Premium Sites в Изитрейдър

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 14.02.2009

  Изитрейдър Premium SitesДокато при Google Adsense няма кой знае какви новини, освен че eCPM намаля значително през последните 2-3 месеца (от старта на кризата), от българската рекламна платформа Изитрейдър има вести – от 1 Март се въвежда нова категория рекламни партньори (издатели), т.нар. Premium Sites.

  Съгласно съобщението в сайта на Изитрейдър, Premium Sites са:

  Утвърдени български уеб сайтове със следните критерии за участие:

  • Утвърден бренд
  • Наличие на авторско съдържание
  • Специализирана аудитория
  • Участие в онлайн метрики
  • Над 2024 уникални посетители дневно

  Premium Network ще стартира с ограничен брой сайтове, една част от които в момента са част от VIS Network.

  Цена за клик към рекламодатели и рекламни агенции: 0.50лв без ДДС (преди обемни отстъпки).

  Преди 5 месеца Изитрейдър предприеха генерални промени, свързани с разделянето на всички уеб-издатели в две основни групи – “Интерактивни сайтове” (VIP сайтове) и “Трафик сайтове”. Разликата е основно в цената, която получават сайтовете от едната и другата категория, както и в достъпа до рекламодатели.

  От съобщението на Изитрейдър не става ясно каква приблизително част от тези 50 стотинки без ДДС за клик (преди отстъпки) ще отиват в уеб-издателите, но ако се следва логиката на досегашното разпределение на приходите между уеб-издатели и Изитрейдър, за първите би следвало да остават може би поне 30ст. за клик.

  Ако това е така, това ще е двойно увеличение на цената за клик спрямо досегашната, която в масовия случай е 15 стотинки за клик, с редки изключения. Това би било далеч по-стимулиращо за уеб-издателите!

  Единственото, което остава като открит въпрос е защо един сайт следва да участва в онлайн метрика тип Nielsen Online или Gemius, за да попадне в категорията Premium Sites. Самото доказване на уникални посетители и брой импресии може да стане и на друг принцип (самите Изитрейдър вероятно имат добра представа кой сайт с каква посещаемост е), още повече, че и останалите критерии са достатъчно ангажиращи, ако се прилагат строго – авторско съдържание, ясно изразена аудитория и т.н.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 13 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Христо Манолов 14.02.09 в 15:02

  “Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious. ”

  Линкът за Facebook не работи.

  2

  Тодор Христов 14.02.09 в 16:02

  При мен работи без проблеми. Току що добавих статията във Facebook.

  3

  Христо Манолов 14.02.09 в 16:02

  При мен излиза “http://www.facebook.com/share.html?u=%3Curl%3E”

  4

  Христо Манолов 14.02.09 в 16:02

  Може би е така, защото не съм логнат във Facebook.

  5

  Тодор Христов 14.02.09 в 16:02

  Опитай ако си логнат и да видим дали ще стане.

  6

  Любомир Петров 14.02.09 в 17:02

  Мисля си, че в случая новото в EasyTrader е плюс от гледна точка на Рекламодателите, съответно сравнението с AdSense не е правилно. Продукта на Google, предназначен за рекламодатели е AdWords :)

  Google Adsense, може да нямат новини, но AdWords имат купища нови tools, които намирам за доста полезни напоследък, тук можеш да прочетеш повече:
  http://adwords.blogspot.com/

  7

  Тодор Христов 14.02.09 в 17:02

  Благодаря за линка. Аз не сравнявам Изитрейдър с Адсенс, а на информацията от по-горе гледам с очите на уеб издател.

  8

  Любомир Русанов 14.02.09 в 17:02

  Метриката дава много повече информация, отколкото простото броене на посетители и импресии. Да се профила на аудиторията – мъже, жени, възрасти и др.

  9

  Тодор Христов 14.02.09 в 18:02

  На мен ми е интересен момента с “авторското съдържание”. При условие, че във повечето онлайн медии присъства често пъти една и съща информация, кое ще се брои за авторско (кой е авторът)? :-)

  10

  Тодор Георгиев 14.02.09 в 21:02

  Не знам какво направиха easytrader но ако си с в трафик сайт по добре да си без реклами. От една година съм с тях на сайт с 200 уникални и имам 22лв.

  11

  Ivan Ivantschev 14.02.09 в 22:02

  Здравейте,

  относно авторското съдържание, се има предвид авторско съдържание или легално закупувано съдържание/новини, наличие на редактори и поддръжка на съдържанието, т.е. да се разпознава, че сайтът е сериозен и в неговото развитие се влагат средства и време. Опитваме се да разграничим т.нар. one-man prjojects от професионалните онлайн медии. Разбира се, е въпрос на много субективна преценка, кой попада в тази група сайтове. Ние се съобразяваме преди всичко с избора и желанието на рекламодателите.

  Относно метриката, според нас тя е задължителна за този вид сайтове, тъй като тя дава лице на сайта пред рекламодатели и рекламни агенции, т.е. допринася за имиджа и представата за уеб сайта, като демография профил на аудиторията, reach и др. Това е един от факторите, които характеризират загриженост за сайта и най-вече за потенциалните рекламодатели, затова сме го включили като условие. Освен това, в бъдеще имаме намерение да използваме в профилите на сайтовете данни от метрични системи.

  Относно цената към издателите, тя ще бъде не по-малко от 0.25 лв за клик. Premium сайтовете запазват достъпа си и до програми с по-ниски цени за клик и изборът на реклами/програми зависи изцяло от тях. Не винаги по-високата цена за клик означава по-висока доходност, когато става дума за CPC, поради разлики в CTR-a.

  12

  bgkulinar 14.02.09 в 23:02

  Цената, която ще получават издателите е 25 ст. май.

  13

  Тодор Христов 15.02.09 в 09:02

  Благодаря на Иван Иванчев за разясненията!

  Изобщо, прави ми добро впечатление, че от Изитрейдър се включват винаги тук, когато коментираме нещо свързано с тяхната фирма.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  7 − seven =