Google Analytics срещу Clicky срещу Woopra

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 17.06.2008

  Реших да направя бърз тест, за да преценя коя статистическа програма какви резултати показва и доколко достоверни са тези резултати. В момента използвам най-малко три различни програми:

  За отправна точка реших да взема статистиката на NovaVizia.com за вчера, Понеделник, 16.06.2008г. И така, ето резултатите:

  Google Analytics

  Данните за посещаемостта според Google Analytics са:

  • Посещения – 2 685
  • Разгледани страници – 5 608

  Clicky

  Данните за посещаемостта според Clicky са:

  • Посещения – 2 532
  • Разгледани страници – 6 118 (това обаче са общия брой действия, в т.ч. изходящите кликове, не само страниците)

  Woopra

  Данните за посещаемостта според Woopra са:

  • Посещения – 2 949
  • Разгледани страници – 5 457

  Бързи изводи

  Бързото ми замерване показва, че най-висока посещаемост показва Woopra, следвана от Google Analytics и Clicky. По принцип, Clicky показва най-ниски показатели на всичките ми блогове.

  По отношение на разгледаните страници, мини-класацията се оглавява поделено от Google Analytics и Clicky (отчитайки изходящите кликове, които в NovaVizia.com са значителен брой и нерядко стигат 1000 на ден). Woopra, за моя изненада дава най-нисък показател в това отношение.

  Ако се допитам до сървърната статистика Awstats, всички цифри по-горе бледнеят. Awstats винаги е давала най-високи цифри, но значителна част от тях са заради системни логове, по мои наблюдения, и аз рядко я поглеждам повече от 2-3 пъти годишно.

  Като цяло, в работата си изцяло залагам на Google Analytics, останалите две статистики ползвам заради експериментални цели, както и заради някои опции (като шпионирането в реално време и др.), които Analytics не предлага в момента. Намирам данните на Google Analytics (особено по отношение на броя на разгледаните страници) за достатъчно актуални, тъй като съм ги засичал със статистиките на EasyTrader.bg и PHPAdsNew.

  Какви са вашите наблюдения за данните, които ползвате за статистика на блоговете си? На кой статистически модул имате най-голямо доверие? Правили ли сте някакви сравнения между две или повече статистически програми?

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 4 trackbacks }

  Психология на потенциалния RSS абонат
  07.17.08 at 22:07
  Google Chrome
  09.02.08 at 23:09
  10 дни с Google Chrome
  09.12.08 at 00:09
  Пазарен дял на Google Chrome в България
  09.12.08 at 13:09

  { 21 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Иво Станков 17.06.08 в 21:06

  Аз разчитам главно на Analytics, въпреки, че имам и Woopra. Тя ми е полезна за Live статистика, най-вече.

  2

  Тодор Христов 17.06.08 в 21:06

  Да, Live на Woopra е добра опция, въпреки, че аз леко се обърквам с нея. В това отношение Clicky ми се струва по-прегледна, с опцията си “Spy”.

  А имаш ли информация коя от двете статистики (Google Analytics и Woopra) показва повече-по-малко и в какво съотношение е това, ако си засичал?

  3

  Преслав Ганев 17.06.08 в 21:06

  А всъщност Google Analytics предлага ли статистика за изходящите линкове (към други блогове или подобни)?

  4

  Тодор Христов 17.06.08 в 21:06

  Мисля, че само с инсталирането на допълнителен скрипт става това. Аз имам такъв за Adsense кликовете, но го деинсталирах преди време.

  5

  Пенко Пенев 17.06.08 в 22:06

  Аз ползвам само Google Analytics. Освен тях съм си инсталирал и плъгина WassUp. Без този плъгин вече не мога – така свикнах с него. Препоръчвам го. Тествах за наколко дни Woopra, но честно казано не останах доволен. Сравнено с Analytics е на светлинни години.

  Ползвам също и WordPress.com stats и Blog Metrics.

  6

  Veliko Tarnovo 17.06.08 в 22:06

  Освен Wassup и Statpress не е лош плъгин за замерване на посещения. Не дават конфликти помежду си, така че могат да се ползват едновременно.

  7

  SSH_ON 17.06.08 в 23:06

  Аз използвам главно Google Analytics и чат пат StatCounter. StatCounter отчита винаги малко повече трафик, откокото Google Analytics. Google Analytics ми е по-удобен при управление на повече проекти. Като недостатък Google ме следят по-добре, затова в определени ситуации предпочитам да не го използвам.

