Допитване за развитието на блогосферата в България – 2024

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 06.12.2008

  блогосфера българияНаближава краят на 2024г. – остават още само 25 дни. Време е да започнат да се правят някои равносметки за блог дейността, а както е видно, блогосферата в България се разви в немалка степен за тази година и е съвсем естествено да се правят равносметки.

  Реших да направя едно допитване сред вас – хората, които четете Alabala.org, т.е. се предполага, че имате блогове или най-малкото, имате наблюдения върху блоговете у нас. Допитването е за вашата оценка за състоянието на българската блогосфера през 2024г. и за най-значимите неща, които се случиха в нея през последните 12 месеца.

  Ето моят въпрос към вас:

  Кои са Топ 5 на най-значимите неща, които се случиха в българската блогосфера през 2024г.?

  Когато отговаряте на този въпрос, за най-значимите неща в българската блогосфера през 2024г., можете да изброите в произволен порядък до 5 неща (може и по-малко, естествено, но нека не са повече, за да са наистина важни, значими и фокусирани), които са ви направили впечатление. На всяко нещо, което изброите, ще поставим по 1 точка, и най-накрая ще обобщим гласовете (според дадените мнения), за да получим пълната картина.

  Ако решите да се включите в това допитване и дадете вашето мнение за най-значимите неща в българската блогосфера през 2024г., можете да споменете всичко, което ви дойде наум и което считате за важно – било като факт, било като тенденция, било като процеси, и дори името на конкретен блог, който ви е впечатлил тази година.

  Не се притеснявайте да бъдете и по-описателни в “номинациите” си за най-значимо блог нещо през 2024 в българската блогосфера – така ще ви разберат по-добре, ако се налага.

  Ето моите Топ 5 номинации за най-значими неща, случили се като факти, процеси или тенденции през тази година, подредени в произволен порядък:

  Масова монетизация

  През 2024г. станахме свидетели на масови опити за монетизация на българските блогове, чрез рекламните програми на Adsense (в по-голяма степен) и Изитрейдър (в по-малка степен). И нещо още по-важно – за разлика от 2024г., на монетизацията се гледа като на нещо нормално и естествено, а не ненормално и едва ли не унизително, както бе през 2024.

  Няма “елитни блогъри”

  През 2024г. станахме свидетели на размиването и практическото унищожаване на понятието “елитен блогър”. Ситуацията с онези елитни блогове, които са били най-четени и популярни в годините 2024-2007 и авторите на които са били едва ли не единствени в блог-пространството, вече не е същата. Днес бариерата пред създаването на блог е нулева, в резултат на което се появи и масовото навлизане на много нови блогове, много нови мнения, както и силен блогокомуникационен шум, разбира се.

  Много малко тематични блогове

  През 2024г. станахме свидетели на много малко тематични блогове. Продължават да доминират личните блогове (като количество), водени от един автор и с неясен фокус – обществени, политически теми, лични мнения за различни неща от живота, всякакви снимки, изразяване на лично възмущение от нещо и т.н. Тематичните блогове продължават да бъдат екзотика.

  Нулев интерес от рекламодателите

  През 2024г. станахме свидетели на нулев интерес от българските рекламодатели, рекламни агенции и медия шопове към пряка реклама в блогове, докато в същото време се докладва за увеличени обеми на интернет рекламата в страната, както и в световен план.

  Масови плагиатства

  През 2024г. станахме свидетели на масови плагиатства на материали в блогове, на рециклиране на чуждо съдържание и на злоупотребата с това в социалните мрежи, най-вече в лицето (за сметка?) на Svejo.net.

  Имате думата…

  Това са моите пет номинации на най-значимите неща – събития, процеси и трендове в българската блогосфера през 2024г. Както виждате, моите лични коментари не са конкретно в посока на един или друг блог-проект, който силно ме е впечатлил, а по-скоро се опитвам да анализирам общата картина.

  Но вие може би имате друго мнение? За мен ще е много интересно да го узная. Каня ви да се включите с коментар в малкото допитване, което правя и се надявам, че ще стане интересно, когато се направи обобщаване на всички отговори.

