Новият скрипт на Google Analytics

от Тодор Христов на 18.04.2009

Преди няколко дни в блога за мениджмънт и бизнес поставих новия скрипт на статистическата програма Google Analytics. Изобщо не бях забелязал, че не съм преминал на новия скрипт, докато не прочетох, че 40% от сайтовете в Топ 10 000 в света (по Alexa) все още ползват стария скрипт, urchin.js.

Все още не съм направил замяна на стария скрипт с новия (ga.js) по всички блогове, но това предстои в близките дни. Ето защо е добре да се направи замяната (цитирам на английски):

  • Faster, smaller source file.
  • Automatic detection of HTTPS.
  • Increased namespace safety.
  • More convenient set up for tracking ecommerce transactions.
  • More customizable code for interactive Ajax-based sites.
  • Access to new features and reports as they roll out.

Източник.

Промяната се прави лесно, следвайки следния път: Analytics Settings > Profile Settings > Tracking Code. Избирате тракинг код от менюто “New Tracking Code (ga.js)” и го копирате на съответното място във вашия блог, на мястото на стария тракинг код urchin.js. Това е всичко.

Между другото, въвеждането на новия скрип ga.js е още от края на 2007г., както се споменава в официалния блог на Google Analytics, но така и не съм разбрал за това досега. Откровено казано, нищо не ми е пречило досега да си проверявам статистиката и със стария скрипт, но с течение на времето той ще бъде премахнат от Google, така че реших да не отлагам и да направя промяната.

А вие коя версия на тракинг кода (скрипта) на Google Analytics ползвате в момента – старата (urchin.js) или новата (ga.js)?

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 3 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Васил Тошков 19.04.09 в 16:04

Това са глупости. Новия код няма нищо в повече от стария. Просто разпознава https адреси, но едва ли ще ти се наложи това. Искат и да разкарат думата “urchin” от кода си. Иначе стария код е много по компактен, стандартизиран и бърз от новия.

Аз лично никога няма да мина на новия код. Тъпо е да ме лъжат, че новия код дава достъп до повече информация и статистики. Технически е същия като стария, освен това с https, което на нас не ни трябва.

Аз лично не съм доволен от Google Analytics, резултатите са много изкривени. Следя си нещата с мои скриптове и действителността е много далече от техните изчисления. Затова търся алтернатива, но не намирам.

Може би ще мина на woopra (ако я пуснат официално) или на скрит код от statcounter. GetClicky е много интересно, но искат пари, а точно за такова нещо е малко странно да си плащам.

2

Тодор Христов 19.04.09 в 19:04

Какви наблюдения имаш за изкривяване на резултатите на Google Analytics – трафик нагоре, надолу, неточно засичане на влизания по ключови думи, може би?

Аз ползвам и Clicky, и Google Analytics – първата програма показва обичайно с около 7-8% по-ниска посещаемост.

3

Георги Фурнаджиев 25.04.09 в 04:04

@Васил Тошков – стиска ли ти да споделиш с Google терзанията си? Чувал съм, че си прибирали гениите при тях. Ще ти платят билетчето, ще получаваш хубава заплатка, ще направиш кариера … Демек – ако имаш да казваш нещо, казвай. Все някой ще те разбере кви ги плещиш, не всички сме идиоти.

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.