Маркетингови идеи от Сет Годин

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 26.07.2007

  Seth Godin Сет ГодинПросто няма начин да се интересувате от маркетинг и да следите Интернет, без да сте попадали на името Сет Годин.

  Или?

  Ако все пак сте от хората, които са с интереси в маркетинга и следят публикациите в Интернет, но не са чували за Сет Годин, редовете по-долу са за вас.

  А дори и да не сте с интереси в маркетинга, но развивате свой блог, работите върху свои бизнес идеи или просто обичате да четете за известни и успешни хора, хвърлете “едно око” по-долу.

  Сет Годин е световноизвестен автор на книги, маркетингов консултант, интернет предприемач, лектор и блогър, който поддържа много блогове и сайтове. Тук ще ви насоча към основния блог на Сет Годин.

  Кратка биографична справка

  Ето какво казва за Сет Годин Wikipedia:

  Сет Годин е роден през 1960г. и е притежава магистърска степен по маркетинг от Станфорд Бизнес Скул. Работил е известно време като маркетингов и бранд мениджър, след което, с появата на Интернет, основава една от първите компании за онлайн маркетинг.

  Три години по-късно, компанията му е продадена на Yahoo, а Сет Годин става Вицепрезидент по “Маркетинга на позволението” (Permission Based Marketing) на Yahoo. След това е бил колумнист в известното списание Fast Company.

  По-късно, той основава една от най-посещаваните интернет мрежи в света – Squidoo (попада в Alexa Топ 500).

  Блогът на Сет Годин

  Основният блог на Сет Годин се обновява от него много регулярно, като всеки ден се публикуват една или две теми.

  Стилът на писане на Сет Годин е лек и разказвателен, увлекателен и логичен. В материалите на Сет Годин няма да срещнете стремеж към използване на маркетингов жаргон на всяка цена. Статиите му са иновативни, креативно написани, свежи. Всички материали на Сет Годин са негови, т.е. оригинални, авторски неща.

  В блога си Сет Годин споделя най-вече размислите си върху принципите и законите в маркетинга; нови маркетингови похвати; техники, които работят; маркетинг култура на компаниите; размисли за брандинга; потребителите; взаимоотношенията компания-маркетинг-потребители; вирусен маркетинг; buzz маркетинг и т.н. – голямо богатство от идеи и възможности за непосредствена реализация.

  Характерен (и рядко срещан на други места) момент за блога на Сет Годин е, че той е затворил коментарите в блога. Или, няма как да коментирате, дори и да искате.

  Дали това е начина на Сет Годин да провокира хората да говорят за статиите му на други места, да го споменават в блоговете си, да го цитират и пускат линкове към блога му или е просто отказ от комуникация с читателите поради някакви причини – нямам идея.

  Затворените коментари в блога на Сет Годин са любопитен подход, който е свързан пряко със стила му на писане, изпълнен със съвети, конкретни идеи и насоки, а не просто свободни и хаотични размишления.

  Между другото, тракбеците (линковете от други блогове) са позволени. Отделно, за да насърчава посещаемостта на блога си, Сет Годин насочва към използване на Digg, Del.icio.us и Stumble, както и на още 31 социални мрежи.

  В блога на Сет Годин можете да откриете препратки към книгите му – общо десет заглавия до този момент. За някои от своите книги Сет Годин е създал отделни блогове.

  Ако имате интереси в маркетинга – посещавайте блога на Сет Годин. Уверен съм, че ако четете внимателно и с критично око, ще откриете достатъчен брой материали, които да ви вдъхновят в работата и които да ви дадат идеи, напълно приложими за вашия бизнес в България.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 12 trackbacks }

  Топ маркетингови трендове
  12.03.07 at 13:12
  Сет Годин за Bounce Rate
  05.11.08 at 14:05
  7 съвета към дизайнерите-аматьори от Сет Годин
  06.02.08 at 15:06
  Дефицит, Пейдж, Брин и Янг, виртуални икономики и Естония: 2024-07-13
  07.13.08 at 13:07
  Състояние на блогосферата 2024 (по Technorati)
  09.22.08 at 23:09
  Tribes: Безплатна аудио книга от Сет Годин
  10.21.08 at 15:10
  Братя Галеви, Белла и Барак Обама: 09.11.2008
  11.09.08 at 13:11
  Кой спечели "Лилавата крава"?
  05.12.09 at 07:05
  Няколко основателни причини за висок Bounce Rate | Уеб дизайн от Ивайло Иванов
  06.23.09 at 00:06
  Найтингейл-Конант | Богатство.net
  09.26.09 at 21:09
  Племена: Видео със Сет Годин
  03.18.10 at 09:03
  Спечелете безплатно копие на "Племена" от Сет Годин!
  04.26.10 at 13:04

  { 2 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Майк Рам 06.08.07 в 14:08

  Страхотен материал!

  Нищо друго не мога да добавя, освен, че и аз съм негов горещ почитател. Абониран съм за блога му и редовно го чета. Наскоро си купих най-новата му книга “The Dip”, но още не й е дошъл реда покрай Гай Кавазаки и Малкълм Гладуел :-)

  Сет Годин е много широко скроена личност и доста от книгите му се разпространяват безплатно. За читателите, които се интересуват по-сериозно, а нямат възможност да пазаруват по интернет, мога да препоръчам да си ги изтеглят от неговия сайт или блог – там има линкове към всичките му произведения. Те са написани невероятно остроумно и оригинално, и ги препоръчвам като настолно четиво не само за хора, занимаващи се професионално с маркетинг, а и за всички, които се наричат “мислещи хора”.

  2

  Наско Юруков 22.10.07 в 07:10

  Здравей Тодор,

  Малко закъснявам с този коментар, но все пак ще го пусна. Искам да ви разкажа за TED.com. Всяка година се събират над 1000 от най-интересните хора и обсъждат вижданията си за света. Много интересно, увлекателно и както пише на сайта Inspiring. Ето го и линка: http://www.ted.com/

  Там ще намерите страхотна 20 минутна презентация на Сет Годин. Използвайте функцията Търсене иначе е доста трудно да се стигне до нея. Пише се Seth Godin.

  Приьтно TED-ване от мен!

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  + 4 = twelve