BoingBoing.net: Най-обичаният блог в света

от Тодор Христов на 22.07.2007

Кори Доктороу - Boing Boing
На снимката: Кори Доктороу, Източник: CrapHound.com, Лиценз: CC.

Когато става дума за влиятелен, четен и популярен блог, едно от първите имена, които изникват в съзнанието ми е Boing Boing. Според Technorati.com този блог е #1 в класацията за любими блогове и #2 за входящи линкове (линкове от други блогове).

BoingBoing.net първоначално възниква като уебсайт (през 1995г.), а едва през 2000г. се трансформира като блог, под мотото “Директория на чудесните неща” (Directory of wonderful things). Преди 1995г., в продължение на 7 години Boing Boing е хартиено списание.

BoingBoing.net е групов блог, т.е. попълва се със съдържание и се развива не от един блогър, а от цяла група такива. Това са основателят на блога Марк Фрауенфелдър, Кори Доктороу (на снимката по-горе), Дейвид Песковиц и Ксени Жарден.

Темите на Boing Boing са много – култура, изкуство, технологии, литература, история, политика, интернет, общество, музика… Съставяйки материалите си, авторите в Boing Boing се стремят да откриват и насочват читателите си с линкове към всякакви актуални, интересни, полезни, понякога шокиращи или спиращи дъха неща.

Технологията на писане в Boing Boing е приблизително следната – дневно се публикуват минимум 5-10 материала, но има и дни (например 20.07.2007), в които материалите са 25 и дори много повече! Интересните теми и голямата честота на блогване помагат на Boing Boing да генерира огромен трафик.

В резултат, читателите се отблагодаряват, като линкват непрекъснато от своите блогове към Boing Boing. Това увеличава драматично посещаемостта и популярността на блога.

В статията на BusinessWeek “Блогъри печелят тлъсти пачки” BoingBoing.net е един от десетината блогове, които се цитират като пример за изключително успешна комерсиализация на блог. Поставени на първо място в списъка на BusinessWeek, за BoingBoing се дават данни за годишен оборот от над 1 милион долара.

Огромният годишен оборот идва по линия на продажба на реклама на страниците на Boing Boing. С 22 милиона разгледани страници от 2.6 милиона уникални посетители през Юни 2007, блогът е търсено място за реклама. Ето какво казват от BusinessWeek по този повод:

Рекламата в Boing Boing варира от 350 долара на седмица за малък банер тип “бутон” до 2-3 хиляди долара за минимум 170 000 импресии на банер, всички от тях продавани ексклузивно чрез Federated Media.

При толкова голям брой интересни статии и неописуем интернет трафик, в цифрите по-горе няма нищо чудно. На мен лично ми е интересно и какви са разходите на Boing Boing за хостинг, но това е съвсем друга тема.

Посещавайте BoingBoing.net, ако искате всеки ден да сте в течение на нови и чудесни неща, които се случват по света. Лично аз преглеждам този блог няколко пъти месечно, тъй като количеството материали там ми идва малко в повече, но едно е сигурно – винаги има какво ново да откриете или научите.

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 1 trackback }

Кори Доктороу за заглавията на статии в блог
03.13.08 at 10:03

{ 0 коментара… коментирайте сега }

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.