  Снимка: Sxc.hu.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 1 trackback }

  Марина Георгиева, новият Маркетинг директор на 2be, акцентира на блогосферата
  01.08.09 at 15:01

  { 13 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  pierrot 06.12.08 в 19:12

  1.И аз добавям монетаризацията на блоговете. Обяснявам си го с това, че много хора преминаха на свободен хостинг, който изисква някакви средства все пак. Част от блогърите започнаха (и аз се мъча да се прокарам, ако не бяха проблемите с темата на WP) да слагат банери и да правят рекламата качествено изглеждаща.
  2.Присъствието в медиите: от една страна е добре, тъй като показва, че мнението на пишещите е важно, актуално и интересно. Някой блогъри станаха визуално познаваеми в публичното пространство, което е само един голям плюс за всички нас. Лошото е, че други медии започнаха да събират информацията от публикации, без да влагат никакъв собствен труд и без да признават лиценза за споделяне, което се съвпада с друга твоя точка.
  3.Социалните мрежи: безспорно това е бъдещето за всеки нов блогър, ако иска да бъде забелязан. Огромното количество блогове води до трудности при следенето им, и един подобен социален агрегатор – Свежо или Тръбата, действа стимулиращо.
  4.Хейтърите: с разрастването на Мрежата, се появиха все повече и от тях. Те вървят като една гнусна сянка на блоговете и много често тровят атмосферата в тях.
  5.Осъзнаването на думата качество: твоите съвети тук се чуват и много хора се влияем от тях. Качественото съдържание, подредба на блога, визията му и други важни моменти започват да стават все по-важни. Ако аз например преди пишех по 10 статии на месец, сега пиша 3-4, но се старая да бъдат на по-високо ниво – и като изразни средства, и като изказана позиция и анализ.

  2

  Longanlon 06.12.08 в 20:12

  Развитието на topbloglog?

  3

  Мартин 06.12.08 в 21:12

  Topblogcatalog.com, pal.bg и blogcatalog.bg говорят, че блогосферата се развива и интересът към нея расте.

  Доста се забавлявах с тия “елитни” блогъри. Добре че си споменал, че няма Топ или Елитни блогъри, щото иначе щях да се смея до понеделник.

  Въобще всички състезания класации и какво ли още ми прилича на пишкомерене и направо ми е противно, пишете каквото искате и както го усещате, може да има един човек настроен на тази вълна и ако Ви прочете – блогът Ви е успешен, толкова е просто!

  Хайде оставям Ви после пак.

  4

  nname.org 06.12.08 в 21:12

  мерси за линка под снимката, десетки хиляди души ми ползват илюстрациите, а единици се сещат да благодарят по някакъв начин, чрез линк или коментар. водещите български издателства пък са особено нагли и небалгодарни!

  5

  Цветан Дичев 07.12.08 в 00:12

  Има много неща, които оказаха влияние на блогосферата през последната година. Появяваха се нови блогъри. Някои от тях наистина пишат готино и качествено, други пък правят блогове тип “най-яките картинки и видео клипове” и т.н. Аз лично съм доволен от ръста, който успях да отбележа (като статии, като коментари, като посещения, като положителни мнения). Сега ще отбележа най-значителните неща (за мен, разбира се), които се случиха през последната година, а именно:

  1) Блоговете се промениха като цяло. Журналисти, политици, учители, сценаристи и въобще всякакви хора започнаха да си правят блогове. Някои от тях са много успешни – други не толкова, но най-важното е, че много хора започнаха да им обръщат внимание. Тук акцентирам на предавания като “Булевард България” например.

  2) Социалните мрежи коренно се промениха. Появиха се много, Свежо стана лидер и сайт, който може да ти даде много трафик. Но лично според мен Свежо може да се определи като нож с две остриета. Видях коментари на блогъри от сорта на “Вчера получих над 2 хиляди посещения. Получих оферта за реклама. Вече съм известен”. Истината е, че социалните мрежи носят значителен трафик, но не трябва да са основен източник. Или поне аз така мисля.

  3) Все повече и повече хора започват да се ориентират към качественото и оригинално съдържание, но успоредно с това се появиха и плагиатите, които само чакат да излезе някой нов материал от блог или пък някой сайт и веднага си го присвояват.

  4) Хостинг компаниите започнаха да обръщат много повече внимание на блогърите, отколкото преди време. На някои от вас предполагам са ви предлагали да спонсорират блогът ви (на мен също ми предложиха преди доста време).

  5) Строго ориентираните блогове обаче наистина станаха нещо като мит. Аз съм се подготвил за следващата година да пусна един точно такъв – строго ориентиран блог към дадена сфера (няма още да издавам :D ).

  6

  Тодор Христов 07.12.08 в 10:12

  NName.org (Свилен?) – не знаех, че графичното изображение е твое, но аз най-редовно поставям линкове към уебсайтовете, от които ползвам подобни изображения. Преди време използвах само от SXC.hu, сега, особено в NovaVizia.com, ползвам и снимки от Flickr с отворен лиценз.

  Изображението е хубаво, определено!

  На всички, оставили коментари дотук – благодаря!

  Ще се въздържа да коментирам по вашите коментари засега, защото се надявам, че и други хора, които четат Alabala.org, ще се включат със своите размисли, а пък ако се съберат достатъчно гледни точки, вече ще гледам как мога да направя някакво обобщение.

