Въпрос за “Блогосфера”

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 03.07.2008

  Някой, който му разбира повече може ли да ми обясни как става така, че една статия в “Блогосфера”, въпреки, че е публикувана преди да речем преди 2 часа и след нея са се натрупали нови материали (да речем 2, 5 или 10) на други блогъри, продължава да стои най-отгоре в списъка на “Блогосфера”?

  Това някакъв абонамент ли е, VIP линк позиция ли е, технически гаф ли е, как трябва да се тълкува? Или ми се привижда просто?

  Вие забелязвали ли сте подобно нещо?!

  P.S. Пълно разкритие: Участваме с NovaVizia.com в “Блогосфера” от Октомври 2024 и нито един път досега не сме забелязали наш материал да стои за продължителен период от време най-отгоре в списъка с материали, независимо, че блогът ни е един от често обновяващите се, с няколко материала всеки ден. Нито сме забелязвали материалът ни да падне надолу в списъка, след което внезапно отново да застане най-отгоре.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:
   Няма други материали по тази тема

  { 2 trackbacks }

  Въпрос за Блогосфера
  07.06.08 at 21:07
  "Блогосфера" на "Дневник" не допуска блогове с реклами в RSS
  09.06.08 at 09:09

  { 31 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  andreytcho 03.07.08 в 11:07

  Еленко е виновен. Блог мафията и най вече ти си си виновен щото си заявил че искаш да си там. Комерс blogging sucks!

  2

  Тодор Христов 03.07.08 в 11:07

  Ох-лелеей… много съм виновен явно! :-)

  P.S. Само да те поправя – в “Блогосфера” сме по покана от екипа на сайта, не по наше изрично настояване. Когато беше по наше искане, не ни допуснаха, мисля на 2 пъти…

  3

  Пламен Томов 03.07.08 в 11:07

  Мога да ти кажа, но ще трябва да те свитна след това :p

  Вариантите са два.

  1. От блогосферата правят така, че даденият пост да се показва дълго време.

  2. Модифицираш фиййда си да показва текущата дата т.е. винаги да е дата и час в момента на “дърпането” и си вечно първи до изгонването ти.

  4

  Тодор Христов 03.07.08 в 11:07

  Пламене, при мен през Feedburner преминават нещата, не знам дали може да се реализира т.2 технически. Но даваш убедителна версия, благодаря ти!

  5

  Longanlon 03.07.08 в 13:07

  едно време, ако си смениш часа на поста, той пак излизаше най-отгоре – това го оправиха

  сега тия неща се предизвикват от някакви грешки в рсс-фийда. неизвестно защо главно в блога на еленко се появяват тия грешки…

  6

  Боян Юруков 03.07.08 в 14:07

  Проблемът е в часовата разлика и в промяната на статиите. Примерно ако аз пиша статия от щатите, с тази часова разлика статията ми ще стои 7 часа на първо място в блогосферата. Освен това дори и часът да бъде верен по българската зона, ако 2 часа след това я обработя и и сменя часът, блогосферата пак ще я вземе с новият и час и ще я премести по-нагоре. И двете неща са ми са се случвали, но после си оправих зоната и изключих промяната на час при коригиране на статията.

  7

  Блогосфера 04.07.08 в 00:07

  Привет,

  Привилегировани позиции в Блогосфера няма – при всяко прегенериране на страницата й се прави проверка за нови постове в агрегираните блогове и ако има такива, то те се взимат на страницата в обратен хронологичен ред – най-новите са най-отгоре.

  Случвало се е автори да променят часовете на публикациите си и така да си фиксират позиция най-отгоре – в някои случаи е било умишлено и сме го установили като такова, в други е било по незнание или технически проблем с блога – при местене на друг сървър с разминаващо се часово време, примерно. При второто се обяснява на автора какъв е проблемът и се търси възможно най-бързото след откриването му решение. При първото пък въпросният получава червена точка от нас. В промеждутъка – след забелязването на проблема и преди установяването на връзка с автора – се е случвало да спрем временно агрегирането на съгрешилия блог – докато установим с автора му каква е причината.

