Кори Доктороу за заглавията на статии в блог

от Тодор Христов на 13.03.2008

Кори Доктороу, един от авторите в BoingBoing.net, описва как следва да се пишат заглавия в блог-статии.

Основното послание е: Заглавията следва да са максимално описателни, да казват за какво става дума в материала, дори с риск да са лишени от емоционалност.

Съветът на Доктороу е отправен предвид по-доброто откриване на статиите с подобни описателни заглавия в Google.

Клипът е публикуван и в SEO ръководство за блогъри на Аарън Уол.

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 3 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Longanlon 13.03.08 в 12:03

Е, аз пък съм забелязал точно обратното – описателните заглавия не привличат особено вниманието. Докато разни игри на думи или пък “емоционални”, както ги нарича тоя Кори резултират в повече кликове.

2

Svetlio Blyahoff 15.03.08 в 16:03

Longanlon става на въпрос за индексиране от търсачките, а иначе съм съгласен, че читателите биват превличани повече от загадъчните заглавия. Въпреки това, аз следвам съвета на г-н Христов (до колкото мога).

Друга добра практика, която знам, е статиите да бъдат съхранявани първо с английско заглавие, което в зависимост от блог агрегатора доста често се изписва в самия адрес на статията. По този начин тя се индексира още по-добре от търсещите машини, а и доста хоря търсят нужните заглавия първо на английски език.

3

Тодор Христов 15.03.08 в 16:03

Има и друга тактика, ако се ползва плъгин от типа на All In One SEO Pack – Title тага е един (предназначен за Google), а заглавието на статията в h1 тага е друго (по-атрактивно, да хваща окото).

Аз така правя понякога.

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.