  7

  Желязков 07.12.08 в 10:12

  Здравейте, г-н Христов, Вие доста пространно сте разгледал въпроса, и малкото неща , които бих желал да добавя, са следните:
  1. Блогове се правят от различни “типове” хора ,като мотивацията на всички е различна . Има все пак нещо общо, може също да се говори за групи, категории, и т.н, но аз съм от скоро в това пространство и нямам нужното количество наблюдения. На тая тема имам своя статия, и ако решите да посетите блога ми ,мисля ,че това ще отговори на въпроса Ви.
  2. Мен лично ме впечатлява едно : Липсват ми коментари под авторските ми статии. Така жадувания от мен диалог с колеги и външни посетители не се получава …Нещо повече, оставам с впечатление, че спора и коментарите в блоговото пространство (или поне в log.bg) се считат за проява на лош вкус…Може и да не съм прав, интересно ще ми е Вашето мнение, на човек с по-голям опит и по -задълбочени наблюдение.
  Относно плагиатството : -лично аз винаги при цитат, или представяне на чужд материал , посочвам автора и (или) източника.
  Приемете моите поздрави и искрено бих се радвал на по-нататъшни контакти с Вас!

  8

  Тодор Христов 07.12.08 в 10:12

  Здравейте, г-н Желязков. Радвам се, че оставяте Вашия първи коментар в Alabala.org – надявам се, че няма да е последен. :-)

  В коментара си, и по-конкретно в т.2 по-скоро споделяте един блог-проблем, който със сигурност не е само Ваш личен. Във връзка с проекта ми за книга за блоговете (вижте “Суперблог”), тази тема няма как да не остане незасегната.

  Можем и на малки имена, ако желаете – Кръстю, Тодор…

  9

  Таня 07.12.08 в 21:12

  Здравейте, попаднах тук от topbloglog и темата ми хареса. Да споделя и аз своите пет неща, които ми направиха впечатление:

  1. това, че има все повече блогове е добро, защото все повече хора се осмелиха да пишат и да споделят. В моя четец отново фигурират около 70 блога за следене, но са съвсем различни от тези, с които започнах. И смея да твърдя, че са по-интересни.

  2. за мен лично svejo.net внесе негативна настройка по блоговете, защото много хора започнаха да пишат само за да са “намбър уан”, заради класирането там, както и заради повече посещения и коментари под постовете. Много блогъри започнаха да пишат единствено по злободневни теми и така заприличаха на новините по телевизиите и на жълтите вестници. Мен лично това ме отблъсна от тях.

  3. политиката навлезе в много от блоговете, които преди 2-3 години бяха много по-лични и по-човешки. Това качество в момента ми липсва. Не става въпрос за “какво ядох днес и до кога спах”, а за това, че блогосферата беше за мен като някаква съкровищница, където срещах съзнания и умове, мисли и мечти, спомени и усещания. Сега срещам факти, анализ и критики…

  4. Може да няма “елитни блогъри”, но преди време asktisho въведе понятието “бутиков читател”, което много ми се понрави. Защото лично мен анонимни коментари от сорта “ах, колко си невероятна” или “ах, колко си тъпа” ме дразнят и в двата случая, защото знам, че нито съм невероятна, нито съм тъпа и че такъв коментар е просто съчетание от букви без послание. Обичам аргументираните мнения и такива, в които се споделят чувства и емоции, чрез които усещаш съзнанието на коментиращия. В името на равноправието одобрявам всички коментари без тия на шльокавица, но ако имаше начин, искам да си водя статистика само за смислените и съдържателни такива. Та с това исках да кажа, че броят не е от значение – а съдържанието и качеството. Има ли дискусия, интересно ли е, има ли развитие? Има вече читатели, които не ги напъва да правят собствен блог, но редовно четат и коментират смислено, което мен лично много ме радва.

  5. Животът на един блог. Дали е около 3-4 години и затова сега бившите “елитни” взеха сега да изчезват и се появяват нови? Започвам да си задавам въпроси: омръзва ли писането в блога, кога, защо? Моят блог не е тематичен, защото за мен понятието “блог” изключваше каквато и да било тематичност, а просто споделяне на мисли и преживявания – не толкова за да бъдеш център на внимание и един вид – нова медийна звезда, а просто заради еволюцията – за да не минават всички по трънливите пътища на емпиричното познание. Затова смятам, че самият живот дава достатъчно теми, за да е един блог актуален.
  Не знам, след години ще се види, кои блогове продължават да съществуват и как се развиват. Може би чак като отмине модата да си блогър и много от мимолетните блогъри ще се откажат, защото ще им омръзне, тогава ще можем да си говорим за истинска блогосфера – с традиции и дух.

  На мен лично ми харесва да имам блог, защото обичам да пиша. Не мога да творя разкази или стихове, но не обичам да говоря и затова ми е по-добре да се изразявам писмено. Моят блог го четат близките ми и приятели и така все едно са ми на гости :-)

  Извинете за дългия коментар, ама обичам да пиша :-)

  Иска ми се да отговоря на г-н Желязков по отношение на коментарите. Нали нямате нищо против?