  Ако забележите в някакъв момент такъв проблем с блог-агрегатора Блогосфера (или пък другият наш блог-агрегатор – този за политически и икономически блогове – Мегафон – http://megafon.capital.bg), пишете ни на blogosfera@economedia.bg, за да видим навреме проблемът и да реагираме.

  Поздрави,

  Тото,
  Интернет екип на Икономедиа

  8

  UZUMAKI 05.07.08 в 11:07

  Шибани бъгове. Навсякъде са.

  9

  Тодор Христов 06.07.08 в 08:07

  Тото, благодаря за разясненията относно повдигнатия от мен въпрос! Доколкото разбирам, става дума за технически “изненади”, не нещо друго.

  10

  pierrot 06.07.08 в 21:07

  Поздравления за отговора на Тото :)

  11

  Боян Юруков 06.07.08 в 21:07

  Явно не само ги агрегират, но и ги четат :) Всъщност наистина доста ги четат, защото досега две мои статии са излизали във вестника.

  12

  Тодор Христов 06.07.08 в 21:07

  Бояне, само за протокола – Alabala.org не е в Блогосфера.

  13

  Боян Юруков 06.07.08 в 21:07

  Вярно ли? Не съм забелязал. Е явно четат и други. То да ти кажа в Блогосферата сега има толкова много хора, че се обезличават доста нещата.

  14

  Тодор Христов 06.07.08 в 21:07

  Бе кой ще сложи в “Блогосфера” блог с име “Alabala”? :-)

  P.S. Преди известно време обмислях дали да не кандидатствам за там, даже проявих първоначален интерес каква е процедурата, но после се отказах. Помислих си, че много хубаво няма да е на хубаво… ;-)

  15

  Боян Юруков 06.07.08 в 21:07

  Процедурата е да им пратиш мейл и те да ти видят блога. Но си мисля, че и така си си добре. Впрочем имаше по едно време идея да се оттеглим няколко блогъра от този агрегатор, в знак на протест срещу масовизацията му, но не стана.

  16

  Тодор Христов 07.07.08 в 08:07

  Аз, доколкото съм запознат, мисля че знам за 2 блога, които се изтеглиха от “Блогосфера”, но не съм запознат с мотивите им. Може и да не ми е точна информацията.

  А какво по-точно влагаш в “в знак на протест срещу масовизацията”?

  17

  Тодор Христов 07.07.08 в 10:07

  Между другото, току що отварям “Блогосфера” (в 11:38 днес) и отново виждам същото, за което написах и материала си.

  18

  Боян Юруков 07.07.08 в 12:07

  Еми става дума, че има твърде много блогове, а не са отбрани по-качествените. Примерно топ 20 или 30. Така в GReader-a получавам в рамките на 2-3 дни повече от 1000 статии и хубавите се губят в блатото. Вече чета единствено тези, за които съм се абонирал директно и само веднъж на седмицата прелиствам Блогосферата. Трябва да има някаква форма на гласуване сред читателите за статии и хората със средна оценка на статиите, която е под определено ниво, да отпадат или да се слагат в друг списък. Така ще има и социален аспект на агрегатора и съдържанието ще е по-добро.

  Мисля си, че една такава добавка на Svejo би била добра и би работила. При Блогосферата моделът е по-скоро редакционен – група хора решават кой да участва. Това е добре, но не виждам контрол на качеството. Ето, аз лично съм спрял да чета Блогосферата на Дневник.

  19

  Тодор Христов 07.07.08 в 12:07

  Ами това е част от тяхната редакционна политика, вероятно.

  20

  Боян Юруков 07.07.08 в 12:07

  Може, но не виждам смисъла. Ефекта обаче е на лице. Поне в моите очи де.

