Първи стъпки във видео-блог формата

Днес направих първа стъпка във видео-блогването, със записването на видео презентация в помощ на технически неуверените читатели на NovaVizia.com, които изпитват трудности да се абонират за вести от блога дори и по е-мейл.

Оказа се, че има и такива посетители на блога ни, за които не само RSS четецът, но и е-мейл абонаментът представлява известно предизвикателство (съдейки по периодични запитвания от читатели, както и по статистиката на Feedburner).

Във видео презентацията не се явявам на екран, тъй като централната фигура в темата за RSS абонаментите чрез четец или по е-мейл не съм аз или някой от колегите ми, а самият блог и местата в него, откъдето става абонирането. Озвучението е от мен, с помощта на неособено професионален микрофон.

Поставям видео презентацията и тук, а ако искате да видите целия материал във връзка с нея, запознайте се с “Как става абонаментът по RSS и е-мейл?

19 thoughts on “Първи стъпки във видео-блог формата”

 1. Браво! Дано и други блогъри да вземат пример и да започнат сериозно да работят по материалите, които публикуват. Едно е да напишеш два реда и да вкараш клипче от YouTube, съвсем друго е сам да направиш клипчето.
  Предлагам ти да поработиш върху интонацията. По-живо, по-разчупено и гъвкаво трябва да е всичко 😉

 2. Да, мерси! :-)

  Точно така е и по принцип, на думи звучи по-лесно да се каже, но да се координира глас с движенията на мишката, смяна на екраните и т.н. се оказа малко по-трудно, отколкото очаквах, защото импровизирах изцяло, без никаква подготовка и сценарий (ето до какво води липсата на подготовка). :-)

  Освен това, много зависи и от самата тематика и кои са ти слушателите и доколко държиш да разберат и запомнят това, което им казваш и т.н. Това вероятно малко или много диктува темпото.

  Но предполагам, че с течение на тренировките и практиката ще се постигат и по-добри “интонационни” резултати. :-) Сега наливам основите.

 3. Добре, добре. Като за сефте е перфектно :)

  Хората са го казали – апетитът идва с яденето. Успех с бъдещите клипчета. Чакаме ги с интерес :)

 4. Доста увлекателно разказваш :) Може би трябваше първо да запознаеш читателите със RSS четците. Поздравявам те за авторското видео – определено си се насочил към web 2.0 съдържание

 5. Ами прецених, че ще стане много дълго и объркано, ако разкажа за RSS четците, затова съм планирал да съставя втора презентация, специално за RSS четците, която ще линкна реципрочно с първата.

  Предвид на аудиторията прецених да сторя така, иначе си прав напълно.

 6. Поздравления, като за първа презентация си се справил доста успешно, продължавай смело в тази посока. Аз през цялото време се питах как успяваш да четеш сценария и да сменяш екраните:)

  Според мен е в плюс, че не си споменал за рсс четците, щеше да стане много дълга презентацията. Аз лично клипчета над 10 мин. рядко гледам…

  Съгласявам се с SSH_ON, може да поработиш над интонацията, сега на моменти звучиш леко сковано, бъди по-естествен.

 7. Станиславе, това е просто обезателно! :-)

  Иво, нямаше сценарий, но сега като се замисля, това отчитам и за пропуск. Подготовката е винаги добре дошла, за следващия път ще се подготвя малко по-добре, поне ще опитам. :-)

  P.S. Вече добавих линк към видеото в секцията за абонаментите.

 8. Реакцията бе запланувана, но вчера нещо се увлякох и не ми остана време.

  Сега съм поставил линка към видеото и горе във всяка страница, и долу, под всяка статия, където има полета за RSS абонаменти.

 9. А секцията “бизнес видео” ще спечели ако замениш малките плейъри със скрийншотове, които да си линкове към пълните публикации. Едно че страницата ще зарежда по-бързо, друго че хората ще ги гледат заедно с твоя коментар, който добавя стойност :)

 10. Да, благодаря за насоката. В този смисъл, да те запитам – обръщал ли си внимание, че всеки един от трите плейъра може да “сменя” по няколко видео филма? (много неясно са го направили от YouTube, като че ли…, става с натискане с мишката върху втория бутон долу вляво, до бутона Play)

  Защото аз за тази цел ги държа така, с плейърите – за да се ротират на едно място различни филми.

 11. Струва ми се по-добър ефект ще се постигне ако в мястото, което си отделил, ротираш скрийншотове :) И някъде там сложиш линк към хубава, голяма и подредена секция, организираща всички публикации с поучителни видео-клипове. Защото категориите и таговете не помагат много :)

  Ако трябва да дам пример, има само три потенциални причини да гледам филмчета през НоваВизия:

  1. Избрани са от теб. В сферата на общите ни интереси пестя време, доверявайки се на твоя вкус :)

  2. Коментирани са специфично. Както споменах по-горе, твоето представяне добавя стойност.

  3. Подредени са по-добре (евентуално)

  Сега да приемем, че аз не съм единствения с подобни съображения и да помислим как следва да се подходи…

  В тази връзка – страница АРХИВ в сегашния си вид може би върши работа на Гугъл, но за живи хора май не е удобна? Имаш ли наблюдения доколко активно се използва?

  Изобщо, като гледам обобщените статистики (ключително за май), PPV-то сякаш казва, че по навигацията следва доста да се поработи :)

 12. Специално секцията “Архив” е много ползвана и с възможно най-нисък Bounce Rate (под 5-6%).

  Ще помисля какво може да се направи по филмите. Благодаря!

 13. Приятно мислене! Макар че ако времето там е толкова приятно, колкото и тук, по-добре излез на разходка и мисли сред природата :)

 14. Ще, ще. :-)

  А след като времето и при теб е добро, не ми остава нищо друго, освен и аз да ти пожелая същото (мислене сред природата). 😉

  P.S.: Апропо, предприех 1-2 промени по NV.com. Обърни внимание в края на текста на всяка статия. Целта е леко увеличение на импресиите (разглежданите страници), макар че по тази тема имам по-особен поглед върху нещата.

  P.S.2: През последния месец доста неща промених, плавно и лека по лека, незабележимо, надявам се. Насъбра се доста интересен емпиричен материал.

 15. Браво , Поздравления за проекта !
  Добре си се справил, макар че си много прав за необходимостта подготовка. Струва ми се, че не ползваш “поп-филтър” за микрофона. Препоръчвам ти го, защото той елиминира шумовете които се получават от въздушния поток, когато сме съвсем близо до микрофона. Потърси в инфо направо в YouTube, за какво иде реч, и как да си го направиш сам – съвсем лесно е. Иначе звука е много чист като цяло. Какъв микрофон ползваш ? Успех !

Comments are closed.