт :)
  Иначе при модерните напоследък блог игри се получават доста линкове като ден на отворения блог и доста добрата кампания и блог игра на Absolute – В един Абсолютен свят където все още виждам да се включват хора

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.