  21

  Totto 07.07.08 в 16:07

  Привет,
  Радвам се, че има дискусия по темата за блог-агрегаторите и в частност Блогосфера.

  Проблемът с масовизацията, който се споменава тук, е факт и е от доста отдавна – пристигат към нас доста заявки за включване на блогове в агрегатора, част от тях биват одобрявани и включвани, докато дотук нямаме политика за изключване на блогове, освен ако не са вече неактивни от известно време. Резултатът е, че наличната бройка блогове в Блогосфера е доста сериозна и постоянно се увеличава – така и на дневна основа броят агегирани публикации също е огромен и на моменти дори не се събира в рамките на една страница – въпреки сериозният брой показвани едновременно публикации там.

  Обсъждали сме проблема и възможните посоки за решаване и развитие. Все пак, за момента оставяме нещата да вървят по този начин – до голяма степен и поради невъзможност в момента да отделим ресурси за разработването й в друга посока.

  Във всички случаи, в какъвто и вид да е, агрегаторът би се харесал на едни и не би на други. Някои хора биха харесали възможността да откриват постоянно нови блогове оттам, на други пък нормално им идва прекалено заливането. Опцията за персонално изключване на блогове от страницата на Блогосфера винаги е налице, но и човек, който е критичен към личната си подборка, вероятно би предпочел да проследява развитието на интересните му блогове през feed reader.

  Вариантите за бъдещето на Блогосфера разбира се продължават да са нещо, което стои пред нас. Със сигурност има какво доста по-значително са се иска от един популярен блог-агрегатор като функционалности.

  22

  pierrot 07.07.08 в 18:07

  Разработването на нов вид функционалност на подобен агрегатор при лавинообразно увеличаващият се брой блогове, които поне в началото се държат на ниво, наистина е сериозна задача.
  На някой френски агрегатори, на който съм попадал и ще потърся линк да дам, ми е правило впечатление разделението по категории – както има в Свежо. Друго нещо, което лично мен, като бивш читател на Блогосферата ме дразни зверски, са фото-публикациите, които се пускат цели – няколко страницити снимки на едно куче или тоалетна – това не е за агрегатор според мен. Както и новините за имоти не са за “Свежо”. Разликата е, че агрегатора не е вид социален интернет продукт, тъй като генерира съдържание, но пък може да бъде ограничаван от потребителите и да се обменят данни за избора на другите, което го прави чисто 2.0
  Тото, лично според мен като аматьор, разделянето на категории и въвеждането на някакво ограничение за “не”сериозни статии например би привлякло доста читатели – сега, както каза Боян, се губят добрите. Аз и затова спрях да Ви чета, колкото и много да уважам труда на медиината група, просто…когато обичам малките езера, океана ми идва в повече :) Ако позволите да се изразя така..
  Поздрави!

  23

  Боян Юруков 07.07.08 в 19:07

  Коментарите малко станаха като отворено писмо до Дневник, но нищо.

  В контекста на това, което pierrot каза, мисля, че ще е много по-лесно на Свежо да направят такъв агрегатор, отколкото на Дневник тепърва да въвеждат система за гласуване. Може да използват тяхната социална bookmark система pipe.bg, която за жалост не е толкова популярна. Ако комбинират двете неща ще привлекат всички читатели на Блогосферата като потребители на pipe, ще осигурят автоматично включване на всички в Блогосферата в pipe за гласуване и ще осъществят така нужното филтриране на съдържание.

  Просто идея. За още brainstorming се обаждайте.

  24

  Блогосфера 07.07.08 в 21:07

  Привет Бояне и pierrot,

  Споделените идеи винаги са полезни. Самият аз имам не малко в тази посока, но си искат усилия за реализиране. Дори се учудвам, че идеите за по-развит блог-агрегатор, каквито се разискваха между някои блогъри в БГ блогосферата преди няколко месеца – и то в някаква степен предизвикани именно от това преливане на Блогосферата на Дневник с всякакви блогове – така и не намериха реализация все още, или поне аз лично не съм попадал на такива.

