Блогърски профсъюз?

от Тодор Христов на 16.06.2008

Един от чуждестранните блогъри, който следя с интерес – Даниел Скоко, развива тезата за блогърски съюз (или профсъюз), който би могъл да бъде създаден с цел защита на блогърите в него от съдебни дела, от недобросъвестни компании, както и взаимно подпомагане в случаите на т.нар. “скрейпване” на съдържание и други нарушения на авторските права.

През живота си никога не съм членувал в някаква форма на профсъюз и като цяло напоследък страня от всякакви форми на колективизъм (защото за мен доверието е ключов момент в подобни дела, а то трудно се създава), но виждам рационални зърна в подобна идея.

Особено ми допадна тезата, че профсъюзът би могъл да създаде фонд, който да се издържа изцяло от дарения на членовете му, които средства да бъдат използвани за целите на работата на съюза по защитата на един или друг негов член, чрез използването на професионални адвокати, ако се налага, и за други цели.

Не съм го навирал изрично в очите на хората, но ще ви споделя, че в скромната си дейност като блогър до този момент съм бил заплашван (или ми е било намеквано ясно) със съд на няколко пъти от български частни компании заради мои публикации или предстоящи публикации. Не съм обръщал чак такова сериозно внимание на тези намеци и заплахи, тъй като съвестта ми е била чиста и винаги съм разполагал с доказателства за думите си. Но съм преживявал всеки един казус по свой си начин, а един път ми се случви да се консултирам с адвокат.

Случвало ми се е също да откривам материали от мои блогове, публикувани в най-различни сайтове. Винаги съм бил много учтив, свързвал съм се със собствениците на въпросните сайтове и по възможно най-възпитан, но твърд начин съм ги известявал, че практиката им е порочна и че ги моля да я преустановят. Някъде е имало ефект, друг път съм получавал в замяна обиди (наглостта не познава граници).

Уверен съм, че всички сериозни блогъри, на които поне малко им пука за съдържанието, в което инвестират времето си (не говоря за блогъри, които пишат просто от немай къде, безцелно), биха щастливи да знаят, че ако попаднат под заплахите на една или друга фирма и/или някой източва съдържанието им, има към кого да се обърнат за помощ и солидарност.

Не знам дали подобна помощ или солидарност може да дойде именно по линия на членство в блог съюз, но във всички случаи ми е интересно да узная как по принцип гледате на една подобна идея.

Примери за блог-солидарност България вече познава в няколко конкретни казуса, но според мен една блог-организация с кристално ясни цели и семпъл механизъм за вземане на решения винаги би имала много по-голям авторитет в очите на компании и лица, които злонамерено се възползват от блогърския труд. Както казва Даниел Скоко, “всеки ще си помисли поне два пъти, преди да се изправи пред голяма група блогъри.” (200, 2000 и т.н.)

Е, какво мислите? Има ли някакъв резон в идеята за блог (проф)съюз?

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:
    Няма други материали по тази тема

{ 7 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Манол Трендафилов 16.06.08 в 18:06

Би било чудесно, ако се направи такъв съюз, нещо като репортери без граници но перефразирано : Блогъри без граници :) Малко или много всеки блогър е автор и си търси авторските права, но не всеки има възможност да плати на адвокат, ако бъдат нарушени ( като мен например ). Така, че трябва да се подкрепяме като се създаде една такава блогърска организация.

2

SSH_ON 16.06.08 в 20:06

Ако искате, мога да събирам членските вноски… за едно известно време… :) Даниел Скоко не е играл достатъчно на стражари и апаши, като е бил малък и сега се вживява. Ще им спрат на блогърите PPC и CPM програмите и утре половината ще затворят :)

3

voxy 17.06.08 в 10:06

глупости, Тошко събуди се човек, тези блогове съвсем са те зомбирали, на профсъюзите времето им отмина безвъзвратно

4

Тодор Христов 17.06.08 в 10:06

Ти явно много буквално приемаш нещата. :-)

5

voxy 17.06.08 в 13:06

тогава може ли да обясниш какъв смисъл си вложил във въпроса
“Е, какво мислите? Има ли някакъв резон в идеята за блог (проф)съюз?” и в това
“Особено ми допадна тезата, че профсъюзът би могъл да създаде фонд…”

6

Тодор Христов 17.06.08 в 13:06

Чети по-внимателно. Дали се казва профсъюз, асоциация, съюз или група не е толкова важно. По-важни са целите и достатъчен брой хора, обединени около тях.

У нас не вярвам да има прекалено много блогъри “за” идеята, и все пак сондирам почвата. Причините да правя това съм ги изложил с примери по-горе.

7

GaN 22.06.08 в 11:06

Принципно идеята е добра. Ако има някаква организация (под каквато и да е форма) наистина ще е по-добре, отколкото “всеки сам за себе си”.

Това, което ме притеснява мен, е колкото и банално и тъпо да звучи – българската реалност. Не можем да си избягаме от народопсихологията ни (във всичките ? “позитивни” аспекти) и за мен това ще е основният проблем пред създаването на една подобна “организация” в България.

Въпреки това, аз съм ЗА една подобна инициатива. Можем да се опитаме, пък знае ли човек какъв ще е резултатът…

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.