  Може ли да направя едно предложение? “Уведоми ме при последващи коментари по e-mail” да е без отметка по default?

  8

  Mila 18.06.08 в 06:06

  Човек с един часовник винаги знае колко е часът. човек с два часовника никога не е сигурен…
  Аз имам общо четири тракера, страшна боза става. Xtreme Tracker, Google Analytics, WordPress.Com Stats, StatPress by Daniele Lippi.
  Гуглето вероятно е най-точен, но му липсват разни неща – айпитата например не ми ги дава. СтатПрес на Даниеле върши работа за шпионски цели. Статистиките на УърдпресКом са ми просто за цвят на бозата.
  За кратко, ама много кратко време имах и Тиксо. Българска му работа…
  М-)

  9

  Тодор Христов 18.06.08 в 10:06

  Благодаря за отзивите до тук!

  Още мнения? (хайде, не се стискайте) :-)

  10

  Абакумов 19.06.08 в 16:06

  Хм, статья достаточно интересная, но я понял только половину, в Болгарском не особо силён.

  11

  Тодор Христов 19.06.08 в 21:06

  Абакумов, здравствуй!

  В резюме: По моему, Google Analytics дает самьiе лучшие результатьi по сравнением с других статистических модулях, как например Woopra, Clicky и Awstats. :-)

  12

  SSH_ON 21.06.08 в 18:06

  Докато сме на тема броячи и статистики, някой ще предложи ли решение за следене на 50 сайта? Google Analytics се изключва поради съмнение за наказания, а StatCounter не харесва сайтове със съмнителен характер ;)

  13

  Тодор Христов 21.06.08 в 19:06

  Аз лично не знам за такава, като че ли…

  Clicky-то позволява неограничен брой сайтове, мисля, но там имаше ограничение в броя на разгледаните страници на ден. Провери за всеки случай.

  14

  Пенко Пенев 21.06.08 в 22:06

  SiteCounter – http://www.statcounter.com/ не върши ли работа за много сайтове?

  15

  Nikolay 21.06.08 в 23:06

  за тези които не знаят woopra има опция за се свържеш с конкретен посетител на сайта, което е най-интересното нещо иначе GA си е най-сигурно.

  16

  SSH_ON 21.06.08 в 23:06

  Тошко, благодаря за предложението. За съжаление безплатната версия няма да свърши работа, а да плащам за статистики… малко изхвърляне ми се струва :)
  Пенко, StatCounter-а върши работа, но имат изискване за качеството на сайтовете, което понякога не покривам.
  Ако знаех, че Google няма да ме накаже за интерлинкване и глупости, щях да си го използвам, обаче не мога да поема такъв риск. Затова търся “независим” тракер.

  17

  Тодор Христов 21.06.08 в 23:06

  Какво точно имаш предвид с това “наказание” от Google? За какво е?

  Николай, тази опция на Woopra наистина е много интересна и заслужава да се спомене, но малко шашка (през очите на невинния посетител на сайт). :-)

  18

  SSH_ON 22.06.08 в 00:06

  Някои сайтове мистериозно бяха деиндексирани от Google, след като ги вкарах в един и същ Google Analytics акаунт. Може да е просто съвпадение, но не ми се правят повече подобни експерименти.

  19

  Пенко Пенев 22.06.08 в 18:06

  Аз имам 12 сайта в GA с линкове помежду им, но не съм забелязал някакво деиндексиране. Само на единия ми смъкнаха ранга, но то вероятно е заради друго.

  20

  Тодор Христов 22.06.08 в 19:06

  И аз така, с 8 блога в Google Analytics. Засега задържам позиции, тук-там увеличих PR.

  21

  Атанас Апостолов 06.12.09 в 16:12

  Здравейте момчета гледам, че темата която сте разисквали е доста стара, но преди малко се зачудих и аз коя статистика е най-точна и като потърсих в чичо Google и попаднах на този блог.
  Аз ползвам основно GA и като втори просто за сравнение Tyxo, а AWstats спрях да го гледам след като забелязах огромните разлики и Тошко най-вероятно е прав, че те идват от логове незнам, но статистиките там са много неточни и далеч от реалността. Аз също минах през доста програми докато накрая се спра на GA и съм адски доволен точността му е доста голяма, а Тухо до скоро бяха супер зле всичките им сървари, но гледам , че сега са ги поправили и данните, които показват са горе доло актуални и близки до GA затова и го ползвам за моментна статистика на посещаемостта, защото GA все пак показват статистиката със закъснение.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.