Провал за Pipe.bg?

Преди 8 месеца съставих обзорен материал за поредната социална мрежа, която се появи в България през Септември 2024г. – Pipe.bg, проект на “Икономедия”.

Днес посетих Pipe.bg за първи път от доста време насам, след случайно мое попадение в Google. И що да видя:

pipe.bg

Натисни тук за по-голяма снимка.

Скрийншотът показва как цялата началната страница на Pipe.bg е окупирана от материали от един и същи сайт, свързан с информация за туристически обекти в България. Или, един и същи сайт е окупирал всички 12 позиции на началната страница на Pipe.bg.

Не стига това, ами същия този сайт е окупирал и първите 2 позиции на втора страница в Pipe.bg, поне към момента, в който съставям този материал. Тоест, в Топ 14 на статиите в Pipe.bg 100% от препратките са към един и същи сайт.

Очевидно е, че на този сайт някой му е “помогнал” да излезе начело, иначе едва ли има нормална социална мрежа, в която първите 14 позиции се държат от един и същи сайт. Но не за това ми е думата сега.

Когато видях трагичното положение на Pipe.bg, си спомних за статията си, с която анонсирах Pipe.bg в моя блог преди 8 месеца. В тази статия (прочетете я, ако ви е интересно) имаше неща, които споделих, и които ме притесниха още в първия момент, в който видях новия проект за социална мрежа.

В статията ми имаше и изразени мои прогнози, по-точно казано надежди, че Pipe.bg би могла да се развие в достатъчна степен, за да е полезна на блогърите, какъвто съм и аз. Явно съм сгрешил.

Ето един откъс от моя материал, писан преди време за Pipe.bg:

Първите ми впечатления за Pipe.bg не съвпаднаха с първите ми очаквания, когато преди няколко дни разбрах за предстоящия нов проект на “Икономедия”. На този етап не виждам нищо ново, различно или атрактивно в тази социална мрежа от гледна точка на дизайн или удобства за потребителите.

Надявам се, че това е някакъв първоначален етап от развитието на Pipe.bg и че поне визуално, а и във функционален план ще има развитие в положителна посока.

Явно притесненията ми съвсем не са били неоснователни, след като днес един сайт владее първите 14 последователни позиции в Pipe.bg, по статистиката на Nielsen Online социалната мрежа отчита изключително скромните 75 среднодневни уникални браузъра, а Tyxo дава под 150 уникални посетители дневно.

Всичко това води до един извод, поне към днешна дата – проектът Pipe.bg е тотален провал.

Естествено, и много други проекти за социални мрежи в България претърпяха провал, а тепърва очаквам и още няколко да ги сполети същата участ (тъй като те кретат от самото си стартиране), по сходни като при Pipe.bg причини – липса на потребители, които да добавят ново съдържание, както и липса на читатели, които да гласуват за това съдържание.

Но може би подобни провали не бива да ме изненадват, може би те са нещо нормално… Тесен е българския пазар за 10-20 социални мрежи, нали?

Леката изненада за мен при Pipe.bg обаче идва от факта, че сайтът е част от сериозна медийна група, с традиции и опит в интернет. В същото време е очевидно, че след първоначалния шум около Pipe.bg и няколкото анонса в блоговете на блогъри-служители на “Инономедия”, всичко останало в развитието на този проект (продукт) е напълно застинало.

Поне към днешна дата по всичко личи, че Pipe.bg е абсолютно безперспективна история, освен ако някой някога не предприеме радикално различен подход в развиването на този проект.

15 thoughts on “Провал за Pipe.bg?”

 1. То почти всички български социални мрежи са провал. Няма потребители, няма идеи, няма нужда от тях…

 2. Определено липсва комюнитито около този сайт. Помислих си какво направиха Ping.бг по въпроса – създадоха Ping Exchange което ги дръпна напред. Свежо няма да го коментирам, а Dao.BG основните потребители са web master-и така, че може да се окаже най преспективната мрежа :)

 3. Аз лично подобно на Манол очаквам да оцелее Svejo.net, Dao.bg и може би но не съм сигурен за Ping.bg(ако продължават да се развиват в правилната насока). Мисля че икономедиа просто подцениха важноста на проекта си. Както пишше и в статията просто нямат достатъчно добра рекламна политика и това съвсем нормално доведе до крах на кампанията им за социална мрежа.

 4. Аз още преди доста време бях писал, че за да оцелеят, социалните букмарк мрежи трябва да се профилират. Загубата на интерес у читателите е напълно обяснима, след като мрежата няма никакъв облик.

 5. Много тъп постинг, защо да са виновни хората от този сайт, използвали са pipe да популризират сайта си, именно това е основната услуга на социалните букмарк мрежи, това че никой друг не публикува в pipe не ги прави виновни…..

 6. Chris, явно не си чел внимателно, никъде не казвам, че някой е виновен, защото е използвал някакъв сайт.

  И по-внимателно с квалификациите следващия път, ако има такъв, моля!

 7. Анонимността дава смелост, нали chris? Да не бия умрялото куче, но негативни отзиви за Pipe.bg има от излизането му – това, че е набързо скалъпен (дефолтска тема с нове хедър или нещо такова), профанизирания превод на съобщенията, това, че не предлага нищо ново и т.н. Сега, след около година, просто се вижда, че и публиката не е залюбила този сайт. Dao.bg, който е изграден на база същия софтуеър, и е проекта на фирм с много по-малък ресурс е къде по-успешен и популярен избор.

 8. Chris по-скоро се опита да упреква, че съм споменал с лошо сайта за туристически услуги, който е окупирал първите 14 позиции в Pipe.bg.

  Да прочете отново текста по-горе, преди да бърза с коментарите.

 9. Не се крия под анонимност, не съм видял, че не ми е попълнен сайта, за което се извинявам….Явно е забранено да се пише вече анонимно в блогове или странници не се допускат да си дадат мнението. Както и да е. Причината, поради която написах горния постинг е продиктувана от факта, че ние сме правили въпросния туристически сайт, с което и се гордея. Това, че клиентите ми са си събмитнали съдържанието като са използвали функционалността на pipe.bg не ги прави виновни в това, че никой друг не го е направил. “Помогнала” им е непопуларността на pipe.bg и липсата на друго съдържание, толкова е просто…..

 10. Да, разбрах, че имаш връзка с въпросния сайт, но аз пак ще повторя – никъде не съм казал и една лоша дума за сайта. Всеки си рекламира и промотира сайтовете, както прецени. И аз в това число.

  Статията ми е за Pipe.bg, не за туристическия сайт.

Comments are closed.