  Липсват ми коментари под авторските ми статии. Така жадувания от мен диалог с колеги и външни посетители не се получава …Нещо повече, оставам с впечатление, че спора и коментарите в блоговото пространство (или поне в log.bg) се считат за проява на лош вкус…

  От собствен опит знам, че за да коментират хората под един пост, той трябва да е интересен, да предизвиква емоции и да е искрен. Г-н Желязков, може би Вие трябва да подскажете, че очаквате отговори и мнения, защото при напълно завършени теории, хората често си мислят, че няма какво повече да добавят към написаното.
  На последно място, но може би едно от най-важните е Вашето отношение към коментиращите – използвате ли в обръщението си към тях имената им, поздравявате ли ги, обръщате ли им внимание, карате ли ги да се чувстват добре дошли и значими за Вас или гласът им просто остава като глас в пустиня без Ваш отклик, отговаряте само на изключително хвалебствени или заядливи коментари, а тези – нормалните оставяте да си висят в пространството? Често липсата на отговор от домакина към коментар в блога му отблъсква коментиращите и мълчанието му се приема като високомерие.

  Дано съм Ви била полезна :-)
  Поздрави

  10

  albinos 08.12.08 в 01:12

  Като цяло блогосферата се промени към добро. Появиха се конкурентни и интересни блогове за всеки вкус. Лично за мене си, мога да споделя лично следното нещо. Имах два тематични блога, но спрях да ги поддържам, понеже изискват много време и бяха на блогър, платформата която започна да ме дразни с бъговете и грубият дизайн. Според мен тематичните блогове са малко защото хората имат много интереси в различни области и искат накуп да ги споделят. Тематичните блогове изискват и време и читатели. Пък и човек има желение това за което пише да не се разпокъсва на много места т.е с постовете си иска да привлече голяма и разнообразна таргет група читатели. Ние сме малка държава с вече достатъчно блогове, които да задоволят различни вкусове и като, че ли всеки нов блог трудно грабва почитатели. Още повече тематичен. Смятам, че тематичните блогове отказват авторите си, понеже ще имат нисък трафик на посещаемост и малко коментари.

  11

  Тодор Христов 08.12.08 в 08:12

  Таня, радвам се, че се включваш с първи коментар в Alabala.org. Надявам се, че и в бъдеще ще се включваш, ако темата за блоговете те интересува. :-)

  Няма проблем с дългите коментари – тук и друг път е имало такива. Набелязаните теми са интересни, както и на всички останали хора, които дадоха своето мнение дотук и определено заслужават размисъл.

  Албинос, съжалявам да чуя, че си затворил тематичните блогове. Явно е имало основателни причини…

  12

  Калин Георгиев 09.12.08 в 15:12

  Здравейте и от мен! Ще отбележа две ярки явления.

  Първото, което ми прави впечатление и без да имам особен поглед от минали години, е, че традиционните медии (телевизията и пресата) обърнаха внимание на блогърите, каниха ги по предавания, цитираха ги в новинарски емисии. Имам спомени за БНТ, bTV и RE:TV.

  На второ място — сайт и блог се размиват като понятия. Съществуват множество сайтове с търговска или информационна дейност, които обаче са основани на блог-платформи (Blogger, WordPress). Особено е видно при glog-а.

  13

  Желязков 17.12.08 в 09:12

  Добро утро! Хрумна ми нещо. Понеже всеки знае себе си, ще споделя следното: Аз съм човек, който проявява интерес към много работи и проради това такова животно като “тематичен блог” не мога да отглеждам. Освен това не се чувствам капацитет по всичко, за това понякога цитирам нечие “нещо” ( нещо, защото то не винаги е статия) и го коментирам.
  Друго : Не съм човек толкова зает със скромната си личност, за да и обръщам внимание дотолкова, че да описвам душевните и състояния и преживявания в писмен вид, не че нямам такива ,разбира се…. Предпочитам да споделям случки а евентуалните читатели сами да си правят изводи.
  Хуморът е другата ми слабост, а той в предвид възрастта ми и географската ширина, на моменти е доста “солен”, може би поради това не се споделя от по-младите колеги, които пък трудно разсмиват мен…
  Ще споделя следното : Един колега (зевзек като мен) ,като научи че съм си направил блог ,каза :”Я да видим с какви глупости се занимаваш пак!…..Ами ,да! То тук е като килер , нахвърляно всичко , интересни и ценни работи до боклуци, мъдрости до простотии, колажи, монтажи-дивотия, голям кеф! Все едно ровя в старо чекмеже. Продължавай да се бъзикаш”!
  Това откровение ме вдъхнови.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  one + 4 =