  Трудностите от съчетаване на уеб сайтове като blogosfera.dnevnik.bg и pipe.bg в голяма степен идват и от готовите софтуерни платформи, върху които те стъпват – съответно Planet Feed Agregator и Pligg – единият изграден на Python, другият на PHP, но в крайна сметка и двата не особено гъвкави.
  Повече свобода би дало едно пренаписване на чисто – поне на блог-агрегатора – и оттам по-широки възможности за развитие. Поне според мен.

  Извинявам се и че дискусията прие този вид в коментарите тук – и покрай моето включване в нея. Каним са да пуснем в най-скоро време отделен блог за Блогосфера, така че подобни дискусии свободно биха намерили своето място там.

  pierrot, ще е ценно ако успееш да намериш линк към такъв по-развит чужд агрегатор и го споделиш по някакъв начин – би било още един източник на идеи, вече и с илюстрираща реализация.

  Поздрави и благодаря за идеите и съветите!

  Тото

  25

  Боян Юруков 07.07.08 в 22:07

  Така като гледам май Свежо ще го направят. Добавиха доста новости в сайта си и мисля, че това ще е следващото. Трябва им само категория “Блогосфера” и автоматично добавяне на статии от RSS от избран списък с блогове.

  26

  Тодор Христов 06.09.08 в 09:09

  Ако Svejo.net направят своя “Блогосфера”, то ще е интересно да се види кои ще са блоговете, които ще заявят включване и ще бъдат приети (ако принципът е такъв, естествено).

  Наблюденията ми показват, че много голям брой сайтове, участващи в Svejo.net нямат нищо общо с блоговете, а просто използват блогов тип софтуер (основно чрез Blogger) и публикуват взети наготово (често в абсолютно нарушение) снимки, клипчета или взети от друго място текстове, без грам блог-авторство.

  Каква стойност ще носи такава “Блогосфера”?

  27

  Боян Юруков 06.09.08 в 13:09

  Да така е, но затова трябва трябва да има ексклузивност по някакъв начин, а не всички да са в кюпа. Това го имаше преди в Блогосферата на Дневник, но се изгуби.

  28

  Блогосфера 06.09.08 в 15:09

  Привет,

  Бояне, може би на вид ексклузивността поизбледнява на фона на твърде сериозния брой блогове, агрегирани в Блогосфера, но не е да липсва селективност и сега – продължаваме да отказваме значително повече заявки за включване, отколкото приемаме. Докато за тези, които приемаме, преценяваме, че се вписват във визията ни за агрегатора и могат да предложат добавено качество за него.
  Но е факт и че българската блогосфера е значително разводнена сега – лично мое мнение.

  Тото

  29

  Боян Юруков 06.09.08 в 16:09

  Съгласен съм, че е трудно да се отсеят качествените от воднистите блогове при условие, че има толкова много в момента. Когато критикувам нещо обикновено гледам да имам предложение как да се оправи, но в случая въпроса не е толкова прост. Факт е, че колкото по-голяма е Блогосферата, толкова хубавото се губи в масата и затова не малко мои познати спряха да я четат. Според мен трябва качествено нов подход, но на момента не мога да ви кажа какъв, а и не мисля, че може да бъде обяснено в един коментар.

  30

  Блогосфера 06.09.08 в 16:09

  Да, със сигурност.
  Форматът беше удачен за ситуацията преди 2 години, когато стартира и визията на блогосферата в онзи момент, но много неща се промениха оттогава.
  Стои си ни задачка да мислим за някаква по-съществена промяна.

  Тото

  31

  Боян Юруков 06.09.08 в 16:09

  Мисля, че ще е удачно ако възбудите дискусия в Блогосферата. Не подценявайте груповите усилия, кадърността и устремеността на блогърите. Сигурен съм, че ще се намери подходяща формула за условията в България и при това доста бързо.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.