И Ping.bg се насочва към блогърите

от Тодор Христов на 20.09.2007

ping.bg блогъриВ търсенето на бърза популяризация и стремеж към навлизане в ежедневието на повече интернет потребители, най-новата социална мрежа Ping.bg обръща специално внимание на блогърите.

Доказателство за това е банерът, който виждате. Той излиза на страниците на Ping.bg. Обърнете внимание на текста вътре в банера: “Дали блогът ми ще стане популярен?”

Тъй като и Dao.bg, и Svejo.bg използват (разбира се, не само) същия подход за първоначално популяризиране, стигам до извода, че блогърският бранш у нас вече е достигнал някаква степен на зрялост в развитието си, при която има смисъл от съвсем целенасочени действия на “ухажване” по отношение на определени групи блогъри.

А именно, става дума за блогърите, на които “им пука” за това колко души ги четат, на които “им пука” за трафика, за обратните линкове към техния блог, за брандинга на блога им в очите на читателите извън приятелския кръг от други блогове/блогъри.

Предполагам, че в Ping.bg, подобно на другите мрежи у нас, първоначално ще се оформи една група от 15-20 блогъра, които ще захранват ежедневно мрежата поне с едно свое заглавие (блог).

Надявам се, че от Ping.bg ще оценят активността на блогърите, които най-вероятно ще захранват в немалък процент с препратки сайта и ще оставят линковете към въпросните блогове с FOLLOW, а не с NO FOLLOW.

Подобен подход практикуват и от Dao.bg в момента, което е някаква форма на признание към блогърите, които включват свои материали там. Това е подходът и на Digg.com.

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 4 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Пламен Томов 20.09.07 в 13:09

Дано не се превърне в техен приоритет, защото все пак основният трафик ще дойде от не блог-сайтовете.

2

Тодор Христов 20.09.07 в 13:09

А от няколко дни се говори (но засега – само се говори) и за нов сайт в тази сфера – http://www.Pipe.bg (на Икономедия).

3

Николай Пресолски 23.09.07 в 22:09

Специално за линковете, да са nofollow има определени съображения. Един сайт примерно със над 100 линка на страница, които са follow ще бъде жестоко наказан от google, като ще излиза много по-назад в резултатите, като мярка за борба със спама. За това те препоръчват всички ликове, които са в резултат от от потребителите (било то коментари или нещо друго) да бъдат nofollow.

http://googleblog.blogspot.com/2005/01/preventing-comment-spam.html

Иначе, какъв ще е смисъла за един блогър, да оставя линкове към блога си във сайт, който никога няма да бъде намерен?
Естествено щеше да е много по-добре да не съществуваше такова нещо като спам и да няма такива мерки, от които всички да страдат.

4

Тодор Христов 23.09.07 в 22:09

Това с Nofollow е така, но ако погледнем от другата гледна точка – какъв е смисълът един блогър или собственик на сайт да поставя линковете си в новопрохождащите мрежи (т.е. да ги попълва със някакво съдържание), ако поне не получи в замяна един реален обратен линк?

Разбирам трафикът да е 300-500 визити и нагоре в резултат на една поставена препратка, излязла на първа страница, та да си каже блогърът “Наистина си струва!”, но при условие, че мрежите са все още млади и изходящият им трафик далеч не е такъв, предполагам, че много блогъри, а и собственици на сайтове биха се зарадвали да получат обратен линк, за известно време поне.

Естествено, мрежите не са създадени за блогъри, които да си промотират съдържанието, но нали пък тези именно блогъри са малко или много именно хората, които в момента пълнят българските мрежи и са т.нар. “early adopters”?

Интересна е тази тема…

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


8 − = one