Стената на срама в Digg

от Тодор Христов на 23.09.2008

Много интересно… натъкнах се на “Стената на срама” в Digg, организирана с цел да покаже какъв е процентът на “сляпо” гласуване на топ-потребителите на социалната мрежа.

Оказва се, че сред първите 1000 топ-потребители масово е застъпена практиката за сляп вот, т.е. за гласуване за статия в Digg без изобщо да се чете статията преди това. Ако огледате “Стената на срама” с най-важните потребители на Digg, ще видите че поне 90% от тях гласуват масово на “сляпо”.

А как ли е в социалните мрежи у нас? Дали има сляпо гласуване? И интересно, къде доминира то – в положителните, или в отрицателните гласове?

Моята лична практика в българските социални мрежи познава сляпо гласуване, но според мен – в ограничени размери. Но един такъв показател в личния профил в Svejo.net, Dao.bg или Ping.bg би бил добре дошъл, например, да имам едно наум и утре да не попадна на нечия “Стена на срама”. :-)

А как е при вас – случвало ли ви се е да гласувате сляпо в български социални мрежи (кой ли ще си признае)? А в чуждестранни?

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 1 trackback }

Стената на срама
09.23.08 at 22:09

{ 12 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Манол Трендафилов 23.09.08 в 22:09

преди гласувах за всички публикации на първа страница ( да, сляпо гласуване ), после се усетих и спрях да го правя ;)

2

Иван Пидов 23.09.08 в 22:09

Гласувал съм сляпо. Сега като видя новина в свежо например само по името разбирам дали ми харесва и кликам +1. Като я прочета, ако е била зле променям гласа си ;) . Но не накликвам безцелно

3

Васил Тошков 23.09.08 в 23:09

Много ясно, че има. Като видя, че публикацията е от някой като Вас, който ми е симпатичен – гласувам. Дори да е писал по тема, която не ме интересува. Няма само спамърите да се подкрепят, я!

4

Огнян Младенов 24.09.08 в 00:09

И аз я карам по симпатии главно за сайтове които пишат свестни неща. Почти винаги обаче, чета статиите които са на интересуваща ме тематика

5

Тодор Христов 24.09.08 в 08:09

Дотук с мен са общо 5 човека, на които им се е случвало да гласуват сляпо.

А дали пък няма да се намери човек, който (почти) никога не е гласувал сляпо в социалните мрежи?

6

Маргарит 24.09.08 в 08:09

Аз се присъединявам към мненията на Васил Тошков и Огнян Младенов. Признавам си най-отговорно: “Случвало ми се е да гласувам сляпо!”, но не ми се е случвало да съжалявам за моя вот до сега, а и винаги прочитам статията след това! :)

7

Пенко Пенев 24.09.08 в 09:09

Във форумите в които участвам и чета ако някой учтиво помоли да бъде подкрепен – било то в Svejo или в Digg и ако ми е симпатичен – го подкрепям независимо дали ми харесва написаното или не. В Mixx – винаги когато вляза подкрепям всички, които участват в общностите в които съм и аз.

8

Longanlon 24.09.08 в 10:09

и аз гласувам най-вече на сляпо в свежо.

давам отрицателни вотове на тъпите постове с по една картинка и на блоговете, които пускат такива и са набутани с адсенс.

по принцип положително гласувам рядко

9

Явор Иванов 24.09.08 в 10:09

Аз имам практиката на Иван Пидов… но не бих казал, че това е на сляпо. Напротив даже според мен е по-правилно тъй като е много гаден материала ме е яд че съм дал + и се връщам да дам -

;)
някой да прави като нас случайно ?

10

Веси 24.09.08 в 13:09

Случвало ми се е да гласувам на сляпо, подобно на повечето от вас :) . Особено за да подкрепя хора, които са ми симпатични и които уважавам, но в повечето случаи първо прочитам материала и след това, ако ми хареса, гласувам за него.

11

SSH_ON 25.09.08 в 00:09

Винаги гласувам на сляпо (не чета материалите).
Гласувам за приятели и за себе си, не по заслуги ;)

12

VaXo 25.09.08 в 09:09

И аз често гласувам “на сляпо”. Честно да си призная слепият ми вот е най-често отрицателен. Обикновено гласувам наказателно за “провокативни заглавия” и спамърски постове. Много рядко иначе гласувам положително на сляпо. Обикновено, чета и ако има бутон на страницата гласувам от там или се се връщам…

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.