Firefox във възход в Европа

Преди около седмица разбрах за сайта FeelFirefox.net (като че ли се поддържа от българи, което е чудесно) и там ми направи впечатление един кратък материал, придружен от карта, демонстрираща ръста в пазарния дял на браузъра Firefox, който и аз използвам (не помня от кога).

Потърсих допълнителна информация по въпроса в Интернет и установих, че действително Firefox се радва на засилен интерес от страна на потребителите в Европа, като в различните европейски страни делът на браузъра варира между 17-45%.

България заема водещо място в потреблението на Firefox, с впечатляващите 32,1%, или една трета. Това нарежда страната ни на 12-то място в списъка от 32 държави, попаднали на картата.

Ето и самата карта:

Firefox map
Източник: XitiMonitor.com

Средно, в момента пазарният дял на Firefox в Европа е 28%. Всички Европейски страни са вдигнали процента си на използване на Firefox. Ръстът на Firefox в Европа спрямо 5 месеца назад е значителен – от 24% на 28%.

Държавите в Европа, които използват Firefox най-много са:

  • Словения – 47,9%
  • Финландия – 45,4%
  • Словакия – 40,4%
  • Унгария – 39,7%
  • Полша – 39,6%
  • Хърватско – 39,5%
  • Ирландия – 38,6%
  • Германия – 38,0%

Пълните данни от доклада на XiTi можете да видите тук.

Между другото, статистиката на NovaVizia.com ми показва, че потребителите на Firefox на този сайт са малко над 21%. Няколко процента са с Opera, а почти всички останали са с Internet Explorer. Около 0,1% са със Safari.

В този смисъл, моята статистика отстъпва на общия процент на Firefox ползватели, описан в доклада. Но пък се наблюдава ясен тренд към увеличаване на посещенията през Firefox.

А ето как можете да си изтеглите и вие Firefox, ако не сте сторили това до този момент:

4 thoughts on “Firefox във възход в Европа

  1. Фаерфокс това, фаерфокс онова… О.К. и аз го ползвам, не знам дали е тука мястото ама искам да попитам – наред с албански и македонски (имало и такъ в език) кога ще се появи firefox3 и на БЪЛГАРСКИ????

Comments are closed.